Fanatieke Nederlandse Lezers discussion

Kolja
This topic is about Kolja
note: This topic has been closed to new comments.
52 views
Archief 2019 en ouder > Maandboek augustus: Kolja

Comments Showing 1-18 of 18 (18 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

Bregje  (b-a-reader) | 891 comments Hoi allemaal,

Na een een tweede poll is Kolja het historische boek voor de maand augustus geworden!
Sint-Petersburg en de Tsjaikovski’s – een nieuwe grote historische roman van de meester in het genre

Kolja is acht jaar oud en doofstom als de gebroeders Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Zeventien jaar lang trekken zij met hem op. Reizend door Europa bevrijden zij de jongen uit zijn isolement.

Wanneer Pjotr Iljitsj in 1893 in Sint-Petersburg overlijdt, twijfelt Kolja, inmiddels 25, direct aan de officiële doodsoorzaak, cholera. De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen. Drie dagen – tot de staatsbegrafenis – heeft hij om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski’s, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.
Bij het discussiëren graag gebruik maken van spoiler tags (zie 'some html is ok' boven het vak om een bericht op te stellen) en geef even aan hoe ver je ongeveer bent zodat niemand per ongeluk iets belangrijks leest voordat hij/zij zelf zo ver is in het verhaal :)

Wie leest er mee?


Bregje  (b-a-reader) | 891 comments Ik ben nadat we Een schitterend gebrek van Japin hebben gelezen erg benieuwd naar zijn andere boeken, dus ik lees in ieder geval mee!


Hannie (hannieblokzijl) | 1587 comments Ik lees ook mee. Ik heb al veel boeken van Arthur Japin gelezen en ben groot fan. Dit boek ken ik nog niet.

Een tip. Het boek is nu gratis te lezen via de Vakantiebieb.


Lisanne D. | 144 comments Zodra ik mijn boekenbuddieboek uit heb ga ik deze lezen. Klinkt als een leuk boek.


message 5: by Barbara (new)

Barbara (barbaral1995) Ik ben nog op vakantie en heb het boek niet bij me, maar als ik weer terug ben, lees ook ik zeker mee! Ben erg benieuwd (:


Bregje  (b-a-reader) | 891 comments Hannie wrote: "Ik lees ook mee. Ik heb al veel boeken van Arthur Japin gelezen en ben groot fan. Dit boek ken ik nog niet.

Een tip. Het boek is nu gratis te lezen via de Vakantiebieb."


Goede tip inderdaad! Ik dacht dat dat alleen ebooks waren, maar hij staat ook in de luisterbieb, dus ik ben vanochtend tijdens het ontbijt begonnen met luisteren. Ik heb nu ongeveer een half uur geluisterd, maar vind het boek nog een beetje traag op gang komen. Er is vrijwel niks gebeurd maar ik ben ook niet veel te weten gekomen over de personages. Maar ik geloof dat ik van Een schitterend gebrek ook niet vanaf het begin helemaal weg was, dat duurde ook even voordat ik echt in het verhaal zit. Ik moet denk ik ook wel even aan de stem van de voorlezer wennen.


Hannie (hannieblokzijl) | 1587 comments Ik heb het boek uit. Ik vind het een interessant verhaal. In het begin moest ik er wel even inkomen. Ook had ik in het begin moeite om de vele personages uit elkaar te houden, maar later had ik daar niet zoveel moeite meer mee.

@Bregje, Ben je al op het punt dat Kolja nog kind is? Want toen ik op dat punt was, vond ik het al wat interessanter worden.


Het leuke aan de boeken van Arthur Japin vind ik dat zijn boeken op waargebeurde feiten zijn gebaseerd en dat er bestaande personen in voorkomen, ook al is het verhaal fictie. Hoewel de officiële lezing is dat Tsjaikovski aan cholera is overleden weet Arthur Japin wel een geloofwaardig verhaal neer te zetten. Toch miste ik wel wat. De meeste boeken van Arthur Japin heb ik als luisterboek en deze leest hij ook zelf voor. Dat geeft net dat stukje extra beleving, dus ik denk dat ik dit boek ook nog een keer ga beluisteren.


