Suomalainen lukupiiri discussion

88 views

Comments Showing 1-50 of 80 (80 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Vuoden 2019 erikoisuudeksi valittiin kirja + filmatisointi -haaste, ja minä lupauduin sen vetäjäksi.

Haasteessa luetaan kirjoja ja katsotaan niiden perusteella tehtyjä elokuvia, minisarjoja tai mahdollisesti jopa jokin pidempi tv-sarja. Tarkoituksena on valita mahdollisimman monenlaisia kirjoja (eri genreistä, eri aikakausilta, vähän eri puolilta maailmaa). Kirjoja luetaan yksi per kuukausi eli yhteensä kaksitoista. Suurin osa kirjoista valitaan äänestämällä, mutta jonkin saatan päättää suoraan sillä perusteella, mitä filmatisointeja televisiosta on lähiaikoina tulossa.

Oletan, että televisiosta tulevat ja esimerkiksi Yle Areenasta löytyvät filmatisoinnit ovat kutakuinkin kaikkien katsottavissa. Useimmilla lienee myös mahdollisuus lainata elokuvia kirjastosta, vaikka valikoimat toki vaihtelevat eikä kaikilta välttämättä löydy esim. DVD-soitinta. Toivoisin, että haasteeseen osallistuvat listaisivat tässä ketjussa, mitä muita palveluita heillä on käytettävissään (Netflix, Viaplay, C More yms.), niin tiedän paremmin, mitä vaihtoehtoja äänestyksiin kannattaa ylipäätään laittaa. Myös mahdolliset kysymykset ja ehdotukset voi laittaa tähän ketjuun.


message 2: by Noora (new)

Noora | 873 comments Tällä hetkellä käytössä Netflix, Yle Areenan, Ruutu, telkkari ja DVD löytyy. Toki sitten tarvittaessa tai niin halutessani voin ostaa/vuokrata google playstä (tosin silloin pitää kyllä olla tosi kiinnostunut). Tämä on haastava teema, mutta myös kiinnostava. Haastava se on siksi, että en jaksa enää oikein katsoa telkkaria/elokuvia ja pääsääntöisesti kaukosäätimen hallinta on muilla. Aina voi toki yrittää.😂


message 3: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Minulla on telkkarin ilmaiskanavat ja Areena käytössä, ei oikeastaan muita (tosin netistähän löytää kaikenlaista). Blu-ray-soittimen hankkimista olen kyllä harkinnut, kun DVD-soitin lopetti toimimisensa, mutta kun senkin huomaamiseen meni varmaan vuosi, pari, niin en ole kiirehtinyt asian kanssa. Eilen kyllä vähän katselin kirjaston tarjontaa sillä silmällä...


message 4: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Jee! Vaikka tästä tulee itselle kyllä vaikeaa kun haraan aina vastasn kaikkien leffojen katsomisten kanssa. Mutta itse halusin haastetta :)

Itsellä on tv:n peruskanavat, yle areena, (ruutu, katsomo —> näiden ilmaiset, jos siellä jotain maksullisia on myös) ja sit netflix ja hbo onnistuu. Mies myös lupasi, että dvd-soittimen saisi käyttökuntoon...


message 5: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Käytössä ilmaiskanavat + Netflix, HBO ja dvd


message 6: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Käytössäni ovat ilmaiskanavat, lisäksi YouTubesta löytyy satunnaisesti sarjoja.


message 7: by Tiia (new)

Tiia | 250 comments Netin ilmaiskanavat minullakin. Mahdollisuus katsoa dvd ja bluray, jos lainaan kirjastosta/vuokraan.

