Knjigom u glavu discussion

115 views
2019 Septembar - Oktobar > Šta čitate u septembru i oktobru?

Comments Showing 1-25 of 25 (25 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Salty13, Moderatorica (new)

Salty13 | 1011 comments Mod
Šta čitate u novoj školskoj godini? :) Podijelite sa nama naslove koji vam trenutno prave društvo, preporučite dobre knjige i upozorite nas na loše...


message 2: by Andrea (new)

Andrea | 91 comments Čitam prošlu knjigu dvomesečja. Ne dopada mi se nikako, ali ću je pročitati, ako sam već započela.
Dobila sam primerak knjige Of a not so civil war od autorke, to ću čitati. Nešto sam u gužvi, tako da ne planiram ništa više.


message 3: by Iva (new)

Iva (iva82) | 60 comments Čitam popularnog i hvaljenog Japanskog ljubavnika. Koliko sam do sada pročitala, ide u najlošije knjige pročitane ove godine :)


message 4: by Irena (new)

Irena | 1 comments Trenutno čitam Harold Robbins - Opčinitelji, inače volim njegove knjige, no ova mi je pomalo dosadna... Sljedeća na redu mi je Diane Ducret - Žene diktatore. :)


message 5: by Marta (new)

Marta Ivanović | 1 comments Pročitala sam prošli tjedan The Woman Destroyed od poznate francuske književnice i filozofkinje Simone de Beauvoir. Sastoji se od 3 kratke priče, svaka predstavlja životnu situaciju jedne žene i njenu ulogu, najčešće otkrivajući ženinu ranjivost. Prva priča se zove “The Age of Discretion” donosi priču o srednjovječnoj ženi dobre karijere i velike svađe između nje i njenog sina koji u određenoj životnoj dobi odbacuje životni put koji je majka odabrala za njega. Strah od starenja, strah od toga da neće biti dovoljno dobra i produktivna na poslu, svađa sa sinom jedincem, muž koji je ušao u “drugi pubertet” teme su kojima se bavi prva priča.
Radnja druge priče, “The Monologue”, odvija se tijekom večeri sa Stare na Novu godinu. Sam naslov nam sugerira da je riječ o monologu koji se odvija unutar jedne ogorčene žene, ostavljene od bližnjih.
Zadnja priča, “The Woman Destroyed”, najkompleksnija je priča. Doživjela sam je dosta kompleksnijom od ostalih, donosi Moniqueinu priču koja čitav život daje sebe za svog muža i svoje kćeri, potpuno zapostavljajući sebe i svoje potrebe. Muž joj se uplete u aferu sa mlađom i atraktivnijom ženom, a ona ga očajnički pokušava zadržati za sebe.
Jedna od boljih knjiga koje sam pročitala u zadnjih par mjeseci. Čitala sam je na engleskom jeziku, mislim da nema prijevoda na hrvatski jezik.


message 6: by Vedrana (new)

Vedrana | 54 comments Pročitala lov na zlotvora 10 knjiga o det.Hunteru(obožavam)nastavak zlotvora 6 knjige


message 7: by Pages of Lucy (new)

Pages of Lucy (pagesoflucy) | 11 comments Najbolje pročitala dosada mi je Tri Evine kćeri - Elif Shafak (recenzija: https://pagesoflucy.wordpress.com/201...)
Pročitala sam još i Nadživjeti život - Dr. Kenan Crnkić (recenzija - https://pagesoflucy.wordpress.com/201...)
Crno mlijeko - Elif Shafak (recenzija - https://pagesoflucy.wordpress.com/201...)
Zato što te volim . Guillaume Musso (recenzija - https://pagesoflucy.wordpress.com/201...)

I knjiga koja mi se nije svidjela je Zakoni granice - Javier Cercas. Nije me uspjela zainteresirati uopće. Nakon što sam pročitala mnogo recenzija u kojima govore da neće postati bolja do kraja, odlučila sam obustaviti čitanje i prijeći na nešto kvalitetnije.
Sada čitam Cvijeće - Afonso Cruz i odlična je! :)


message 8: by Milena (last edited Sep 11, 2019 09:53AM) (new)

Milena | 19 comments Divlje guske Julijane Adamović
Gut: The Inside Story od Džulije Enders
Alijenista od Fabija Muna
Legenda o samoubistvu od Dejvida Vana


message 9: by Marko (new)

Marko Petrov Trenutno citam Nikadodjija - Nil Gejmen, trenutno sam na polovini i za svaku preporuku je :) Sledece na redu je Viktor Igo - Jadnici.


message 10: by Ana (new)

Ana (avetinja) Juče sam započela sa čitanjem Bogorodične crkve u Parizu od Igoa, jer su me Jadnici prosto očarali kako samom pričom tako i likovima. Planiram da bacim pogled i na serijal Igra prestola (:


message 11: by Dina (new)

Dina Goluza | 387 comments Pročitala sam Possessing the Secret of Joy autorice
Alice Walker. Fascinantna knjiga. Govori o ritualu ženskog obrezivanja i njegovom utjecaju na fizički i psihički život žena.


message 12: by Karlo (new)

Karlo Seke | 1 comments Trenutno čitam The Origins Of Western Warfare: Militarism And Morality In The Ancient World od Doyne Dawsona (odličan spoj vojne studije i filozofske problematike, ukazujući na njihovu isprepletenost). Započeo sam Sociobiology and Conflict: Evolutionary Perspectives on Competition, Cooperation, Violence and Warfare, zbornik o životinjskom i ljudskom agresivnom ponašanju. Za kraj sam ostavio Pravno-politički spisi, zbir kraćih političkih i filozofsko povijesnih ogleda od Immanuela Kanta.


message 13: by Salty13, Moderatorica (new)

