Λέσχη του Βιβλίου discussion

162 views
Έχει μείνει κανείς που βλέπει τηλεόραση;

Comments Showing 1-14 of 14 (14 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Lubinka (new)

Lubinka Dimitrova | 25 comments Mod
Το σημερινό θέμα μας είναι πάντα επίκαιρο, αλλά λίγο παραπάνω τώρα το καλοκαίρι.

Έχει μείνει κανείς που βλέπει τηλεόραση;

Υπάρχει αυτή η γενική αντίληψη ότι το διάβασμα είναι μια καλή και ιντελέκτιουαλ ενασχόληση, ενώ η παρακολούθηση τηλεόρασης είναι λίγο πολύ χάσιμο χρόνου με βαριές συνέπειες στην υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων μας που ψοφάνε σαν τις μύγες όταν αποχαυνωνόμαστε μπροστά στην τηλεόραση. Γιατί όμως; Δεν μπορεί η τηλεόραση να είναι εξίσου επιμορφωτική όσο το βιβλίο; Γιατί η σειρά Game of Thrones σε αποβλακώνει, ενώ το βιβλίο οξύνει τη διάνοιά σου; Στο κάτω κάτω, υπάρχουν καλές και χαζές εκπομπές, όπως ακριβώς και βιβλία. Κι όμως, υπάρχει διαφορά, και μάλιστα μεγάλη. Η παρακολούθηση τηλεόρασης είναι κατά κόρον μια παθητική ασχολία, καθώς λόγω της γρήγορης ροής του υλικού σπάνια ο κόσμος κάνει μια παύση για να αναλογιστεί όσα βλέπει και να προβληματιστεί πέρα από το πασιφανές περιεχόμενο, ιδίως αν λάβουμε υπόψη πόσο πυκνή πρέπει να είναι η εναλλαγή εικόνων, ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον του θεατή και να μην αλλάξει κανάλι. Τα βιβλία, από την άλλη, απαιτούν πιο ενεργή ενασχόληση. Ο αναγνώστης όχι μόνο πρέπει να επιδεικνύει μεγάλη συγκέντρωση για όσα διαδραματίζονται στο βιβλίο, αλλά και να εκμεταλλεύεται τη φαντασία του για να συμπληρώνει τα κενά ή για να αναπλάθει στο μυαλό του όσα περιγράφονται. Επιπλέον, η ανάγνωση εμπλουτίζει το λεξιλόγιο και ακονίζει το νου, καθώς κυριολεκτικά μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις - κάτι πολύ χρήσιμο ιδίως για αναγνώστες μικρής ηλικίας που ακόμα χτίζουν λεξιλόγιο και συνήθειες ορθογραφίας (μην αναφέρουμε καν το γεγονός ότι όταν οι γονείς παρακολουθούν τηλεόραση με τα μικρά παιδιά τους είναι πολύ πιο απίθανο να συζητήσουν λέξεις ή συμβάντα, εν αντιθέσει με το διάβασμα, όπου συχνά η ανάγνωση διακόπτεται από συζητήσεις, ερωταποκρίσεις, επεξηγήσεις κλπ). Ενώ το τηλεοπτικό περιεχόμενο αποτελείται κυρίως από διάλογο, και μάλιστα αρκούντως απλοποιημένο, για να μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό (και συχνά ακόμα πιο απλοποιημένο σε υποτιτλισμένα έργα), τα βιβλία περιέχουν εκτενέστερες λεπτομέρειες σε περιγραφές τοπίων, αισθημάτων, σκέψεων κλπ.

Εντούτοις, ας μη φοβόμαστε την αιώνια καταδίκη αν τολμήσουμε να δούμε λίγο τηλεόραση. Πρώτον, ο τρόπος δημιουργίας, αλλά και παρακολούθησης τηλεόρασης έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Δε χρειάζεται να μένεις παλουκωμένος στον καναπέ μια συγκεκριμένη ώρα για να δεις την εκπομπή που σε ενδιαφέρει. Η τηλεόραση έχει γίνει πλέον ένας χώρος όπου ξεκινά σοβαρός διάλογος για επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, όχι μόνο μέσα από ειδησεογραφικές εκπομπές, αλλά ακόμα και σε μυθοπλαστικές σειρές. Δημιουργεί θέματα προβληματισμού και συζήτησης στον κύκλο μας, βοηθώντας έτσι στην κοινωνικοποίηση, περιέργως μπορεί να μας παροτρύνει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με τόσες εκπομπές υγείας και ιατρικά σήριαλ που βλέπεις τι παθαίνουν οι καναπεδοπατάτες, ρίχνει τα επίπεδα του άγχους με την ανέμελη παρακολούθηση αγαπημένων σειρών για λίγη ξέγνοιαστη ώρα χαλάρωσης, ενημερώνει για την τρέχουσα επικαιρότητα, και μην αναφέρουμε καν ότι μπορεί εν τέλει να οδηγήσει στο διάβασμα, αν πετύχεις κάποιο συγκλονιστικό έργο που βασίζεται σε βιβλίο.

