Suomalainen lukupiiri discussion

Silmänkääntäjä
This topic is about Silmänkääntäjä
31 views
Genrehaaste 2018 > Silmänkääntäjä (historialliset romaanit)

Comments Showing 1-18 of 18 (18 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments Yhdessä luettavaksi historialliseksi romaaniksi äänestettiin Sarah Watersin Silmänkääntäjä. Tämä viktoriaaniseen Lontooseen sijoittuva teos löytyy useimmista kirjastoista yleiskokoelman puolelta, toisista jännityskirjallisuuden joukosta, ja ainakin yhdessä kirjastossa se on sijoitettu sateenkaarihyllyyn.

Keskustelu aukeaa 13.8.


message 2: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments No niin, keskustelu on nyt auki, joten tänne saa tulla kommentoimaan (muutama oli lukenut tämän jo aiemmin, ja ainakin Desertorum otti varaslähdön ja on jo varmaan odottanut pääsevänsä keskustelemaan :D).

Itsehän odotan vielä varaustani saapuvaksi, joten hetki kestää, ennen kuin pääsen aloittamaan. Edellisellä lainaajalla on eräpäivä tänään, joten saan kirjan toivon mukaan pian käsiini.

Tässä kirjassa on ilmeisesti melkoisia yllärikäänteitä, joten käyttäkää spoileritägejä.


message 3: by Maarit (new)

Maarit | 84 comments Olen yrittänyt lukea tätä lävitse muutamia kertoja aikoja sitten, mutta ei. Aihe ja aikakausi ovat kyllä kiinnostavia, mutta tarina ei kuitenkaan toiminut omalla kohdalla enkä sitten lopulta pitänyt itse hahmoistakaan niin paljoa, että olisin päässyt sivua 100 pidemmälle. Ja tuo pituus karkoittaa kanssa, vaikka ennen se ei tuntunutkaan niin pahalta :D

Voisin ehkä joskus ottaa uusintakierroksen tämän kanssa ja katsoa, pääsisinkö pidemmälle, mutta nyt ei siihen valitettavasti ole kovin paljoa aikaa, kun loma alkaa olemaan lopuillaan, työlukeminen painaa päälle ja muitakin kirjoja on rästissä sen verran ettei uusia viitsi aloittaa. Mutta ehkä joskus.


Desertorum | 1143 comments Minä tosiaan luin tämän jo etuajassa kun kirja palautui kirjastoon aiemmin kuin oletin ja sain sen näin ollen käsiini yllättävän nopeasti.

Ja kyllähän minä pidin! Mietin 4 ja 5 tähden välillä ja päädyin jopa viiteen.

Näkökulma oli aika eri mitä on tottunut lukemaan kyseisestä ajasta. Tai harvemmin olen lukenut kirjoja ikään kuin alamaailman näkökulmasta ylipäätään. Vaikka kirja oli pitkä, oli se nopealukuinen ja alun jälkeen kun pääsi tarinaan sisään, luin lopun kahdessa päivässä.

(Tämän kanssa tuli pähkäiltyä taas tuota tähtien antoa. Itsellä on ehkä kahdenlaisia 5 tähden kirjoja. Sellaisia joiden koen kestävän aikaa ja jotka haluan mahdollisesti lukea uudelleen. Ja sitten on niitä, jotka lukiessa ovat erittäin viihdyttäviä ja saavat ahmimaan kirjan, mutta silti tuskin koskaan haluan lukea niitä uudelleen. Välillä mietin, että pitäisikö näille jälkimmäisille antaa vain 4 tähteä. Mutta näin ollen 5 tähden kirjoja ei tulisi välttämättä edes joka vuosi ja se tuntuu jo aikamoiselta kitsastelulta. Mutta tämä siis enemmän niitä viihdyttäviä mutta ei kuitenkaan lemppareita.)

Ehkä lisää spoilerijuttuja kun useampi on tämän lukenut.


Peony (peony79) | 720 comments Mullekin tämä kirja oli hyvinkin viihdyttävä. Tykkään lukea historiallista fiktiota ja tuo alamaailma-näkökulma toi lisää kiinnostavuutta tarinaan minullakin. Annoin kuitenkin kirjalle "vain" kolme tähteä. Ehkä juuri siksi, että olin kuullut niin monella suulla kirjasta hehkutusta (aikalailla kaikki GR kamut antaneet kirjalle 5 tähteä..ja mulla noita kirjan lukemista kamuja on paljon) ja hihkuntaa siitä, miten ihmeellisiä twistejä kirjassa on. Semmosia, joita ei olisi ikinä osannut ennakoida. Noh..mulla kävi sitten niin, että osasin arvata ja aavistella viimeisen käänteen ja mietin lukiessa kun se tapahtui, että eihän tää voinut olla se käänne, jotain vielä lisää tapahtuu. Mutta vaikka lukijaa oli tarinassa viety eri suuntiin ja yritetty saada päätä pyörälle (tai ehkä juuri siksi), niin minulle jäi vähän väkerretyn maku siitä..

