Fanatieke Nederlandse Lezers discussion

Schaduwliefde
This topic is about Schaduwliefde
note: This topic has been closed to new comments.
38 views
Archief 2019 en ouder > Maandboek juli: discussie Schaduwliefde [spoilers]

Comments Showing 1-4 of 4 (4 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

Bregje  (b-a-reader) | 955 comments Hoi allemaal,

Degene die het maandboek Schaduwliefde hebben gelezen, kunnen hier verder praten over het boek. Mocht je het boek nog niet hebben gelezen, dan kunnen hier dus spoilers staan.

Met dank aan Melanie een aantal goede discussievragen! Ik heb er alvast een paar vrij vertaald:

1. Aan het begin van het boek legt Lina uit dat ondanks dat er aanwijzingen waren dat haar ouders van plan waren naar Litouwen te vluchten, ze er weinig van mee krijgt. Wat kan hieruit worden afgeleid over haar inzicht in het politieke klimaat van haar land? Denk je dat haar verbazing een typische reactie is voor een tiener? Waarom wel of niet?

2. Lina's moeder blijft kalm tijdens de klopjacht op haar familie. Op wat voor manier heeft haar familie hier profijt van?

3. Wanneer Jonas zijn moeder haar geliefde porselein ziet stukgooien voordat ze van huis vertrekken vraagt hij waarom ze die dingen kapot maakt. Ze antwoord: “Because I love them so much.” [Omdat ik er zo van hou] (p. 18) Vind je dit een rebelse daad? Vind je haar reactie passend? Hoe probeert ze controle over de situatie te houden?

4. Wanneer Lina's familie voor het eerst in de truck wordt geplaatst om ze naar de treinen te brengen ontmoeten ze de kale man die luid roept: “We’re all going to die. We will surely die.” (p. 22) [We gaan allemaal dood. We gaan sowieso dood.] Hoe beïnvloed zijn aanwezigheid de andere gevangenen? Bedenk hoe Lina en haar moeder op zijn tieren reageren. Op wat voor manier heeft Elena (Lina's moeder) sympathie voor zijn toestand?

5. Gebruik makend van voorbeelden uit de tekst, wat zijn specifieke manieren waarop Lina's moeder er voor kiest om terug te vechten tegen de NKVD?

De volledige vragenlijst staat hier. Jullie zijn natuurlijk ook helemaal vrij om andere discussiepunten aan te snijden ;)

Ik ben benieuwd of jullie mening over het boek verandert naar aanleiding van de discussie!


message 2: by Melanie, News Chief (new) - rated it 3 stars

Melanie | 4029 comments Mod
Leuk, dit! Ben benieuwd wat jullie er allemaal van vonden.

Oké, mijn eerste reactie:
Het was weer een boek dat gemakkelijk en snel weg las, met tegelijkertijd gruwelijke details uit de geschiedenis. Ik vond in dit boek de karakters wat realistischer en meer 'round' dan in Zout van de zee. Al leefde ik nog steeds niet helemaal met ze mee... Geen idee waarom eigenlijk. Ik ben een keer bij een avond geweest met Jonathan Safran Foer en die vertelde dat je met de stem van een auteur een klik kan hebben, net zoals een klik heb met iemand in het echt? Ik geloof daar wel in eigenlijk. Met Sepetys heb ik die klik blijkbaar net niet helemaal, maar ik vond het wel een tof boek.

Over karakters gesproken: Ik had trouwens een beetje moeite met het inschatten van de leeftijd van Jonas. Ik dacht eerst dat hij heel jong was, daarna een stuk ouder en later kwam ik er achter dat hij toch best jong was (hadden jullie dat ook?)


Het interessantste aan het boek vond ik om een tijdje in de Litouwse geschiedenis te verblijven. Ik heb ooit drie maanden in Litouwen gestudeerd met Erasmus en.. ik had flarden en fragmenten van deze geschiedenis meegekregen. Ik ben in een museum geweest over de tijd van WOII, ben in het hoofdkwartier van de KGB geweest in Vilnius, met Litouwers gepraat die bijvoorbeeld een tante hadden die naar Siberie was getransporteerd, dat kerstdiner gegeten wat beschreven wordt in het boek. In dit boek kwam alles samen en ik herkende dus veel dingen en.. ik ging de geschiedenis/dingen die ze toen vertelden nog wat dieper begrijpen of zo? Dat vond ik tof!

Dan de vragen. Ik kies er maar gewoon eentje uit om mee te beginnen:

3. Over het stukgooien van het porselein: dat vond ik wel een goede actie en ik snapte het ook wel. Weet niet of ik het had gedurfd. Ik vond ze sowieso heel dapper in het boek. Ik vond dat wel een mooie manier om de woede en onmacht te laten zien die de familie had en een kleine daad van verzet. Dat zegt meteen iets over vraag 5 >> je hoofd hoog houden en met kleine daden van verzet laten zien dat jij nog steeds jij bent. Dat je het er niet mee eens bent en proberen om je niet klein te krijgen.