On kyllä mukava haaste! Tv:tä en ole koko digiaikana omistanut ja aika vähälle on jäänyt katseluviihde.


message 8: by Lukutar ☘ (new)

Lukutar ☘ (lukutarbooks) | 12 comments Netflix on, ilmaiseen kokeiluun voisi myös ottaa jotain muita suoratoistopalveluja, jos jokin tietty sarja/leffa jossain on. Myös mahdollisuus katsoa DVD-levyjä ym. + Yle Areena.


message 9: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Mulla on ollut tässä vähän kiireitä, mutta ilmoittelen ensimmäisestä yhteisestä kirjasta parin päivän sisällä, kunhan saan valinnan tehtyä. Ensimmäinen päätän siis yksinvaltiaan elkein itse ihan aikataulullisista syistä, mutta toista pääsette kyllä sitten jo äänestämään :D

Sen olen päättänyt, että ensimmäinen filmatisointi tulee joko suoraan televisiosta tai on vapaasti katsottavissa Yle Areenassa. (Jos haluaa ehdottaa jotain nämä kriteerit täyttävää kirja+leffa-yhdistelmää, sen voi toki tehdä tässä ketjussa, vaikka varsinaista äänestystä en järjestäkään).


message 10: by Peony (new)

Peony (peony79) | 706 comments Areenassa olisi nyt aika paljon kotimaista tuotantoa. Paasilinnan Onnellinen mies, Komisario Palmuja..Ahon Rautatie ja aika paljon lastenkirjojen filmatisointeja.

Eniten ehkä itseäni kiinnostaisi katsoa tuolta ja lukea Mennyt maailma tai Kortelaisen Virginie löytyy areenasta myös! Mennyt maailma on tuolla enää 14pv, eli se pitäisi sitten katsoa suht vikkelään. Virginie on vielä yli kuukauden saatavilla. Kotimaiset filmatisoinnit yleensäkin pysyvät varmaan tuolla aika pitkään katsottavissa.


message 11: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Lisäksi löytyisi klassikko Mennyt maailma (Brideshead revisited), joka löytyisi mukavasti itseltä kirjana hyllystä. Tosin tälläkin katseluaikaa (jos oikein ymmärsin) enää 14 päivää.

Liian paksu perhoseksi, jossa katseluaikaa reilu kuukausi.


message 12: by Lumissa (new)

Lumissa | 787 comments Mennyt maailma löytyisi täältäkin omasta hyllystä sopivasti! Ja kirjasta on tehty myös elokuva kymmenisen vuotta sitten, jos ei halua sarjaan asti sitoutua. Tosin klassikkoasemassa olevaan sarjaan verrattuna elokuva ei ole saanut kaksisia arvioita.

Mikä politiikka muuten tässä haasteessa on niissä tapauksissa, joissa kirjasta on tehty useita elokuva- ja sarjasovituksia? Varmaan saa katsoa, minkä haluaa?


message 13: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Saa katsoa minkä haluaa, mutta filmatisointiketjun keskustelu pohjautunee pääosin siihen johonkin tiettyyn versioon, joka vaikka tulee juuri televisiosta (= eli jonka useimmat olisivat nähneet). Tietenkin jos sama ihminen on nähnyt useammankin version, niiden eroista voi syntyä mielenkiintoista keskustelua.

Menneestä maailmasta on Areenassa katsottavissa juurikin tuo kymmenen vuotta sitten tehty elokuva. Lisäksi siellä on Television tiiliskivet -sarjasta jakso, jossa käsitellään 80-luvun sarjasovitusta, vaikka itse sarja ei olekaan katsottavissa. Mullakin odottaa kyseinen kirja omassa hyllyssä, joten sen saaman kannatuksen ja itsekkäiden motiivien perusteella valitsen sen ensimmäiseksi yhteiseksi haastekirjaksi :D

Mum vanhemmilla on muistaakseni DVD:llä tuo vanha versio, joten ehkä olen tosi reipas ja katson vielä senkin leffan lisäksi.


message 14: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Loistavaa, saa taas luettua jotain pois omasta kirjahyllystä.

Taidan mennä (itselle) perinteisesti kirja edellä. Joten täytyy varmasti aloittaa tällä heti vuoden alussa, niin ehtii sitten vielä katsoa leffan areenasta.


message 15: by Tiia (new)

Tiia | 250 comments Vaikuttaa hyvältä! Meidän kirjastossa on sekä elokuva (2008) että sarja (1981) dvd:llä lainattavissa. Painetun version lisäksi löytyy myös BBC:n (2007) kuunnelma/äänikirja.


message 16: by Lumissa (new)

Lumissa | 787 comments Annamariah wrote: "Menneestä maailmasta on Areenassa katsottavissa juurikin tuo kymmenen vuotta sitten tehty elokuva."