Εσείς φέτος το καλοκαίρι τι θα κάνετε;

message 2: by Tim (new)

Tim Orfanos | 2 comments Βλέπω επιλεκτικά Μις Μάρπλ, 'Indian summers', 'Το Μυστικό της Λίμνης, Μονταλμπάνο και.... 'Αιχμηρά αντικείμενα'.


message 3: by Marilou (last edited Jul 20, 2018 11:04AM) (new)

Marilou K. (mari_loo) | 2 comments Προσωπικά πιστεύω ότι σαν το βιβλίο δεν έχει. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην διαβάσω κάθόλου μια μέρα, εκτός αν τρέχω σαν τρελή και δεν έχω χρόνο παρά μόνο για ύπνο(ή συντρέχει η περίπτωση που θα δεις πιο κάτω).

Απ'την άλλη, μ'αρέσει να βλέπω και σειρές (GoT, Grey's Anatomy, Big Bang Theory κλπ) ή ταινίες (σχεδόν ποτέ ελληνικές όμως-λυπάμαι που το λέω;). Επίσης μπορεί να περνάω τη φάση
δεμπορωναδιαβασωαυτοτομηναγιατιαυτοτοβιβλιοδεμετραβαεικαιεχωocdκαιδεμπορωνααρχισωαλλο.

Οπότε ναι, εγώ τα κάνω και τα δύο. Το χειμώνα πιο πολύ σειρές, το καλοκαίρι πιο πολύ βιβλία.

Υ.Γ
Tim wrote: "Βλέπω επιλεκτικά Μις Μάρπλ,."

binge-watching Πουαρώ πέρυσι!! <3


message 4: by Tim (new)

Tim Orfanos | 2 comments Φέτος, ξεκίνησας τα βιβλία από τον Φεβρουάριο.


message 5: by Cate (new)

Cate (catez) | 4 comments "σπάνια ο κόσμος κάνει μια παύση για να αναλογιστεί όσα βλέπει και να προβληματιστεί πέρα από το πασιφανές περιεχόμενο, ιδίως αν λάβουμε υπόψη πόσο πυκνή πρέπει να είναι η εναλλαγή εικόνων, ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον του θεατή και να μην αλλάξει κανάλι"

Διαβάζοντας αυτό νιώθω ότι ζω σε παράλληλη πραγματικότητα. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο δεν θα υπήρχαν σειρές με έντονο πχ. πολιτικό, φιλοσοφικό ή τεχνολογικό στοιχείο αφού κανείς δεν θα τις έβλεπε από τη στιγμή που δεν δίνουν μασημένη τροφή. Υπάρχουν σειρές που με το που βγαίνει ένα επεισόδιο, αναλύεται από τους φαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το μέσο βιβλίο. Μου φαίνεται τεράστια και αδικαιολόγητη γενίκευση. Είναι σαν να λέμε "το βιβλίο θα έπρεπε να έχει χρωματιστή γραμματοσειρά αλλιώς θα το βαρεθούμε και θα κάνουμε κάτι άλλο". Δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο (εξαιρώντας πολύ μικρά παιδιά και ίσως όσους έχουν διάσπαση προσοχής) που να χρειάζεται συνεχές οπτικό ερέθισμα για να μην εξαφανιστεί η προσοχή του. Κάποιες από τις καλύτερες σκηνές που έχουν γυριστεί για την τηλεόραση δεν είναι cgi μάχες με έντονη κίνηση της κάμερας, αλλά μακροσκελείς συζητήσεις σε ένα απλό δωμάτιο και δεν άλλαξε κανείς κανάλι στα μισά επειδή βαρέθηκε το μάτι του.

Προσωπικά δεν έχω τηλεόραση, ούτε θέλω να πάρω, βλέπω όμως κάποιες σειρές στον υπολογιστή (Westworld, GoT). Παρακολουθώ τις σειρές όταν βγαίνει ο καινούργιος κύκλος και διαβάζω βιβλία όλο το χρόνο, συνήθως λίγο περισσότερα το καλοκαίρι. Προτιμώ τη λογοτεχνία από την τηλεόραση χωρίς να σνομπάρω τις τηλεοπτικές σειρές και χωρίς να θεωρώ την ανάγνωση την καλύτερη ενασχόληση που θα μπορούσε να έχει κανείς.


message 6: by Katerina (new)

