Goodreads Malaysia discussion

68 views
Makan Buku, Minum Buku... > Buku dan Nama Pengarang

Comments Showing 1-11 of 11 (11 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Peesha (new)

Peesha Pishaposh (cik_peesha) | 137 comments Bila melihat kepada senarai seleksi bacaan (terutamanya pada kategori 50 buku setahun), saya tidak dapat menahan diri daripada melihat kepada nama pengarang pilihan ahli-ahli.

Saya bukanlah pembaca yg adventerous ... kerana saya sedikit 'malas' untuk mencuba karya pengarang yang tidak 'mesra' dengan saya ... (tapi tu la, x dicuba, mana nak tahu, kan?)

Saya tak tahu orang lain .. tapi, dalam konteks pengarang buku berbahasa Melayu, kalau namanya kedengaran 'NALA', saya akan ada satu streotype bahawa buku itu biasa sahaja isi ceritanya.

Anda? Bagaimana? Adakah anda ada 'perangai' macam saya? Memilih hanya kerna nama? hehehe


message 2: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments rasanya tidak. coz kebanyakan buku yg saya baca bukanlah buku popular atau bestseller belaka. malah, byk buku yg saya 'add' sendiri kerana belum tersenarai dalam GOODREADS book listing. :P

biasanya bila hendak memilih buku, saya akan belek isi kandungannya terlebih dahulu. sekiranya mantap dan menarik, kemudian barulah saya akan 'skim' cara olahan dan gaya bahasanya.


message 3: by Ummu Auni (last edited Aug 19, 2009 07:02PM) (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 538 comments Saya kira saya berani mencuba. Macam buku PTS, saya pilih terus/main campak-campak. Baca dan kalau tak sedap, just eliminate the author, tu sahaja. Kadang-kadang, saya lihat review di goodreads bagaimana

Untuk buku BI, saya particular, sebab boleh download e-book :)


message 4: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
NALA? Apa tu Peesha?


message 5: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments NALA=BESAR=GRAND

kalau kat penang, itulah maksudnya. betul ke, peesha?


message 6: by Peesha (new)

Peesha Pishaposh (cik_peesha) | 137 comments Aidura:
Bagusnya Aidura .... Tapi tu la ... Selalu nak ada perasaan stretype macam tu ... esp nama pengarang buku2 terbitan publisher X (bukan nama sebenar) :p

Ummu Auni:
Wah ... tak suka campak2 je? Huhu.... tp bagus juga cara tu ... mungkin perlu eliminate je author yg kita x suka ...

Najibah:
Betullah kata Aidura tu ...

Contoh ayat:
"Sunggguh NALA nama anak Siti tu ... Zidane Pele Maradona ul-Haq! Nak pangge apa la gamaknya ...!"

Hehehehe ... peace!


message 7: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments Because I'm such a cheapskate, I can afford to try out authors yang otherwise tak pernah dengar. Tapi kalau buku tu kena beli full price, then kena tengok author laaa...

TETAPI... do give these unheard-of authors a try. Esp kalau Asian authors. Kengkadang tu you'll be pleasantly surprised. :D My yardstick bila memilih buku yg kita tak 'kenal' - di shortlist utk award tak, sape yg bagi review (esp good newspaper like the Times kaaa etc), ada reading group guide included tak, tajuk mengancam tak, kulit buku menggamit perhatian tak. Yes, in that order.

(And wei, I have a nephew nama Zidane okay...! *big grin*)


message 8: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Selama ni duk kawan dengan orang penang tak ada pulak terdengar NALA tu.. :D, tak apa, seronok belajar benda baru ni.

Saya kalau bab nama pengarang ni... masa beli buku murah, tak pilih sangat - lebih tengok kepada cerita yang nak dibawa pengarang, dan lagi satu kepada negara asal pengarang (sebab niat di hati bermula tahun ini mahu membaca secara lebih global).

Tetapi, kalau beli buku-buku yang baru dan mahal, yang baru keluar 'ketuhar' tu, memang akan beli yang sudah diwishlistkan.


message 9: by Ummu Auni (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 538 comments Peesha wrote: "Aidura:
Bagusnya Aidura .... Tapi tu la ... Selalu nak ada perasaan stretype macam tu ... esp nama pengarang buku2 terbitan publisher X (bukan nama sebenar) :p

Ummu Auni:
Wah ... tak suka camp..."


bukan tak suka campak2. masa beli tu, ambil dan campak dalam bakul. hihi. kekadang blurp main peranan penting, tapi ada juga buku yang menyesal beli. selalunya saya beli satu buku by that author, dah tak suka. tak payah beli lagi. kalau suka, beli buku yang lain :)




message 10: by Nurul (new)

Nurul (nurulhidayahyahya) | 242 comments susah juga ni. Tapi saya biasanya tak tengok nama. Tengok kulit buku ( biasanya gambar kulit yang unik2. Dan tiada orang/muka orang). Tapi saya akui sesetengah pengarang bila nama sudah menjadi "Nala", kualiti karyanya menjadi kurang.huhu. Agaknya benar teori, penulis hanya dapat menghasilkan karya besar dalam keadaan yang sukar ( dalam penjara seperti hamka etc) kalau hidup senang royalti beratus_ratus ribu setahun< pengarang berkenaan semacam sudah lemau dalam comfort zone< padahal dia pernah menghasilkan buku yang baik>


message 11: by Azimah (new)

Azimah  Othman | 113 comments Kebanyakan buku yg Hami baca adalah dalam BI. Ttg penulis...tak kira..janji apabila buat "sample readinga" / intro dia dll....menarik. Nobel.. kurang sangat la ni.Hami beri lebih tumpuan kepada sejarah, falsafah, kemasyarakayan dan sebagainya. Sudah tentu harga dan percetakan diambil kira juga. Kalau halus sangat font dia....nanti kena tambah spek lagi!
Sedikit masa dulu Hami tak berapa setuju sangat dgn Al Gore but you know what ....he is a darn good writer. Masih belum habis membaca buku dia sebab bila sampai tang politik......slow skitlah.


back to top