Fanatieke Nederlandse Lezers discussion

Schaduwliefde
This topic is about Schaduwliefde
note: This topic has been closed to new comments.
58 views
Archief 2019 en ouder > Maandboek juli: Schaduwliefde

Comments Showing 1-19 of 19 (19 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

Bregje  (b-a-reader) | 953 comments Hoi allemaal,

Het thema voor de maand juni is 'een boek dat al een jaar ongelezen in je kast ligt'. Het boek Schaduwliefde van Ruta Sepetys heeft de poll gewonnen!

Het is 1941 en de vijftienjarige Lina is toegelaten tot de kunstacademie. Ze maakt zich op voor haar eerste afspraakjes met jongens en alles wat de zomer nog meer te bieden heeft. Maar die ene nacht komt de Sovjetpolitie haar huis binnenvallen. Ze sturen haar vader naar de gevangenis en deporteren Lina samen met haar broertje en moeder naar Siberië. De onbevreesde Lina vecht in het kamp voor haar leven en neemt zich voor har familie en ontelbare lotgenoten te eren. Hiervoor wendt ze haar talent aan en ze legt de gruwelijke ervaringen vast in tekeningen en op schrift. Wanneer Lina besluit haar tekeningen uit het kamp te smokkelen, riskeert zij haar leven. Zal ze haar vader in de gevangenis kunnen bereiken?

Bij het discussiëren graag gebruik maken van spoiler tags (zie 'some html is ok' boven het vak om een bericht op te stellen) en geef even aan hoe ver je ongeveer bent zodat niemand per ongeluk iets belangrijks leest voordat hij/zij zelf zo ver is in het verhaal :)

Wie leest er mee?
En hebben jullie al eens eerder wat van deze schrijfster gelezen?


message 2: by Andreas (new)

Andreas (agaroth1984) Ik heb de Engelse versie besteld. Als die binnen is lees ik dus mee.
Verder heb ik nog niet eerder iets van deze schrijfster gelezen.


Emma Ik heb nog nooit wat van Ruta Sepetys gelezen en ik lees ook eigenlijk niet zo vaak dit soort boeken, maar het klinkt wel als een interessant boek, dus ik ga een poging wagen :D


Julia (julesheartbooks) | 161 comments Oh leuk! Ik had hem genomineerd dus ik ga hem lezen! Vriendin van me vond het een heel mooi boek dus ik ben benieuwd!


Bregje  (b-a-reader) | 953 comments Ik lees ook mee :) Ik had op iets anders gestemd, maar ik had niet door dat dit de vertaling was van Between Shades of Gray en daar heb ik veel goede dingen over gehoord! Ik lees hem dit keer in het Nederlands (omdat bij bol de vertaling als ebook verbazingwekkend genoeg goedkoper is dan de Engelse :') )


message 6: by Melanie, News Chief (new) - rated it 3 stars

Melanie | 3982 comments Mod
Ik heb het boek ook gereserveerd bij de bieb. Heb eerder al Zout van de Zee van haar gelezen.

Ik zat nog te denken... is het misschien leuk om elkaar een vraag of meerdere vragen mee te geven tijdens het lezen? Meestal is iedereen wel redelijk snel uitgepraat na het lezen en misschien helpt dat het gesprek verder op gang :)
Nog suggesties voor vragen?


message 7: by Elise (new) - added it

Elise Ik heb het boek in het Nederlands nu en ik ga hem lezen nadat ik Perfect van Cecelia Ahern uit heb. Ik had eigenlijk niet door dat het een vertaling was, anders had ik hem wel in het Engels gelezen. Maar Nederlands is ook weer eens een keertje goed!


Bregje  (b-a-reader) | 953 comments @ Melanie ja daar hebben Jelle en ik idd ook over na zitten denken! Maar we hadden nog niet echt een handige manier bedacht om dat vorm te geven :p

Wat vond je van Zout van de Zee?


message 9: by Melanie, News Chief (new) - rated it 3 stars

Melanie | 3982 comments Mod
Ik zat heel even te googlen en vond dit: Book Club Questions Ik durf ze alleen nog niet te lezen, want ik ben bang dat er spoilers in staan :) maar.. we kunnen deze misschien gebruiken.

