Goodreads România discussion

Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău
177 views
Cartea lunii > Septembrie 2018: Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău, de Fredrik Backman (3.67⭐ din 6✔)

Comments Showing 1-47 of 47 (47 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Victor (last edited Aug 25, 2018 07:03AM) (new)

Victor | 1335 comments

despre autor

Fredrik Backman is the #1 New York Times bestselling author of A Man Called Ove (soon to be a major motion picture starring Tom Hanks), My Grandmother Asked Me to Tell You She’s Sorry, Britt-Marie Was Here, Beartown, Us Against You, as well as two novellas, And Every Morning the Way Home Gets Longer and Longer and The Deal of a Lifetime. His books are published in more than forty countries. He lives in Stockholm, Sweden, with his wife and two children.

Sumar:

Elsa is seven years old and different. Her grandmother is seventy-seven years old and crazy, standing-on-the-balcony-firing-paintball-guns-at-men-who-want-to-talk-about-Jesus-crazy. She is also Elsa's best, and only, friend. At night Elsa takes refuge in her grandmother's stories, in the Land of Almost-Awake and the Kingdom of Miamas where everybody is different and nobody needs to be normal.

When Elsa's grandmother dies and leaves behind a series of letters apologizing to people she has wronged, Elsa's greatest adventure begins. Her grandmother's letters lead her to an apartment building full of drunks, monsters, attack dogs, and totally ordinary old crones, but also to the truth about fairytales and kingdoms and a grandmother like no other.


message 2: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments eu am citit recenziile de o stea si m-am convins ca nu e cine stie ce cartea. sper celor care o vor citi sa le placa


message 3: by Victor (new)

Victor | 1335 comments Alex wrote: "eu am citit recenziile de o stea si m-am convins ca nu e cine stie ce cartea. sper celor care o vor citi sa le placa"

...pai daca ai citit doar recenziile de o stea :)


message 4: by Victor (new)

Victor | 1335 comments Dupa parerea mea, inainte de a citi o carte, numarul de stele este util doar cand stabileste nota medie a unei carti, adica la "volum" si apoi, dupa ce ai citit cartea, sa citesti recenziile apropiate cu nota pe care ai da-o tu cartii, ca sa gasesti gusturi similare cu ale tale. Sa citesti recenziile unor necunoscuti dinainte de a citi cartea nu face decat sa-ti reconfirme o idee preconceputa pe care ai putea-o avea despre carte; ca e buna sau proasta.


Andra Buzatu | 81 comments De acord cu Victor! Eu personal nu prea citesc recenzii, ma uit sa vad asa cam care e media notelor si cam atat. Nici descrierea completa nu o citesc decat rar pentru ca incerc sa nu pornesc la drum cu preconceptii sau cine stie ce asteptari sau macar sa fie cat mai putine.

Vreau sa fie surpriza tot de la subiectul cartii la modul de abordare :)))))


message 6: by Ioana (new)

Ioana | 11 comments Eu eram sigura ca va iesi la vot La rasarit de Eden :)) Deja imi facusem rost de ea in format electronic, asta nu stiu daca se gaseste ca e-book.


Andra Buzatu | 81 comments Ioana wrote: "Eu eram sigura ca va iesi la vot La rasarit de Eden :)) Deja imi facusem rost de ea in format electronic, asta nu stiu daca se gaseste ca e-book."

A fost aproape, dar s-a speriat lumea de numarul de pagini probabil :))) dar daca vrei bagam un buddy reading cu La rasarit de Eden ;)


Gabriela Pistol (sonecika) Sau poate "La Rasarit de Eden" a fost deja citita de multi membri ai grupului. Eu am citit-o si as spune ca e mare pierdere sa nu o citesti.


message 9: by Ioana (new)

Ioana | 11 comments Andra, deal!


message 10: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments ma bag si eu la Steinbeck !


message 11: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments am citit recenziile de o stea pentru ca dupa ce am citit actiunea cartii mi-am dat seama ca nu este ceva ce as citi si am vrut sa ma conving ca este asa. astept cu nerabdare parerile voastre.


Andra Buzatu | 81 comments Sau o pot propune din nou in septembrie. Am voie? Sau daca o carte a fost propusa si nu a iesit la cartea lunii, asta e, noroc si sanatate?


message 13: by Victor (last edited Aug 26, 2018 02:49AM) (new)

Victor | 1335 comments Nici vorba, se propune de cate ori vreti. Sapiens, de exemplu, a fost propusa de 3 ori intr-un an. Eu zic sa stabiliti o data prin Citeste cu mine.


message 14: by Gabriel (last edited Aug 26, 2018 09:53AM) (new) - rated it 4 stars

Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Ioana wrote: "Eu eram sigura ca va iesi la vot La rasarit de Eden :)) Deja imi facusem rost de ea in format electronic, asta nu stiu daca se gaseste ca e-book."

