Zajedničko čitanje knjiga discussion

1984
This topic is about 1984
60 views
Mesečne teme > Septembar 2019 : 1984 - Džordž Orvel

Comments Showing 1-50 of 87 (87 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by Emilija (last edited Sep 01, 2019 03:31PM) (new) - rated it 5 stars

Emilija | 276 comments Mod
Zdravo !

,,1984" Džordža Orvela ste izabrali na anketi .

Radnja romana, smeštena u London istoimene godine opisuje futurističko totalitarno društvo čiji oligarhijski vlastodršci koriste najsavremenija dostignuća tehnologije i psihologije kako bi mase držali u pokornosti. Protagonista romana je Winston Smith, sitni službenik u Ministarstvu istine zadužen za režimsku propagandu koji postaje razočaran svojim životom i pokušava izvesti pobunu koja završava njegovim hapšenjem i mučenjem.1984 je postao ne samo najpoznatiji Orwellov roman, nego jedno od klasičnih djela distopije i jedan od najuticajnijih romana 20. veka. Temeljen na autorovim iskustvima vezanim uz španski građanski, odnosno drugi svetski rat i ideologije fašizma i komunizma, roman je shvaćen kao upozorenje budućim generacijama, odnosno inspiracija brojnim književnicima, filozofima i političkim teoretičarima. Popularnost romana se odrazila i u brojnim jezicima u koje su ušle fraze iz romana kao što su novogovor i Veliki brat.

Roman je podeljen na 3 dela , ima 23 poglavlja i čitamo ga do 20.9.

7.9. i 8.9. pišemo mišljenje za 1.deo koji ima 8 poglavlja .
14.9. i 15.9. pišemo mišljenje za 2.deo koji ima 9 poglavlja .
21.9. i 22.9. pišemo mišljenje za 3.deo koji ima 6 poglavlja .

Od 15.9. do 22.9. pišite predloge za oktobarsku knjiu . Ja ću 22.9. postaviti anketu .

Stavljam link za pdf čim dodjem kući .

Uživajte u čitanju !


message 3: by Anja (new) - added it

Anja Karenjina (anjakarenjina) | 11 comments Ovo ću morati da preskočim jer sam van zemlje više od pola meseca. Uživajte svi, družimo se sledećeg meseca :)


Emilija | 276 comments Mod
Anja wrote: "Ovo ću morati da preskočim jer sam van zemlje više od pola meseca. Uživajte svi, družimo se sledećeg meseca :)"

Srećan put i uživaj !


Dajana | 59 comments I ja sam prvo mislila preskočiti Orwella jer sam roman već čitala i nisam nešto pretjerano raspoložena da ga sada opet čitam, ali predomislila sam se jer smo se taman (opet) pokrenuli... Knjiga je spremna, jedva čekam vikend da komentiramo. :D


message 6: by Katarina (new)

Katarina (catherine_totallyrandom) Radujem se čitanju. „Životinjska farma“ mi je bila sjajna.


Властимир | 16 comments Здраво свима!
Прикључујем се читању овог класика. Нисам читао књигу раније и мислим да ће бити интересантно. :-)


Skrivena stranica | 76 comments Priključit ću se zajedničkom čitanju, samo prvo moram naći knjigu. Vidjela sam PDF i zahvaljujem na njemu, ali uvijek mi je draže čitati na hrvatskom :)


Emilija | 276 comments Mod
Ja se nadam da svima odgovara vikend . ,,Životinjsku farmu" planiram da pročitam posle ,,1984" . Meni je ovo prvi Orvelov roman i baš se radujem . Ja sam knjigu danas uzela iz biblioteke :D .


Aleksa | 2 comments Takođe preskačem Orvela jer sam 1984 već pročitao i nemam toliko vremena da je čitam opet. Verujem da ćete svi uživati, odlična je. :)


message 11: by София (new) - added it

София (sonjuska) Preskačem Orvela. Ostaviću ga za neko drugo vreme. :)


message 12: by Helena (new)

Helena I ja cu nazalost morati da preskocim, nadala sam se da cu imati dovoljno vremena da citam na odmoru ali nista od toga. Ako uspem da se uhodam kad se vratim eventualno cu se prikljuciti kasnijim diskusijama.


message 13: by Tijana (new)

Tijana I ja preskačem, čitala sam već a obaveze su me pritisle :/


Emilija | 276 comments Mod
Žao mi je što ovoliko ljudi preskače , ali družimo se onda uskoro !
Ja još nisam počela da čitam - obaveze oko škole ( danas sam 12h i 10 min u školi 🤦🏻‍♀️ ) .