Wat ik mezelf trouwens nog afvroeg na het lezen:
- Is de vader van Lina en Jonas nu dood of niet? Volgensmij liet ze het open toch? Of heb ik iets gemist?
- Ze draagt het boek aan het begin op aan Jonas, een voorouder van haar als ik het zo begrijp? Zat hij nu ook in een Siberisch kamp of zit hij aan haar kant van de familie in Amerika (volgensmij heb ik daar overheen gelezen). Ik vond het interessant in het boek dat zij een afstammeling is van een familielid data vluchtte, waardoor veel andere familieleden getransporteerd werden. Ik vroeg me af: zou dit boek ergens ook een soort verwerking van een schuldgevoel zijn, of een eerbetoon aan het offer dat familieleden hebben gedragen voor haar familie? Lijkt me best ingewikkeld namelijk en moeilijk.

Zo, al veel te lang dit :) ben benieuwd naar jullie reacties!


Bregje  (b-a-reader) | 955 comments Ik ben inmiddels al een paar dagen terug van vakantie, dus kan ik eindelijk eens hier reageren :)
Ik vond het boek idd ook ondanks de gruwelijke details heel vlot lezen. Ik leefde op zich wel mee met de personages, maar ik had niet het gevoel heel dicht bij ze te staan. Vooral bij Jonas had ik dat. Ik had ook moeite met het inschatten van Jonas' leeftijd. Ik had precies hetzelfde, dat ik eerst dacht dat hij vrij jong was, toen dacht ik dat hij ouder was en later weer jonger.

Dat maakt het lezen denk ik wel extra bijzonder als je zoveel dingen uit Litouwen herkent! Ik ben op vakantie naar Georgië en Armenië geweest, en in in Georgië zijn we ook in het plaatsje Gori geweest waar Stalin vandaan komt en een museum over hem is. Onze reisgids vertelde dat er daar nog steeds mensen wonen die Stalin ontzettend ophemelen en dat er zelfs mensen zijn die hem heilig verklaard willen hebben... Dat klonk na het lezen van dit boek wel extra bizar.

Ik vond idd dat stukgooien van het porselein ook dapper en vond het erg mooi dat Linda's moeder zo'n sterke vrouw was. Ik kon me er soms wel een beetje aan storen dat zij en anderen heftig reageerden als Lina iets deed waarvan zij dachten dat het roekeloos was. Ik snap dat ze bezorgd waren maar ze deden bijna allemaal van dat soort dingen en het was een beetje alsof alleen bij Lina het als fout werd beschouwd.

Ik vond de kale man soms wel erg irritant met zijn pessimistische opmerkingen. Maar misschien dat door zijn pessimisme ook een soort vechtdrang bij de anderen ontstaat doordat ze zien dat zo pessimistisch zijn ook geen zin heeft.

Of Lina's vader nog leeft werd idd open gelaten. Sowieso was het einde best wel open en eindigde het boek voor mijn gevoel iets te vroeg. Ik had graag nog iets meer afsluiting gehad, al had zo'n einde ook wel iets.

Nu klink ik geloof ik niet heel positief, maar het is vaak makkelijker om te zeggen wat je niet leuk vond aan een boek dan wat je wel leuk vond. Ik vond het juist een erg mooi boek, dus ik heb het vier sterren gegeven. Ik vond het ook interessant om iets over die tijd te lezen dat niet over Nederland of Duitsland ging. Natuurlijk is dat ook belangrijk, maar bij mij op school werd er nooit heel veel aandacht besteed aan wat er aan de hand was in andere landen...


message 4: by Melanie, News Chief (new) - rated it 3 stars

Melanie | 4029 comments Mod
Ah tof om te lezen!

Mooie reis heb je gemaakt! En bizar dan he, van Stalin. Ik denk dat hij ook een bepaald duidelijkheid en stabiliteit gaf. Mensen houden van 'sterke leiders'. Misschien zouden ze dit boek eens moeten lezen...

Herkenbaar dat van Jonas en idd ook van het einde. Dat vond ik ook! En dat het een keer over iets anders dan Duitsland en Nederland gaat vond ik ook fijn.

"Maar misschien dat door zijn pessimisme ook een soort vechtdrang bij de anderen ontstaat doordat ze zien dat zo pessimistisch zijn ook geen zin heeft." Dit vond ik ook een interessante gedachte, denk ik ook inderdaad!


back to top
This topic has been frozen by the moderator. No new comments can be posted.