Suomalainen lukupiiri discussion

Historian kauneus
This topic is about Historian kauneus
18 views
Kirjakeskustelut > Historian kauneus (spoilereita)

Comments Showing 1-7 of 7 (7 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Tässä ketjussa voi keskustella koko kirjasta, mutta mahdolliset kirjan lopun suuret yllätyskäänteet voisi laittaa spoileritageihin, jos sellaisia siis sattuu olemaan.


message 2: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 1 star

Annamariah | 1764 comments Oon lukenut nyt sata sivua eli melkein puolet, mutta ison osan ajasta olen ollut ihan pihalla siitä, että kuka, mitä, missä, milloin ja etenkin miksi... Jokin novellimittainen teksti voi vielä toimia tunnelmallisena ja salaperäisenä arvoituksena, joka aukeaa kunnolla vain tekstissä olevien pienien vihjeiden perusteella, mutta kokonaisesta romaanista ei mielestäni pitäisi joutua tekemään syvällistä (runo)analyysia saadakseen siitä jotain irti. Kyllä minä aion lukea tämän loppuun asti, mutta en minä siitä nauti, jos/kun tyyli on samanlainen jatkossakin.


message 3: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 1 star

Annamariah | 1764 comments Joku fiksumpi voi sitten luettuaan kertoa mullekin, mikä tässä oli pointtina. Ilman takakansitekstiä en varmaan olisi edes hahmottanut, kenestä kirja enimmäkseen kertoo... Luin kyllä joka sanan, mutta välillä oli todella vaikea keskittyä, kun en päässyt ollenkaan juoneen (jos siinä sellainen oli) kiinni enkä jaksanut kiinnostua koko kirjasta :b


message 4: by Reija (new)

Reija | 188 comments Joo.. Alotin tän kirjan kahdesti enkä päässyt millään sisälle ja sitten luovutin.


message 5: by Desertorum (new)

Desertorum | 1142 comments Kyllä vaikuttaa nyt siltä, että mulla ajaa muut kirjat tämän ohi kun muutenkin tuo lukupino on aika korkea ja muiden kommentit ei suuremmin innosta tämän pariin.


message 6: by Noora (last edited Aug 27, 2018 12:47AM) (new) - rated it 2 stars

Noora | 879 comments Sain tämän viikossa luettua. Se on pitkä aika lyhyelle kirjalle. Kirjan teksti oli niin runollista, paljon piilotettua salakieltä ja aikahyppyjä, joten kirja oli hyvin haasteellinen luettava. Uskon, että jos sen lukisi uudelleen tai Prahan kevät, Viron ja Tsekkoslovakian historia olisi paremmin hallussa, kirjan piiloviestintä olisi ehkä tullut paremmin selville. En kuitenkaan pitänyt kirjasta niin paljon, että uudelleen lukuun lähtisin.

Käsittääkseni Virolaisen runoilijan ja juutalaispojan, joka asui Prahassa rakkaustarina on tässä sivujuonne, tärkeintä lienee tuoda esiin sanavapauden riistäminen tai se, että taiteilija joutuu tekemään sellaisia töitä joilla miellyttää valtiovaltaa (Neuvostoliitto), vaikka kuinka häpeäisi teoksiaan. Mutta kuten sanottu, tästä kirjasta olisi varmasti riittänyt analysoitavaa useiksi kuukausiksi, jos olisi halunnut saada oikeasti kirjan syvimmän olemuksen ymmärrettyä.


Lumissa | 798 comments Olen periaatteessa Nooran kanssa samoilla linjoilla, mutta päädyin itse antamaan kirjalle kirkkaat neljä tähteä. Runollinen kieli, kiehtova historiallinen asetelma ja kaleidoskooppimainen näkymä aikaan ja Itä-Eurooppaan olivat vangitseva yhdistelmä.

Yllättävän pitkä aika minullakin tämän lukemiseen meni, mutta se ei niinkään johtunut kielen raskaudesta kuin siitä, että lauseita halusi makustella huolella. Pidin siitä, miten vähillä vedoilla henkilöitä ja näiden motiiveja piirrettiin esiin ja kuvauksessa keskityttiin enemmän tilanteen ja ympäristön kuvailuun. En ehkä myöskään kokenut tarinan kaaren löytämistä yhtä haasteelliseksi kuin monet muut, vaikka sinänsä en nyt kirjan historiallisen kontekstin asiantuntija olekaan.

Tämä olisi ollut hauska paritettava esimerkiksi Olemisen sietämättömän keveyden kanssa, molemmat liittyvät Prahan kevääseen, mutta toisessa ollaan tapahtumien ytimessä ja toisessa koetaan tapahtuman kerrannaisvaikutuksia. Kirjoittamisajankohdatkin ovat muutaman vuoden säteellä toisistaan.


back to top