Bookerdiskusjon discussion

7 views
Bookerprisen 2018 > Daisy Johnson – Everything Under

Comments Showing 1-7 of 7 (7 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Ann Helen (last edited Jul 26, 2018 12:28AM) (new)

Ann Helen (bergenslabb) | 178 comments Mod
Her kan vi diskutere Everything Under av Daisy Johnson.


message 2: by Ann Helen (new)

Ann Helen (bergenslabb) | 178 comments Mod
Kopierer inn det jeg har skrevet på bloggen min som var mine tanker underveis i lesingen. De vil kanskje ikke være så forståelig for dere som ikke har lest den enda, men håper dere kommer tilbake her etter å ha lest den for å dele deres tanker, for denne forvirret meg litt. Det var mye positivt ved den, men også en del negativt for min del:

En god Bookerbok i den forstand at jeg ser for meg mye diskusjon. At jeg kommer til å tenke på den en stund. Jeg synes ikke alt var like bra gjennomført. Jeg skjønner ikke helt hva forfatteren vil med boken annet enn å gjenfortelle en gammel historie. Hun prøver nok å si noe om slektsforhold. Men hva? At vi preges av vår oppvekst? Ikke akkurat en nyhet. Jeg tror det må være noe mer, men jeg får ikke helt taket på det. Historien til Gretel er den jeg ikke forstår, den jeg ikke skjønner hensikten med.

Der kom aha-opplevelsen (skjønte plutselig hva dette var en gjenfortelling av, ikke hva forfatteren prøver ønsker å formidle til leseren utover det). Hva Fiona fortalte Margot at hun kom til å gjøre, hvorfor hun sa hun måtte forlate foreldrene. Men Fiona trodde adoptivforeldrene var hennes ordentlige foreldre og skjønte ikke at det var ved å rømme hjemmefra de forferdelige tingene kom til å skje, ikke ved å bli. Hun skulle blitt. Hadde jeg lest litt mer om boken på forhånd hadde jeg kanskje skjønt hva som kom til å skje. Men det kom som en overraskelse. Synes grunnlaget for at Margot rømmer hjemmefra er forferdelig tynt fra forfatterens side. Når man må dikte noe uforklarlig eller eventuelt overnaturlig for å få historien til å henge sammen har man et potensielt problem. Virkemiddel for å fortelle historien? Passende for å gjenfortelle gammel mytologi? Kanskje. Men i en noenlunde moderne gjenfortelling blir det for enkelt.


message 3: by Superstine (new)

Superstine (haruhi39) | 39 comments Var litt usikker på om jeg skulle ta dette her eller på bloggen din, men endte opp her, fordi jeg føler det er enda mer OK med spoilere her.

Viste ikke at denne var en gjenfortelling av Ødipus jeg heller, er som vanlig sykt dårlig på å gjøre research (, trodde jo jernbanen i fjor var en ekte jernbane). Er ikke så veldig glad i sånne gjenfortellinger i utgangspunktet, selv om jeg jo likte fjorårets Home Fire veldig godt. Tenker også at denne må være veldig kjedelig hvis man viste at den var en gjenfortelling, da vil de jo være helt opplagt hva som skjer til en hver tid... Og denne gir meg egentlig ikke noe mer enn spenning altså. Ser at alle sier at språket/stemmingen/mystikken/naturen er fantastisk, men jeg ble egentlig aldri over middels engasjert. Ja, språket er fint og stemningen i noen av kapitlene er veldig god, men selve historien blir jo mest viss-vass? Innrømmer lett at det kanskje er meg det er noe galt med (sluttet å lese her inne etter seks fem-stjerners-anmeldelser...).

Har ikke noe problem med naboen, synes en synsk person passer bra inn i resten av universet, det er jo mye mystikk her Bonak, elv, blabla. Har mer problemer med å skjønne hvordan mora kan forlate barn nr. 1 + faren, men velger å beholde barn nr. 2 såpass lenge.


message 4: by Ingalill (new)

Ingalill | 8 comments Damn goodreads. Eller blessed goodreader. Burde ikke lest dette, men er glad jeg gjorde, for Ødipusgreier føler jeg sterkt ikke passer meg i år. Enig i at slikt er kjedelig i å vite på forhånd.


message 5: by Superstine (new)

Superstine (haruhi39) | 39 comments Altså, du gikk inn i denne undertråden at your own risk. Helt OK å hoppe over denne da (hvis du spørr meg, og ikke 90% av de som har lest den).


message 6: by Marianne (new)

Marianne Barron | 52 comments Spoilere give it to me. Ikke lest denne ennå, og legger den pent bakerst i bunken - leses derfor OM den kommer på kortliste, evt OM jeg kommer til bunns før kortlisten annonseres. Så takk ;)


message 7: by Ingalill (new)

Ingalill | 8 comments Ingalill wrote: "Damn goodreads. Eller blessed goodreader. Burde ikke lest dette, men er glad jeg gjorde, for Ødipusgreier føler jeg sterkt ikke passer meg i år. Enig i at slikt er kjedelig i å vite på forhånd."

Jeg er min verste fiende.


back to top