Kas vain, niinpä olikin elokuva! Näin joskus aiemmin Ylellä mainoksen joulun ajan ohjelmistosta ja olin näkevinäni siinä nimenomaan sarjan, mutta oli varmaan vain toiveunta sitten :)

Sarja on ollut tarkoitus katsoa uudelleen jo monta vuotta ja DVD:kin löytyy omasta hyllystä, joten saatan kaikesta huolimatta panostaa siihen. Tai molempiin. Pitää katsoa, miltä tuntuu kirjan jälkeen.


message 17: by Reija (new)

Reija | 186 comments Puheella alkaa Kirja vs leffa joku on ehkä lukenu Annamariahin idean. Valikoima taitaa olla ainakin esittelyn perusteella aika valtavirtaa, alottavat Sormusten herralla. (voiko siitä puhua vaan tunnin..)


message 18: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Helmetiltähän on myös tullut elokuvahaaste, jossa on osittain samoja ja tietenkin sitten samankaltaisia kohtia kuin lukuhaasteessakin.
http://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat...

On ollut vähän mielessä, että voisi vähän korjata myös elokuvien katselutottumuksia ja jopa kirjata niitä muistiin vaikkapa IMDB:een, sillä viime aikoina ovat tupanneet jäämään seuraamatta sen tarkemmin, kun on aina tehnyt jotain muuta siinä samalla, enkä läheskään kaikista sarjaleffoista pysty sanomaan, mitä olen nähnyt ja mitä en. Toisaalta leffa per viikko kunnolla katsottuna on aika tiivis tahti minulle, mutta ehkä tulisi sitten katsottua niitäkin leffoja, jotka perustuvat lukemiini kirjoihin. Aika monesta hyllyssäni olevasta kirjasta on nimittäin tehty myös elokuvasovitus (tai tv-sarja).

En tosin tiedä, mitä mieltä Annamariah ja muut ovat, että kannattaisiko tehdä ketju(t?) myös tälle haasteelle. Se sopisi mielestäni tähän kansioon paremmin kuin muualle. Sieltä voisi ehkä ottaa sitten myös ideoita tähän haasteeseen?


message 19: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Kiitos vinkistä! Loin haasteelle yleisen keskusteluketjun ja toisen ketjun haastelistoja varten.


message 20: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Goodreads-blogissa oli juttu tänä vuonna ilmestyvistä filmatisoinneista. Kaikkia kirjoja ei välttämättä ole suomennettu eivätkä kaikki elokuvat välttämättä rantaudu täkäläisiin teattereihin, mutta sanokaa ihmeessä, jos jokin noista kiinnostaa potentiaalisena lukupiirikirjana. Jos tulee mieleen suomalaisia kirjoja, joista on tulossa elokuva tai tv-sarja, niistäkin sopii vinkata.

Olin siis ajatellut, että yksi haasteen yhteisistä kirjoista voisi olla sellainen, josta tulee filmatisointi tämän vuoden puolella. Lukuajankohtaan tietenkin vaikuttaa elokuvan ilmestymisaika, joten suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.


message 21: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Harmi, kun tuota Amerikan poikaa taitaa olla huonosti saatavilla. Ja itselläni tietenkin olisi hänen toinen kirjansa, joka melkein pitäisi ensin lukea. Ja Henry James kiinnostaisi, mutta tuota pienoisromaania ei liene suomennettu... Jonkin verran näitä on nimittäin tullut jo mietittyä Popsugarin takia, mutta mitään erityisen mielenkiintoista ei ole vielä tullut vastaan.

Harmaata valoa on kai tulossa teattereihin, ellei jo ole, ja siinä on muistaakseni mukana Peter Franzenkin, mutta en vain ole pystynyt lukemaan sitä romaania, sillä sen kieli ja hahmot vaikuttavat niin lapsellisilta. (Ja sekin häiritsee, että siinä puhutaan NKVD:sta, vaikka epäilen vankien käyttäneen Tshekaa, kuten vielä nykyisinkin saatetaan tehdä.)


message 22: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Olipa jotenkin synkkä lista. Aika paljon kaikkia jännitys, toiminta, sota, dystopia juttuja, jotka ei kyllä itselle oikein uppoa.

