Zajedničko čitanje knjiga discussion

58 views
Sever i jug > Predlozi za drugu knjigu

Comments Showing 1-27 of 27 (27 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by [deleted user] (new)

Pozdrav! :) Ovde možete predlagati knjige u periodu od narednih desetak dana, nakon čega ću postaviti anketu, i predlog sa najviše glasova će biti druga knjiga čitalačkog kluba, koju čitamo (ili pokušavamo da je čitamo) po istom principu: poglavlje dnevno.

Nekoliko napomena:
- Svi mogu da predlože knjigu, nezavisno od toga da li su čitali prethodnu ili ne.
- Ne možete predložiti knjigu prethodno čitanog autora.
- Možete predložiti najviše dva naslova.
- Predložite delo podeljeno na poglavlja, zbirku kratkih priča ili epistolarni roman (dakle, nema drame, poezije, novela).


Skrivena stranica | 76 comments Charlotte Bronte -Villette
Već dugo želim pročitati ovu knjigu, a nikako da krenem s njome.


Skrivena stranica | 76 comments Cevantes - Don Quijote
Poznato renesansno djelo koje većina poznaje, ali i većina nije pročitala od početka do kraja pa bi možda ovo ljetno vrijeme bilo odlična prilika da se pozabavimo time.


message 4: by Quiver (new)

Quiver (quiverquotes) | 6 comments Eristina wrote: "Cevantes - Don Quijote
Poznato renesansno djelo koje većina poznaje, ali i većina nije pročitala od početka do kraja pa bi možda ovo ljetno vrijeme bilo odlična prilika da se pozabavimo time."


Podržavam ovaj predlog! (Glasala bih za njega) Ali predložiću i dva druga:

1. Nešto kraće za sve koje žele da se podsete i kroz odrasle oči proputuju kroz ovu avanturu: Jonathan Swift - Guliverova putovanja.
https://www.goodreads.com/book/show/7...

2. Nešto duže: George Eliot - Middlemarch. Engleski klasik kojeg bi svako valjalo da pročita.
https://www.goodreads.com/book/show/1...


message 5: by Nikola (new)

Nikola Jankovic | 14 comments Podržavam predlog za Middlemarch, pošto mislim da ga neću sam pročitati sve dok me nešto ne natera na to :)


message 6: by Jelena (new)

Jelena Milenković (kaliopi_ann) Slažem se sa Nikolom, a što se tiče još nekog predloga, čisto da se ima na umu i za posle, možda Little Women :)


message 7: by Душица (new)

Душица  | 3 comments Ne citam Sever i jug sa vama jer cacanska bblioteka nema tu knjigu!
Moj predlog su francuski klasici- Grof Monte Kristo i Tri musketara


message 8: by [deleted user] (new)

Glasao bih za Servantesa, Don Kihot. Kum mi je to jos davno preporucio, a nikako da procitam, tako da je sad sjajna prilika. On je inace profesor knjizevnosti i rekao mi je da je to po njemu jedna od najboljih knjiga koje je procitao, a verujem da ih je procitao mnogo :).


message 9: by Anastasja (new)

Anastasja Kostic Ja glasam za predlog Middlemacha i ja sam oduvek želela da pročitam nešto od Džordž Eliot čak mislim i da imam neku njenu knjigu , ali nikako da se nakanim da je uzmem. Što se tiče Don Kihota ja sam je već čitala i ne planiram opet previše je obimna i bilo je dosta delova koji su mi bili dosadni u prvoj knjizi koja je pomalo repetitivna , druga knjiha je tekzanimljivija posle 500 strana napora. Elem ja predlažem Stanarku napuštenog zamka od En Bronte , jer sam samo nju od sestra preskočila, a želim da to ispravim.


message 10: by Jelena (new)

Jelena Milenković (kaliopi_ann) I ja bih možda pre glasala za Middlemarch iako još uvek nemam knjigu...

Što se tiče Stanarke, pročitala sam je prošle godine i baš baš mi se svidela, definitivno je ušla u favorite!


message 11: by Marija (new)

Marija | 4 comments Takođe ne učestvujem u čitanju Severa i juga, pošto je nema ni kraljevačka biblioteka -.-"
Slažem se sa Dušicom da čitamo neki francuski klasik - može Dima ili moj predlog Žerminal od Zole. Mada ne bi mi smetalo i da čitamo Middlemarch ili Stanarku :)


message 12: by Jelena (new)

Jelena (jezic) | 5 comments Podrzavam Don Kihota i predlažem Olivera Tvista od Dikensa.


message 13: by Nikola (new)

Nikola Jankovic | 14 comments Da li bi neko čitao Engleskog pacijenta, s obzirom da je proglašen za najboljeg Bookera svih vremena?


message 14: by Quiver (new)

Quiver (quiverquotes) | 6 comments Don Quixote, Middlemarch ili English Patient—rado!
(A može i sva tri preko leta :P)


message 15: by Skrivena stranica (last edited Jul 12, 2018 11:50AM) (new)

Skrivena stranica | 76 comments English Patient je prilično novo djelo, ne bih ga baš stavljala pod klasike.
Ali meni pala neka druga ideja, trebalo bi jednom otvoriti grupu i čitat nobelovce, poprilično ih zanemarujemo ovdje na Goodreadsu koliko vidim.


message 16: by Helena (last edited Jul 12, 2018 11:33AM) (new)

Helena (hel666) Podrzavam Don Kihota ili Grofa Monte Krista/Tri musketara


message 17: by [deleted user] (new)

Eristina wrote: "trebalo bi jednom otvoriti grupu i čitat nobelovce, poprilično ih zanemarujemo ovdje na ..."

