Verbeelding Bookclub discussion

De zeer vermoeide man en de vrouw die hartstochtelijk van bonsai hield
37 views
2019: boek van de maand > Septemberboek: De zeer vermoeide man en de vrouw die hartstochtelijk van bonsai hield

Comments Showing 1-23 of 23 (23 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

Cindy | 165 comments Voor het septemberboek hadden 2 boeken heel lang hetzelfde aantal stemmen, maar de laatste week kreeg De zeer vermoeide man en de vrouw die hartstochtelijk van bonsai hield toch één extra stem en dus is dit het maandboek van september geworden.

Het is natuurlijk maar een dun boekje, dus lees gerust ook Het geheim van de Keel van de Nachtegaal dat op de 2e plaats eindigde of één van de andere boeken!

Veel leesplezier en ik kijk uit naar jullie reacties :-)

En een goede start van dit nieuwe schooljaar!


message 2: by Haaike (new)

Haaike | 421 comments Mod
Ik vind het boek jammer genoeg niet in een e-bookversie (tenzij als pdf via zeer louche websites, maar ik heb het liever niet dan op zo'n manier... :-) ), dus ik ga moeten wachten tot ik de volgende keer in België ben om het daar te kunnen kopen of te lenen in de bib.
Wie het wel heeft: veel leesplezier!


Cindy | 165 comments Haaike wrote: "Ik vind het boek jammer genoeg niet in een e-bookversie (tenzij als pdf via zeer louche websites, maar ik heb het liever niet dan op zo'n manier... :-) ), dus ik ga moeten wachten tot ik de volgend..."

Ik denk dat de illustraties zo belangrijk zijn voor het boek dat het moeilijk is om dat in een e-bookversie over te nemen...
Laat me gerust weten wanneer je terug in België bent, ik leen het je ook graag :-)


message 4: by Haaike (new)

Haaike | 421 comments Mod
Cindy wrote: "Haaike wrote: "Ik vind het boek jammer genoeg niet in een e-bookversie (tenzij als pdf via zeer louche websites, maar ik heb het liever niet dan op zo'n manier... :-) ), dus ik ga moeten wachten to..."

Oh, ik had niet door dat het met illustraties was! Dan is het inderdaad eentje om zeker op papier te lezen :-)
Merci dat ik het zou mogen lenen! Ik laat het je nog weten; waarschijnlijk wordt het de kerstvakantie en zou ik meteen ook nog eens een boekenmeetup doen, maar misschien zit er tussenin nog een kort weekendje in :-)


Cindy | 165 comments Zoals ik schreef in mijn recensie ben ik misschien bevooroordeeld voor wat dit boek betreft, want ik ben al jarenlang fan van Peter Verhelst.
Dun boek voor september, maar wel niet het makkelijkste formaat. Dus nestel je in een zetel, neem een lekkere tas thee of een glaasje wijn en neem dan je tijd om te genieten van de prachtige tekeningen van Kaatje Vermeire, tijd om je in te dompelen in de sfeer, tijd om zinnen te lezen en te herlezen,...

"Uiterst stil ademde ik een liedje uit dat wij al eeuwenlang in onze familie zingen om iemand te helpen sterven."

En de laatste zin van het boek, maar deze zal ik nu nog niet delen!

Ik weet echt niet meer waarom ik dit boek zo lang ongelezen in de kast heb laten staan. Maar ik weet wel dat ik het ondertussen al meerdere keren doorbladerd heb!
Vermoedelijk is dit boek ook niet aan iedereen besteedt, maar voor de illustraties alleen al is het een aanrader!

Benieuwd wie de volgende is die zal meelezen en wat jullie ervan vinden!


Becky | 341 comments Ik ga er morgen in beginnen, ben benieuwd!


Cindy | 165 comments Becky wrote: "Ik ga er morgen in beginnen, ben benieuwd!"

Ik ook :-)


message 8: by Becky (last edited Sep 07, 2019 03:07AM) (new) - rated it 4 stars

Becky | 341 comments Dit boek is perfect voor september, goed gekozen Cindy!
Terwijl ik aan het lezen was, dacht ik "Dit is nu echt slow reading, onthaasting in een boek."

Bijzonder vond ik het kleurgebruik van Kaatje Vermeire: eerst het zachte grijsgroene en later het kersenbloesemroze en dan het rood voor de warmte, heel symbolisch.

Favoriete zin: Ik hield mijn ogen een paar seconden toe, waarna ik verder las of verder naar muziek luisterde (viool voor de middag, cello na de middag, stemmen 's avonds).
Wat een rust. Ik hoor meteen de Partita No. 2 van Bach in mijn hoofd, daarna de Prelude uit zijn eerste cellosuite. En dan die stemmen voor 's avonds, in mijn oren klinkt al het Hilliard ensemble met Mille regretz van Josquin des Prez.


