Suomalainen lukupiiri discussion

Missä olet, Bernadette?
This topic is about Missä olet, Bernadette?
34 views
Kirja + filmatisointi 2019 > Missä olet, Bernadette? (kirja)

Comments Showing 1-25 of 25 (25 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Aug 31, 2019 01:32PM) (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1745 comments Syyskuun yhteisenä kirjana luemme Maria Semplen romaanin Missä olet, Bernadette?, josta tehty elokuva tulee syyskuussa elokuvateattereihin.

Kirja on ollut vuosien ajan niin paljon esillä monessa paikassa, että olen harkinnut sen lukemista jo pitkään. (Enhän minä siis mikään laumasielu ole, mutta pakko se kai on, kun kerran kaikki muutkin... :D)


message 2: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1745 comments Sain varaukseni tänään (onhan tätä syyskuuta vielä pari tuntia jäljellä), joten kohta pääsen aloittamaan. Lähden huomenna loppuviikoksi mökille, ja mukaan pakkaan tietenkin kassillisen kirjoja... Tämä saa olla yksi niistä.


message 3: by Lumissa (last edited Sep 30, 2019 01:56PM) (new) - rated it 3 stars

Lumissa | 779 comments Minä bongasin tämän Amazonista e-kirjana parilla dollarilla ja päätin sijoittaa. Siihen nähden, että kirja on ihan sujuvasti kirjoitettu, se on edennyt yllättävän hitaasti. Ehkä pääsyy on, että olen lukenut sitä lähinnä iltaisin ennen nukkumaanmenoa, eikä mikään kirja oikein pääse vauhtiin sillä, että sen ääressä nuokkuu aina ensimmäisten parin sivun jälkeen.

Joka tapauksessa olen pitänyt kerronnallisesti toimivana ratkaisuna sitä, että tarinaa edistetään sähköpostien ym. taustaa selvittävien dokumenttien kautta. Näistä syntyy kirjan humoristisen annin tuottava jännite Bernadetten sisäisen ja ulkoisen maailman välille. Onkohan sama saatu välittymään onnistuneesti elokuvaan?


Desertorum | 1118 comments Itse olen tämän jo lukenut ja annoin kolme tähteä.
Kirja oli ihan mukava välipala kirja mutta jokin siinä hieman tökki, ehkä jotenkin se uskottavuus ja tekojen motiivit eivät vakuuttaneet.

Tässä olisi ihan mahdollisuus, että elokuva voisi olla parempi.


Lumissa | 779 comments Nojoo, viihdyttävää kolmea tähteä minäkin tälle ennustan ellei kirjan loppupäässä tule pahoja notkahduksia. Mutta ei se huono tulos ole, aina joskus kelvollinen viihde on paikallaan.

Joka tapauksessa tämä ketju nyt jotenkin innoitti ainakin minua. Jos edellisen viestin kohdalla olin lukenut kahdessa viikossa viidenneksen kirjasta, niin nyt pari päivää myöhemmin on jo kaksi kolmannesta takana. En ymmärrä, miten se alku nyt jumittikin niin.


Reija | 185 comments Joo, dokumenteista koostunut kirjoitustapa toimi mullekin, tosin se että kirja on olevinaan 15-vuotiaan kirjaprojekti, ei. Lisäksi loppu vaiheessa ihmetytti miten se päättyy kun dokumenteissä jo oltiin saatu kirje dokumenteista ja silti kirja vaan jatku. (oli kai se opettajan ohje pyytää lisää) Ja eikö sen Bernadeten kirjeen pitänyt olla kolme sivua, se vaan jatku ja jatku!

Juoni oli kieltämättä hieman typerä ja uskomaton (ihan tästä yhtäkkiä laitan vaimoni pakkohoitoon yms) mutta eniten mua ärsytti ihmiset, kaikki oli ihan kamalia! Olen vissiin roikkunu Twitterissä liikaa kun nousi karvat pystyyn heti kun joku sanoi jotain ei-ihan-sopivaa. Olen lukenut tän aikasemmin ja muistelin että Bernadette oli vähän outo mutta hauska, mutta ei se kyllä kauheen kivalta vaikuttanut vaikka kuvittelin sen näyttävän Catelta.


message 7: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1745 comments Aloitin taas myöhässä, mutta nyt on ensimmäinen osa luettu! Kirja etenee ihan mukavasti, joskin se vilisee toinen toistaan rasittavampia henkilöitä. Etenkin Ollie-O:n sähköpostiviestit ovat raivostuttavan ärsyttäviä, mikä tosin liene tarkoituskin.