Eu o am in format electronic, dar in limba engleza.

Voi cum va propuneti sa o cititi, in romana sau in alta limba?


message 15: by Dina (new)

Dina | 60 comments In limba romana.


Delia (deliatoma) | 146 comments Ieri am fost în Cărturești ca să iau cartea și evident ajunsă acasă m-a împins curiozitatea să citesc câteva pagini.

Până acum am citit cam 50 de pagini și m-a prins deja. Momentan îmi place povestea, să vedem în ce direcție va merge.


message 17: by Cosmina (new)

Cosmina Boboc | 4 comments O am eu in limba romana, format electronic daca are nevoie cineva. :)


message 18: by Victor (new)

Victor | 1335 comments Cosmina wrote: "O am eu in limba romana, format electronic daca are nevoie cineva. :)"

Da, eu. Iti trimit pm cu mailul meu. Am cautat s-o cumpar in format electronic dar nu am gasit-o decat paperback.


Andreea Bogatoniu Eu am citit deja Bunica. E faină, simpluță, dar plăcută. Aș citi si eu Steinbeck in septembrie, dar sunt cam in urma cu lecturile...și cumva într-o pauză ciudată din care ma chinui sa ies. Sper sa reusesc. :) A, am si bunica in format electronic. PM cu adrese de mail daca o vreti.


Gabriela Pistol (sonecika) Am inceput si eu "Bunica...". Pare o gura de aer proaspat (usurica si amuzanta) dupa lecturile mele solicitante din ultima vreme.


Gabriela Pistol (sonecika) Review-urile alea de o stea erau intemeiate. O pierdere de vreme, glumite de Hollywood in fraze scurte si doldora de clisee, sa priceapa cei care prefera sa vada filmul ;) Eu renunt, sunt prea multe carti bune care ma asteapta.


message 22: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments Gabriela - Steinbeck? eu mai am nitel si sunt la jumatate. e nemaipomenita.


message 23: by Victor (new)

Victor | 1335 comments De ce a fost cartea asta atat de populara? Din cauza celeilalte carti a lui Backman, A Man Called Ove sau a fost ecranizata? In general imi place sa cred ca macar aud/am auzit de carti dar succesul Bunicii a venit din senin.


Gabriela Pistol (sonecika) Alex wrote: "Gabriela - Steinbeck? eu mai am nitel si sunt la jumatate. e nemaipomenita."

Cred ca mi-ai raspuns aici la alt topic :) "La Rasarit de Eden" am citit acum cativa ani, mi-a placut foarte mult.


Gabriela Pistol (sonecika) Victor wrote: "De ce a fost cartea asta atat de populara? Din cauza celeilalte carti a lui Backman, A Man Called Ove sau a fost ecranizata? In general imi place sa cred ca macar aud/am auzit de ca..."

Mie nici A Man Called Ove nu mi-a placut deloc...E clar ca scriitura lui Backman nu e pentru mine.


Andra Buzatu | 81 comments Eu citesc “Bunica...”. O sa o citesc pana la capat dat fiind ca a fost votata cartea lunii pe 2 grupuri de lectura, dar vad ca nu e fenomenala, e destul de plina de clisee.

E usurica. Dupa Steinbeck si Martel, merge si asta inainte sa ma apuc de altele ceva mai profunde. Se citeste repede.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Am terminat cartea ieri - și deși prima impresia a fost mai degrabă nefavorabilă (în română nu mi-a plăcut deloc cum suna, așa că după două pagini am trecut pe engleză, plus că bunica din poveste mi-a fost de la început nesuferită) am hotărât să îi mai dau o șansă, pentru că vorba lui John Fowles: "E o carte pentru copii. Dar nu e bine să treci prin viață fără să citești cărțile pentru copii." (citat aproximativ, premiu cui ghiceste din ce carte).

Și mă bucur. Spoiler alert, bunica din fericire moare, și ce urmează se transformă într-o aventură uneori emoționantă, uneori amuzantă, de multe ori surprinzătoare. Cu cât te adâncești în carte, cu atât începi să apreciezi mai mult complexitatea poveștilor care se intercalează și se hrănesc una din cealaltă. Mi-a plăcut și o recomand cu căldură oricui își aduce încă aminte de plăcerea cu care citea în copilărie cărți minunate care te purtau în lumea lor.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Gabriel wrote: "(citat aproximativ, premiu cui ghiceste din ce carte)."

Aici glumeam, dar apropo de cărți citite în copilărie și de unul din indiciile din Bunica, are cineva idee în ce carte (pentru copii) apare reclama: "Cine n-are mintea seacă, rebusurile le dezleagă!" Îmi stă de mult pe creier...