Ik had best wel hoge verwachtingen van Zout van de Zee, omdat het boek een Goodreads Choice Award had gewonnen. Het viel me daardoor een klein beetje tegen (de karakters gingen niet echt voor me leven), maar het historische verhaal waar het over ging was wel interessant en kende ik ook nog niet. Het las ook wel makkelijk weg. Ik heb het boek toen drie sterren gegeven.


message 10: by Emma (new) - rated it 3 stars

Emma Ik ga hem in het Nederlands lezen maar ik begin ook pas nadat ik 1 van de boeken uit heb die ik nu lees


Bregje  (b-a-reader) | 953 comments Melanie wrote: "Ik zat heel even te googlen en vond dit: Book Club Questions Ik durf ze alleen nog niet te lezen, want ik ben bang dat er spoilers in staan :) maar.. we kunnen deze misschien gebruiken.

Ik had bes..."


Oohh van die boekenclub vragen zijn idd een goed idee^^ Heel erg voor de hand liggend, maar ik had er helemaal niet aan gedacht :p Ik ga ook pas kijken als ik het boek uit heb, maar we kunnen er vast iets mee :)

Jammer dat Zout van de Zee tegenviel. Maar misschien overstijgt deze daardoor je verwachtingen weer wel ;)

Ik ben gisteravond begonnen en heb tot nu toe een aantal hoofdstukjes gelezen. Het viel me hierbij ook op hoe vlot ik het vond lezen, want normaal bij historische fictie of specifiek bij boeken over de tweede wereldoorlog heb ik dat eigenlijk zelden.


Julia (julesheartbooks) | 161 comments Ik ben net begonnen. Ook een paar hoofdstukken gelezen en leest inderdaad vrij vlot. Het boeit me al vanaf de eerste zin! Ik ben erg benieuwd naar de rest van het verhaal! Heb wel het vermoeden dat ik tissues paraat moet gaan houden...


message 13: by Emma (new) - rated it 3 stars

Emma Ik hem m'n andere boek uit, dus ga zo beginnen! Ben erg benieuwd ^^


message 14: by Elise (new) - added it

Elise Ik heb hem uitgelezen, en het is echt heel indrukwekkend. Ik ben bezig met een (engelse) review dus die zal ik t.z.t. ook plaatsen! Ben benieuwd wat iedereen er van gaat vinden!


Julia (julesheartbooks) | 161 comments Ik heb hem ook zojuist uitgelezen. Ik vond het een erg goed en aangrijpend verhaal. Ben blij dat ik het boek eindelijk uit de kast heb gehaald. Ik weet nu ook een stuk meer over dit onderwerp (kan het bij dit soort boeken nooit laten om the googlen naar meer info). Ik heb ook een review geplaatst op GR!


message 16: by Melanie, News Chief (new) - rated it 3 stars

Melanie | 3982 comments Mod
Ik ben ook begonnen!

Misschien kunnen we een schaduwtopic (toepasselijke naam) openen voor mensen die het uit hebben. Daar kun je dan, zonder bang te zijn voor spoilers, verder praten over het boek. En miss @Bregje praten over die boekenclub-vragen.

@ Julia & Elise Daar kunnen jullie dan misschien ook jullie reviews plaatsen? Ik ben wel benieuwd! :)


Julia (julesheartbooks) | 161 comments Ja, dat is wel een goed idee! Is wel echt een boek waar je veel over kunt discussiëren/praten. Mijn profiel is trouwens niet afgeschermd als het goed is dus je kunt mijn review daar ook bekijken eventueel.


message 18: by Melanie, News Chief (new) - rated it 3 stars

Melanie | 3982 comments Mod
@Julia. Ok :) als ik 'em uit heb ga ik zeker even kijken!


Bregje  (b-a-reader) | 953 comments Ik heb het boek vanochtend uitgelezen, maar ik twijfel nog heel erg over m'n rating. Ik heb het boek nu 4 sterren gegeven. Ik neigde ook wel een beetje naar de 5 sterren toe, maar dat was uiteindelijk denk ik toch meer omdat het onderwerp zo indrukwekkend was en niet zozeer vanwege de manier waarop het boek is geschreven. Ik vond het wel een heel erg goed boek! Veel beter dan ik verwachtte eerlijk gezegd. Ik kon ontzettend meeleven met de personages en dat heb ik normaal met oorlogsboeken niet zo.

Ik heb hier een discussie topic aangemaakt waar we wat dieper op het boek kunnen ingaan!


back to top
This topic has been frozen by the moderator. No new comments can be posted.