Olisin varmasti ilman ennakkohypeä lukenut kirjan jotenkin toisella asenteella. Loppufiilikset oli siksi vähän: kirja oli mulle hieman monimutkainen ja pitkäksi venynyt taikatemppu - ihan viihdyttävä, arvostan rekvisiittaa ja tyyliä, yritystä oli ehkä vähän liikaa. Ei itselleni hypen arvoinen, mutta olin ihan tyytyväinen lukemisen jälkeen. Nautinnollinen lukukokemus, josta ei ole enää paljon mielikuvia jäljellä.


message 6: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments Aloitin tämän jo viikko sitten, mutta en ole vieläkään päässyt ensimmäistä lukua pidemmälle, kun muitakin kirjoja on kesken... Jos vaikka ensi viikolla viimeistään ryhdistäytyisin tämänkin kanssa.

Nyt kun olen uudessa työpaikassa, lukutahtini on ylipäätään hidastunut. Ennen tuli luettua vähintään työmatkat, mutta nykyinen työpaikkani on kävelymatkan päässä, joten se on jäänyt pois, ja iltaisin olen usein niin väsynyt, että sängyssä lukeminenkin on jäänyt vähemmälle, kun simahdan niin nopeasti. (Synttärilahjaksi saatu älytelkkari on myös tehnyt Netflixin katsomisesta turhan helppoa ja houkuttelevaa, mikä on myös pois lukemiselta...)


Reija | 188 comments Muutama luku takana, teksti on mukavan luettavaa mutta tarina ei ole ehkä mielenkiintoisin, tulee koko ajan laskettua miten monta sivua pitää vielä lukea. Kirjoittaisipa kirjailija lyhyempiä lukuja.


Tiia | 257 comments Minun kannaltani oli ehkä hauskempaa tietää, että yllärikäänteitä on edessä. Maalailin niitä ennakolta mielessäni lukutaukoja pitäessäni, ja tuli monia erilaisia vaihtoehtojuonia punottua...

(view spoiler)

Tykkäsin, että hyvin kirjoitettu ja viihdyttävä teos. Historiallisuus toi oman puunvärisen / lyhdyn valaiseman lumon tarinaan. (view spoiler)


message 9: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments Mulla on vasta sata sivua luettuna... Oon viime päivinä istunut työpäivän päätteeksi sohvalle katsomaan telkkaria ja neulomaan, joten mikään kirja ei ole edennyt kovin vauhdilla. Kohta on pakko ryhdistäytyä, kun parissa niteessä tulee eräpäivät vastaan.

Alun perusteella en oikein osaa vielä sanoa juuta enkä jaata. Kirjoitustyyli on ihan mielenkiintoinen ja tykkään lukea tutusta aikakaudesta vähän eri näkökulmasta, mutta ainakaan vielä tarina ei ole päässyt kovin hyvin vauhtiin, joten taukojen pitäminen on turhankin helppoa. Niitä mainostettuja juonenkäänteitä odotellessa...


Noora | 879 comments Sain kirjan luettua tänään loppuun. Jotenkin oli tosi hankala kirja arvosteltavaksi. Pallottelin jonkun aikaa kolmen ja neljän tähden välillä. Toisaalta pidin kirjasta ja juonenkäänteet tuli muutaman kerran minulle yllätyksenä. Yleensä juonen kulun arvaan helposti, joten siitä oli annettava yksi lisätähti. Loppu toki oli arvattavissa oleva, ehkä jopa tylsä, mutta oletan että monia miellyttävä loppu kuitenkin.

Henkilöhahmot olivat kaikki omalta osaltaan sairaita sekä inhottavia ja muutenkin kirjan tunnelma oli jotenkin ahdistava. Aina ei olisi huvittanut tämän takia kirjaan tarttua ja lukuprosessi oli sen vuoksi melko hidas. Siitäkin huolimatta annoin neljä tähteä, jos nyt ei myöhemmin ala kaduttamaan ja haluan tiputtaa ne kolmeen.


message 11: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments Eräpäivän hengittäessä niskaan olen vihdoin päässyt vauhtiin tämän kanssa - enää 200 sivua jäljellä. Varsinaisesti juoni alkoi kiinnostaa vasta ensimmäisen osan lopussa, kun ensimmäinen isompi käänne tapahtui. Katsotaan, jos saisin tämän viimeistään huomenna loppuun.


