Goodreads România discussion

Bastarda Istanbulului
This topic is about Bastarda Istanbulului
140 views
Cartea lunii > August 2018: Bastarda Istanbulului, de Elif Shafak (4,44⭐ din 9✔)

Comments Showing 1-17 of 17 (17 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

Victor | 1331 comments

Despre autoare

Elif Shafak was born in Strasbourg, France, in 1971. She is an award-winning novelist and the most widely read woman writer in Turkey. Critics have named her as “one of the most distinctive voices in contemporary Turkish and world literature”. Her books have been translated into more than 40 languages and she was awarded the honorary distinction of Chevalier of the Order of Arts and Letters.

Shafak has published thirteen books, nine of which are novels. She writes fiction in both Turkish and English. Shafak blends Western and Eastern traditions of storytelling, bringing out the myriad stories of women, minorities, immigrants, subcultures, youth and global souls. Her work draws on diverse cultures and literary traditions, as well as deep interest in history, philosophy, Sufism, oral culture, and cultural politics. Shafak’s writing breaks down categories, clichés, and cultural ghettoes. She also has a keen eye for black humor.


Despre carte

From one of Turkey’s most acclaimed and outspoken writers, a novel about the tangled histories of two families.

In her second novel written in English, Elif Shafak confronts her country’s violent past in a vivid and colorful tale set in both Turkey and the United States. At its center is the “bastard” of the title, Asya, a nineteen-year-old woman who loves Johnny Cash and the French Existentialists, and the four sisters of the Kazanci family who all live together in an extended household in Istanbul: Zehila, the zestful, headstrong youngest sister who runs a tattoo parlor and is Asya’s mother; Banu, who has newly discovered herself as a clairvoyant; Cevriye, a widowed high school teacher; and Feride, a hypochondriac obsessed with impending disaster. Their one estranged brother lives in Arizona with his wife and her Armenian daughter, Armanoush. When Armanoush secretly flies to Istanbul in search of her identity, she finds the Kazanci sisters and becomes fast friends with Asya. A secret is uncovered that links the two families and ties them to the 1915 Armenian deportations and massacres. Full of vigorous, unforgettable female characters, The Bastard of Istanbul is a bold, powerful tale that will confirm Shafak as a rising star of international fiction.


Victor | 1331 comments Desi am luat sumarul cartii din varianta in engleza fiindca nu e doar o insiruire de epitete cum e obiceiul sumarelor din romana, cartea se gaseste si in romana si inca in format electronic. Dati-mi un mesaj daca pot sa va ajut.

Luna asta am cam dat-o-n bara cu notificarea si cu sondajul; cumva am reusit sa gresesc si in erata la notificare si sondajul l-am pus din greseala sa fie valabil doar o zi in loc de o saptamana. Din fericire, cum dupa o zi Bastarda avea cu 6 voturi peste cartea de pe locul doi, cred ca in final s-ar fi dovedit alegerea grupului.

Oricum ar fi, am vazut ca foarte multi din grup sunt interesati de carte asa ca asta e ocazia perfecta sa incepeti sa o cititi.


Alex (biseptol69) | 830 comments Abia astept sa o incep !


Gabriela (sonecika) Excelentă, o lectură pentru simțuri, nu doar pentru emoții și intelect.


Andrei Dan (kondrei) | 5 comments Victor wrote: "Desi am luat sumarul cartii din varianta in engleza fiindca nu e doar o insiruire de epitete cum e obiceiul sumarelor din romana, cartea se gaseste si in romana si inca in format electronic. Dati-m..."

Salut,

Cum as putea intra in posesia cartii in format electronic? Am gasit-o pe elefant.ro dar nu este compatibila pentru Kindle iar daca o cumpar nu stun sigur daca o voi putea converti pt. el.

Multumesc


Alex (biseptol69) | 830 comments avand in vedere ca sunt in concediu, am inceput cartea cu 2-3 zile inainte sa inceapa luna august si am si terminat-o. nemaipomenita


Victor | 1331 comments Andrei wrote: "Victor wrote: "Desi am luat sumarul cartii din varianta in engleza fiindca nu e doar o insiruire de epitete cum e obiceiul sumarelor din romana, cartea se gaseste si in romana si inca in format ele..."

Abia acum mi-am amintit de mesajul asta asa ca acum ti-am trimis mesaj privat. Daca mai vrea cineva cartea scrieti-mi.


Ioana | 11 comments Am ajuns deja la jumatate (poate chiar am depasit-o) si inca astept sa ma dea pe spate.


