Goodreads România discussion

129 views
Arhiva > Nominalizări pentru cartea lunii august 2018

Comments Showing 1-37 of 37 (37 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Victor (last edited Jul 10, 2018 10:37PM) (new)

Victor | 1335 comments Scrieți aici propunerile voastre pentru cartea lunii august 2018. Nominalizările vor fi deschise de acum până la 16 iulie, urmând să fie alese, în funcție de susțineri, [cam] 5 cărți pentru votul final.

Fiecare are la dispoziție o nominalizare și o susținere (opțională) a unei cărți. Dacă nominalizarea unei cărți răspunde în câteva cuvinte la întrebarea "De ce ar trebui grupul să citească cartea asta?" atunci ea va fi considerată de două ori (va avea două puncte). Merge orice gen.

Aș vrea să mai adaug ceva care poate părea intuitiv: nominalizați și votați doar cărți pe care nu le-ați citit. O să devină totul mai interesant. :)
----
Nominalizari (msg. 30):
1. 2+6 x The Bastard of Istanbul, de Elif Shafak 3.8
2. 2+1 x Pretul secant al genunii, de Adrian Rogoz 4.03
3. 2+1 x Scrisorar, de Михаил Шишкин 4.02
4. 2+1 x Două mături stau de vorbă: scene românești, de Radu Paraschivescu 3.96
5. 2+1 x The Cuckoo's Calling, de Robert Galbraith 3.85
6. 2+1 x Copilăria lui Isus, de J.M. Coetzee 3.39
-------
7. 2 x Ce ne spunem când nu ne vorbim, de Chris Simion
8. 2 x Fight Club, de Chuck Palahniuk
9. 2 x Thus Were Their Faces: Selected Short Stories, de Silvina Ocampo
10. 2 x Sapiens: A Brief History of Humankind, de Yuval Noah Harari


message 2: by Prelipcean (new)

Prelipcean Eduard (prelipceaneduard) | 7 comments Pentru luna august, doresc din toata inima sa nominalizez cartea autorului roman Radu Paraschivescu, mai exact "Doua maturi stau de vorba". Cartea a fost scoasa anul acesta de editura Humanitas, chiar de editura unde acest autor lucreaza. Eu zic ca e perfecta pentru perioada prin care trecem in momentul acesta noi, ca natiune.

O satira perfecta la ultimele evenimente importante din draga noastra tara.


message 3: by Ada (new)

Ada (alexab92) Sa inteleg ca pe acest geup sunt DOAR carti romanesti?:(...... Ceva YA in engleza nu?


message 4: by Andra (new)

Andra Buzatu | 81 comments Nu, se citesc si se propun orice carte doriti. In luna iulie am stabilit ca vom citi neaparat o carte scrisa de un autor roman dupa ‘89...dar in rest “sky is the limit” ;)


message 5: by Victor (new)

Victor | 1335 comments Andra wrote: "Nu, se citesc si se propun orice carte doriti. In luna iulie am stabilit ca vom citi neaparat o carte scrisa de un autor roman dupa ‘89...dar in rest “sky is the limit” ;)"

Asa e, cu o singura observatie: niciodata tema lunii nu a fost sau va fi obligatorie. Am fost si eu surprins ca s-au propus doar carti scrise de romani data trecuta si mi-ar place ca fiecare luna sa aiba cate o propunere, doua. Dar in rest cu cat avem mai multa variatie, cu atat mai bine. Pana la urma grupul propune si voteaza ce-i place.


message 6: by Andreea (new)

Andreea Bogatoniu Pentru că am citit o descriere foarte interesanta care o prezinta ca fiind in acelasi timp : utopie, distopie, alegorie, bildungroman, roman postapocaliptic, propun Copilaria lui Isus, de J M Coetzee.


message 7: by Maria (new)

Maria Descrierea suna foarte fain, plus, desi am citit o singura carte de el, Coetzee imi place foarte mult.

Deci sustin Copilăria lui Isus.


message 8: by Carmina (new)

Carmina (blackmya) | 19 comments Susțin propunerea Doua maturi stau se vorba a lui Radu Paraschivescu și totodata vreau și eu sa propun Chris Simion - Ce ne spunem când nu ne vorbim. Revin mai târziu și cu o scurta descriere :)


message 9: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments Elif ShafakAm citit trei carti de Paraschivescu. Nu i-am inteles umorul, nu i-am inteles ironia, nu am gasit nimic literar si nimic artistic in ceea ce am citit. De fapt m-au enervat iremediabil cartile respective. Poate trebuie sa traiesti in Romania ca sa ii poti aprecia stilul de scriere. Bascalia si bataia de joc fata de lucruri evidente pe care noi toti le stim ca sunt o bataie de joc si nu le mai dam de mult atentie (diverse emisiuni TV spre exemplu) nu mi se par atractive la o carte.

