Verbeelding Bookclub discussion

Het oneindige verhaal
This topic is about Het oneindige verhaal
37 views
2018: boek van de maand > 2018 - december boek

Comments Showing 1-10 of 10 (10 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Shira (new) - added it

Shira | 22 comments Hi allemaal! Iets laat, maar bij deze het decemberboek!

Het is het Oneindige verhaal geworden van Michael Ende, een, in mijn herinnering, mooi fantasievol verhaal en mooie filmbeelden die ik onthouden heb. Ik ben heel benieuwd weer te ontdekken waar het nu eigenlijk precies over ging :)

Wie leest er mee? :)
Veel plezier met lezen alvast!


Buitenmus | 14 comments Mijn favoriete film als kind maar ik heb het boek nooit gelezen. Het lijkt me een mooi winterverhaal. Ik probeer mee te lezen.


Becky | 302 comments Ik ga meelezen :)


message 4: by Mikita (new) - added it

Mikita Romero | 44 comments Ik las het 20jaar geleden denk ik! Ik lees het graag nog eens opnieuw.


message 5: by Shira (new) - added it

Shira | 22 comments Leuk dat jullie meelezen! Ik ben heel benieuwd wat we er van gaan vinden! Toch best spannend om een favoriet van vroeger te herlezen.


message 6: by Laurence (new)

Laurence | 256 comments Ik heb het als kind verschillende keren gelezen (die boekomslag terugzien roept al emoties op :) ), maar blijkbaar heeft noch de bib in mijn gemeente noch de bib in Brussel het boek in de collectie (HOE KAN DAT NU).
En aangezien ik nog een persoonlijke challenge moet afwerken dit jaar, ga ik toch eens passen. Maar ik lees graag jullie commentaren hier mee :)


Becky | 302 comments Net uitgelezen!
Ik heb de film als kind gezien, maar kon mij er niet zo veel van herinneren, enkel het beeld van de geluksdraak was blijven hangen en de "wraak" op de pestkoppen aan het eind van de film - nu ontdekte ik dus dat dit einde in het boek helemaal niet voorkomt! (ik zag trouwens net een documentaire uit 2014 op Youtube waarin verteld wordt dat de auteur Michael Ende verontwaardigd was over die scène en zelfs een proces aanspande tegen de film, omdat hij vond dat de filmmakers zijn boek helemaal niet begrepen hadden).

Het boek had ik dus nog nooit gelezen, blij dat ik dat dankzij ons Verbeelding boekenclubje nu wel gedaan heb :-)


Buitenmus | 14 comments Ik heb, met wat vertraging, het decemberboek gelezen. Als kind was dat een van mijn favoriete films dus ik was benieuwd hoe het boek was. Ik was helemaal mee met het eerste deel van het boek: de verbeelding, de avonturen,... het kwam allemaal weer terug. Het tweede deel was af en toe wat doorbijten, ik denk dat Bastiaan zijn arrogantie mij wat tegenstak want in mijn verbeelding was die heel sympathiek. En ik had medelijden met Atréjoe en Froehoer, mijn jeugdhelden ;-) Maar dan keert het verhaal weer en zat ik er toch weer in. Ik ben blij dat ik het eindelijk gelezen heb, zo'n fantasievol jeugdicoon.


message 9: by Shira (new) - added it

Shira | 22 comments Interessant om te lezen Becky, van Michaels Ende's verontwaardiging over de film!

Ik ben nog bezig in het boek en ik moet zeggen dat het me een beetje tegenvalt, of misschien had ik gewoon heel veel gehoopt. Me tot lezen zetten gaat niet helemaal vanzelf, maar ik ben nog bezig en ga nog nadenken waar dat aan ligt - het doorbijten is in elk geval herkenbaar Buitenmus!

Volgens mij had ik in het begin beelden van de film voor ogen die snel weer vervaagden en nu merk ik dat ik eigenlijk bijna niks meer weet van de film. Misschien ga ik die dan ook eens kijken :)


message 10: by Shira (new) - added it

Shira | 22 comments Ik heb het boek ook eindelijk uit! Ik ben er veel langer mee bezig geweest dan verwacht, in mijn verwachting was het een in één ruk uit te lezen boek, zo ongeveer. Geen idee waarop ik die verwachting basseerde, misschien puur en alleen op de hoop dat het zo zou zijn.

Over mijn mening/gevoel bij het boek ben ik nog niet helemaal uit. Ik vermoed dat die nog even tijd nodig hebben zich aan te passen aan wat ik daadwerkelijk heb gelezen - een heel vol en fantasierijk verhaal over een jongen die in het verhaal beland dat hij aan het lezen is, over de kracht en het belang van fantasie en over het ego.

Ik neig ernaar heel kritisch te verkondigen dat ik het te lang vond. Dat ik het eigenlijk pas tegen het einde aan mooi en ook emotioneel begon te vinden - maar dat ik bijna niet bij dat einde aan wilde komen omdat ik ertegen opzag verder te 'moeten' ploeteren. Misschien was het gewoon niet het goede moment om het te lezen, of was het, nogmaals, anders als verwacht en zou ik bij herlezen meer plezier hebben? Ondanks dat ik het echt knap gedaan vind hoe Ende zóveel wezens en omgevingen heeft kunnen verzinnen had dat van mij gerust wat minder gemogen (maar denk ik ook dat ik misschien niet de grootste fabel/fantasie fan ben, dat wil ik wel heel voorzichtig zeggen omdat ik denk dat er best uitzonderingen zijn).

En dan toch, ondanks bovenstaande, vind ik dat het uiteindelijk wel een heel mooi geheel vormt. En dan weer wat negatiever, een geheel waarbij ik het idee had dat er redelijk wat avontuur- fantasiewereld cliché's in staan waarbij ik me wel afvraag hoe cliché dat was in de tijd dat Michael Ende het schreef.

Ik heb er nog een beetje een middengevoel bij, het positieve en negatieve houden elkaar een beetje in balans. Ik ben in elk geval wel blij tot het einde te zijn gekomen, en daarmee voelt het ook een beetje alsof ik een reis door het boek heen maakte, passend bij het verhaal.


back to top