Suomalainen lukupiiri discussion

Tuulen viemää
This topic is about Tuulen viemää
30 views
Kuukauden klassikko > Heinä-elokuu 2018: Tuulen viemää

Comments Showing 1-13 of 13 (13 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new) - rated it 5 stars

Tytti | 2539 comments Heinä-elokuussa vuoroon tulee "viimeinkin" Tuulen viemää, Pulitzer-voittaja vuodelta 1937, ja elokuva puolestaan sai 10 Oscaria, kahdeksan kilpailusarjoissa ja kaksi kunnia-Oscaria vuonna 1940.

Kirja on sen verran pitkä, tavallisesti jopa yli 1000 sivua, että se on usein jaettu kahteen kirjaan, joten keskusteluketjut noudattavat tätä samaa jakoa:

Tuulen viemää, kirja 1 (spoilereita)

Tuulen viemää, kirja 2 (spoilereita)


message 2: by Tytti, The Head Honcho (new) - rated it 5 stars

Tytti | 2539 comments Itsehän olen lukenut tämän 12-vuotiaana yhden viikonlopun aikana, nähtyäni ja ihastuttuani elokuvaan kuukautta aikaisemmin. (Piti odottaa varauksen saapumista.) Tärkein syy siihen, miksi ihastuin tarinaan, oli varmasti Scarlettin hahmo, joka ei todellakaan ollut mikään perinteinen sankaritar, vaan todella itsepäinen nainen kaikkine heikkouksineen, mutta tarvittaessa myös vahvempi kuin monet muut.

Kirjaahan on myös kritisoitu rasismista, mutta toisaalta sitä ei kannatakaan lukea objektiivisena totuutena, vaan 1930-luvulla kirjoitettuna etelävaltiolaisen näkemyksenä sisällissodasta, joka oli loppunut vasta 70 aikaisemmin, ja sitä seuranneesta jälleenrakennusajasta. (Toisaalta Mammy on ehkä kaikista järkevin hahmo koko kirjassa...)


message 3: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 4 stars

Annamariah | 1764 comments Tää on odottanut mulla hyllyssä jo useamman vuoden, joten nyt on hyvä hetki saada kirja lopultakin luettua. Sijoitin sen strategisesti oma kirjahylly -haasteeseenkin, eli sekin etenee tämän myötä tuhannella sivulla.

Mun pitäis tänään pakata viikon tai kahden mökkireissua varten. Muuten en ole oikein päässyt alkuunkaan, mutta valitsin eilen omasta hyllystäni 37 sentin pinon lomalukemista... Kymmenen kirjaa 12 niteenä - eiköhän niillä pärjää vähän aikaa :D


Desertorum | 1175 comments Itse luin tämän pari vuotta (?) sitten, joten en lähde vielä uusintalukuun. Mutta kovasti kyllä pidin tästä! Elokuvaa en ole vieläkään nähnyt kokonaan.


Lumissa | 818 comments Minä olen lukenut tämän joskus yläaste- ja tai lukioiässä enkä taida minäkään lähteä uusintalukuun tässä vaiheessa. Tarina oli ihan vetävä kyllä ja Yhdysvaltain sisällissodan aikaan sijoittuvia kirjoja ei eurooppalaisena lukijana muuten ole juuri tullut luettua, joten siinäkin mielessä tämä oli kiinnostava. Ihan kiva nähdä, mitä ensimmäistä kertaa lukevat ovat tästä mieltä!


message 6: by Noora (last edited Jul 02, 2018 02:12AM) (new) - rated it 4 stars

Noora | 884 comments Minulla jumittaa vieläkin tuo Monte-Christon Kreivi yöpöydällä ja fantasia genren kirja Zoo city odottaa lukemista kirjaston kirjoista. Toivottavasti saan ne pian luettua, niin sitten voin hakea tämän kirjastosta. Olen päättänyt että nuo kaksi pitää saada ensin pois luettua, ennen kuin haen kirjastosta mitään. Eiköhän tuo kirja löydy kirjastosta ilman odotteluja. Hieman kyllä hirvittää aloittaa heti perään uusi paksu kirja. Mukava kuulla, että tästä on tykätty viiden ja neljän tähden verran.