Katerina Siapatori Αν με στο 'δεν βλέπω τηλεόραση' συνεπάγεται το 'δεν βλέπω ούτε σειρές' δηλώνω μεγάλη tv fan. Υπάρχουν σειρές που σε ψυχαγωγούν και σε καλούν να σκεφτείς πολύ καλύτερες από κάποια βιβλία, όπως ισχύει και το ότι ένα καλό βιβλίο δεν μπορεί να αντικατασταθεί με μια πρόχειρη σειρά. Όταν λέω προσωπικά ότι δεν βλέπω τηλεόραση εννοώ ότι δεν μου αρέσει το ζάπινγκ, τα κακόγουστα σόου, η κατευθυνόμενη (και παρα)πληροφόρηση των ειδήσεων και οι φτηνές παραγωγές σίριαλ ή σαπουνόπερων. Όμως, πολύ συχνά το συνεχόμενο διάβασμα ενδέχεται να με κουράσει και τότε επιλέγω να δω κάτι αξιόλογο μόνη μου γιατί καλώς ή κακώς η εικόνα βοηθάει και στην πνευματική ανάπαυση. Θεωρώ ότι και οι δύο δραστηριότητες είναι intellectual, αλλά παραπάνω από αυτό είναι τρόπος ζωής. Όλα τα υπολοιπα και τα πιο συγκεκριμένα είναι θέμα γούστου. ☺


message 7: by Katerina (new)

Katerina Siapatori (Αν στο)* 🙊😉


message 8: by Lubinka (new)

Lubinka Dimitrova | 25 comments Mod
Cate wrote: ""Διαβάζοντας αυτό νιώθω ότι ζω σε παράλληλη πραγματικότητα."
Κυρίως αναφερόμουν στο ότι την ώρα που παρακολουθείς τηλεόραση, σπάνια θα πατήσεις παύση σ' αυτό που βλέπεις για να το συζητήσεις επί τόπου, εν αντιθέσει με τα βιβλία όπου είναι πιο εύκολο να διακόψεις τη ροή της ανάγνωσης. Π.χ. όταν διάβαζα τις περιπέτειες του Λούκουλου με την κόρη μου, η φάση εξελισσόταν κάπως έτσι:
Εγώ: Ο Λούκουλος, ένας λιχούδης άσπρος ελέφαντας, τρώει ό,τι να 'ναι. Μια μέρα, εκεί που πηγαίνει να κάνει επίσκεψη στη φίλη του την παρδαλή λεοπάρδαλη, περνάει από ένα ξέφωτο με χιλιάδες παπαρούνες και αποφασίζει να τις φάει όλες...
Η κόρη μου: Τρώνε οι ελέφαντες παπαρούνες;
Εγώ: Αυτός ήταν πολύ λιχούδης, γι' αυτόν και τον έλεγαν Λούκολο. Ξέρεις ποιος ήταν ο Λούκολος στην αρχαιότητα;
Αυτή: Ποιος;
Εγώ: Ήταν ένας Ρωμαίος στρατηγός ο οποίος ηταν ξακουστός για την μεγάλη του όρεξη.
Αυτή: Αααα, μάλιστα. Τι σημαίνει παρδαλή;
Εγώ: Πολύχρωμη. Συνήθως το λένε για κατσίκι.
Αυτή: Είναι πολύχρωμα τα κατσίκια;
Εγώ: Όχι, απλά είναι έκφραση. Λοιπόν, ο Λούκολος έφαγε τόσες πολλές παπαρούνες, που το χρώμα του άλλαξε, από άσπρο έγινε ροζ και από ροζ παπαρουνί.
Αυτή: Τρόμαξε;
Εγώ: Ποιος;
Αυτή: Ο Λούκουλος, που έγινε ροζ.
Εγώ: Δεν ξέρω. Τον είδε τότε ένας κυνηγός ελεφάντων, τον έπιασε με μια απόχη και τον πούλησε στο τσίρκο του Γρύπα Αγρύπα.
Αυτή: Ε τώρα θα τρόμαξε!
Εγώ: Κάτσε να διαβάσουμε και θα δούμε.
Αυτή: Ε διάβασε ντε! Όλο σταματάς!

Οπότε καταλαβαίνεις, δεν υπήρχε περίπτωση αυτό το πράγμα να παιχτεί έτσι αν έβλεπε κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση. Σαφώς αυτό διαφέρει όταν έχεις να κάνεις με ενήλικους θεατές/αναγνώστες, αλλά το σκεπτικό με το οποίο το έγραψα είχε πρωτίστως αυτή τη λογική.


message 9: by George (new)

George Spirakis (locoego) | 1 comments Πέρασαν τόσα χρόνια που δεν έχω τηλεόραση, και ευτυχώς αυξήθηκε ο χώρος για τα βιβλία.


message 10: by Μαρια (new)