Emilija | 276 comments Mod
I kao što znate , danas je 7.9. - po rasporedu danas i sutra pišemo utiske . Trenutno nemam utiske zato što nisam ni počela da čitam , počinjem večeras .


message 16: by Katarina (new)

Katarina (catherine_totallyrandom) I ja počinjem tek večeras.. Kasnim, ali stićiću. :)


Bruno | 127 comments Kako sam ovaj vikend bio odsutan, početi ću sa čitanjem sutra,ali do idućeg vikenda ću podijeliti svoje dojmove za navedena poglavlja. Stignem ih pročitati u pauzama, pa mi neće biti problem priključiti se naknadno. Radujem se međusobnim raspravama uz ovaj roman :-)


Emilija | 276 comments Mod
Ja ću večeras napisati


Jovan (iovan) | 34 comments Pošto sam svojevremeno pročitao ovu sjajnu knjigu, sada bi samo da je čituckam, ako Veliki brat, Emilija dozvoli?


Emilija | 276 comments Mod
Jovan wrote: "Pošto sam svojevremeno pročitao ovu sjajnu knjigu, sada bi samo da je čituckam, ako Veliki brat, Emilija dozvoli?"

Dozvoljavam , naravno !

Mene je uhvatila kompozicija i umetnički zanos pa pišem kad me sve to prođe ( verovatno ngde oko 2 ) .


Jovan (iovan) | 34 comments Treba da na svima daš svoju sliku, sa naočarima i brkovima, ako može, pa da je uvećamo, stavimo na zid za ambijentalno čitanje.
Veliki Brat te posmatra.


Emilija | 276 comments Mod
Pa imate je kao profilnu , naocare posedujem , za brkove cemo da vidimo ... mozda mi dečko dozvoli da koristimo njegove u photoshopu :D . Ali to bi znacilo da treba i ja da je imam svojoj sobi , a to bi bilo čudno...

A sinoc sam se komirala , ali pisem kad dodjem kuci iz skole negde oko 20h .


Emilija | 276 comments Mod
Ja sam inače jako odgovorna i organizovana osoba , ali za moje redovno odlaganje moram da se zahvalim svom dečku od kojeg bukvalno nisam u stanju da učim ( dopisivanje , šetnje itd) . Tako da cu ja sad da se bacim na sredjivanje sobe , pa na citanje i onda javljam pa makar to bilo u 3 ujutru :)


Emilija | 276 comments Mod
Sinoć sam zaspala sa knjigom u rukama , od umora , nije zbog knjige . Planirala sam da ostatak pročitam na času istorije , ali sam morala da pričam 2.industrijsku revoluciju , uzroke ww1 i sve vezano za ujedinjenje Nemačke , pa nisam stigla . Upravo završavam sedmo poglavlje prvog dela - javljam čim završim . ;)


Emilija | 276 comments Mod
Upravo sam završila prvi deo . Dopao mi se . Zanima me šta je bilo sa Ketrin i kako je nestala ( čistka ? mada kao on zna da je ona živa ) i kako je Veliki Brat preživeo sredinu šezdesetih kad su tad bile čistke prvobitnih vođa Revolucije , no nebitno . Dosta mi se dopao deo sa antikvarom . Uff kako me je nervirala ona žena koja im je kao pokazivala one vežbe kao ,,Imam 39 godina i četvoro dece i ja mogu da mogu da ih dohvatim " pa super .
Zamalo da sam se rasplakala na onom delu , čini mi se da je treće poglavlje , kad priča o majci i kako je on bio previše mali da joj tu ljubav uzvrati dok je ona bila živa .
Dok sam čitala ovaj roman shvatila sam da postoji mogućnost da nas posmatraju , prisluškuju i prate 24/7 ( mama , ona pljuga nije moja :D ) .
Sad bi mi tako legla cigareta ( ili dve ) ali sam prestala da pušim .


Властимир | 16 comments Књига је много релевантна данас.
Баш ме занима како је Џорџ успео да напише нешто тако релативно за 21 век . Полиција мисли, ћистке као из СССР-а. Данас дигитална шпијунажа... Просто невероватно!


Emilija | 276 comments Mod
Mene iskreno plaši da će uskoro i ovde , sad u XXI veku početi da izmenjuju knjige , časopise , dela ( pa ako mogu i istoriju ) , da ćemo svake godine menjati vokabular .


message 28: by Властимир (last edited Sep 11, 2019 11:32AM) (new) - rated it 5 stars

Властимир | 16 comments Што се тиче историје то се већ дешава, можда се то код нас не примећује али на западу је већ у пуној снази. Као неко ко воли пуно историју да чита у слободно време, приметио сам да постоји једна велика несикреност код историчара када су у питању идеологије. Мислим да је ова кињига велико упозорење на оно што се данас дешава. Кига је велика критика на левичарску тоталитарну државу, где је се индивидуалност готово занемарује и контролише. Извртање истине у корист државе или идеологије се данас може често видети(мада је у већини случајева идеолошки).
Иако се још не налазимо у таквој ситуацији, веома смо близу да дођемо...