Voi propune Elif Shafak - The Bastard of Istanbul. Ca o am in biblioteca si vreau sa o citesc. Scrisul lui Elif curge si e o placere.


message 10: by Alina (new)

Alina | 9 comments sustin The bastard of Istanbul


message 11: by Carmina (new)

Carmina (blackmya) | 19 comments Neata! Am revenit ... asadar, Chris Simion - Ce ne spunem cand nu ne vorbim
Un diagnostic fatal o determina sa o ia la fuga si sa se ascunda. Fara nicio explicatie. Isi abandoneaza iubitul, parintii, prietenii... tot. Pleaca din tara ca sa-si traiasca sfarsitul intr-o singuratate deplina, scriind mail-uri pe care nu le trimite niciodata. Dupa doi ani, isi reface analizele. Verdictul medical are efect de dinamita. Anuleaza toate asteptarile. E sanatoasa tun, fara urma de neoplasm, prin urmare, in viata. Dupa doi ani in care a dansat tango cu moartea, revine in povestea din care evadase, dar nu se mai identifica profund cu nimic. Acvariul cu lumea ei de demult, cu pesti-emotii, cu scoici-amintiri, cu ganduri-nisipuri, cu plante-vise, mediul ei vital de mai inainte, se dovedeste a fi acum ceva banal, deloc esential, foarte simplu de inlocuit. Singurul lucru cu care ramane dupa aceasta jupuire e sinele. Daca primul diagnostic a fost gresit sau daca si-a inventat povestea doar ca sa fuga de realitatea in care era... nu mai conteaza atata timp cat, insotind-o pas cu pas pe drumul ei, ne-am facut tandari ca sa ne recompunem, am mintit ca sa descoperim adevarul, am urat ca sa aflam iubirea adevarata, ne-am pierdut definitiv ca sa il regasim pe Dumnezeu pentru totdeauna.

Cartea e structurata intr-un dialog prin e-mail intre zmeul_albastru si floarea-soarelui. personal, am mai citit doua carti scrise de doamna Simion, si mi-au ramas cumva lipite de suflet, asa incat sunt nerabdatoare sa vad ce-a iesit si aici. indiferent daca o vom citi impreuna, sau nu. :)


message 12: by Andra (new)

Andra Buzatu | 81 comments Sustin Elif Shafak. De mult tot spun ca citesc o carte de-a ei! 👍🏻


message 13: by Dani (new)

Dani Vinerean | 1 comments Sustin Elif Shafak. Am citit pana acum de la ea "The forty rules of love", o lectura captivanta si interesanta.


message 14: by Elena (new)

Elena Druță (enlilwind) | 72 comments Şi eu susțin Elif Shafak.


message 15: by Mada (last edited Jul 06, 2018 02:20AM) (new)

Mada (madelleine) | 1 comments Am citit aproape tot ce a scris Elif Shafak si intr-adevar scrie fain. Nu cred ca are doua carti la fel. In principiu are actiunea in locuri unde a trait si se simte cumva o familiaritate in descrieri din punctul asta de vedere. The Bastard of Istanbul e prima pe care am citit-o de la ea si e faina, poate nu cea mai faina, dar cea care m-a prins si m-a convins sa citesc mai mult de la ea.

Chris Simion am citit (Ce ne spunem cand nu ne vorbim) si nici n-am putut s-o termin, m-a plictisit ingrozitor (parea a fi o insiruire nesfarsita de clisee). Am lasat-o cand mai aveam vreo 20-40 pg.

