Ung i Norrbotten discussion

15 views
Madam Puddifoots café > Bästa boken du läste i sommar?

Comments Showing 1-9 of 9 (9 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Sandra (sagosandra), Bibliotekarie (new)

Sandra (sagosandra) (sagosandra) | 325 comments Mod
Okej, sommaren har blivit höst och det är tid att reflektera över vår sommarläsning. Ni som var med i utmaningen har ju hunnit läsa massor av böcker, men säkerligen har även ni som valde att inte vara med hunnit läsa en del.

Så, vilken är den bästa boken ni läst i sommar? Dela med er av era favoriter så får vi en "best of"-tråd här! :)


message 2: by Sandra (sagosandra), Bibliotekarie (new)

Sandra (sagosandra) (sagosandra) | 325 comments Mod
Jag vet inte om mina riktigt gills egentligen, för den ena favoriten läste/lyssnade jag klart på i maj, och den andra nu i början av september. Jag började och slutade starkt, med andra ord, men mina favoriter är:

Daisy Jones and The Six by Taylor Jenkins Reid Daisy Jones & The Six av Taylor Jenkins Reid. Den här ska man absolut lyssna på som ljudbok om man kan, för den har en full ensemble av skådespelare och känns precis som att lyssna på en dokumentär om ett rockband från 70-talet. Fantastisk!

Tunnel of Bones (Cassidy Blake, #2) by Victoria Schwab Tunnel of Bones av Victoria Schwab. Jag är SÅ SVAG för välskrivna mellanåldersböcker, och Victoria Schwabs spökserie om Cassidy Blake hör till favoriterna. Även här lyssnade jag på boken och tycker väldigt mycket om uppläsaren som fixar i princip vilken brytning och dialekt som helst. :)


message 3: by Sara, Bibliotekarie (new)

Sara (carpedentum) | 182 comments Mod
Svååårt, måste nog tips om lite olika.

By The Currawong's Call by Welton B. Marsland
Superfin och lagom lång kärlekshistoria i ett historiskt Australien. En präst och en polis blir förälskade trots samhällets lagar och normer och även om det är svårt är det också så förbannat fint.

Having Her Back by Ann Gallagher
Trodde det skulle vara en ganska vanlig romance, med tillägget att jag visste att tjejen i paret är trans, för vuxna. Men det visade sig vara en alldeles toksöt YA-romance mellan två stycken military brats som var på samma bas som barn, separerades och sen hamnar på samma igen i ett nytt land, bara att den ena vid det laget kommit ut och lever som tjej. Den är varm och pirrig och bara så himla fin. Inte helt utan konflikter såklart, det hade blivit tråkigt, men om man vill ha en bra YA-feelgood som kanske inte fått så mycket mainstream kärlek så läs denna!

Hockey, bänkvärmare och bögar by Maria Skotte Pekkari
Egentligen för de lite yngre än målgruppen här men jag tycker inte det gör nåt. Den handlar om maskulinitet, grupptryck, sport och kärlek på ett sätt som både gör ont och känns hoppfullt. Läs gärna själva och ge sen i julklapp till nån i 9-12 årsåldern så kan ni ha bokprat hemma med den sen! Extra kul att det är en Boden-författare bakom boken.


message 4: by Sandra (sagosandra), Bibliotekarie (new)

Sandra (sagosandra) (sagosandra) | 325 comments Mod
Åh, hade aldrig hört talas om Having Her Back men den låter ju hur bra som helst!


message 5: by Erika (new)

Erika Hoff Holmgren Marken by David Väyrynen
Marken

Det här är den bästa diktsamling jag har läst på länge, och min främsta pitch för den är att en av dikterna handlar om hur en ska skotta snö på bästa vis. Så att det inte fryser över och blir svårt och tungt.

Den är väldigt Norrbottnisk, med fokus på Malmfälten, och andas verkligen med Väyrynens hela kulturarv. SUPERFIN. Och rätt rolig också, vilket jag tycker är få diktverk förunnat.


message 6: by Sandra (sagosandra), Bibliotekarie (new)

Sandra (sagosandra) (sagosandra) | 325 comments Mod
Okej, nu när sommarläsningsutmaningen är över och vi allihop läst en himla massa tycker jag vi skakar liv i den här tråden igen! :)

Bästa boken jag läste i sommar är nog Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Det är en sån gripande roman som stannar kvar hos en länge efteråt.

Där kräftorna sjunger by Delia Owens

Sen är jag ju också svag för mellanåldersböcker och tycker väldigt mycket om Helen Ekeroths serie om Nuwa som är drakberidare. Andra delen i den serien, Striden, får jag också räkna som en höjdpunkt i sommar. :)

Striden (Drakberidaren, #2) by Helen Ekeroth

Sen vet jag att den inte riktigt räknas för att jag läste den i september, men jag måste bara nämna The House in the Cerulean Sea av T.J Klune. SÅ GULLIG BOK JAG DÖÖÖÖR. Feelgood-hbtq-fantasy när det är som bäst!

The House in the Cerulean Sea by T.J. Klune


message 7: by Sara, Bibliotekarie (new)

Sara (carpedentum) | 182 comments Mod
Så himla svårt det här. Jag beklagade mig för Sandra imorse att jag inte vet vilken jag ska skriva. Men nu när jag kikar närmre på min lista är det faktiskt en bok som sticker ut.

Och den ääääär

*drumroll*

Monster i terapi by Jenny Jägerfeld
Jenny Jägerfeld & Mats Strandberg
Jag är så svag för mockumentärer och fejkade faktaböcker. Den här är en fejkad casefile för en försvunnen psykolog och man får läsa hennes mötesanteckningar, mail och sånt. Så himla välskriven, en författare är rutinerad skräckförfattare och en är utbildad psykolog, och vackra illustrationer! Verkligen en höjdpunkt och kommer högst troligt vara min favoritläsning i år.

Sen har jag några honourable mentions:

Bästa nya bekantskap:
Rågblont hår, grå ögon by Sjón & Máni Steinn Pojken som inte fanns by Sjón
Sjón
Läste två av hans böcker och hade aldrig läst något av honom förut. Var en kul ny bekantskap som är väldigt speciell men klart läsvärd. Tunna böcker med mycket att fundera på-

Bästa bok för en yngre målgrupp:
Familjen by Cecilia Lidbeck
Cecilia Lidbeck
Bra för unga och vuxna med! Väldigt spännande om ett barn i en sekt och hur hon ser på världen och hur hennes världsbild förändras.

Bästa slukarläsning:
Truly Devious (Truly Devious, #1) by Maureen Johnson & The Vanishing Stair (Truly Devious, #2) by Maureen Johnson
Maureen Johnson
Deckare, internatbok, begåvade tonåringar, kärlek, vänskap. Vad med begär man egentligen? Typ ingenting! Fantastiskt språk, underbara miljöer och emellanåt oväntat rolig. Bara läs dem! Jag ska ta mig an resten av serien snarast!


message 8: by Desiree, Bibliotekarie (new)

Desiree Stensdotter | 60 comments Mod
Min bästa böcker i sommar är dessa två;

Där kräftorna sjunger by Delia Owens

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Jag ser allt du gör by Annika Norlin

Jag ser allt du gör av Annika Norlin (den håller jag på med nu, lite fusk kanske men den måste nämnas!)


message 9: by Sandra (sagosandra), Bibliotekarie (new)

Sandra (sagosandra) (sagosandra) | 325 comments Mod
Kul att vi hade samma favorit, Desirée! :)


back to top