Emilija | 276 comments Mod
Властимир wrote: "Што се тиче историје то се већ дешава, можда се то код нас не примећује али на западу је већ у пуној снази. Као неко ко воли пуно историју да чита у слободно време, приметио сам да постоји једна ве..."

Ja sam bukvalno godinama želela da je pročitam baš zato što je kritika na levičarsku totalitarnu državu , mislim ipak je knjiga zabranjena u SSSR-u od 1950. do 1990 . A bila je zabranjena i od strane Udruženja američkih bibliotekara jer je smatrana kao ,, sumorno upozorenje na totalitarnu vlast i cenzuru" .

Čak je i sam Orvel bio pod prismotrom dok je pisao ovo delo .

Nadam se da nećemo , ali verovatno se džabe nadam .


message 30: by Властимир (last edited Sep 11, 2019 12:03PM) (new) - rated it 5 stars

Властимир | 16 comments Emilija wrote: ...mislim ipak je knjiga zabranjena u SSSR-u od 1950. do 1990 . A bila je zabranjena i od strane Udruženja američkih bibliotekara jer je smatrana kao ,, sumorno upozorenje na totalitarnu vlast i cenzuru" .

Заиста? Што се тиче СССР-а добар пример за то је ,,Гулаг Архипелаг'' од Соложењицина. Читао сам и књига је заиста препуна информација и подељена је на три тома од преко 600 страница... Тоталитарна држава која је успела да испере мозак готово читавој нацији. Стварно је невероватно да се та идеологија прославља данас на факултетима. Чак и у Русији.(не осуђујем, али просто не могу поверовати)


Emilija | 276 comments Mod
Da . E time ću se pozabaviti kad me prođe vunderkind faza , ubrzavanje srednje škole , takmičenja i sve što ide uz to . Pa ne mogu ni ja , ali mi to ne možemo da promenimo .


Властимир | 16 comments Баш ме занима шта се десило са Винстоновом мајком и сестром. Веома тужан део у књизи...


Emilija | 276 comments Mod
Ja sam se bukvalno rasplakala , ali nisam mogla da plačem na času .


Jovan (iovan) | 34 comments Ako si se sada rasplakla, definitvno nemoj da čitaš do kraja. Ili bar ukloni oštre predmete, ne šetaj po simsu, mostovima itd.


Emilija | 276 comments Mod
Jovan wrote: "Ako si se sada rasplakla, definitvno nemoj da čitaš do kraja. Ili bar ukloni oštre predmete, ne šetaj po simsu, mostovima itd."

Često plačem pa ok je . Mislim zbog kakvih sam osoba plakala , mogu i zbog knjige . Pa baš i ne stižem da šetam pošto sam u školi od jutra do mraka ( osim sredom ) , a i kad šetam onda sam s dečkom pa baš kao i nemam puno mogućnosti za tako nešto .


Bruno | 127 comments Danas počinjem sa čitanjem knjige,pa ću se i ja uključiti u diskusiju. Emilija, ako te zanima knjiga slične tematike,preporučam i Fahrenheit 451, a Životinjska farma je među najčitanijim djelima. U prvom srednje je bila lektira,kao i Lovac u žitu. Sve redom kontroverzni naslovi.


Властимир | 16 comments Јел неко читао:
Check out this book on Goodreads: 1985 http://www.goodreads.com/book/show/58... ?


Emilija | 276 comments Mod
Bruno wrote: "Danas počinjem sa čitanjem knjige,pa ću se i ja uključiti u diskusiju. Emilija, ako te zanima knjiga slične tematike,preporučam i Fahrenheit 451, a Životinjska farma je među najčitanijim djelima. U..."

,,Lovac u žitu" sam pročitala sa čini mi se 12 godina , i sad pre nekog vremena . ,,Životinjsku farmu" čitam odmah posle ,,1984" , a ,,Fahrenheit 451 " mi je već duže vreme na tbr listi .


Jovan (iovan) | 34 comments Ja sam čitao nastavak Farme, ali davno. Neki naš je pisao, valjda pokušavajući da "ispravi" Orvelovo viđenje komunizma-socijalizma. Pored naslova koje Bruno pomenuo spada i Huxley "Brave New World".


