Suomalainen lukupiiri discussion

Kurjat
This topic is about Kurjat
23 views
Kirja + filmatisointi 2019 > Kurjat (kirja)

Comments Showing 1-13 of 13 (13 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Mar 31, 2019 10:22AM) (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1743 comments Vaikka kyseessä on pitkä kirja, riittäisikö yksi keskusteluketju? (Toisen voi toki lisätä, jos halutaan.) Kirja on siis filmatisointihaasteessa vasta toukokuun yhteinen kirja, mutta lukupiirin TBR-kirjana jo huhtikuussa, kyseessä kun on melkoinen tiiliskivi.

Sana on vapaa, mutta spoileritagien käyttö on suotavaa, vaikka tarina lienee monille tuttu ainakin musikaalin kautta.

En osaa ranskaa, joten on tyydyttävä käännökseen. Päätin kuitenkin lukea kirjan mieluummin englanniksi, koska suomeksi on tarjolla vain lyhennetty versio (vaikka aika paljon sillä on silti pituutta).

Aloitin jo itse reippaana tyttönä tämän urakan, kun löysin e-kirjastosta vapaan äänikirjan. Otin eilen töissä pitkän arkistointirupeaman ja ehdinkin siinä sivussa kuunnella yli neljä tuntia äänikirjaa, mutta vielä on yli kaksi vuorokautta (!) jäljellä... Tarkoitus olisi lukea äänikirjan ohella Gutenbergista lataamaani e-kirjaa, jotta romaani etenisi vähän vauhdikkaammin.

Olen nähnyt musikaalista tehdyn elokuvaversion, mutta muuten tarina ei ole tuttu. Aika paljon uutta on siis tiedossa, koska musikaali on äärimmäisen tiivistetty versio. Noin neljä ja puoli tuntia äänikirjaa vastaa musikaalin neljää ensimmäistä laulua...


Desertorum | 1118 comments Ihanaa että tämä tulee vuoroon. Luen kirjoja erittäin harvoin uudelleen, näitä löytyy ehkä viisi kappaletta.
Kurjat olen lukenut joskus yläasteella ja pidin siitä todella paljon.
Nyt ajattelin lukea tämän uudelleen koska muistikuvat on todella hatarat. Toivon, ettei luvassa ole pettymys.
Onneksi tässä on aikaa koska olen ihan lirissä kaikkien kirjastolainojen kanssa ja Shogun on edelleen kesken.
Elokuvaa en ole kirjasta nähnyt mutta hienon musikaalin kylläkin, jossa pääosassa oli mm. Veeti Kallio.
Nyt pitäisi sitten vielä metsästää jostain lyhentämätön versio, koska omasta hyllystä löytyy vain suomennettu lyhennetty versio.


message 3: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1743 comments Project Gutenbergistä löytyy kuvitettuna laitoksena Isabel Hapgoodin englanninnos, jonka pitäisi olla lyhentämätön. Kirjastossa on varmasti enemmänkin vaihtoehtoja, noita englanninkielisiä käännöksiä kun on useita.


message 4: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1743 comments Kahden kuukauden virallinen lukuaika alkaa olla ohi, mutta mitäpä tuosta... Välillä meni parikin viikkoa, etten edennyt ollenkaan, mutta nyt mulla on noin kolme viidesosaa kirjasta takana. Ymmärrän kyllä, miksi kirjasta on niin paljon lyhennettyjä laitoksia, sillä välillä on todella pitkiäkin jaksoja, jolloin tarina ei etene ollenkaan. Hugon pitkät filosofiset pohdinnat ovat monesti ihan mielenkiintoisia (etenkin, kun ottaa huomioon, että teoksen sanoma oli aikanaan suorastaan radikaali) mutta pakko tunnustaa, että aina välillä keskittymiseni on meinannut herpaantua.

Kuinka moni tätä oli lukemassa? Miten muilla on edennyt?


message 5: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Minä luen tätä Elisa Kirjan kautta ekirjana. Hitaasti on edennyt, kun kaikki muu tuntuu tällä hetkellä kiinnostavammalta. Mutta kyllä minä tämän aion vielä selättää.


message 6: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Kävin ihan tarkistamassa ja näköjään ensimmäinen neljännes ensimisestä kirjasta luettu eli todellakin etenee hitaasti.