Ihmettelen kovasti perheen käsiin hajoavaa asuntoa: siellä kuulostaa olevan niin pahat kosteusvauriot, että on vaikea uskoa, ettei koko perhe oirehdi vakavasti homeongelman takia.


message 8: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1745 comments Unohdin sitte tulla kommentoimaan saatuani kirjan loppuun... Annoin kolme tähteä, sillä kirja oli ihan viihdyttävä, vaikkei tehnyt sen kummempaa vaikutusta.

En vieläkään ymmärrä, miksei aviopari keskustellut keskenään, tai miten asiat muka saattoivat edetä tuolla tavalla Bernadetten katoamiseen johtavaan interventioon.

Bernadetten kirjeessä minua jäi häiritsemään pari juttua. (view spoiler)


Reija | 185 comments Jaa, musta koko identiteettivarkausjuoni oli aika päälle liimattu, aiemmilla kerroilla olen ohittanut sen olan kohautuksella. Mies kun oli teknologiauskovainen niin mulle sopi että nainenkin. Mutta joo, luulis pariskunnan keskustelevan edes jostain ja joskus, tytär oli teini ja miekkonen miettii kun vaimo on vähän masentunut asioista ennen hänen syntymää.


Peony (peony79) | 702 comments Yritän olla lukematta teidän kommentteja vielä. Tulin vain ilmoittamaan, että minä vasta aloin eilen illalla lukea tätä kirjaa. Olen ollut vähän poissa pelistä ja myöskin sairaalassa..sillä tavalla, että kirjaa on ollut epämukava pidellä, joten en ole sitäkään aikaa käyttänyt hyödyksi lukemiseen. Kolmanneksen melkein heti yhdeltä istumalta luin. Hyvin vetää tarina..vaikka lukijalla ei nyt suoranaisesti olekaan tiedossa mistä on kysymys. Vähän olen ehtinyt saada jo tietoa ennakkoon juonesta, mutta toivon ettei se vaikuta lukunautintoon. Ainakin oikein viihdyttävä tämä eka kolmannes. Pitää mennä tänään aikaisin pehkuihin, että saan haukattua taas hyvän palan tästä.


Lumissa | 779 comments Peony wrote: "Olen ollut vähän poissa pelistä ja myöskin sairaalassa..sillä tavalla, että kirjaa on ollut epämukava pidellä, joten en ole sitäkään aikaa käyttänyt hyödyksi lukemiseen."

Huh! Bernadette onneksi on ainakin aika miellyttävä lämmittelyopus lukutauon jälkeen, viihdyttävä ja nopealukuinen.

Itse en tosiaan pitänyt kirjan juonta erityisen epäuskottavana omassa kontekstissaan, silleen tyylilajiin sopivalla tavalla kärjistettyjä tapahtumia ja henkilöitä. Jotkut aasinsillat olivat vähän outoja, että oli pitänyt aika kaukaa lähteä hakemalla hakemaan yhteyttä asioihin, joita kirjailija halusi tietyissä piireissä kritisoida. Siis esimerkiksi (view spoiler).


Peony (peony79) | 702 comments Mulla on vielä semmonen 50s tätä kirjaa lukematta. Luen nyt illalla loppuun. Piti vain tulla tänne sitä vinettämään, että eilen illalla alkoi risoa vähän asiavirheet tässä kirjassa. Juoni sinällään on ollut oikein viihdyttävä ja Seattlen kaupunginosan keskiluokkaisen ilmapiirin kuvaus ihan hauska. Mutta ne virheet...

Kirjoittaja kuvaa Beellä olevan jonkinlainen vasemman kammion kehittymättömyyteen liittyvä sydänvika. Omaan korvaan kuulostaa olevan HLHS (Hypoplastic Left Heart Syndrome). Vasemman kammion kehittymättömyyttä ei kyllä yleensä hoideta Fontan-leikkauksella. Ja HLHS tyyppinen vika on vakavin synnynnäinen sydänvika, josta aiheutuisi aivan jatkuva syanoottisuus ja erittäin alhainen suorituskyky. Vain osa heistä selviää ilman elinsiirtoa teini-ikään. Onkohan kirjoittaja oikein selvillä noista vioista ja minkä asteista haittaa niistä tulee.. Ja keskoisuus heikentäisi leikkaustulosta aika varmasti - silti Bee "tuli terveeksi". No way Jose...