Bruno | 127 comments Jovan wrote: "Ja sam čitao nastavak Farme, ali davno. Neki naš je pisao, valjda pokušavajući da "ispravi" Orvelovo viđenje komunizma-socijalizma. Pored naslova koje Bruno pomenuo spada i Huxley "Brave New World"."

Baš sam prošli tjedan prodao drugi njegov roman, Island. Nemam mjesta za sve knjige kod sebe, pa sam odabrao naslove i autore koji su mi interesantni, a ostale sam stavio na prodaju. Interesantan mi je i Lord of the Flies od Williama Goldinga


Bruno | 127 comments Prije 2 sata sam prošao prvi dio knjige od 8 poglavlja. Kako bih i očekivao od utopističkog svijeta i razdoblja. Dovoljno podloge za postaviti organizaciju,strukturu i ideje kontinenta Oceanije. Trebalo mi je ponovno čitanje kako bih se podsjetio nekih detalja,ali već me prizor od Dva minuta mržnje prema Goldstein-u fascinirao,gdje gledatelji viču i huču na "neprijatelja" države i pozdravljaju ikonu Velikog brata pod parolom: Rat je mir; Sloboda je ropstvo;Neznanje je moć. Još bih napomenuo i prizor sa djecom Winstonovih susjeda. Oni od malih nogu usvajaju ideje Partije i počinju vrebati svakoga drugačijeg. Pročitati ću i nekoliko poglavlja iz drugog dijela


Bruno | 127 comments Prije 2 sata sam prošao prvi dio knjige od 8 poglavlja. Kako bih i očekivao od utopističkog svijeta i razdoblja. Dovoljno podloge za postaviti organizaciju,strukturu i ideje kontinenta Oceanije. Trebalo mi je ponovno čitanje kako bih se podsjetio nekih detalja,ali već me prizor od Dva minuta mržnje prema Goldstein-u fascinirao,gdje gledatelji viču i huču na "neprijatelja" države i pozdravljaju ikonu Velikog brata pod parolom: Rat je mir; Sloboda je ropstvo;Neznanje je moć. Još bih napomenuo i prizor sa djecom Winstonovih susjeda. Oni od malih nogu usvajaju ideje Partije i počinju vrebati svakoga drugačijeg. Pročitati ću i nekoliko poglavlja iz drugog dijela


Emilija | 276 comments Mod
Ja sam danas počela drugi deo i valjda ću ga završiti danas . E da , ja sam ostala bukvalno bez teksta kad su počeli da viču da žele da gledaju vešanje - njima je na neki način normalno da im se to prikazuje i da im se nameću ideje Partije dok su još deca .


Bruno | 127 comments Barem imaju perspektivu u užem krugu Partije,ako ih ništa ne zadesi. Pogotovo što se i u tom krugu provode čistke,zbog osobnih užitaka. Očekivao bih od njih da budu slijepi i bespogovorni pristaše


Emilija | 276 comments Mod
Bruno wrote: "Barem imaju perspektivu u užem krugu Partije,ako ih ništa ne zadesi. Pogotovo što se i u tom krugu provode čistke,zbog osobnih užitaka. Očekivao bih od njih da budu slijepi i bespogovorni pristaše"

Isto.


Властимир | 16 comments Bruno wrote: ."Oni od malih nogu usvajaju ideje Partije i počinju vrebati svakoga drugačijeg. Pročitati ću i nekoliko poglavlja iz drugog dijela...

Онда ће вам крај другог поглавља бити веома занимљив(или је почетак трећег већ). ;)

То подесћа на Чаушескову Румунију...


Emilija | 276 comments Mod
Ja sam sinoć uspela samo prvo poglavlje da pročitam zato što sam svirala ( da ne kažem duvala😂) i gledala sam film ,,Profesionalac" . Preporuka .

Videću da večeras završim drugi deo pa da javim utiske .


Bruno | 127 comments Dobar dan svima. Kako je danas 15.09. htio bih znati možemo li sastaviti prijedloge književnih djela za anketu u ovoj raspravi ili da predložimo u istoj rubrici gdje smo i prošli put?


Emilija | 276 comments Mod
Pišite ih ovde .


Bruno | 127 comments Hvala, Emilija. U tom slučaju, evo mog popisa predloženih djela za čitanje, budući da ću biti odsutan veći dio dana:
1.James Jocye-Ulysses
2.Malcolm Lowry-Under the Volcano
3.Graham Greene-The Quiet American
4.David Nichols-One Day
5.Harriet Tyce-Blood Orange
6.William Golding-Lord of the Flies
7.Peter James-The Truth
8.Truman Capote-In Cold Blood
9.Saul Bellow-Herzog
10.Ranko Marinković-Kiklop


« previous 1
back to top