Andra Buzatu | 81 comments Da, sunt de acord cu tine. Primele vreo 100 de pagini te fac uneori sa vrei sa arunci cartea pe geam. Forteaza putin cam mult cu figurile de stil. Imi aduce aminte de compunerile din clasele primare cu “figuri de stil” impuse.

Dar apoi lucrurile devin interesante si personajele evolueaza.

De la mine are 3 stele totusi.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Voi ce părere aveți de cum sună titlul în română: "Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău" versus "Bunica mi-a cerut să-ți spun că-i pare rău"?


Delia (deliatoma) | 146 comments Am terminat cartea acum ... 5 minute. Sincer mie mi-a placut, si faptul ca m-am asezat aici in fata ecranului incercand mai curand sa apar cartea asta decat sa argumentez de ce mi-a placut mie cumva ma intristeaza.

Cred ca singurul lucru adevarat din toata povestea asta cu cititul este faptul ca pentru fiecare dintre noi o carte rezoneaza diferit si tot atat de adevarat este faptul ca la anumite momente din viata noastra in functie de ce traim aceeasi carte poate rezona diferit fata de alt moment din viata noastra.

Cititul nu trebuie sa fie o cursa lunga catre un premiu imaginar si in nici un caz la momentul asta in viata mea nu ma pregatesc sa dau un examen dupa o programa prestabilita arbitrar.

Revenind la Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău si ce a insemnat pentru mine si de ce am hotarat in final ca merita cele 4 stelute :

Daca inceputul mi s-a parut destul de "impiedicat" si nu intelegeam in ce directie vrea sa mearga, cumva influentata si de discursul negativ, insa dupa ce - spoiler alert - bunica moare, toate incep sa se aseze si sa prinda contur.

Dupa cum spuneam, fiecare carte rezoneaza diferit pentru fiecare in diferite momente ale vietii, iar pentru mine asta a facut. In ultima perioada am fost pusa de viata in fata unui copil care si-a pierdut mama in lupta cu cancerul. Poate ca bunica din povestea asta era mai batrana (mama de care vorbesc eu avea 34 de ani) insa copil este acelasi si stai si te intrebi cum poate un copil sa treaca peste asa ceva, respetiv peste moartea cuiva atat de important in viata lui. Cartea asta iti da un raspuns extrem de simplu : atat timp cat copilul este inconjurat de familia lui extinsa - si aici nu intra doar parintii ci si toti vecinii si prietenii care au grija de acel copil, se poate. Elsa reuseste sa o ierte pe bunica ei pentru ca a murit nu pentru ca citeste scrisoarea ei ci pentru ca in final intelege lucrul asta, ca nu e abandonata, ca familia ei este acolo sa aiba grija de ea.

Pe fruntea Elsei apare o linie subţirică - cam aşa arată un copil de aproape opt ani când îşi încreţeşte gânditor fruntea.
— Atunci de ce le- ai zis vecinilor că, dacă toată lumea-i de acord, atunci proprietarul o să vândă?
Marcel îşi ridică explicativ mâinile:
— Practic, dacă tu nu eşti de acord, înseamnă că nu s-au pus de acord toţi locatarii din bloc. Bunica ta era convinsă c-o să respecţi voinţa vecinilor, dar că, în acelaşi timp, nu vei fi de acord cu ceva care i-ar putea face rău vreunuia dintre ei. De aceea a fost nevoită să se asigure că-ţi cunoşti bine vecinii înainte să vezi testamentul.
Îi pune Elsei o mână pe umăr.
— E o mare responsabilitate, dar bunica ta mi- a interzis să i-o dau altcuiva. Zicea că eşti „mai deşteaptă decât toţi zevzecii ăia puşi laolaltă”. Şi că o împărăţie înseamnă toţi locuitorii ei. A zis că tu o să înţelegi asta.


Mi-a placut enorm faptul ca toata povestea este spusa din perspectiva Elsei, nu cred ca ar fi avut acelasi impact daca povestea era spusa altfel.

Si da, descrierea de pe Goodreads are din nou aceeasi legatura cu cartea cat are cu o lingura de lemn.


message 32: by Maria (new)

Maria Delia wrote: "Cred ca singurul lucru adevarat din toata povestea asta cu cititul este faptul ca pentru fiecare dintre noi o carte rezoneaza diferit si tot atat de adevarat este faptul ca la anumite momente din viata noastra in functie de ce traim aceeasi carte poate rezona diferit fata de alt moment din viata noastra.

Cititul nu trebuie sa fie o cursa lunga catre un premiu imaginar si in nici un caz la momentul asta in viata mea nu ma pregatesc sa dau un examen dupa o programa prestabilita arbitrar...."