Desertorum | 1118 comments Olen tainnut lukea noin 20sivua 😂. Tällä hetkellä yritän saada luettua kirjastolainoja joita ei voi kohta enää uusia. Lukeminen etenee muutenkin hitaasti kun uusi harrastukseni lintubongaillu vie vapaa-aikaa :D Mutta tämän aion kyllä jossain vaiheessa lukea.


Noora | 873 comments Kurjat on nyt luettu! Pidin kyllä kovasti kirjasta, teksti oli sujuvaa ja tarina hieno. Ihmishahmot surkeudessaan mielenkiintoisia ja rakastettavia. Maisemat ja kohtalot olivat niin surullisia ja synkkiä, että lukeminen oli todella hidasta, synkkyyttä ei vain jaksanut lukea kovinpaljon kerralla. Pääsääntöisesti pidin kirjasta paljon, mutta meinasin hyytyä Waterloo kohtaukseen ihan totaalisesti se oli kirjan puiseva osuus.

Minulla on ollut viime aikoina paha lukujumi päällä ja se vaikuttaa siihen, että kirjat eivät oikein imaise mukaansa, joo luen muutaman sivun päivässä, mutta keskittyminen kirjoihin ja sen sisältöön ontuu pahasti. Oma lukemiseni vaikuttaa jotenkin kovin mekaaniselta. Ehkä se tästä pikkuhiljaa.

Mutta se että lähtisin analysoimaan Kurjia niin ei tunnu oikein tällä lukutyylillä järkevältä, koska noh ajatuksia tai mielipiteitä ei oikein syntynyt.

Sen enempää spoilaamatta, kirjan loppu oli mielestäni onnistunut. Kovasti olisi halunnut niille kursille lapsiraukoillekin myös elämänparannusta. Ehkä osan kohdalla voi toivoa ihmeen tapahtuneen.

Kirja on selkästi yhteiskunnallinen kannanotto ja herättelykeino siihen mitä seuraa kun kansalla on nälkä ja kurja olo. Onko rangaistukset oikeanlaisia, jos olet varastanut omenan tai leivän nälissäsi? Ilmeisesti kirja aiheuttikin jonkinasteista muutosta Ranskan silloisiin rangaistuksiin ja köyhien oloihin tai ihan kuin muistan jostain sellaista lukeneeni.

Nyt pitäisi alkaa etsimään sitä sarjaa jostain nähtäväksi. Toivottavasti se vielä löytyy jostain.


message 9: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Mulla ainakin näkyy, että Kurjat olisi Yle Areenassa vielä 17 päivää katsottavissa.


Noora | 873 comments Kiva. Mä jo luulin et myöhästyin sarjasta.


Desertorum | 1118 comments Voi kökkö, mä tuun kyllä myöhästymään tosta sarjasta...toivottavasti se löytyisi vielä jostain suoratoistopalvelusta 😑


message 12: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Mullakin tekee kyllä todella tiukkaa, jos meinaan lukea kirjan ennen jaksojen poistumista. Varsinkin, kun pari kirjaston kirjaa pitää lukea tässä ennen tuota.


message 13: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1743 comments Loppusuoralla! Jos vailla huomenna ottaisi töissä tehokkaan arkistointirupeaman ja saisi samalla äänikirjaa eteenpäin...

Katsoin muuten viikolla Areenasta neliosaisen ranskalaisen sarjan Victor Hugo, valtakunnan vihollinen, joka taustoittaa kirjailijan elämää, poliittista uraa ja niitä tapahtumia, jotka vaikuttivat tämän vahvasti yhteiskuntakriittisen teoksen syntyyn. Oli kyllä ihan mielenkiintoinen. Poistuu näemmä Areenasta vuorokauden vaihtuessa, joten enää ei valitettavasti ehdi katsoa, jos alkoi kiinnostaa...


back to top