Ja entäs sitten se Antarktiksen "myrsky"..ei hyvää päivää!! Kun kysytään henkilökunnalta, onko tämä keli yleensä näin kova, niin tyyppi vastaa että ei kyllä nyt on ihan erityisen kova keli, puuskassa jopa 9m/s. 9!!?? Siis puuskassa? Muuten 7-8? Ihan normi purjehduskeli. Myrskyraja on 21m/s. Onkohan tuossa käännösvirhe jenkkien mittajärjestelmästä m/s-yksikköön?


message 13: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1745 comments Alkutekstissä mainitaan kyllä, että kyseessä on juurikin tuo hypoplastic left heart syndrome. En tunne tautia sen tarkemmin (jostain syystä en edes kirjaa lukiessani käynyt selaamassa Wikipedia-artikkelia aiheesta, vaikka yleensä googlaan kaikki tällaiset jutut), mutta sinä kuulostat olevan aiheesta perillä, joten uskon kyllä! Kirjailija ei muutenkaan tuntunut pitävän uskottavuutta tärkeimpänä kriteerinään romaania kirjoittaessaan.

Harmi, että ehdin jo palauttaa kirjan, enkä siis voi tarkistaa, mitä alkutekstissä sanottiin tuosta tuulen nopeudesta.


Desertorum | 1118 comments Peony wrote: "Mulla on vielä semmonen 50s tätä kirjaa lukematta. Luen nyt illalla loppuun. Piti vain tulla tänne sitä vinettämään, että eilen illalla alkoi risoa vähän asiavirheet tässä kirjassa. Juoni sinällään..."

Ehdottomasti olen sitä mieltä että asiavirheistä saa ja pitää valittaa..sikäli kun on tarpeeksi fiksu ne hoksaamaan ;) Mä en tämän kirjan osalta noita edes tajunnut mutta uskottavuus oli silti aika heikkoa tämän kohdalla.

Jokohan tämä olisi kohta jossain suoratoistopalvelussa ostettavissa?


Peony (peony79) | 702 comments Ai se oli siellä.. luin tuosta kirjasta ekat n. 35 sivua joku aika sitten ja jatkoin ehkä viikon kuluttua siitä lukemista ja siitä lähtien aktiivisesti siis lukenut putkeen tuota. Olin ihan unohtanut että se mainittiin siellä. No..sitä paremmalla syyllä - erittäin epäuskottava juttu. Aika paljon tässä kirjassa kirjoittaja laittaa vain juttuja toimimaan tarinan edistämisesksi, vaikka lukija ihmettelee, että miten ihmeessä tämä nyt näin menee ja miksi tää tyyppi nyt on niin vaikea. Mutta ehkä asioita selviää vielä tämän viimeisen 50s aikana.


Reija | 185 comments Mulla ois Kindle versio mutta en keksi mikä ois hyvä hakusana tuolle tuulennopeudelle enkä muista tuota kohtaa. Voin yrittää selailla kotona uudelleen


message 17: by Peony (last edited Oct 25, 2019 07:46AM) (new) - rated it 3 stars

Peony (peony79) | 702 comments Eilen illalla lukaisin loppuun kirjan. Annoin kolme tähteä ihan siitä syystä, että kuitenkin sen verran viihdyttävästi tuo on kirjoitettu, että ei ainakaan jumittanut lukeminen mulla. Ja tykkäsin ajoittain sen rajatun yhteisön dynamiikan kuvaamisesta. Niin vanhempainyhdistys-kuvioiden, kuin "MicroSoft-perheen". Sen lisäksi tykkään näköjään lukea semmosesta että joku katoaa ja sitä yritetään paikantaa ja juttuun liittyy vielä matka Antarktikselle - vaikka siis tuossa jahdissa ja reissussa ei sitten oikein tapahdukaan mitään kovin ihmeellistä.

Joidenkin hahmojen motiiveja mun oli vaikea seurata. En oikeastaan käsittänyt Elgien käyttäytymistä missään vaiheessa - en päässyt hänen päänsä sisään. Tosi häilyvä persoona, en osannut ennakoida hänen reaktioitaan. Toki todellisuus on täynnä tuon tyyppisiä ihmisiä ja tässähän Elgien näkökulmasta ei koskaan kuvattu mitään..kaikki Elgietä kuvaava tuli toisten ihmisten näkökulmien (ja toiveajattelun) suodattamana. Audrey Griffin oli todella viihdyttävä drama queen, joskin todella överiksi vedetty. Se oli hauska, että hänen persoonassaan ja maailmankuvassaan tapahtui kehitystä ..tai siis suuri käänne. Ehkä vain vähän liiankin nopeasti ja helposti tapahtuva suuri käänne, ollakseen uskottava. Mutta kuten sanottua - uskottavuus ei selvästikään ollut se ominaisuus, mihin tämä tarina pyrki muutenkaan. :D

Nyt pitäisi vielä järjestää se elokuvan katselu. Saapa nähdä menenkö teatteriin vai oottelenko jonkin muun kanavan kautta katselua.