message 12: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments Toisen osan loppuylläri ei ollut läheskään yhtä yllättävä kuin ensimmäinen käänne. 150 sivua jäljellä - kyllä tämä tästä etenee. Aika masentava toi 1860-luvun Lontoo kyllä oli köyhemmillä alueilla. Ja Thames...


message 13: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments Annoin kirjalle kolme tähteä. Hitaan alun jälkeen juoni lähti etenemään paremmin, mutta ensimmäinen käänne oli ainoa, joka oikeasti yllätti. (view spoiler)


Peony (peony79) | 720 comments Mulla tuossa tapahtui juuri noin, että eka käänne yllätti ja sen jälkeen juoni oli ennalta arvattavissa. Aina ajattelin, että nyt varmaan tulee jotain yllättävää, enkä osaakaan arvata, mutta jouduin pettymään ja homma meni sillä tavalla kuin olin aavistellutkin. Ja kun kirjaa oli nimenomaan hehkutettu sen vuoksi, että on yllätyskäänteitä käänteen perään. Mutta kevyenä viihdekirjana tuo kuitenkin oli oikein mukiinmenevä ajankulu.


Desertorum | 1143 comments Mä taidan olla ainoa jolla ei ollut hajuakaan mistään yllätyskäänteistä ja enkä osannut oikein odottaa mitään. Ehkä sen takia tykkäsin tästä niin paljon.


Lumissa | 798 comments Minäkin sain tämän viimein aloitettua, ja alku ainakin vaikuttaa ihan lupaavalta. Aikakausi on kuvattu varsin mielenkiintoisesti ja Waters on lähtenyt rakentamaan Dickens-pastissiaan sopivan vinksahtaneella tavalla.

Juonenkäänteiden yllättävyyden kannalta on vähän harmi, että jossain 150 sivun jälkeen tarina alkoi tuntua todella tutulta ja niinhän se tosiaan oli, että parin vuoden takainen Rakkautta ja anarkiaa -hitti The Handmaiden perustuu tähän kirjaan. Elokuvahan oli oikein hyvä, alkuperäisteoksella tulee olemaan vaikeuksia päästä samalle tasolle.


Lumissa | 798 comments Tulihan se lopulta luettua. Meni periaatteessa sujuvasti, mutta vähän into kyllä hiipui siinä vaiheessa, kun tosiaan huomasin periaatteessa tuntevani jo tarinan. Kaikesta huolimatta eilen kävi klassinen "luenpa pari sivua", ja seuraavaksi kirja olikin jo lopussa ja kello kävi aamuyön tunteja.

Pidin siitä, miten näppärästi kirjassa oli käytetty tämän alalajin peruspiirteitä hyväksi ja kuitenkin vähän omalla twistillä. Yhteen nivoutuvat juonenkäänteet, yllätyskäänteet, klassinen hahmogalleria. Oikein viihdyttävä. Ehkä kaiken näppäryyden lisäksi olisi kaivannut lisää syvyyttä, että neljä tähteä olisi irronnut, mutta hyvä kolmen tähden suoritus joka tapauksessa.

Käännöstyöstä plussaa, eri kertojatyylit ja hoidettu varsin taiten.


message 18: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments Katsoin tänään tuon eteläkorealaisen elokuvan, kun se on vielä pari päivää Areenassa. (Olisihan se Netflixissäkin, mutta ajattelin Ylen käännöksen olevan laadukkaampi.)

Tarinan siirtäminen melkein sata vuotta eteenpäin täysin eri kulttuuriin toimii yllättävän hyvin, ja elokuvan alkuosa on kirjalle varsin uskollinen maisemanvaihdoksesta huolimatta. Loppu sen sijaan lähtee ihan eri raiteille, ja siinä näkyy ehkä enemmän japanilais-/korealaisvaikutteet.

Elokuva on visuaalisesti kaunis, mutta keskittyy mielestäni liikaa seksiin ja liian vähän itse tarinaan. Tai siis kirjan tarinasta on riisuttu pois monia juttuja ja jätetty jäljelle enimmäkseen vain eroottinen sisältö, joka on leffan keskiössä. En tiedä, kertooko tämä enemmän amerikkalaisesta mentaliteetista kuin itse elokuvasta, mutta katsojien arvosteluja etsiessäni silmiini osui seuraavanlainen suora lainaus IMDb:n elokuvasivulta: "Plot Keywords: lesbianism | female nudity | bare breasts | nudity | sex scene"...

Ihan mielenkiintoinen katselukokemus jokaa tapauksessa, aika harvoin kun tulee katsottua mitään tuolta päin maailmaa. Nyt kiinnostaisi nähdä myös BBC:n minisarja, että voisin verrata näitä kahta adaptaatiota.


back to top