Salty13 | 1011 comments Mod
Pročitala sam Flights, koja me oduševila. Sada čitam Astrophysics for People in a Hurry, koju sa nekako zaboravila u vrijeme godišnjih i koju također preporučujem.


message 14: by Matej (new)

Matej | 4 comments Trenutno čitam "Nijema Pacijentica"


message 15: by Mare, Moderatorica (new)

Mare (mare_1503) | 2189 comments Mod
Kao i obično, u zadnje vrijeme sam spora, ali sam pročitala The Fifth Season (The Broken Earth, #1) by N.K. Jemisin i krenula na nastavak The Obelisk Gate (The Broken Earth, #2) by N.K. Jemisin . Na polici me čeka Črna mati zemla by Kristian Novak koju sam dobila na poklon :)


message 16: by Zoran (new)

Zoran | 9 comments Pa septembar je bio baš onako dobar za čitanje. Ne računam Urednik by Marko Vidojković , ali se kasnije nastavilo sa interesantnim knjigama. Iako su mnogi moji prijatelji to odavno pročitali, tek sada sam čitao Nož by Vuk Drašković , pa zahvaljujući prijateljici, dokopao se preostalog nastavka omiljenog autora Pierra Lemaitrea Rosy & John by Pierre Lemaitre . Nije bila baš u stilu ostalih romana u serijalu o detektivu Verhovenu, ali sasvim solidna. Onda nastavio sa Oštri predmeti by Gillian Flynn , pa onda bukvalno slistio Pola kralja (Shattered Sea, #1) by Joe Abercrombie iako ne najbolji, jedan od najpitkije napisanih romana Džoa Aberkrombija. Onda (mada moram priznati da nisam ljubitelj ni horora) pročitao Ljeto noći by Dan Simmons i stvarno se oduševio knjgom. I septembar završio sa Lovac na zečeve (Joona Linna, #6) by Lars Kepler . U oktobru, iako sam očekivao razočaranje, nisam očekivao baš totalno razočaranje sa knjigom Djevojka koja je morala umrijeti (Millennium, #6) by David Lagercrantz .
Videćemo šta će biti dalje, verovatno nastavljam sa Aberkrombijem Pola sveta by Joe Abercrombie Pola rata (Shattered Sea #3) by Joe Abercrombie i Den Simonsom Ukleta zima by Dan Simmons , mada se kod mene to nikad ne zna, možda uleti i nešto drugo :D


message 17: by Ann (new)

Ann Yo | 16 comments Ana wrote: "Opet sam se uhvatila "Velikih očekivanja" Charlesa Dickensa koje sam započela prije par mjeseci i nikad nastavila jer je početak užasno dosadan. Sad mi je knjiga ful zanimljiva jer je radnja nekako..."


zavisi sta ti se svidja, ja do sad koju god sam knjigu od h.g. wellsa uzela u ruke u kratkom roku sam je procitala. jako su zanimljive i lagane za citanje.
trenutno citam the dream od h. g. wellsa i vec sam pri kraju, iako sam je tek neki dan zapocela. i naravno i dalje vucem up in the old hotel od mitchella, nadam se da cu je u toku ovog mjeseca konacno procitati.
jadnici su mi odavno na spisku, ali imaju milion stranica, tako da cu ih ostaviti za narednu godinu, koja mi je pod temom "debele knjige".

sretno citanje svima!


message 18: by Petar (new)

Petar (ptomic) | 58 comments Stigoh do pete knjige Sage o Vešcu i dobar je...


message 19: by Zlu (new)

Zlu | 3 comments Irvin Yalom « Becoming myself- A psychiatrist’s Memoir », zanimljiva i dirljiva autobiografija. Toplo preporučujem...


message 20: by Leonora (new)

Leonora (leonorajt) | 4 comments Trenutno čitam Vegetarijanku, a nakon nje me čeka Plemeniti gospodin u Moskvi...


message 21: by Asaf (new)

Asaf Becic (asafbecic) | 2 comments Čitam Tamno Skeniranje od Philipa Dicka. Pročitao nekih 50+ stranica. Malo je naporna knjiga. Ali vidjet ćemo dalje .


message 22: by Pages of Lucy (new)

Pages of Lucy (pagesoflucy) | 11 comments Pročitala sam Tvornicu lutaka - Elizabeth Macneal https://pagesoflucy.wordpress.com/201...

i Kreativnost - Osho. https://pagesoflucy.wordpress.com/201...

Sada započinjem s nečim malo drugačijim - Bury My Heart At Wonded Knee - Dee Brown.


message 23: by Jovan (new)

Jovan (iovan) | 132 comments Ja upravu pročitah Utvaru od Ju NEsbe, nije mi nešto posebno, možda će se dopasti mladjim članovima. Takođe "Vrli novi svet", dosta hvaljen ali Orvel je ipak zakon za te teme.


message 24: by Iluzija, Moderatress (new)

Iluzija O. Istini | 1068 comments Mod
Kako i ove godine zelim makar malo sudjelovati u Readers Imbibing Peril, pocela sam citati Half-Minute Horrors i jako mi je simpaticna. Iako su neke predvidive, ima pokoje iznenadjenje, ali vise su mi zanimljive nego revolucionarne. Jaaako su kratke i nekako ne ocekujem da ce mi srusiti svjetonazor, ali svako toliko bi mi izvukle pokoje "Hmm" ili "Heh". Preporucam svima koji bi za ovaj halloween htjeli malo horora, ali im se ne da obvezati na roman.


message 25: by Jovan (new)

Jovan (iovan) | 132 comments Citas..."
Ja sam ustvari krenuo otpozadi od zadnje knjige, čini se da je zadnja kako je ispalo na kraju. Može se čitati zasebno, inače to mi je prva knjigga od tog pisca.


back to top