PS: Tuulennopeus mainitaan sivulla 265 tässä paperikansi-versiossa.


Reija | 185 comments En ole varma onko tämä oikea kohta (80%):

'Is it always this bad?'
'This is pretty rough.' She went behind the desk. 'We're getting thirty-foot swells.'

En tiedä purjehtimisesta mitään, mutta mitä Youtubesta katoin, en kyllä haluaisia olla silloin laivalla.


message 19: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1745 comments Jos tuo on tosiaan oikea kohta, niin kääntäjällä on mennyt tuulenpuuskat ja aallot pahasti sekaisin...


message 20: by Peony (last edited Oct 25, 2019 12:24PM) (new) - rated it 3 stars

Peony (peony79) | 702 comments Ai se on ollut alunperin aaltoja! No ei ihmekään. Onhan 9m/s kohtalaista tuulta, mutta ei se nyt kyllä tosi kova keli ole. Ja siis 'swell' sana oli käännetty puuskaksi.. yleensähän on se keskimääräinen tuulennopeus ja sitten ilmoitetaan mitä tuuli voi olla pahimmillaan puuskassa. Ei mennyt Semplen piikkiin tämä kömmähdys. :D

PS: Omilla kotikonnuilla uutisen mukaan tällä hetkellä keskituulennopeus 27,6 m/s, puuska 33,8 m/s :D Wuhuu..


Noora | 873 comments Tämä oli yllättävän tuskainen lukukokemus. Ajattelin ennen puoltaväliä, että joudunko antamaan kirjalle vain yhden tähden. En pitänyt henkilöhahmoista, en kirjoitustyylistä viestien muodossa enkä tarinastakaan. Noh kirja onneksi alkoi puolenvälin jälkeen vetämään ja pystyin nostamaan arvosanaani. Kirja oli minusta rikkonainen johtuenkin varmasti juuri viestien muodossa kirjoitetusta kokonaisuudesta, enkä päässyt tunnelmaan oikein missään vaiheessa. Minua myös suuresti ärsytti julkkisten nimien viljely, jotka ilmeisesti olisi pitänyt tuntea ja ymmärtää niiden syy olla kirjassa mukana. Toki tuttujakin nimiä ja bändejä vilahteli kirjassa paljon, mutta nekin tuntuivat osittain jotenkin päälle liimatulta. Osittain tämä minun ongelma etten päässyt kirjaan kiinni oli se, että töissä on ollut viime viikkoina raskasta ja intensiivistä ja katkonainen kirjoitustyyli ei soveltunut tämän hetkiseen elämäntilanteeseen.


message 22: by Noora (last edited Nov 04, 2019 02:52AM) (new) - rated it 2 stars

Noora | 873 comments Mitäs mieltä sopisiko tämä kirja Helmet haasteen kohtaan, kirja käsittelee mielenterveysongelmia? Aika pinnalistahan se on, mutta onhan siinä mielenterveys teemana osittain....


message 23: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1745 comments Kyllähän siinä niitäkin käsitellään, ja vaikkei Bernadette pakkohoidon tarpeessa ollut, niin oli hänellä silti ihan todellisiakin ongelmia... Eivätkä monet muutkaan kirjan henkilöistä mitään mielenterveyden mallioppilaita ole!


Noora | 873 comments Juu sitähän minäkin eli taidan sijoittaa kirjan mielenterveys kohtaan Helmet haasteessa. Suunnitelmissa oli kyllä lukea kohtaan ihan muuta, mutta aika vain taitaa loppua kesken, jos en hyväksy kaikkea lukemaani.


message 25: by Terhi, Apukäsi (new) - rated it 4 stars

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Minäkin sain tämän luettua tälleen puoli vuotta suunniteltua myöhemmin. Itselleni tämä oli mukava välipalakirja. Juoni ei ollut liian vaikea ja vaikka se oli epäjohdonmukainen, niin piti silti otteessaan. Juuri sopivaa luettavaa tässä muuton keskellä.


back to top