Suomalainen lukupiiri discussion

35 views
Helmet 2018 > Heinä-elokuun viikkokertaus, viikot 27–34

Comments Showing 1-21 of 21 (21 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jul 27, 2018 06:01AM) (new)

Tytti | 2539 comments Ajanjaksot 2.7.–29.7. ja 30.7.–26.8.2018.


message 2: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Jos nyt laskelmani ovat oikein, niin tänään on vuosi tasan puolessa, Suomessa siis klo 12, ja lukuhaasteen kohdalla klo 23, sillä se kulkee Yhdysvaltain länsirannikon talviaikaa... ehkä.

Omalla kohdallani olen aikataulussa, kunhan saisin vielä viimeisen tunnin Pohjantähden ensimmäisestä osasta kuunneltua. Joissain kohdissa olen tosin mennyt siitä, mistä aita on matalin, mutta on se silti mukavaa nähdä 24 kirjaa luettuna (kuunneltuna). (Yksi tosin ei varsinaisesti sovi haasteeseen, mutta toivon, että toisesta kirjasta saan kaksi kohtaa, koska samassa niteessä on kaksi kirjaa, jotka ovat alun perin ilmestyneet erikseen.)


message 3: by Peony (new)

Peony (peony79) | 730 comments Minä olen aikataulusta jopa muutaman kirjan edellä (27 luettu), mutta johtuu siitä, että alkuvuodesta sain luettua noita kirjoja paljon ja tuo 27 oli melkein saavutettu jo huhti-toukokuun vaihteessa ja tuntuu, että olen nyt mennyt pari kuukautta lukien kirjoja, jotka ei mene tähän haasteeseen. Tai taisin saada kyllä luetuksi kesäkuun puolella Tällä Pohjantähden alla II. