Goodreads România discussion

Stories of Your Life and Others
This topic is about Stories of Your Life and Others
59 views
Citește cu mine/Buddy reads > CIteste cu mine: Story of Your Life and Others, de Ted Chiang (3.6* din 5 voturi)

Comments Showing 1-21 of 21 (21 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Victor (last edited Jul 29, 2018 11:13AM) (new) - rated it 4 stars

Victor | 1332 comments

Incepand cu 15 august, eu si Gabriel vom citi colectia de nuvele SF din titlu.

Sumar:

Ted Chiang's first published story, "Tower of Babylon," won the Nebula Award in 1990. Subsequent stories have won the Asimov's SF Magazine reader poll, a second Nebula Award, the Theodore Sturgeon Memorial Award, and the Sidewise Award for alternate history. He won the John W. Campbell Award for Best New Writer in 1992. Story for story, he is the most honored young writer in modern SF.

Now, collected here for the first time are all seven of this extraordinary writer's stories so far-plus an eighth story written especially for this volume.

What if men built a tower from Earth to Heaven-and broke through to Heaven's other side? What if we discovered that the fundamentals of mathematics were arbitrary and inconsistent? What if there were a science of naming things that calls life into being from inanimate matter? What if exposure to an alien language forever changed our perception of time? What if all the beliefs of fundamentalist Christianity were literally true, and the sight of sinners being swallowed into fiery pits were a routine event on city streets? These are the kinds of outrageous questions posed by the stories of Ted Chiang. Stories of your life . . . and others.

In plus, Story of Your Life a fost ecranizata cu titlul The Arrival


message 2: by George (new) - added it

George Hertoiu | 12 comments Stiti cumva daca aceste nuvele din "Story of Your Life and Others" se regasesc in cartea "Împărțirea la zero" de acelasi autor?
1. Turnul din Babilon (Tower of Babylon)
2. Înțelegere (Understand)
3. Împărțirea la zero (Division by Zero)
4. Povestea vieții tale (Story of Your Life)
5. Șaptezeci și două de litere (Seventy-two Letters)
6. Evoluția științei umane (The Evolution of Human Science, cunoscută și sub titlul Catching Crumbs from the Table)
7. Iadul e acolo unde nu există Dumnezeu (Hell Is the Absence of God)
8. Să-ți placă ceea ce vezi: un documentar (Liking What You See: A Documentary)


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1085 comments George wrote: "Stiti cumva daca aceste nuvele din "Story of Your Life and Others" se regasesc in cartea "Împărțirea la zero" de acelasi autor?
..."


E același volum, doar cu titlul schimbat.


message 4: by George (new) - added it

George Hertoiu | 12 comments Gabriel wrote: "George wrote: "Stiti cumva daca aceste nuvele din "Story of Your Life and Others" se regasesc in cartea "Împărțirea la zero" de acelasi autor?
..."

E același volum, doar cu titlul schimbat."


Multumesc!


Dina | 60 comments
"E același volum, doar cu titlul schimbat."


Atunci o sa citesc si eu cu voi incepand din 15 august.


message 6: by Victor (last edited Aug 02, 2018 01:47PM) (new) - rated it 4 stars

Victor | 1332 comments Tower of Babylon 5/5

Am inceput-o astazi mai mult din curiozitate, inainte sa incep Bastarda dar am terminat deja prima poveste, care-i mai mult fantasy decat sf. Daca colectia e scrisa ca asta, atunci o s-o termin pana pe 15.


Victor | 1332 comments Understand 4/5

Inspirat din Flowers for Algernon, Ted a scos drama si a adaugat un [meta-]conflict intre doua minti similare. Nu m-a convins dar apreciez realizarea.


Victor | 1332 comments Story of Your Life 3/5 si Division by Zero

Cred ca am prins șpilul lui Ted Chiang, cel putin din ultimele doua povestiri pe care le-am citit; pleaca de la un exercitiu intelectual si il grefeaza pe evenimentele unei vieti obisnuite. Ambele cadre, cel intelectual si cel...laic sunt foarte bine scrise doar ca mi se pare ca nu comunica bine intre ele, par rupte unul de altul sau se cer detaliate mai mult. Astept sa citesc si parerile voastre, pana atunci citesc cartea lunii.


Dina | 60 comments Victor wrote: "

Incepand cu 15 august, eu si Gabriel vom citi colectia de nuvele SF din titlu.

Deci mai citeste cineva Ted Chiang din 15 august? Victor banuiesc ca a terminat cartea.


Victor | 1332 comments Nu inca, am pus-o pe pauza ca sa citesc Bastarda. Astept primele pareri despre asta ca sa ma reapuc.


message 11: by Gabriel (last edited Aug 12, 2018 01:26AM) (new) - rated it 3 stars

Gabriel Nita (gabrielnita) | 1085 comments Da, eu o incep pe 15, cum am stabilit.


message 12: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 830 comments cred ca ma bag si eu. tocmai am citit despre ce e vorba, pare superinteresant.


message 13: by Dina (new) - rated it 3 stars

Dina | 60 comments Pana in 15 ii mai dau o sansa laureatei premiilor Nobel si Man Booker Alice Munro cu Dragă viață, deoarece Ura, prietenie, dragoste, casatorie nu prea m-a convins.