Lähes kaikki leffat jotka vähän kiinnosti, perustui kirjoihin jotka olin jo lukenut;

Artemis Fowl
Little Woman
Goldfinch (kirjasta en niin välittänyt, joten en ole varma haluaisinko nähdä elokuvaa)
The Witcher (tämä tosin oli joku tv-sovitus)

Ainoa mikä vaikutti mielenkiintoiselta myös kirjana oli Motherless Brooklyn.


message 23: by Reija (new)

Reija | 186 comments Leffa puolelta ei hirveesti innosta mikään (no Tikli ja Pikku naisia (taas!) mutta tvstä Shrill: Notes from a Loud Woman I'll Be Gone in the Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch. Viime vuosina on oma katsominen painottunut enemmän sarjoihin ja tuntuu että sillä puolella on ollut ihan mielettömiä kokemuksia (Sharp objects, Patrick Melrose, Killing Eve, Sabrina)


message 24: by Tiia (new)

Tiia | 250 comments Näytteljöiden osalta varmimmin ostaisin lipun Helen Mirrenin ja Ian McKellenin vuoksi eli The Good Liar.


message 25: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Ajattelin, että helmikuun kirja+leffa-yhdistelmä olisi scifiä. Kirjavaihtoehdoissa on mukana myös yksi sarjakuva (joka tosin perustuu kirjaan, mutta vain manga on suomennettu). Elokuvista kaksi tulee helmikuussa televisiosta, neljä löytyy Netflixistä ja kaikkia pitäisi olla kirjastoissa. Äänestys aukeaa puoliltaöin ja on auki maanantaihin asti.

Linkki äänestykseen ja äänestysvaihtoehdot:

Anthony Burgess: Kellopeli appelsiini
Elokuva Clockwork Orange – Kellopeliappelsiini löytyy Netflixistä.

M. R. Carey: Maailman lahjakkain tyttö
Elokuva The Girl with All the Gifts löytyy Netflixistä.

Suzanne Collins: Nälkäpeli
Elokuva Nälkäpeli tulee televisiosta 17.2.2019, minkä lisäksi se löytyy Netflixistä ja Viaplaysta.

Veronica Roth: Outolintu
Elokuva Divergent – Outolintu löytyy Netflixistä ja Viaplaysta.

Hiroshi Sakurazaka & Ryosuke Takeuchi: All You Need Is Kill 1 & All You Need Is Kill 2
Elokuva Edge of Tomorrow tulee televisiosta 16.2.2019.


message 26: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Muistakaa vielä loputkin käydä äänestämässä!


message 27: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Minä olen nähnyt Kellopeli appelsiinin elokuvana joskus teininä ja sen perusteella en halunnut lukea sitä lukion äidinkielen tunnille (valitsimme sitten Länsirintamalta ei mitään uutta, näin niinku kevyempänä vaihtoehtona...). Nyt itse kirja löytyisi hyllystä englanninkielisenä ja olen jopa ajatellut sen lukemista, mutta leffan taitaisin silti jättää katsomatta toistamiseen. Ainakin viimeksi sen tullessa telkkarista taisin vain vilkaista. Mutta varsin mielenkiintoisesta tarinasta on silti kyse ja joka varmasti herättää ajatuksia.


message 28: by Noora (new)

Noora | 873 comments Valitsin Maailman lahjakkaimman tytön. Katsoin sen juuri elokuvana, mutta kirja odottaa pöydällä lukemista. Outolintu ja Nälkäpeli on luettu ja katsottu. Kellopeliappelsiinin olen katsonut elokuvana ja en muistaakseni pitänyt yhtää.


message 29: by Reija (new)