Bregje  (b-a-reader) | 891 comments Oh ik wist niet dat hij deze zelf voorleest! Inmiddels ben ik op het punt dat Kolja nog kind is, en nu begint het inderdaad langzaam ook wat interessanter te worden. Vooral ook nu het duidelijk wordt dat er wat mysterie is rond de dood van Pjotr.


message 9: by Henk, Bookshelf Manager (new) - rated it 3 stars

Henk | 1536 comments Mod
Ik heb Kolja ook uit en gaf het boek drie sterren. Geloof dat mijn recensie wel spoilervrij is maar anders kan ik hem in een spoiler thread zetten als we doe voor dit boek hebben?

“Mond op mond word ik het best verstaan” - Kolja

Hoofdpersoon Kolja is doof en wordt door de jongere broer van de beroemde componist Tsjaikovski, Modest, opgevoed omdat zijn ouders geen raad weten met de opvoeding van hun “gehandicapte” zoon. De relatie tussen Modest en Kolja, met inkijkjes in het leven van geniale broer Piotr, wordt door middel van dagboekfragmenten uit de doeken gedaan terwijl de andere verhaallijn zich focust op Kolja die zich eind 19e eeuw vastbijt in het verdachte overlijden van de Piotr Tsjaikovski. Het boek kwam voor mijn gevoel sloom op gang, er gebeurt eerst niet zo veel, hoewel het meteen wel duidelijk wordt dat er iets verborgen wordt voor Kolja.

Kolja zijn jeugd is interessant weergegeven, met veel aandacht voor de methodes die dan nog in de kinderschoenen staan om doven te bereiken en op te voeden, en ook met veel inkijkjes in de “casual cruelty” die begaan werd tegen dat soort kinderen, waarvan men toen toch dacht dat er ook geestelijk iets mis mee was. De relatie tussen Juffrouw Jersjova en Modest is verder best tragisch weergeven, waarbij ook geldt dat ik voor het lezen van dit boek niet wist dat beide Tsjaikovski’s homoseksueel waren. De permanente kans op vervolging, en de hypocrisie in de bovenlagen van de adelijke Russische samenleving zolang er geen schriftelijk bewijs is, worden mooi door Japin invoelbaar gemaakt.

Uiteindelijk is dit punt ook de crux om de dood van Piotr te begrijpen, hoewel ik de ontknoping van deze verhaallijn niet echt spannend vond (de hints waren vanaf het begin al vrij duidelijk). Ook vond ik dat Kolja wel erg makkelijk alles rondom de dood van Piotr boven water kreeg en iedereen aan het praten kreeg. Waarbij het niet hielp dat de Russische namen voor mij snel door elkaar heen gingen lopen en ik geregeld me afvroeg wie nu wie aan het verhoren was.

Ik vond Kolja een mooi maar wel geconstrueerd boek, in de zin dat ik de reacties van de personages op elkaar, vooral op de verhoortechnieken van Kolja, niet natuurlijk vond overkomen. Ik miste een stukje spanning maar vond vooral de dagboekfragmenten en de relatie tussen Modest en de opgroeiende Kolja die hierin werd geschetst erg goed.


Lisanne D. | 144 comments Ik ben nu halverwege met het luisterboek. De rest bewaar ik tot de vakantie volgende week.


Bregje  (b-a-reader) | 891 comments @Henk, dit is helemaal prima hoor, ik zie geen spoilers :)

Ik ben tot nu toe ongeveer halverwege. Ik heb al een paar dagen niet meer ernaar geluisterd, maar vandaag ben ik aan het schilderen dus dan kon ik ondertussen mooi naar een luisterboek luisteren :) Tot nu toe vind ik het wel een aardig boek, maar niet echt iets wat mijn aandacht lang vast houdt. Zolang ik aan het luisteren ben is het interessant, maar als ik niet aan het luisteren ben heb ik niet zo snel de neiging om weer verder te gaan. Kortom, het zal waarschijnlijk niet een boek worden dat me zo bijblijft als bijvoorbeeld De zwarte met het witte hart.

Op dit punt vind ik het 'mysterie' een stuk minder interessant worden. Zoals Henk ook al aangeeft is het vrij voorspelbaar waar het naar toe gaat, dus dan voelt het voor mij als lezer een beetje irritant dat Kolja het nog niet snapt.