Andra Buzatu | 81 comments O sa te dea pe spate de acum incolo ;) pana pe la 70 % mi s-a parut ok. A plasat personajele, a tesut istoriile lor, ne-a dat si cateva lectii de istorie orientala (interesante de altfel)...bun, bunut, dar care-i faza totusi?! Asta m-am intrebat si eu ;) am fost luminata spre finalul romanului...asa ca mai ai putina rabdare. Te va surprinde cu niste rasturnari de situatie neasteptate.


message 10: by Alex (new) - rated it 5 stars

Alex (biseptol69) | 830 comments cartea mi-a placut la nebunie. abia astept sa citesc un alt roman scris de ea.


message 11: by Dina (new) - rated it 5 stars

Dina | 60 comments Cartea mi-a facut pofta de Istambul, dar un alt Istambul decat cel pe care l-am vizitat in urma cu multi ani. Autoarea reuseste sa creeze perfect atmosfera orasului fara sa recurga prea prea mult la geografie, ajungi sa simti gustul orasului, sa-l mirosi prin intermediul condimentelor (capitolele au denumiri date de ingredientele ashurei). 5 stele pline.


message 12: by Victor (last edited Aug 15, 2018 12:09PM) (new) - rated it 5 stars

Victor | 1331 comments Îşi aşeză rucsacul pe fotoliul bunicii şi se apucă să-l golească asemenea unui copil nerăbdător să vadă o grămadă de jucării noi. Cărţile curgeau una după alta: Aleph şi alte povestiri, Conjuraţia imbecililor, Un joc numai al său, Administrarea durerii, Opere complete de Borges, Narcis şi Gură-de-Aur, Regii mambo cântă cântece de dragoste, Peisaj pictat în ceai, Femeia galbenă şi frumuseţea spiritului şi două cărţi de Milan Kundera, scriitorul ei preferat, Cartea râsului şi a uitării şi Viaţa e în altă parte.

The Aleph and Other Stories, de Jorge Luis Borges
A Confederacy of Dunces, de John Kennedy Toole
A Frolic of His Own, de William Gaddis
The Mambo Kings Play Songs of Love, de Oscar Hijuelos
Landscape Painted with Tea, de Milorad Pavić
The Management of Grief, de Bharati Mukherjee
Yellow Woman and a Beauty of the Spirit, de Leslie Marmon Silko
A Tomb for Boris Davidovich, de Danilo Kiš


message 13: by Delia (last edited Aug 19, 2018 10:09PM) (new) - rated it 4 stars

Delia (deliatoma) | 83 comments Ca de obicei eu sunt printre ultimii care termina cartea (asta pentru ca si ma apuc mai tarziu decat altii).

Wow ! este singurul lucru care il spun acum dupa cateva ore dupa ce am terminat-o. La inceput , primele doua capitole, m-am straduit sa inteleg cum se leaga povestea, insa dupa ce a inceput sa se aseze lucrurile ... s-au asezat.

Ma bucur enorm cand o poveste are puterea sa ma surpinda asa cum a facut-o povestea asta.


Elena Druță (enlilwind) | 72 comments Bastarda Istanbulului s-a adeverit a fi una dintre acele cărți tip focus on the journey and not a destination. Mi-a plăcut mult datorită modului în care am văzut Turcia prin ochii unor personaje pe care nu ai cum să-i ignori: atât familia Asyei, cât și cea a lui Amy (Amanoush) sunt duși cu pluta, fiecare în felul său, dar foarte interesant de observat pentru cineva din afară. Mi-a plăcut și modul în care sunt introduse personajele și cum trecutul se țese din nenumărate fire, din timpuri și locuri diferite, ca să ajungă o piesă solidă într-un konak din Istanbul.


message 15: by Victor (last edited Sep 01, 2018 08:58AM) (new) - rated it 5 stars

Victor | 1331 comments Bun, bun. Personaje puternice in care se regaseste contrastul Turciei dintre modernism si traditionalism si dintre istorie si viitor. Ce m-a tinut agatat in mijlocul cartii, care e deobicei plictisitor la acest gen, au fost interactiunile personajelor din spatiile mici - putina actiune se petrece in exterior, el mai degraba serveste ca oamenii sa mai traga aer proaspat in piept - si sinestezia dintre alimente si poveste. Daca toate personajele isi definesc raportul cu trecutul, singura care raman confuza e Rose pe care toate lucrurile astea o depasesc, ea ramanand mereu [o] straina. Mi-a placut.


Victor | 1331 comments Inca ceva, ati observat si voi ca Shushan a murit in noaptea in care matusa Banu a aflat adevarul despre trecutul familiei de armeni de la Amar?


Delia (deliatoma) | 83 comments Victor wrote: "Inca ceva, ati observat si voi ca Shushan a murit in noaptea in care matusa Banu a aflat adevarul despre trecutul familiei de armeni de la Amar?"

Am fost atat de prinsa in poveste incat ... da, abia acum imi dau seama ca ai dreptate. Shushan a murit in noapte cand povestea ei a fost spusa altcuiva si nu a fost complet uitata.


back to top