Μαρια Κουλουρη | 2 comments Παλιά έβλεπα τις ειδήσεις και κάποιες σειρές αστυνομικού ενδιαφέροντος. Τώρα έχω αρνηθεί τα πάντα εκτός από τον Μονκ κάθε μεσημέρι στις 2 στο Star. Κι ας τα έχω δει παλιότερα όλα τα επεισόδια. Προτιμώ να διαβάσω!


message 11: by Uninvited (new)

Uninvited | 6 comments Είχα ξεκινήσει παρόμοιο thread και στο forum της Λέσχης. Γενικά με ενοχλεί αυτή η απόλυτη γενίκευση "βιβλίο καλό, τηλεόραση κακή". Αυτός που το λέει αυτό θεωρεί δηλαδή ότι είναι καλύτερο να διαβάσεις το βιβλίο της Snooki (https://www.goodreads.com/book/show/1...) από ότι να δεις μία καλή εκπομπή ή σειρά ή ταινία στην τηλεόραση? Αν όντως το πιστεύει κάποιος αυτό, είναι απλά κολλημένος, και ίσως και λίγο "δήθεν".
Φυσικά το να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο είναι καλύτερο από το να κάθεσαι να αποχαυνώνεσαι με ζάπινγκ και ριάλιτι. Αλλά ουσιαστικά αυτό δεν γενικεύεται σε "Βιβλίο>Τηλεόραση". Όπως έγραψε και ο Taleb, "The fool generalizes the particular"


message 12: by Fay (new)

Fay | 4 comments Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες.
Όταν σκέφτομαι πως η τηλεόραση είναι "κακή", σκέφτομαι τα ριάλιτι, τις κουτσομπολιστικές εκπομπές, τις σαπουνόπερες κι ό 'τι έχει να κάνει γενικώς με αποβλάκωση και άσκοπο ξόδεμα του χρόνου. Κατά τ' άλλα υπάρχουν και αξιόλογα πράγματα να δει κανείς, αρκεί να το ψάξει. Η τηλεόραση από μόνη της δεν είναι κακή, οι επιλογές που μπορεί να κάνουμε όμως ναι. Οπότε το να την καταδικάζουμε γενικώς και αορίστως, σαφώς και είναι άδικο.
Προσωπικά, μπορεί να κολλήσω με κάποιες εκπομπές και ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση. Όταν είμαι μόνη στο σπίτι θα επιλέξω να δω μια ταινία ή ακόμα και μια σειρά που έχω δει εκατομμύρια φορές, όπως πχ τα Φιλαράκια, για εγγυημένο γέλιο. Κατά τ' άλλα, τα βράδια είναι αφιερωμένα σε κάποια ξένη σειρά που βλέπω παρέα με το σύντροφο μου. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο, πως η παρακολούθηση σειρών έγινε μετά από δική μου επιμονή, πρώτον γιατί είναι κάτι που μού αρέσει έτσι κι αλλιώς και δεύτερον γιατί θεωρώ πως είναι ωραίο να κάνεις κάτι από κοινού με τον άλλον και μάλιστα σε τακτική βάση, κάτι σαν καθημερινή ρουτίνα δηλαδή.
Εννοείται πως αγαπώ το διάβασμα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους και προσπαθώ να το εντάσσω στην καθημερινότητά μου, συνήθως εκμεταλλευόμενη νεκρές ώρες (πχ στα ΜΜΜ ή σε οποιαδήποτε αναμονή) ή πριν πέσω για ύπνο. Όμως, θεωρώ πως η ενασχόληση αυτή είναι κατά κύριο λόγο ατομική υπόθεση. Ναι μεν, είναι τροφή για σκέψη κι αφορμή για ωραίες συζητήσεις αλλά σε γενικές γραμμές ναι, είναι κάτι που το κάνει κανείς μόνος του...


message 13: by Φαροφύλακας, Professor Professorson (new)

Φαροφύλακας (farofylakas) | 14 comments Mod
Εγώ μάλλον την πετυχαίνω σε πολύ κακές στιγμές την τηλεόραση. 8^D


message 14: by Athina (new)

Athina Demon (abookishdemon) | 1 comments Νομίζω ότι ειδικά το καλοκαίρι, διαβάζω περισσότερο βιβλία ακριβώς γιατί έχω χρόνο να αφιερώσω σε αυτά. Και μάλιστα επιλέγω κυρίως μυστηρίου που θέλουν λίγη σκέψη ! Τα φαντασίας τα αφήνω για χειμώνα με κουβερτούλα να το ευχαριστηθώ ( το βιβλίο θέλει και το κατάλληλο mood ) .

Λόγω σχολής όμως καταφεύγω στις σειρές αρκετά , μιας και είναι πιο γρήγορες και χαλαρώνεις με ένα επεισοδιακι.

Από τις αγαπημένες μου είναι το "the blacklist" που τώρα τον Αύγουστο θα συνεχίσω !!


back to top