Netherlands & Flanders group discussion

35 views
Miscellaneous / allerlei > Onderwerpen van sommige Listopia's...

Comments Showing 1-20 of 20 (20 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by BookLovingLady (last edited Apr 03, 2019 11:26AM) (new)

BookLovingLady | 3021 comments Mod
Het valt mij keer op keer op dat de onderwerpen van sommige Listopia's en de commentaren er op wel héél erg Amerikaans zijn 🙂

Laatst zag ik ergens een commentaar (niet op deze site overigens) van een Amerikaan die reageerde op een Brits onderwerp waar heel veel Britten op gereageerd hadden, en hij zei dat de commentaren van de Britten zo 'netjes' waren, en dat het in zijn eigen land heel anders toeging. Ik moest hieraan denken vanavond en vond daardoor dat het tijd werd om een 'draadje' onder 'allerlei' te plaatsen.

En ander voorbeeld: In Amerika zijn ze ontzettend 'ras' gevoelig. Wat maakt het mij nu uit of een boek door een wit, zwart, geel of paars met witte stippen auteur geschreven is; zolang het maar een goed boek is.

Vanavond struikelde ik over een Listopia die alleen boeken geplaatst wilde zien van 'echte' gehandicapte mensen, in tegenstelling tot mensen die er 'alleen maar' over schreven, want die wisten immers niet hoe het was... Nou vraag ik je...

Ben ik de enige die er zo over denkt?


message 2: by Sanne (last edited Apr 03, 2019 11:45AM) (new)

Sanne (sanneennas) | 53 comments Ik vind die lijsten echt heel handig als je op zoek bent naar nieuwe boeken of auteurs die de horizon verbreden. En ik kan me voorstellen dat een auteur met eerstehands ervaring van sommige dingen (zoals discriminatie, in jouw voorbeelden) op een andere manier een boek over dat onderwerp schrijft dat een auteur die het met tweedehands ervaringen en empathie doet. Ik geloof niet in de doordrijving dat je dus alleen maar boeken van auteurs moet lezen die de thema's die in hun boek voorkomen zelf hebben meegemaakt, maar een ander perspectief op eenzelfde thema kan geen kwaad en soms zijn die andere (eerstehands) perspectieven knap lastig om te vinden... Heerlijk als je toch een listopia vindt voor die specifieke niche...

Maar ik herken het wel dat de boel af en toe heel Amerikaans is.
Ik ben bezig met een project om van elk land ter wereld minstens 1 boek van een auteur uit dat land te lezen en vaak struikel ik over lijsten die mij beloven boeken van auteurs uit een specifiek land of werelddeel te geven, en die vervolgens vol staan met Engelstalige (vaak Amerikaanse) auteurs die zoveelste-generatie emigrant zijn en schrijven over het land van herkomst van hun ((over)groot)ouders.
Vast hele mooie boeken, maar je schrijft echt andere boeken als je in een andere taal, en binnen een andere vertelcultuur je boeken schrijft. Dus ik zoek nog even verder naar die ene bildungsroman van een Tonganese schrijfster met een moeilijke jeugd (suggesties welkom).


message 3: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Ik vind niet dat je zelf per se ervaring hoeft te hebben met een onderwerp om er een goed boek over te kunnen schrijven. Een schrijver kan ook research hebben gedaan naar een onderwerp, waardoor die zich kan inleven. Een voorbeeld van zo’n boek is De keukenmeidenroman (over de slavernij).

Toch herken ik wel iets van wat je zegt over dat Amerikanen daar anders naar kijken. Ik las het waargebeurde verhaal Zomaar familie over leven in de Bronx, met armoede, drugs, misbruik, criminaliteit. Wat ik me herinner is dat in een aantal recensies gezegd werd dat het geen goed boek was, omdat ze er zelf niet opgegroeid is. Nu kan ik het niet zelf verifiëren, maar het kwam op mij wel als een betrouwbaar verhaal over aangezien ze verschillende mensen jarenlang heeft gevolgd en gesprekken mee heeft gevoerd.


message 4: by BookLovingLady (last edited Apr 03, 2019 02:16PM) (new)

BookLovingLady | 3021 comments Mod
Hannie wrote: "Ik vind niet dat je zelf per se ervaring hoeft te hebben met een onderwerp om er een goed boek over te kunnen schrijven. ..."

Eens. Want ander zou Bernlef bijvoorbeeld nooit Hersenschimmen hebben kunnen schrijven (en het is een ontzettend goed boek...) Er was trouwens ook een Listopia waar 'geesteziekten' in voorkwamen, niet alleen gehandicapten. Ik kan me alleen niet meer herinneren of het dezelfde Listopia was.


message 5: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3021 comments Mod
@Sanne
Ik ben een beetje 'Listopia verslaafd' 😊


message 6: by lethe (last edited Apr 04, 2019 05:25AM) (new)

lethe | 637 comments Mod
Booklovinglady wrote: "In Amerika zijn ze ontzettend 'ras' gevoelig. Wat maakt het mij nu uit of een boek door een wit, zwart, geel of paars met witte stippen auteur geschreven is; zolang het maar een goed boek is."

Er woedde vorig jaar een hele onaangename discussie in de Feedback group n.a.v. tijdschriften zonder ISBN/ASIN die zouden zijn verwijderd omdat ze zich richten op 'black' en 'marginalized groups'.

Het viel me op dat degenen die het hardste "Racisme!" schreeuwden, er zelf nogal wit uitzagen, inclusief de OP.

De 'persons of colour' drukten zich over het algemeen een stuk beschaafder uit, hoewel zij het ook racisme vonden.