message 7: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 4 stars

Annamariah | 1764 comments Mä oon joskus kauan sitten nähnyt osan elokuvaa ja tarina on pääpiirteittäin tuttu muista lähteistä, mutta tuhanteen sivuun mahtuu varmasti paljon sellaista, mistä en ole kuullut aiemmin. Tosi monet tuntuvat tykänneen tästä niin paljon, että melkein pelotti aloittaa, etten vain pettyisi :D


Aaro Salosensaari (aqsalose) | 83 comments Kirjastokappale on, mutta kiitos Muiden Kiireiden™ vuoksi tuhatsivuinen järkäle edistynee melko hitaasti.


message 9: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jul 03, 2018 11:58AM) (new) - rated it 5 stars

Tytti | 2539 comments Annamariah wrote: "Mä oon joskus kauan sitten nähnyt osan elokuvaa ja tarina on pääpiirteittäin tuttu muista lähteistä, mutta tuhanteen sivuun mahtuu varmasti paljon sellaista, mistä en ole kuullut aiemmin."

Ja vaikka olisi nähnytkin elokuvan, niin siitä on karsittu sen verran paljon hahmoja ja tapahtumiakin, että uutta tulee paljon.

Itse olen huomannut tuon saman aloittamisen pelon muiden kehuttujen kirjojen kohdalla, ekana taitaa tulla mieleen Sinuhe.


Peony (peony79) | 728 comments Mulla on tämä omassa hyllyssä ja sijoitettuna myös Oma kirjahylly-haasteeseen. Tosin ei mitenkään strategisesti, sillä laitoin sen sinne heti vuoden vaihteessa kun haasteeseen päätin tarttua, ei ollut tiedossa vielä tämä lukupiiri. Oma kirjahylly haaste on kanssa junnannut niin pahasti, että onneksi tämä lukupiiri nyt laittaa vähän potkua takamuksille ja tarttumaan tähän kirjaan.

Olen aika varma että tulen tykkäämään kirjasta. Elokuvan olen nähnyt varmaan joskus 80-luvun lopussa. Myöhemmin sattunut näkemään myös pätkiä siitä, jos sitä on esitetty jollain kanavalla. Silti olen onnistunut aika täysin unohtamaan tarinan. Toki jotain punaista lankaa ja mielikuvaa on, mutta aika epävarmoja muistikuvia silti. Kunhan saan Monte Criston luettua loppuun, niin pääsen käsiksi tähän.


message 11: by Tiia (new) - rated it 2 stars

Tiia | 258 comments Minäkin olen joskus nähnyt ainakin pätkiä elokuvasta, mutta ei ole kovin vahvoja muistikuvia. Mielikuvia on kyllä paljon. Kun nyt aloittelin lukemaan, niin huomasin että asujen ja tilan suhteen kuvitan tarinaa Jaettu maa - minisarjan (Patrick Swayzen tähdittämän) mukaisesti.


message 12: by Tytti, The Head Honcho (new) - rated it 5 stars

Tytti | 2539 comments Se onkin aika sopiva kuvitus. Kyseinen sarjahan tosin alkoi parikymmentä vuotta ennen Tuulen viemän aikoja, mutta toinen kausi sitten sijoittui jo sota-aikaan kuten Tuulen viemänkin eka puolisko noin suunnilleen. Jaetussa maassa oltiin tosin Georgian naapurissa Etelä-Carolinassa, mutta Tuulen viemässäkin Rhett Butler on kotoisin Charlestonista, joka on ehkä vähän "hienostuneempi" kaupunki kuin Georgian Atlanta.


message 13: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 4 stars

Annamariah | 1764 comments Ylen nettisivulla ilmestyi juuri artikkeli kirjaan liittyen. Teoksesta keskustellaan myös radiossa ensi lauantaina Ylen lukupiirissä.


back to top