Victor | 1332 comments Sunt curios ce parere o sa aveti despre ele, in special despre Division by Zero.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1085 comments Am început și eu ieri cartea, deocamdată nu am citit decât primele două povestiri din volum: Tower of Babylon și Understand. Le-aș nota pe amândouă cu 3* din 5, nu pot să zic că sunt foarte impresionat. Un pic cam lungi, finalurile cam seci. Ted Chiang ia o idee mai mult sau mai puțin SF și încearcă să dezvolte un întreg schelet realist în jurul ei, dar fără să reușească să creeze dramă sau să răstoarne povestea cu un final deștept.


message 16: by Alex (new) - rated it 5 stars

Alex Vandra | 90 comments Interesante ideile. Cel mai mult mi-a placut ultima povestire.


message 17: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 830 comments inca nu am inceput-o. cartea lui Bogdan Costin e prea misto ca sa o las din mana


message 18: by Victor (last edited Aug 28, 2018 12:54AM) (new) - rated it 4 stars

Victor | 1332 comments Gabriel wrote: "Ted Chiang ia o idee mai mult sau mai puțin SF și încearcă să dezvolte un întreg schelet realist în jurul ei, dar fără să reușească să creeze dramă sau să răstoarne povestea cu un final deștept. "

Da si nu, drama si finalul neasteptat intr-adevar lipsesc dar premiza ramane inteligenta si rasturnarea de situatie nu e la nivelul actiunii (The Merchant and The Alchemist's Gate e exceptia care intareste regula) cat la nivelul speculatiei, de exemplu in What's Expected of Us sau Exhalation sau Liking What You See. Majoritatea mi se par ca ocupa un spatiu relativ intre eseu si nuvela. Oricum, food for thought.


Asteptam mai multe note pana acum. Eu am ramas la ultima nuvela si de la mine are patru stele solide, ca nu cred ca ultima sa mai schimbe ceva.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1085 comments Am terminat-o acum câteva zile. Din păcate nu am putut să îi dau mai mult de 3 steluțe - am apreciat faptul că există un sâmbure SF hard, o idee interesantă în fiecare povestire (cu excepția primeia din volum), dar lipsește talentul fie de a lua acest sâmbure și a îl îmbrăca într-un înveliș frumos, fie de a face conexiuni și a-l dezvolta. Rezultatul e un volum care mie mi s-a părut destul de plictisitor și inegal.

Două din povestiri sunt clar peste media cărții: 'Seventy-Two Letters' și 'Story of Your Life'. Aceasta din urmă pornește de la o lege din fizică și imaginează, subtil și elegant, o posibilă civilizație extraterestră care nu ar percepe timpul ca liniar, relațiile cauză-efect dizolvându-se în favoarea unui determinism inexpugnabil. Dar urmează un salt logic destul de stupid...


Victor | 1332 comments Pe mine Story of Your Life m-a dezamagit si nu am inteles nici eu saltul logic. Cred ca autorul a vrut mai mult sa faca un salt oarecare ca sa se foloseasca de trucul cu timpul verbelor, rememorarea viitorului unui copil, fiindca asta da bine la cititorii peste o anumita varsta, ca relationeaza bine cu subiectul. E un fel de "audience check" (asa-i zic eu, nu stiu cum se cheama) ca atunci cand televiziunile fac sondaje: raspunsurile nu spun nimic despre opinia populatiei ci despre audienta. Tema mi s-a parut cea de sus, un gimmick, nu extraterestrii care au plecat asa cum au venit, fara nici o rezolvare.

Pentru o nuvela care sa te forteze sa iti schimbi viziunea asupra lumii recomand inca odata Tlön, Uqbar, Orbis Tertius (Ted Chiang face o aluzie la ea in ultima nuvela din volum, referindu-se la un continent virtual cu numele de Orbis Tertius, parca). Singura nuvela de Borges pe care am citit-o. Fata de ea, Story of Your Life e o incercare de amator in ce priveste schimbarea modului de a vedea lumea.

In rest insa, mi-au placut mult cam toate celelalte. In special cele doua din vechime.


Andra Buzatu | 81 comments Ieri am terminat-o si eu :))) e bunisoara, dar nu excelenta si eu chiar am mari lacune la capitolul SF si fantasy si tot nu m-a dat pe spate.

“Story of your life” cred ca e preferata, dar asta cel mai probabil pentru ca mi-a placut filmul pe care l-am vazut inainte de a citi nuvela. Nuvela are parca niste rupturi de logica pe alocuri.

Mi-au mai placut si 72 de litere, Impartirea la zero, Iti place ceea ce vezi si chiar si Turnul din Babilon.

“Intelegere” m-a dus direct cu gandul la “Flori pentru Algernon”, dar e distanta mare intre ele.

Nu am inteles aproape deloc “Evolutia stiintei umane”.

Idei bune, dar executia parca nu le-a pus in valoare mereu. De la mine are 3 stele.


back to top