Povodom ovoga preporučio bih jednu knjigu koju većina nije pročitala, bar koliko ja znam, a fenomenalna je. The Late Mattia Pascal, Luigi Pirandello.


message 18: by [deleted user] (new)

Ne čitam knjigu svesno znajući da jeste/nije osvojila određenu nagradu, pa iako mi se gotovo svako delo ovenčano Nobelom koje sam pročitao svidelo, baš me nijedno nije oduševilo.

Da, ni ja nisam baš ljubitelj davanja titule klasika modernim delima (objavljenim pre <30 godina) ili naprosto delima kojima je dodeljen Nobel ili Buker, mada se Engleski pacijent izučava ravnopravno sa drugim delima moderne fikcije na nekim univerzitetima, a to ipak nije zanemarljivo.

Podržavam nekoliko ovih preporuka (teško ću se odlučiti za jednu), ali bih ipak dodao listi i roman "Žega" Elizabet Bauen - teško da će iko glasati za njega, i sama autorka je nepoznata, no svejedno.

Volim Luiđija, ali nisam još uvek pročitao ovo delo - biće dodato u anketu. :)


message 19: by Natasa (new)

Natasa | 2 comments Ja glasam za Middlemarch ili Vodenica na Flosi. Sto se tice klasika jos koje bih ja dodala mozda Saga o Forsyteima, Rat i Mir.


message 20: by Душица (new)

Душица  | 3 comments Predlazem da se ruski klasici citaju u zimskom periodu, da njihovo doba pocne u oktobru.


message 21: by Quiver (new)

Quiver (quiverquotes) | 6 comments Dusica wrote: "Predlazem da se ruski klasici citaju u zimskom periodu, da njihovo doba pocne u oktobru." Romantičan predlog, dopada mi se.


message 22: by [deleted user] (last edited Jul 12, 2018 07:19PM) (new)

Slažem se, ovog leta bi mi se više dopala neka avantura ili čak romansa, poput Severa i juga, tako da bih glasao za neki od iznesenih predloga za Bronteove i Dimu. :)


message 23: by Anastasja (new)

Anastasja Kostic Ja se slažem da je rano da Engleskog pacijenta proglasimo klasikom , mada jeste zanimljivo raspravrljati o našem mišljenju šta je će jednom možda to postati. Zaboravila sam da kažem da se slažem za Dimu , zaista je lepo čitati francuske klasike leti. I jako se radujem ako ćemo čitati ruse od oktobra. Mada meni je ok da i sad čitamo Rat i mir. Samo ću da odem negde gde je klimatizovano , a i nije baš neko tropsko leto nažalost.😀


message 24: by Anastasja (new)

Anastasja Kostic Kada će biti ta anketa?


message 25: by [deleted user] (new)

Petnaestog postavljam, pa će stajati do dvadeset i petog. Pet dana pre završetka čitanja ove knjige ćemo znati koja je sledeća.


message 26: by [deleted user] (new)

Odavno sam hteo da pročitam nešto od Ričardsona, ali mi se Klarisa čini kao prevelik zalogaj. Odlično, nisam znao da je prevedeno, apsolutno podržavam! :)

Hm...? Možda prvim epistolarnim engleskim romanom? Prvi svakako nije, dela poput Robinzona Krusoa, Mol Flanders, Guliverovih putovanja su sva bila objavljena pre njega, a i Afra Ben je napisala dva dela koja možemo svrstati u romane pre nego u novele (po obimu), a to je bilo dobrih osam decenija ranije.


message 27: by [deleted user] (last edited Jul 13, 2018 07:45AM) (new)

Ja sam na njega naišao čitajući o uzorima Džejn Ostin, a i u Nortengerskoj opatiji se često pominje jedno njegovo manje poznato delo. Pa da, tematika je kontroverzna, ali veoma sličnu priču ima i Mol Flanders, a bogme i Fani Hil, objavljena malo posle. Inače mi prijaju osamnaestovekovni romani, bilo da ih čitam ili da čitam o njima - zanimljiv period u književnosti, čini mi se. :) Pamela je bila nešto novo u tadašnjoj književnosti, i pametno i skandalozno, čini mi se da je bilo i odgovora (?) na nju (Anti-Pamela, Shamela?)... Molim te, prosledi znanje ukoliko znaš nešto više o tome. (Klarisa je, s druge strane, nesumnjivo najduži engleski roman, tako da je Semjuel baš ostavio traga.)

Gledao sam tu seriju sporadično, kad bih "uhvatio" na televiziji, tek kasnije sam saznao da je zasnovana na elementima Pamele, samo što je premeštena u Italiju, promenjena su imena i tako to. Tad mi se baš, baš dopadala (prvi put da sam gledao kostimiranu dramu, mislim), mada nisam siguran kako bih je sad doživeo. Onu drugu sezonu/spin-off nisam uhvatio, a sad sam ionako sve pozaboravljao - ne može tako kad se prati italijanska (melo)drama. :)

P. S. Izvinjavam se što sam se raspričao, možda bi bilo prikladnije da sam odgovorio u temi Other, ali... :) Ionako sam moderator, progledaću sebi kroz prste.


back to top