Reija | 186 comments Jaa, katoin vaan nopeasti että Gatsby on tulossa luettavaksi ja olin jo innoissani menossa kaivamaan leffaa esiin ennen kuin huomasin että se taisikin olla toinen lukupiirikirja. Noh.. näistä on kaikista joko leffa tai kirja käyty läpi, enkä tiedä viitsisikö sitä taas palata Nälkäpeliin, varsinkin kun uusintalukukierros ois jo viimeisessä osassa. Se kyllä olisi luetuista kirjoista suosikki, Kellopeliappelsiinin lukemisesta en ole varma ja All you need is killiä ei löydy meidän kirjastosta ja Kindlellekin löytyy vaan elokuvaversion pohjalta tehty jonkun toisen kirjoittama tarina. Kummasti ois sitten just se kiinnostanut.. hmm.


message 30: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments No kyllä Kultahatun leffaversioistakin voi keskustella samalla kirjakeskusteluissa, kunhan tässä teen ketjut. (Hyvä että tuli puheeksi, nyt vasta tätä kirjoittaessani muistin, että sekin pitäisi tehdä.) Uusin versiohan tuli juuri telkkarista muistaakseni joulun tienoilla, joten ehkä muutkin ovat sen katsoneet. Katsoin itsekin sitä jonkin verran, mutta jäi vähän puolinaiseksi. 1970-luvun(?) versiota siitä en tietääkseni ole nähnyt, enkä kai muitakaan, jos niitä on tehty.


message 31: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Ilmesiesti Kellopeliappelsiini olisi seuraavana vuorossa. Minä otan tähän skippauksen. Olen kirjaa yrittänyt englanniksi lukea ja koin aikalailla jopa inhoavani sitä.
Keskusteltuani leffasta mieheni kanssa, totesin että ettei sekään tule olemaan minun heiniäni.
Luen mielenkiinnolla muiden kokemuksista näiden parissa.

Kuulin booktubesta, että Vaimotesti olisi myös mahdollisesti tulossa leffa tänä vuonna. Se kyllä kiinnostaisi nähdä.


message 32: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Leffa ei kyllä todellakaan ole herkimmille, lienee ainoa, jonka katsomisessa minulla on ollut vaikeuksia. Jos nyt oikein muistan, niin ei siinä välttämättä näytetä kaikkea väkivaltaa, mutta oma mielikuvitus kyllä täydentää tarpeeksi. Oikeastaan epäilen, että kirja on helpompi siinä mielessä, mutta tietenkin siinä keksitty slangi vaikeuttaa. Kovin pitkähän se ei ole.


message 33: by Lumissa (new)

Lumissa | 787 comments Tämän vuoden kirjoihin perustuvien elokuvien tarjonta alkoi näyttää huolestuttavan heikolta ja ilahduinkin, kun huomasin ensi viikolla Suomessa ensi-iltaan tulevan If Beale Street Could Talk saaneen ihan kelvollisia arvioita ja että se perustuu kirjaan. Noh, onhan tuosta kirjasta Jos tämä katu osaisi puhua ihan kaksi kappaletta Helmet-kirjastoissa ja niistäkin toinen kadonnut. Olisivat nyt ottaneet uusintapainoksen elokuvan kunniaksi!


message 34: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Meillä oli aamulla miehen kanssa leffatunnari-visailu ja siitä tuli mieleen myös yksi kirja+leffa yhdistelmä; The Piano. Itse olen kirjan lukenut ja nähnyt leffan pariinkin otteeseen.
Kirja on suhteellisen lyhyt ja saatavuus aika hyvä? Leffan osalta en tiedä.
Annamariahilla varmaan kaikenlaisia ideoita mutta kuhan heittelen kun tulee jotain mieleen.

Ja Blade Runner olis luettuna mutta leffa olisi katsomatta. Sen käsiin saaminen saattaa tosin olla hankalampaa.


message 35: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Piano olisi kyllä siitä mielenkiintoinen yhdistelmä, että kirja pohjautuu elokuvaan ja kertoo enemmän taustatarinaa. Jos kyseinen leffa sattuisi vaikka tulemaan telkkarista tänä vuonna, se olisi kyllä yksi vahva ehdokas haasteeseen. Olen nimittäin ajatellut, että yksi tällainenkin (leffasta kirjaksi) pitäisi olla vuoden lukuohjelmassa.


message 36: by Lumissa (new)

Lumissa | 787 comments Yksi ihan mielenkiintoisella tavalla hauska pari voisi olla myös Iron Sky The Coming Race ja Iron Sky : Renaten tarina, joka perustuu elokuvan varhaisiin käsikirjoitusversioihin.