As propune, daca vi se pare interesant, The Cuckoo's Calling de Robert Galbraith. E prima carte a lui JK Rowling scrisa in afara universului HP, e o carte politista. Exista si in romana pentru cei care prefera romana.


message 16: by Carmina (new)

Carmina (blackmya) | 19 comments Sunt intru’ totul deacord in ceea ce privește Elif Shafak. Și eu am citit aproape tot, am început cu Cele 40 de legi ale iubirii și apoi Bastarda Istambulului și celelalte. Dacă nu as fi citit deja, as fi susținut propunerea. Cat despre Chris Simion, acum chiar ca sunt curioasa pentru ca am mai auzit aceasta afirmație ca este plictisitoare Ce ne spunem când nu ne vorbim. Mie mi-au plăcut celelalte doua cărți ale ei, in special 40 de zile ... deci ... chiar ca asta voi citi :)


message 17: by Angelica (new)

Catcovan Angelica | 5 comments Pentru luna august eu propun cartea Scrisorar scrisa de Mihail Siskin. Aceasta carte m-a sedus și am simțit ca face parte din acele cărți pe care vrei sa le citești din nou și....din nou.
Intr-o recenzie cineva scria : "Scrisorar este o împletitură atât de amplă de trăiri încât pare a alcătui viaţa în sine, frântură cu frântură, cu cele mai simple şi poetice realităţi ale ei: dragoste, noroi, ţânţari, moarte, rutină, tramvaie, copii gălăgioşi… Cu o desăvârşită artă de a-ţi copleşi simţurile doar prin câteva cuvinte, undeva între scârţâitul părului umed şters de un prosop şi întrebările existenţiale privind viaţa şi moartea, ajungi nu doar să-ţi priveşti propria viaţă diferit, ci să-ţi trăieşti viaţa la o intensitate diferită: mai tactil, mai acustic, mai prezent…"

Susținerea opțională este pentru Elif Shafak. Am citit Cele 40 de legi ale iubirii și mi-a plăcut, are un farmec aparte. The Bastard of Istanbul am început sa o citesc, dar am abandonat-o după câteva pagini. O voi relua.


message 18: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments Sustin Scrisorar !!!!


message 19: by Andrei (new)

Andrei | 36 comments Prețul secant al genunii - Adrian Rogoz. Îmi place șahul, am luat-o acum câteva luni că m-a atras coperta, m-am interesat să văd dacă e chiar un sf cu șah.


message 20: by Delia (new)

Delia (deliatoma) | 146 comments Sustin The Cuckoo's Calling, de Robert Galbraith


message 21: by Adriana (new)

Adriana | 162 comments Propun un clasic manifest anti-consumerism si, dupa cum spun unii, a real mindfuck... Ati ghicit, e Fight Club

Sustin Doua maturi stau de vorba.


message 22: by Victor (new)

Victor | 1335 comments Adriana wrote: "Propun un clasic manifest anti-consumerism si, dupa cum spun unii, a real mindfuck... Ati ghicit, e Fight Club

Sustin Doua maturi stau de vorba."


Sustin Fight Club


message 23: by Victor (new)

Victor | 1335 comments Victor wrote: "Adriana wrote: "Propun un clasic manifest anti-consumerism si, dupa cum spun unii, a real mindfuck... Ati ghicit, e Fight Club

Sustin Doua maturi stau de vorba."


Sustin Fight Club

M-am razgandit, merg pe Prețul secant al genunii - Adrian Rogoz


message 24: by Adriana (new)

Adriana | 162 comments Victor wrote: "M-am razgandit, merg pe Prețul secant al genunii - Adrian Rogoz."

:((


message 25: by Victor (new)

Victor | 1335 comments Sorry, Fight Club am citit-o deja si e delicioasa. As fi recitit-o cu placere dar sunt deja "prea multe carti si prea putin timp".


message 26: by Adriana (new)

Adriana | 162 comments Victor wrote: "Sorry, Fight Club am citit-o deja si e delicioasa. As fi recitit-o cu placere dar sunt deja "prea multe carti si prea putin timp"."

Aha :) nu stiam ca ai citit-o, nu apare deloc pe rafturile tale :)


message 27: by Victor (last edited Jul 08, 2018 11:50PM) (new)

Victor | 1335 comments Da, era pe la mijlocul drumului intre film si momentul cand mi-am facut contul de Goodreads. Iti vine sa crezi ca au trecut 19 ani de la film...?

Cartea e scurtuta si Palahniuc scrie de parca-l urmareste moartea. As fi curios s-o compar acum cu Portocala Mecanica ca mod de utilizare si de rezolvare a violentei dar citesc prea lent ca sa-mi permit sa recitesc. :)


message 28: by Adriana (new)

Adriana | 162 comments Victor wrote: "Iti vine sa crezi ca au trecut 19 ani de la film...?"

Omg, nu! Dar vreau neaparat sa-l revad (dupa ce citesc cartea, of course) :)


message 29: by Elena (new)

Elena Druță (enlilwind) | 72 comments Victor wrote: "Da, era pe la mijlocul drumului intre film si momentul cand mi-am facut contul de Goodreads. Iti vine sa crezi ca au trecut 19 ani de la film...?