Cindy | 165 comments Becky wrote: "Dit boek is perfect voor september, goed gekozen Cindy!
Terwijl ik aan het lezen was, dacht ik "Dit is nu echt slow reading, onthaasting in een boek."

Bijzonder vond ik het kleurgebruik van Kaatje..."


Blij dat je er van genoten hebt en ik ga je muziektips beluisteren!


message 10: by Mikita (new) - added it

Mikita Romero | 45 comments Ik las ze beiden dit weekend! Ik besefte dat ik een echt verhalenlezer ben. Prentenboeken is misschien een stap te ver. Ik kan 3x de tekst herlezen, maar de illustraties zeggen mij minder. Het verhaal van de keizer en nachtegaal sprak mij aan, maar dat van de bonsai ... ik vond alleen maar vraagtekens. Nog meer bij de tweede lezing. Niet mijn ding 😬.


Linda Roelandts | 28 comments Ik heb het boek ook 2 keer gelezen. Ik hoopte een antwoord te vinden maar ontdekte weer nieuwe dingen. Ik vond het mooi geschreven en ga zeker nog een ander boek proberen van deze schrijver, Uiteindelijk zou ik het wel fijn vinden om er eens over te praten, wat denk je over dit of dat en daardoor vind ik dat het boek zijn doel bereikt heeft.


Cindy | 165 comments Mikita wrote: "Ik las ze beiden dit weekend! Ik besefte dat ik een echt verhalenlezer ben. Prentenboeken is misschien een stap te ver. Ik kan 3x de tekst herlezen, maar de illustraties zeggen mij minder. Het verh..."

Knap dat je beide boeken al uitgelezen hebt! Ik hoop "de keizer" ook nog deze maand te lezen, want toch wel benieuwd naar de stijl van illustrator Carll Cneut en ik vraag me ook wel af of dat dat invloed heeft op de stijl van de schrijver...
En nu weet je zeker welk genre je al niet meer moet lezen hè ;-)


Cindy | 165 comments Linda wrote: "Ik heb het boek ook 2 keer gelezen. Ik hoopte een antwoord te vinden maar ontdekte weer nieuwe dingen. Ik vond het mooi geschreven en ga zeker nog een ander boek proberen van deze schrijver, Uitein..."

Helemaal kandidaat om er eens over te praten, want ik weet nog steeds niet welke betekenis ik aan het einde moet geven!


message 14: by Dorien (last edited Sep 12, 2019 11:50PM) (new) - rated it 3 stars

Dorien | 278 comments Voor alles een eerste keer: ik heb dit boek van de maand 2 keer gelezen. Gisteren op de trein van Schaarbeek naar Leuven, en deze morgen in de omgekeerde richting 😉.

Als ik op goodreads een aparte score zou kunnen geven voor tekst en illustraties, dan krijgen de illustraties van mij ruimschoots 4 sterren. Het verhaal, en dan vooral hoe het verhaal afgewerkt wordt, blijft echter steken op 3*. Hier en daar erg mooie zinnen. Af en toe een prachtige combinatie van een zin en een illustratie. Voor mij primeert uiteindelijk mijn appreciatie voor het verhaal, en op dat vlak bleef ik op mijn honger zitten. Wel blij dat ik dit boek ontdekt heb via deze selectie van het boek van de maand. Ondanks mijn niet zo’n hoge score heb ik genoten van de illustraties en heb ik het zelfs een tweede keer gelezen om nog wat te puzzelen aan de link die er al dan niet is tussen de teksten en de tekeningen.


Cindy | 165 comments Dorien wrote: "Voor alles een eerste keer: ik heb dit boek van de maand 2 keer gelezen. Gisteren op de trein van Schaarbeek naar Leuven, en deze morgen in de omgekeerde richting 😉.

Als ik op goodreads een apar..."


Geweldige primeur Dorien! Op zich doet de score er niet altijd toe vind ik. Ik merkte bij mezelf al dat ik van sommige boeken met hoge scores later amper nog iets weet terwijl boeken met lagere scores (en dus vaak een angeltje) veel langer bijblijven. Belangrijkste is dat je genoten hebt en zelfs twee keer gelezen :-) .


Dorien | 278 comments Een mooie omschrijving: 'een boek met een angeltje' :-).