Suomalaisista tuli mieleen Betoniyö, johon perustuva elokuva oli varsin hyvä (ja edelleen hyvin saatavilla kirjastosta). Kirjaa en ole lukenut, mutta tarkoitus on kyllä ollut lukea se.


message 37: by Lumissa (new)

Lumissa | 787 comments Tulipas vielä mieleen, että olisi kiva, jos haasteeseen saa mukaan muuta kuin eurooppalaista tai yhdysvaltalaista kirjallisuutta ja/tai elokuvia. Edellisessä äänestyksessä toki olikin jo yksi vaihtoehto, kiva niin.

Aiheeseen liittyen huomasin tuossa Kavin ohjelmistoa katsellessani, että nobelisti Mo Yanin esikoisromaanista Punainen durra on tehty myös 80-luvulla elokuva Punainen pelto. Ilmeisesti vuoden 2012 Nobel-palkinto innoitti julkaisemaan sekä elokuvaa että kirjaa Suomessakin, ja molempia löytyy ainakin Helmet-kirjastoista ihan hyvin.

Toinen hauska kirja ja leffa -pari olisi tosiaan brittiläinen Silmänkääntäjä ja korealainen The Handmaiden, mutta kirja tuli harmillisesti luettua jo viime vuoden genrehaasteeseen.


message 38: by Reija (last edited Feb 19, 2019 09:00AM) (new)

Reija | 186 comments Japanilaisista Murakamin Norwegian wood ainakin olisi mahdollinen. Miazakin leffoistakin taitaa olla suomennettu Liikkuva linna joka löytyy myös mangana. Ja tietysti Marnie: Tyttö ikkunassa ois länsi-Aasia compo. Your Name. taisi myös vähän aikaa sitten tulla mangana. Noissa on tietysti vähemmän kopioita liikkeella ja sattuuko leffa sitten löytymään mistään palvelusta. Taitaa vaan olla niin että erityisesti Yhdysvalloissa elokuvia tehdään mielellään kirjoista kun muualla aina välillä ihan orginaaleista käsikirjoituksista. Äkkiseltään ei tullu esimerkiksi Afrikasta muuta mieleen kuin Minun Afrikkani - Eurooppalaisena Afrikassa ja sekin tietysti länsimaalaisen silmin. Noh, sen verran rajoittunut taitaa olla oma makukin ettei Saksasta tai Ranskastakaan hirveesti tule mieleen (Audrey Tautou fanina tietty Nainen, jonka nimi on Nathalie ja Pitkät kihlajaiset)


message 39: by Lumissa (last edited Feb 23, 2019 04:10AM) (new)

Lumissa | 787 comments Reija wrote: "Taitaa vaan olla niin että erityisesti Yhdysvalloissa elokuvia tehdään mielellään kirjoista kun muualla aina välillä ihan orginaaleista käsikirjoituksista."

Tosin voi toki olla ihan mahdollista, että Yhdysvalloissa kirjoista tosiaan tehdään enemmän elokuvasovituksia kuin muualla. Äkkiseltään googlaamalla en löytänyt mitään tietoa suoraan tähän liittyen mutta jos joltain muulta löytyy sopivaa lähdettä, niin otan ilolla vastaan, alkoi kiinnostaa :) Uskoisin kirjan kyllä olevan houkutteleva vaihtoehto elokuvantekijälle maasta riippumatta - valmis tarina ja jonkin verran taattua katsojakuntaakin. Ainakin budjetti ja tuotto-odotukset kiittävät.

Täältä katsottuna asiaan vaikuttaa toki sekin, että Suomeen asti levitykseen tulee niin kovin vähän elokuvia Euroopan ja Yhdysvaltojen ulkopuolelta ja jos ne nyt sattuisivatkin kirjaan perustumaan, niin ainakaan sitä todennäköisesti ei ole suomennettu.

