Netherlands & Flanders group discussion

De tweeling
This topic is about De tweeling
36 views
Group reads > Ended : Group Read #53 - De tweeling van Tessa de Loo

Comments Showing 1-11 of 11 (11 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by BookLovingLady (last edited Nov 12, 2019 10:10PM) (new) - rated it 4 stars

BookLovingLady | 3046 comments Mod
This 53rd group read starts on Wednesday, 11th of September and will end on Tuesday, 12th of November. The book we will be reading is De tweeling by Tessa de Loo.

Comments can be left in either Dutch or English and please, feel free to join in any time because the more the merrier!


Hannie (hannieblokzijl) Ik heb de stemming gemist, maar ik heb dit boek laatst al gedownload bij de Luisterbieb. Dus ik ben blij dat het dit boek geworden is.


BookLovingLady | 3046 comments Mod
Hannie wrote: "Ik heb de stemming gemist, maar ik heb dit boek laatst al gedownload bij de Luisterbieb. Dus ik ben blij dat het dit boek geworden is."

Ik heb het jaren geleden gelezen en het is een goed boek, dus zet 'm op 😃


Hannie (hannieblokzijl) Ik heb het boek als tiener al een keer gelezen. Ik kan me er weinig van herinneren, behalve dat het goed was. Vandaar dat ik ‘m wil gaan beluisteren.


BookLovingLady | 3046 comments Mod
Hannie wrote: "Ik heb het boek als tiener al een keer gelezen. Ik kan me er weinig van herinneren, behalve dat het goed was. Vandaar dat ik ‘m wil gaan beluisteren."

Ik zal niet mee doen met deze group read; ik heb te veel ongelezen boeken staan (ben momenteel bezig in The Vintner's Luck) en ik herlees zelden boeken. Trouwens, De tweeling zit nog goed in mijn geheugen, ook al is het vijftien jaar geleden dat ik het gelezen heb 😉


Hannie (hannieblokzijl) Ik vind het juist leuk om boeken die ik goed vind te herlezen. Ook al heb ik meer dan 700 boeken op mijn TBR-lijst staan.

Ik herlees boeken om meerdere redenen. Om het gevoel van de eerste keer weer op te roepen. Of als ik een leesdip heb. Een boek herlezen voelt voor mij dan als vertrouwt, waardoor ik makkelijker in het verhaal kan komen.

Soms herlees ik boeken, omdat ik een vervolgdeel van een serie wil lezen maar de eerste delen alweer vergeten ben. Ik vind het ook leuk om een serie helemaal achter elkaar te lezen. Al moet deze dan niet te lang zijn, want dan gaat het mij op den duur vervelen. Bij langere series lees ik dan vaak wat boeken tussendoor.

En sommige boeken vind ik zo goed, dat ik er keer op keer weer van kan genieten. Dat heb ik met name bij de boeken van Midas Dekkers. Ik heb een aantal als luisterboek. Het voordeel van een boek al kennen is dat het dan niet erg is als ik iets mis. Bij een luisterboek moet ik me vaak meer concentreren om de draad niet kwijt te raken. Bij een nieuw boek is dat wel eens lastiger en moet ik soms terugspoelen.


Hannie (hannieblokzijl) Zijn al meer mensen bezig in dit boek? Ik ben op tweederde en ik vind het interessant. Al valt me wel op dat Anna meer aan bod komt dan Lotte.


BookLovingLady | 3046 comments Mod
Hannie wrote: "Zijn al meer mensen bezig in dit boek? Ik ben op tweederde en ik vind het interessant. Al valt me wel op dat Anna meer aan bod komt dan Lotte."

Interessant is het zeker :-)


Hannie (hannieblokzijl) Ik heb dit keer naar het verhaal geluisterd via de LuisterBieb. Het begin kon ik me nog goed herinneren. Het einde niet en daardoor kwam dat toch wel als een schok. De rest van het verhaal is interessant. Al ergerde ik me er soms wel aan dat Anna de overhand had. Daardoor leer je Lotte minder goed kennen. Ook lijkt het daardoor soms op een wedstrijd. Wie heeft er het meeste meegemaakt. Toch is de opzet van het verhaal en de invalshoek interessant. Ook de Duitse bevolking had het zwaar tijdens de Tweede Wereldoorlog, want zij werden er ook maar in meegesleept. Dat was niet voor iedereen een keuze. Daarom vind ik het boek een aanrader.


Laurence | 168 comments Ook ik heb het op de valreep nog uitgelezen. Ik vond het goed, maar ik miste wat meer "vlees" aan het verhaal dat zich in het heden afspeelt. De zussen vinden elkaar na zo lang terug, maar hier wordt weinig over uitgeweid in dit boek, dat vooral focust op hun geschiedenissen. Terwijl het zussen zijn verdorie, die elkaar na zo een lange tijd terugzien!
Persoonlijk vond ik niet erg dat er meer gefocust werd op Anna, het standpunt vanuit het Duitse "gewone volk" is een interessanter standpunt dan dat van de Nederlandse Lotte. Bovendien hielp het niet dat ik Lotte zo weinig sympathiek vond ;)
Het einde is wel echt bijzonder aangrijpend.
Nipt vier sterren voor mij - en die film wil ik ook wel eens zien eigenlijk.


Renske | 108 comments Ik had het boek al jaren terug gelezen en daarna regelmatig enkele stukken gelezen, dus dit was een mooi moment om het boek weer geheel te lezen.

Het verhaal van Anna vind ik ook de interessanter kant, omdat het verhaal van Lotte wel erg bepaald wordt door de excentrieke personages. Als je dat wegneemt blijft er voor mijn gevoel niet zo veel over. Terwijl Anna een verhaal met veel meer gebeurtenissen heeft. En ook zeer kleurrijke personages heeft, maar het voelt toch anders.

Uiteindelijk is het vooral een boek dat lekker weg leest.


back to top

unread topics | mark unread


Books mentioned in this topic

The Vintner's Luck (other topics)
De tweeling (other topics)

Authors mentioned in this topic

Tessa de Loo (other topics)