Perfect de acord :)


Gabriela Pistol (sonecika) Cititul in sine e premiul. Cand citim ce ne place, ne emotioneaza, ne face sa gandim, ne ajuta sa gasim alinare etc.


message 34: by Victor (last edited Sep 15, 2018 09:23AM) (new)

Victor | 1335 comments O! O carte controversata :) O data ce minim trei dintre cei care au comentat pe threadul cartii au acordat un rating cartii, incerc sa fac o medie/sa trag o concluzie in ce priveste cartea si sa mentin ratingul la zi, cu orice opinie noua.

Numai ca pentru asta trebuie sa acordati un rating cartii.


Gabriela Pistol (sonecika) Eu nu dau, pe pagina mea, rating cartilor pe care nu le citesc cap-coada. Mi se pare incorect sa evaluez o carte pe care nu am terminat-o. Dar acesta este unul dintre foarte putinii scriitori caruia i-as da o stea pentru ambele carti incercate. Nu pot sa trec peste stilul facil, plin de clisee, exact ca un script al unui film de duzina american. Asa il percep eu, e ok daca ma insel, pot sa traiesc cu asta :) Deci, pentru statistica ta, Victor, o stea mica.


message 36: by Victor (new)

Victor | 1335 comments Am trecut si eu prin dilema ta dar am concluzionat ca daca ajung la 50% si cartea continua sa fie atat de proasta incat sa ma faca sa renunt la ea, atunci cu singuranta merita ratingul meu pentru ce-am patimit pana acolo. Acel 50% e acolo ca sa-mi arat ca mi-am dat totusi interesul.

Totusi, cate carti proaste pot sa aiba un final bun si de cate ori s-au schimbat scrisul dupa urmatoarea pagina?


message 37: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments finalul e intotdeauna nemaipomenit la cartile proaste pentru ca "in sfarsit se termina". eu le dau o stea cartilor, pe care nu reusesc sa le termin pentru ca imi displac profund.


message 38: by Victor (new)

Victor | 1335 comments Alex wrote: "finalul e intotdeauna nemaipomenit la cartile proaste pentru ca "in sfarsit se termina". eu le dau o stea cartilor, pe care nu reusesc sa le termin pentru ca imi displac profund."

Chiar si dupa cateva pagini? Care-i locul de la care zici, "pana aici am citit destul cat sa-i dau o stea si sa renunt"?


message 39: by Alex (last edited Sep 16, 2018 04:54AM) (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments Pai de exemplu Less care a castigat anul acesta Pulitzer-ul, am lasat-o balta dupa vreo 5-6 pagini. The Fault in Our Stars - am citit vreo 60 de pagini pana cand am decis ca este o carte mult prea cretina ca sa imi pierd timpul cu ea. The New York Trilogy - vreo 20-30 de pagini pana cand am inchis-o si am lasat-o pe o banca in statia de metrou.
Sunt atat de multe carti interesante si viata e prea scurta ca sa imi pierd timpul cu carti proaste.


Gabriela Pistol (sonecika) Uite, eu cred ca The New York Trilogy e excelenta, imi place scriitura, ma emotioneaza subtilitatile, m-a prins cu totul jocul de identitati. Apropo de momentul in care ne intalnim cu o carte si ce loc din noi atinge.


message 41: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments fascinant cum o carte poate provoca sentimente atat de diferite.


Gabriela Pistol (sonecika) Dap, la fel ca "Bunica..." :)


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Gabriel wrote: "Mi-a plăcut și o recomand cu căldură oricui își aduce încă aminte de plăcerea cu care citea în copilărie cărți minunate care te purtau în lumea lor."

Ce nu mi-a placut la carte e partea cu ciocolata servita wurse-ului - orice copil familiarizat cu Wikipedia ar trebui sa stie ca ciocolata poate fi otravitoare pentru wursi.


message 44: by Victor (new)

Victor | 1335 comments Was ist ein wurse?!


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Câinele din carte. Nu știu, cum a fost tradus în limba română?


message 46: by Victor (last edited Nov 07, 2018 11:17PM) (new)

Victor | 1335 comments Suna ca un hibrid dintre un urs si un cremvusti :) Am cautat pe google si am gasit doar referinta la carte si o poza cu un Mastiff Napoletan.


message 47: by Robert (last edited Mar 15, 2020 12:42PM) (new) - rated it 5 stars

Robert (robertgrigore) | 24 comments Sunt la pagina 147 și până acum îmi place foarte mult. Mă regăsesc în personaje, îmi plac tipologiile create, rezonez cu bunica și fetița Elsa... Simt cartea asta ca pe o îmbrățișare, o ceșcuță de ciocolată caldă într-o iarnă geroasă. Și mă bucur că am început-o fix acum, cred că e un moment numai bun! Deja m-a emoționat până mi-au dat lacrimile. Sper să fie la fel de frumoasă și de călduroasă în continuare. Chiar cred că mă săturasem de atâtea cărți ''serioase''. Din când în când mai simți nevoia și de o bunică.


back to top