Reija wrote: "Äkkiseltään ei tullu esimerkiksi Afrikasta muuta mieleen kuin Minun Afrikkani - Eurooppalaisena Afrikassa ja sekin tietysti länsimaalaisen silmin."

Olen lukenut nyt Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin ja yllättäen on alkanut juuri tuo leffa- ja kirjapari kiinnostaa, kun Blixeniä käydään niin paljon siinä läpi. Ei se tosiaan siihen maantieteellliseen diversiteettitoiveeseen juurikaan vastaa, mutta eihän se estä olemasta kiinnostunut aiheesta :)


message 40: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Oon yrittänyt pitää silmällä tv:n tarjonnasta mahdollisia muunmaalaisia leffoja, mutta aika nihkeä on valikoima, josta olisi sekä kirja että filmatisointi hyvin saatavilla... Ja se vähä mitä löytyy on kyllä sitten melkein järjestään pohjoismaalaista tai isommista Euroopan maista. Eli aika paljon englannin- ja suomenkielisen materiaalin varassa täytyy edetä.


message 41: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Netflixistä löytyy jonkun verran kirjoihin perustuvia muun maalaisia elokuvia mm. Näkymätön vartija. En sitten tiedä, miten noita löytyy muualta esim. kirjastoista.


message 42: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Monia Netflixin ulkomaalaisista elokuvista ei löydy kirjastoista ollenkaan :( Sitten on myös niitä kirjoihin pohjautuvia elokuvia, jotka ovat hyvin saatavilla, mutta kirjaa ei ole suomennettu lainkaan tai sitä löytyy vain joku yksittäinen varastokappale...

Esimerkiksi Timur Vermesin kirjasta Täällä taas on tehty onnistunut saksalainen elokuvaversio, mutta sitä ei pääse katsomaan kuin Netflixistä. (Suosittelen kyllä tuota kirja+leffa-yhdistelmää niille, joilta Netflix-tili löytyy.)


message 43: by Lumissa (last edited Feb 25, 2019 08:32AM) (new)

Lumissa | 787 comments Yleen minäkin ehkä luottaisin tässä vieraiden kulttuurien tarjonnassa, onhan tätä vuotta vielä ihan hyvin jäljellä, monta elokuvaa ehtii vielä tulla!

Itse asiassa bongasin asiaa tutkiessani, että juuri nyt on Areenassa Wong Kar-wain Ashes of Time Redux, joka kertoo Kotkasoturien tarun sankareiden kirjaa edeltävistä vaiheista. Kirjan alkuosasta on puolestaan juuri viime vuonna tullut suomennos Soturin oppivuodet, jota on kirjastosta varsin hyvin saatavilla.


message 44: by Reija (new)

Reija | 186 comments Lumissa wrote: "Olen lukenut nyt Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin.."
Samasta kirjasta sen bongasin, Kusaman elämänkerta on vielä odottamassa lukemista.


message 45: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Oliko jo suunnitelmia ensi kuulle?


message 46: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Olin ajatellut Minna Canthin Anna Liisaa, joka tulee Ykköseltä tiistaina 19.3. klo 13:20, mutta nyt näyttääkin siltä, että se ei ole tulossa Areenaan katsottavaksi, ja tuo esitysaika tekee siitä useimmille työssäkäyville mahdottoman katsoa suorana ja vanhaa Suomi-filmiä ei oikein kirjastostakaan voi lainata...

Telkkarin kirjafilmatisoinneissa näyttäisi olevan ensi kuussa tiedossa lähinnä scifiä (ainakin Vieras ja Yksin Marsissa), joka meni jo, tai sitten sellaisia, jotka suurin osa on varmaan jo lukenut ja nähnyt (esim. Bridget Jones: elämäni sinkkuna) tai sellaisia, joista kirja on jo luettu (Silmänkääntäjä).

Päädyin sitten toiseen lyhyeen kotimaiseen klassikkoon, joka on Juhani Ahon Rautatie. Ahon esikoisromaanista tehty filmatisointi on katsottavissa Yle Areenassa "toistaiseksi". Teen ketjut kunhan kerkiän, todennäköisesti huomenissa.