Ik ga bij gelegenheid Het geheim van de Keel van de Nachtegaal nog lezen. Benieuwd of deze hervertelling van een sprookje mij als verhaal uit de pen van Peter Verhelst beter zal bevallen.


message 17: by Mikita (new) - added it

Mikita Romero | 45 comments Die angel blijft inderdaad hangen. Welke betekenis geven jullie aan het verhaal van de vermoeide man? Ik zocht wat recensies op en ik kwam enkel tegen dat het einde voorspelbaar was .... Nu, ligt het nu aan mij of ben ik niet mee? Voorspelbaar als in .. de man sterft? Of zoek ik er te veel in? Mijn allereerste gedachte was dat ze de man vermoorde met haar bonzai instrumenten en mijn lichaamsdelen een boompje heeft gemaakt. En thuis heeft ze al een collectie van andere “vermoorde mannen”/boompjes. Lees ik te veel thrillers? Heeft ze gewoon iemand bijgestaan in zijn doodstrijd en neemt ze een herinnering mee naar huis? 🤷🏻‍♀️ wat dachten jullie?


Becky | 341 comments Haha Mikita, jouw interpretatie vind ik wel een beetje luguber ;)
Wel interessant, zo’n andere zienswijze, want zo had ik het zelf niet gelezen.
Voor mij ging dit boek vooral om toewijding: met dezelfde liefde en met hetzelfde geduld als waarmee ze voor haar bonsai boompjes zorgt, zo is ze toegewijd om de man bij te staan in zijn sterven.


message 19: by Dorien (last edited Sep 15, 2019 05:02AM) (new) - rated it 3 stars

Dorien | 278 comments Mikita wrote: "Die angel blijft inderdaad hangen. Welke betekenis geven jullie aan het verhaal van de vermoeide man? Ik zocht wat recensies op en ik kwam enkel tegen dat het einde voorspelbaar was .... Nu, ligt h..."

Mikita, mijn gedachten gingen ook een beetje die richting uit, zonder te veralgemenen naar de boompjes die ze thuis al heeft. Het zoekertje is ook 'mn zkt vr om vr t strvn' en niet 'mn zkt vr om t strvn' wat voor mij inhoudt dat hij zich echt wil opofferen voor iemand. Meerdere keren in het boek wordt ook de nadruk gelegd op wat bonzai nastreeft: alles in evenwicht, alles in verhouding ('een bonzaiboompje is geen dwergboom'), volledig onder controle gehouden met behulp van een een hele reeks instrumenten. Maar inderdaad wel met een immense toewijding. Het stervensproces net zo gestuurd en begeleid zoals ze met haar bonzaiboompjes doet. Tot zo ver dacht ik mee te zijn, maar dan die laatste pagina's na het sterven van de man...


Cindy | 165 comments Mikita wrote: "Die angel blijft inderdaad hangen. Welke betekenis geven jullie aan het verhaal van de vermoeide man? Ik zocht wat recensies op en ik kwam enkel tegen dat het einde voorspelbaar was .... Nu, ligt h..."

Ik had het ook nog niet zo luguber geïnterpreteerd Mikita, maar dat maakt die laatste zin wel duidelijker op een andere manier...


Greet | 20 comments Ik las het boek gisteren, bladerde er vanochtend nog eens door en las toen jullie commentaren. Het boek kruipt vandaag veel meer onder mijn vel dan het dat gisteren deed. Mikita, ik had het in eerste instantie niet zo luguber geïnterpreteerd, maar ik vind je interpretatie wel heel interessant. Op die manier 'klopt' het verhaal wel.


Linda Roelandts | 28 comments Toen ik het boek las had ik meerdere keren het gevoel van ai ze zal toch niet, dus ik kan je daarin goed volgen Mikita. Het is wel zalig dat dit boek zoveel vragen teweeg brengt bij ons allen.


Laurence | 280 comments Intussen is het boek(je) hier ook uit.
Hoewel ik het erg mooi vond, miste ik precies wat samenhang tussen tekeningen en tekst.
Ik had het gevoel dat ik te weinig aandacht besteedde aan de tekeningen, omdat ik de tekst wou verder lezen. Dus wat mij betreft, zouden de (werkelijk prachtige!) tekeningen beter tot hun recht komen zonder de afleiding van de tekst.
En omgekeerd, miste ik ook wat de diepte van Peter Verhelst in de tekst, omdat het nu eenmaal niet te veel tekst mocht zijn. Naar mijn gevoel viel ook daar nog wat meer van te maken. Maar dit kan perfect ook aan mezelf liggen, dus.

Wat de lugubere uitleg van Mikita betreft ;), ik heb het ook even gedacht (zeker met die rode druppels op het eind), maar ik denk dat een dergelijke uitleg wat afbreuk zou doen aan de poëzie van het verhaal. Ik denk dat het mooier is om te besluiten dat ze de man verzorgd heeft zoals ze haar Bonsai-boompjes verzorgt. Dat hij haar de liefde leert kennen, en dat ze uiteindelijk de pijn van het afscheid in een mooie vorm ("pijnboom") terug naar huis meeneemt.


back to top