De ironie was dat de librarian die de tijdschriften had verwijderd, zelf een 'person of colour' was. Zij werd zowat voor verraadster uitgemaakt en van geïnternaliseerd racisme beschuldigd, terwijl ze gewoon Goodreads policy had gevolgd.

Toen ik en nog een paar anderen opmerkten dat het blijkbaar in Amerika een veel groter issue is dan in Europa, kwamen ze met Zwarte Piet aandragen *zucht*

https://www.goodreads.com/topic/show/...


message 7: by BookLovingLady (last edited Apr 04, 2019 09:13AM) (new)

BookLovingLady | 3021 comments Mod
lethe wrote: "Toen ik en nog een paar anderen opmerkten dat het blijkbaar in Amerika een veel groter issue is dan in Europa, kwamen ze met Zwarte Piet aandragen *zucht* ..."

O, dát kan ik me heel goed voorstellen 🙂 Niemand heeft er immers meer verstand van dan de Amerikanen 🙂 (Ik heb jaren met Amerikaanse collega's gewerkt, tijdens mijn studie de nodige Amerikaanse docenten gehad, en in vakanties Amerikanen ontmoet, dus geloof me, ik weet waarover ik het heb 🙂) Voor de lezers: Ja, ja, ja. Ik weet dat je niet mag generaliseren... Toegegeven, ook ik heb de uitzonderingen ontmoet, maar ze waren zeldzaam. Het blijft een volk apart, maar dat vinden ze van ons Europeanen (over generaliseren gesproken...) ook, dus tja.


message 8: by BookLovingLady (last edited Apr 09, 2019 12:14AM) (new)

BookLovingLady | 3021 comments Mod
Ik vond er vandaag weer eentje: '... literary reads for readers of color ...' 🙂


message 9: by lethe (new)

lethe | 637 comments Mod
Booklovinglady wrote: "Ik vond er vandaag weer eentje: '... literary reads for readers of color ...' 🙂"

Nou ja zeg. Dat klinkt net alsof die boeken voor niemand anders interessant zijn.


message 10: by BookLovingLady (last edited Apr 09, 2019 03:35AM) (new)

BookLovingLady | 3021 comments Mod
lethe wrote: "Nou ja zeg. Dat klinkt net alsof die boeken voor niemand anders interessant zijn..."

Dat dacht ik dus ook 🙂 En wat dacht je van 'Books White People Really Need To Read'/'Books White People Need To Read'? De discussies daar zijn ook dat ik denk 'Jee...'


message 11: by lethe (new)

lethe | 637 comments Mod
Booklovinglady wrote: "En wat dacht je van 'Books White People Really Need To Read'?"

Misschien zijn die opvoedkundig bedoeld? ;-)


message 12: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3021 comments Mod
lethe wrote: "Booklovinglady wrote: "En wat dacht je van 'Books White People Really Need To Read'?"

Misschien zijn die opvoedkundig bedoeld? ;-)"


Yeah, right... 😃


message 13: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3021 comments Mod
Kwam er zojuist nog eentje tegen: Books for Anti-Racist Teachers 😉


message 14: by Floor (new)

Floor Flawless  (floorflawless) Ik struikel ook wel over de term ''mannenboeken'' en ''vrouwenboeken''... Net alsof het andere geslacht het dan niet mag lezen


message 15: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3021 comments Mod
Floor wrote: "Ik struikel ook wel over de term ''mannenboeken'' en ''vrouwenboeken''... Net alsof het andere geslacht het dan niet mag lezen"

Heb ik ook al 'last' van gehad 😊. Net wat je zegt, 't is alsof het andere geslacht het dan niet mag lezen. Het doet er bij mij niet toe of de auteur een man of een vrouw is, net zo min het er voor mij toe doet of iets een 'mannenboek' of vrouwenboek' is (vind dat onderscheid sowieso onzin). Zolang een boek goed geschreven is, wat doet het er dan toe wie het leest...

Maar ach, 't is en blijft een Amerikaanse site... 😃


message 16: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Ik denk dat de termen mannenboeken en vrouwenboeken ook een marketingstrategie is. Net als de boeken van Suzanne Vermeer en Tess Franke. Beiden zijn pseudoniemen van mannelijke schrijvers. Waarschijnlijk denken de uitgeverijen zo meer vrouwen aan te spreken. Op zich niet zo gek, want uit onderzoek is gebleken dat vrouwen meer lezen dan mannen.


message 17: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3021 comments Mod
Nog eentje: Anticipated Literary Reads for Readers of Color ... Wat doet het er nu toe wie een boek leest, zolang het maar een goed boek is.


message 18: by lethe (new)

lethe | 637 comments Mod
Booklovinglady wrote: "Nog eentje: Anticipated Literary Reads for Readers of Color ... Wat doet het er nu toe wie een boek leest, zolang het maar een goed boek is."

Amerikanen zijn zo geobsedeerd door kleur, maar als je er iets over zegt, ben jij de racist :-(


message 19: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3021 comments Mod
@lethe
Op alle fronten mee eens....


message 20: by BookLovingLady (last edited Oct 15, 2019 05:35AM) (new)

BookLovingLady | 3021 comments Mod
Amerikanen zijn toch echt duidelijk met 'kleur' bezig...

Love without color (BW/WM)
en de omschrijving luidt "What real love means". Nou vraag ik je... Ik denk dan meteen 'who cares' 😉


back to top

unread topics | mark unread


Books mentioned in this topic

Hersenschimmen (other topics)

Authors mentioned in this topic

J. Bernlef (other topics)