Cartea e scurtuta si Palahniuc scrie de parca-l ur..."


Eu nu am citit Fight Club, în schimb Portocala mecanică mi-a plăcut foarte mult - și cartea, și ecranizarea. Povestea din spatele romanului e destul de sinistră...


message 30: by Gabriel (new)

Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Propun Thus Were Their Faces: Selected Short Stories de Silvina Ocampo

Citez din review-urile de pe Goodreads:

"Silvina Ocampo Aguirre is one of the most important Latin American writers of the 20th century, and you paradoxically probably never heard of her. [...] Her fiction could be termed Weird literature and will interest the people who lean more lit when they read their spec fiction. Strange, dark and often cruel, her stories are a wonderful example of what Latin American literature, that amorphous category, is."

"Sweet baby Jesus on a piece of toast, Borges wasn't kidding! Silvina Ocampo, man. This collection of short stories is absolutely incredible. Beautiful, surreal and fantastically gothic - what's not to love?"


message 31: by Victor (new)

Victor | 1335 comments Elena wrote: Povestea din spatele romanului e destul de sinistră...

A Portocalei Mecanice? Eu am ascultat cartea in format audio cu o introducere a lui Burgess dar nu-mi amintesc sa fi spus ceva despre originea romanului.


message 32: by Dina (last edited Jul 10, 2018 11:07AM) (new)

Dina | 60 comments Sustin Elif Shafak, de mult isi asteapta randul la citit. Propunerea mea este „Sapiens. Scurta istorie a omenirii - Yuval Noah Harari" : pentru ca ma intriga faptul ca a fost cel mai vandut titlu la Bookfest 2018


message 33: by Carmina (new)

Carmina (blackmya) | 19 comments Și eu ma gândeam la un moment dat la Sapiens. Problema sau neproblema e ca scriitura de acolo nu prea se poate înscrie in tipul de cărți propuse pe grup. Ar fi interesant, dar nu știu câți dintre noi ar “gusta” acest gen de literatura. :)


message 34: by Victor (last edited Jul 10, 2018 10:39PM) (new)

Victor | 1335 comments Carmina wrote: " Problema sau neproblema e ca scriitura de acolo nu prea se poate înscrie in tipul de cărți propuse pe grup. Ar fi interesant, dar nu știu câți dintre noi ar “gusta” acest gen de literatura. :)"

A mai fost pe grup o carte non-fiction, chiar prima, So You've Been Publicly Shamed. S-au ales poezii, carti clasice si sf-uri deci ai incredere, nu stii de unde sare iepurele lunii august. :)

Edit: Pe Sapiens am vazut-o si eu in format tiparit cand am mers sa ridic Hanul lui Manuc de la elefant si am ramas impresionat de dimensiunile ei. Parea mare si lucioasa ca un atlas si groasa ca un dex.


message 35: by Carmina (new)

Carmina (blackmya) | 19 comments Atunci nu pot decât sa ma bucur! Eu am ambele cărți, și Sapiens și Homo Deus și din Sapiens am citit aproximativ 60 de pagini și e interesantă. Personal nu pot citi cărți din categoria Sapiens la foc continuu :) Cu o astfel de carte se crează o relație specială: citesc, apoi am nevoie se un timp sa sedimentez, revin, recitesc, ... Nu putem cu 2 susțineri?


message 36: by Victor (last edited Jul 10, 2018 11:39PM) (new)

Victor | 1335 comments Pai cum nu se poate cu doua voturi, nu se poate nici cu doua sustineri. Pana la urma scopul e sa se discute cartile lunii ori asta abia se intampla pentru o carte, dac-ar fi un indiciu ca e interes ca si cartea de pe locul doi sa fie discutata s-ar gasi o solutie ori pentru asta avem Buddy reads/Citeste cu mine si pana acum nici o carte de pe locul doi nu a fost propusa/citita/discutata.

Mai e problema numarului restrans de carti care intra la vot, 5 e un numar echilibrat, care asigura ca si cartea de pe locul 5 sa prinda ceva voturi, hai 6 ca sa prindem mai multe sustineri in vot dar la numarul de voturi in medie/luna, cartea a 6-ea abia prinde un vot. Cred c-am detaliat mai mult subiectul decat te-ar fi interesat :)

Dar e mereu si luna viitoare.

tl;dr: nu se poate.


message 37: by Carmina (new)

Carmina (blackmya) | 19 comments Da, da, da! Și îți mulțumesc! :)


back to top