Huhtikuun kirjasta yritän taas saada äänestyksen jonkin sopivan teeman/genren ympäriltä.

Laittakaa jatkossakin tähän ketjuun ideoita ja ehdotuksia. Vaikka kaikki eivät ole lukupiirissä toteuttamiskelpoisia, hyvät vinkit itse kunkin omaan luku- ja katsomisohjelmistoon ovat tervetulleita. (Ashes of Time Reduxin skippasin yhteisestä ohjelmistosta siksi, että kyseessä ei ole varsinainen kirjafilmatisointi vaan romaanihahmoille keksitty esiosa, eli pikemminkin jonkinlainen spin off kuin adaptaatio. Vähän kyllä houkuttelisi itse tarttua kirjaan, mutta saa nähdä ehdinkö, kun lukulista on taas venähtänyt...)


message 47: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Itsehän olen suunnitellut lukevani Bridgetin tänä vuonna (vasta) Popsugarin retelling-kohtaan. Satuin löytämään sen jostain niin olisi kirjakin. Mutta Rautatie sopii, pidin kirjasta, ja on leffakin varsin hyvä, muistaakseni.


message 48: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Tätä linkkiä en muista nähneeni, Teeman kevään 2019 elokuvat ja Teemalauantait. Elokuvista osa perustuu kirjoihin

Huhtikuun alussa tulee telkkarista uusi ranskalainen sovitus Ulvova mylläristä, mutta valitettavasti ei taida olla tulossa Areenaan katsottavaksi, enkä itsekään taida ehtiä tuolloin sitä katsomaan. Löytyisiköhän kirjastoista, olisi varmaan mielenkiintoista verrata kirjaa ja ehkä suomalaista elokuvaversiotakin vuodelta 1982 tuohon... Lisäksi näin twiitin, jossa kirja on tulossa myös radion lukupiiriin, mutta linkkiä siihen en nyt löytänyt.


message 49: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Mar 27, 2019 01:57PM) (new)

Annamariah | 1745 comments Päätin, että huhtikuussa luetaan ja katsotaan jännitystä. Laitoin tällä kertaa vain kolme vaihtoehtoa, että homma pysyisi yksinkertaisempana. Äänestysaikaa on kuun loppuun. Alla vaihtoehdot tekijän mukaan aakkostettuna.

Gillian Flynn: Kiltti tyttö
Maailmanmenestykseksi noussut trilleri kertoo Amysta, joka katoaa viidentenä hääpäivänään. Elokuvan Gone Girl pääosissa ovat Rosamund Pike ja Ben Affleck. Leffa löytyy ainakin Netflixistä.

Cormac McCarthy: Menetetty maa
Palkittu moderni länkkäriklassikko. Coenin veljesten elokuva Menetetty maa tulee Herolta 18.4. klo 21 ja Neloselta 20.4. klo 1:30.

Mika Waltari: Kuka murhasi rouva Skrofin?
Suositun Komisario Palmu -sarjan ensimmäinen osa, johon perustuva elokuva Kaasua, komisario Palmu! on katsottavissa Yle Areenassa.

Käykäähän äänestämässä!


message 50: by Lumissa (new)

Lumissa | 787 comments Annamariah wrote: "Ashes of Time Reduxin skippasin yhteisestä ohjelmistosta siksi, että kyseessä ei ole varsinainen kirjafilmatisointi vaan romaanihahmoille keksitty esiosa, eli pikemminkin jonkinlainen spin off kuin adaptaatio."

Tjaa, enpäs tullut ajatelleeksikaan, että vain suorat adaptaatiot kelpaisivat tähän haasteeseen, ajattelin itse teemaa jotenkin vähän laajemmasta perspektiivistä :) Eipä siinä sitten mitään.

Kävin katsomassa Season Film Festivalilla Paul Danon ohjaamaan Wildlifen, joka paljastui yllättävänkin hyväksi. Yllätyksekseni lopputeksteissä tuli myös ilmi, että se perustuu Richard Fordin Roihuun. Kirjaa olisi ihan hyvin saatavilla, toivotaan että elokuva tulisi muutenkin levitykseen kuin festivaaleille


« previous 1
back to top