Verbeelding Bookclub discussion

Middlemarch
This topic is about Middlemarch
30 views
2019: boek van de maand > Aprilboek: Middlemarch

Comments Showing 1-14 of 14 (14 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

Laurence | 252 comments Aangezien ik er gisteren in begonnen ben, ben ik zo vrij al even het topic aan te maken voor het aprilboek: Middlemarch van George Eliot heeft de poll nipt gewonnen.
@Greenweathersweather: voeg gerust nog een introductiewoordje toe ;)

Het is een serieuze klepper, dus het zal wel even duren voor het uit is. Maar het begin viel in elk geval al goed mee!


message 2: by Nele (new)

Nele Drijkoningen | 82 comments Ik heb het boek eergisteren alvast gekocht. Er was net een promo voor het ebook op bol.com. Hopelijk vind ik tijd deze maand om deze klepper te lezen.


Laurence | 252 comments Niemand anders die meeleest of dat van plan is? :)
Ik zit nu op 17%, en het is echt goed. Voor een oud boek leest het ook vrij modern, vind ik (ik lees het in het Engels).


Haaike | 375 comments Mod
Ik ben er zeker in geïnteresseerd, maar 't is hier momenteel volle hens aan dek voor de thesis (donderdag tussentijdse presentaties met vier proffen die commentaar gaan geven, aaaaargh ;-) ), dus lees ik per dag hoogstens tien minuutjes in de Connie Palmen waar ik nu in bezig ben. Nog niet voor nu dus jammer genoeg, maar ik heb het wel klaar staan (het kostte een belachelijk weinige 0,75 CHF, dus ook al ging ik het niet direct lezen, daarvoor kon ik nu niet sukkelen :-) ). Ik kom er dus wel toe eens het wat rustiger wordt!


message 5: by Dorien (new)

Dorien | 249 comments Haaike wrote: "Ik ben er zeker in geïnteresseerd, maar 't is hier momenteel volle hens aan dek voor de thesis (donderdag tussentijdse presentaties met vier proffen die commentaar gaan geven, aaaaargh ;-) ), dus l..."

Succes met de tussentijdse verdediging Haaike!


Laurence | 252 comments Ja, veel succes! Inderdaad niet het beste moment om aan dit boek te beginnen, haha :)


Haaike | 375 comments Mod
Bedankt allebei!


Becky | 299 comments Eergisteren in begonnen, zit nu aan blz 141 en tot nu toe vind ik het een heel fijn boek!
@ Laurence: je hebt me goed ingeschat, het is inderdaad echt iets voor mij :) Ja, Engeland, hè...


message 9: by Dorien (new)

Dorien | 249 comments Ik heb ondertussen het ebook ook gekocht, maar het lezen zal voor later zijn. Nu weet ik even niet wat gekozen als volgende boek (alledrie uit de bib): De goede zoon, An American Marriage of De tweelingparadox. Keuzestress ;-)


Laurence | 252 comments Pfew, 't is uit! Niet dat het een opgave was, maar het is toch wel echt een klepper :)

Ik vond het goed, twijfel tussen 3 en 4 sterren omdat ik niet helemaal onvoorwaardelijk mee was, maar ik vind het knap hoe genuanceerd George Eliot haar personages beschrijft (met uitzondering van Dorothea, maar dat is duidelijk zo bedoeld). Een bijzonder knappe schets van de samenleving in het begin van de 19e eeuw, zeker de naam "klassieker" waard.


Becky | 299 comments Knap hoor, Laurence! Hulde :)

'k Heb nu zelf zo'n 40% gelezen, nog altijd met plezier overigens.
De schrijfstijl van Eliot vind ik écht de moeite, ik ben blij dat ik (na mijn aanvankelijke twijfel) aan dit boek begonnen ben.


message 12: by Nele (new)

Nele Drijkoningen | 82 comments Ik heb nu zo’n 18% gelezen, en ik ben stilgevallen. De taal spreekt mij erg aan, maar ik geraak moeilijk in het verhaal.


message 13: by Becky (last edited May 04, 2019 12:21AM) (new) - rated it 4 stars

Becky | 299 comments Net uitgelezen! Al bij al ging het redelijk vlotjes, ik kan zelfs zeggen dat ik ervan genoten heb :)

Wat mij aansprak:
- de verschillende verhaallijnen. Je krijgt via de vele personages een veelgelaagde inkijk in de "Middelmarchse" samenleving. Bijzonder dat de meeste van die verhaallijnen ook nog eens samenkomen naar het einde van het boek toe.
- de manier waarop de personages beschreven worden. Tijdens het lezen kon ik mij een heel goede voorstelling maken van elk van hen + ik kon hen in de dialogen als het ware "horen" tijdens het lezen. Ik was dan ook benieuwd naar een verfilming en zette de BBC reeks uit 1994 op mijn verjaardagslijstje. Gisteren was ik jarig en yes, ik kreeg de reeks cadeau :D Al meteen de eerste episode gezien gisteravond en ik moet zeggen: een aantal personages zijn geweldig gecast, ik wist direct wie wie was, al voor de namen genoemd werden. (De echtgenoot kon echter niet goed volgen en haakte na een tijdje af. Eerst het boek lezen is dus blijkbaar nodig om mee te zijn)
- de schrijfstijl! Ik vond het zeer goed geschreven + ik heb weer wat Engelse woorden bijgeleerd ;-)


Haaike | 375 comments Mod
Euh ja, vijf maand na datum ben ik hier dan ook eindelijk met mijn review ;-)
Ik begon er al begin augustus al in en hoewel het een dik boek is, is twee maand toch echt wel lang. Had deels te maken met het feit dat ik er moeilijk in kwam, deels doordat ik gelijktijdig ook op papier aan het lezen was en dat net een van mijn favoriete series als kind was, waardoor ik daar natuurlijk vaker naar neigde (waardoor beide redenen elkaar versterkten in een soort vicieuze cirkel natuurlijk). Enfin, half september had ik ongeveer een kwartje gelezen, maar toen had ik een zondag met ongeveer drie uur tijd om er in te lezen en was ik vertrokken. Blij dat die er kwam, want eens je er in zit, vind ik het wel degelijk heel erg de moeite. Ik kan mij eigenlijk aansluiten bij wat jullie ook al zeiden:
- goed uitgewerkte en genuanceerde verhaallijnen (behalve inderdaad Dorothea, de laatste scènes met hem en haar waren er qua zeemzoeterigheid soms wat over :-) )
- gelaagde blik in de maatschappij (enkel de laagste klasse had nog uitgewerkter aan bod kunnen komen). O.a. de verschillende visies op geneeskunde met Lydgate tegenover de rest, de aanloop naar de Reform Act... vond ik heel interessant om over te lezen.


back to top