Lisanne D. | 144 comments Ik heb hem inmiddels uit! Ik vond de manier van vertellen erg mooi. Het feit dat het een luisterboek was voegde wat mij betreft echt iets toe. Soms was het misschien wat langdradig, maar ik houd erg van boeken die hun eigen draai aan de geschiedenis geven.


Hannie (hannieblokzijl) | 1587 comments @Bregje, Wat jij schrijft over dat je niet echt de neiging hebt om verder te lezen (of in jouw geval luisteren) herken ik wel. Dat had ik ook. Overigens heb ik dat wel vaker bij de boeken van Arthur Japin, maar ik vind dat niet storend. Zijn verhalen zijn vaak wat trager dan bijvoorbeeld een thriller.


Joeri Dassen Het boek 'Kolja' gelezen via de Vakantiebieb na de tip van Bregje. De schrijfstijl is niet zo sterk als in 'een schitterend gebrek', maar het leest wel prettig weg. Heb het boek in een paar dagen uitgelezen. Met name de vele personages en de lastige namen maken het soms lastig te onthouden wie ook alweer wie is. Verder zitten er mooie stukken in, en dat kenmerkt Japin.


Bregje  (b-a-reader) | 891 comments Ik heb het boek inmiddels ook uit en heb het drie sterren gegeven. Het was wel aardig om te lezen, maar het verhaal greep me niet zo en er zaten ook niet echt stukjes tussen die ik ontzettend mooi geschreven vond (dat had ik bij De zwarte met het witte hart bijvoorbeeld wel, daarvan kan ik meer dan vijf jaar later nog steeds een stukje zo ongeveer uit m'n hoofd). Toen ik eenmaal doorhad waar het verhaal naartoe ging voegde de rest voor mij niet heel veel meer toe en ik merkte echt dat steeds meer naar het einde mijn aandacht verslapte (dat heb ik sowieso met luisterboeken sneller, dus daar kan het ook een beetje aan hebben gelegen).


Bregje  (b-a-reader) | 891 comments @Joeri ik kon inderdaad ook niet iedereen altijd uit elkaar houden. Kolja, Pjotr en Modest ging prima, maar al die anderen...

Leuk om te zien dat bijna iedereen hem wel een best hoge rating heeft gegeven :)


message 17: by Coos (new) - rated it 3 stars

Coos | 51 comments Ik ben eigenlijk een dag te laat, maar ik hoop dat het nog mag ;).

Ik heb het boek 3 sterren gegeven. Ik vind het idee echt geniaal. De dood van Tsjaikovski is een raadsel en dus een fantastische gebeurtenis om een roman over te schrijven.
Over de uitvoering ben ik echter wat minder te spreken. Japin heeft ervoor gekozen om veel aandacht te besteden aan de relatie tussen Kolja en Modest in het 'heden'. Deze relatie liet mij eigenlijk volledig koud. Dit komt voornamelijk omdat er in de notities van Modest zo snel over de opvoeding van Kolja heen wordt gevlogen, dat je niet de kans krijgt om echt waarde aan die relatie te gaan hechten. Ik had veel liever willen lezen over de strijd die nodig was om Kolja te leren praten, dan over allemaal willekeurige passages in verschillende landen die eigenlijk niet zo veel toevoegen. Dit had er ook voor gezorgd dat je je meer emotioneel betrokken voelt bij de personages.
Zoals Bregje ook al gezegd heeft, is het al redelijk snel duidelijk wat er ongeveer gebeurd is met Pjort Iljitsj en verslapt je aandacht daarna snel. Ik moest de laatste 100 pagina's echt wel doorzetten om het boek nog uit te krijgen.

Kolja kan je veel inzicht geven in de dood van Tsjaikovski en is ook zeker een aanrader als je je in zijn leven interesseert. Als je gewoon zin hebt om lekker een boek te lezen, zou ik toch een ander boek pakken.


Bregje  (b-a-reader) | 891 comments @Coos Oh wat grappig dat jij de relatie tussen Kolja en Modest niet zo interessant vond, dat vond ik denk ik juist het leukste deel van het boek, met name de stukken die in het verleden afspeelden. Door die stukken ging ik me ook wat meer voor Kolja interesseren, want in de stukken die zich in het 'heden' afspelen had ik het idee dat ik weinig over Kolja als persoon te weten kwam.


back to top
This topic has been frozen by the moderator. No new comments can be posted.