Kirjojen ystävät discussion

12 views
Syyskuu: The Hate U Give > Lukupiirikeskustelu (aukeaa 27.9.)

Comments Showing 1-3 of 3 (3 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Nicole (new)

Nicole (nicichki) | 15 comments Lukupiirikysymykset tulee tänne 27.9.!


message 2: by Nicole (new)

Nicole (nicichki) | 15 comments Heiiii pahoittelut, et tulee vähän myöhään! Koitin hahmotella kysymyksiä viiteen eri teemaan, mut kommentoikaa ihan mihin vaan :D


1. Mitä mieltä olit ylipäänsä kirjasta? Mistä tykkäsit ja mistä et?

Kirjassa puhutaan Tupacin biisistä ’Thug Life’ ja Khalil selittää sen merkityksen Starrille. Mitä ajattelet selityksestä ja miksi luulet kirjailijan käyttäneen tätä teoksen nimenä? Millä tavoin koet tämän näkyvän meidän yhteiskunnassa?


2. Starr tuo usein esille olevansa erilainen naapurustonsa tuttujen ja koulukavereidensa kanssa (“hood” Starr vs. Williamson Starr). Mitä hän tarkoittaa tällä ja miksi tapa on hänelle tarpeellinen selvitäkseen molemmissa maailmoissa? Tarvitseeko sinun toimia näin elämässäsi?

Kuinka Starrin poikaystävän Chrisin ihonväri vaikuttaa hänen perhesuhteisiinsa?

Mikä on Sevenin asema perheessä? Minkälainen Starrin suhde on häneen ja kuinka se vaikuttaa hänen ystävyyteensä Kenyan kanssa?

Mikä on Aieshan vaikutus Starrin perheeseen? Kuinka häntä kuvaillaan alussa ja kuinka se muuttuu tarinan aikana?


3. Mikä on huumeiden merkitys kirjassa? Onko niiden väärinkäyttö erilaista eri asuinalueilla?

Miten Starrin asuinaluetta kuvaillaan negatiivisesti/positiivisesti? Mitä Starr on siitä mieltä esimerkiksi verrattuna enonsa lähiöön? Miltä hänestä tuntuu lopussa muuttaa?

Miten jengit vaikuttavat Starrin asuinalueella? Miksi nuoret päätyvät liittymään jengeihin?

Poliisit, media ja osa Starrin kavereista tuovat Khalilin tapauksesta puhuttaessa aina esille hänen huume- ja jengitaustansa. Onko tämä oleellista ja/tai reilua?


4. Mikä on aseiden rooli tarinassa? Mitä mieltä olet siitä?

Starr kertoo vanhempiensa käyneen kanssaan tärkeän keskustelun siitä, kuinka poliisien kanssa tulee käyttäytyä. Oletko itse käynyt samaa keskustelua perheessäsi - miksi?

Mikä on sosiaalisen median merkitys keskustelussa poliisiväkivallasta sekä Starrin elämässä?

Miksi Starr pitää niin kauan salaisuutena olevansa silminnäkijä? Miten ja miksi hän lopulta päättää käyttää ääntään?


5. Miksi luulet tämän kirjan voittaneen monia palkintoja ja saaneen niin paljon huomiota?

Onko muissa medioissa (elokuvat, kirjat, tv, jne.) esillä samanlaisia teemoja? Miten nämä voivat vaikuttaa kulttuurimme muutokseen?

Kuinka sinä ja/tai yhteisösi voisitte vaikuttaa epätasa-arvoon?


message 3: by Miina (new)

Miina (baisi) | 8 comments Hei apua, sä oot nähnyt hirveen vaivan näiden eteen! Luin nää kysymykset eilisaamuna (luettuani pikapikaa viimeiset 30% läpi) ja oon yrittänyt pohtia niitä siitä asti. Ihan kaikkeen en nyt vastaa, vastaan sitten paremmalla ajalla (jos sellainen ikinä tulee, tää fuksisyksy vie mun voimat!).

Lähden vastaamaan kysymyksiin loogisesti numerosta 5 - samalla tulee vastausta vähän ensimmäiseenkin. Kirja vaikutti muhun todella voimakkaasti pääosin siksi, ettei Yhdysvaltojen yhteiskunnallista jännitettä koskevalta uutisoinnilta ole voinut välttyä. Seurasin aikanaan paljon somen kautta Trayvon Martinin kuolemaa koskevaa uutisointia. Kyseisessä tosielämän tapauksessa kyseessä ei ollut poliisiväkivalta, mutta itselleni se on jäänyt vahvasti mieleen. En ole kuitenkaan seurannut Black lives matter -liikettä ja vastaavia hirveän aktiivisesti. Tiedän pääpiirteittäin liikkeen synnyn taustoja ja tiedän Yhdysvalloissa olevan erittäin paljon rakenteellista rasismia.

Tästä pääsenkin kirjan aihepiirin pariin. Uskon kirjan saaneen huomiota varsinkin siksi, että sen tapahtumat ovat valitettavan realistisia. Kaikessa, mitä siinä tapahtui, on yhtymäkohtia todellisuuteen. Ja tämä aihe on todella tärkeä. Kävin lukemassa kirjan wikipediasivua ja esimerkiksi Etelä-Carolinassa on poliisien ammattiyhdistys esittänyt vastalauseita sille, että kirjaa on luetettu koulun oppilailla. Tämä kertoo mielestäni hyvin paljon siitä, kuinka arka aihe Yhdysvaltojen kulttuurissa on - eurooppalaisesta näkökulmasta siellä oikein palvotaan sotilaita ja poliiseja.

Khalilin ampuminen ei tietenkään ollut ainoa kirjan teemoista. Yhtenä teemoista oli myös Starrin eri roolit. Jälleen kerran näen yhtymäkohtia todellisuuteen. Rakenteellinen rasismi on iso ongelma Yhdysvalloissa ja se kuinka Starr käyttäytyy eri ihmisten seurassa eri tavalla korostaa tätä. Hän pyrkii olemaan stereotyypin vastainen persoona ja muun muassa välttelee slangin käyttöä koulussa. Tämäkin on aihe, josta olen lukenut aiempia keskusteluita. Tällaiset stereotypiat ovat todella outoja omasta näkökulmasta, sillä suomalainen rasismi on hyvin erilaista luenteeltaan (ei tietenkään yhtään sen hyväksyttävämpää). Törmäsin kirjassakin esiintyvään käsitteeseen "angry black woman" vasta muutamia vuosia sitten ja en oikein edelleenkään ymmärrä, miten sellainen on päässyt syntymään.

Haluaisin vielä kirjoitella jotain huumeiden ja aseiden tematiikasta, mutta en taida pysyä kohta enää hereillä. :D Yritän kirjoittaa lisää jonain toisena päivänä, tässä oli nyt pikaisesti ajatuksia kirjasta! Kirja oli oikein hyvä valinta ekaksi lukupiirikirjaksi, tykkäsin sen lukemisesta ja siitä kyllä riittäisi keskusteltavaa enemmänkin.


back to top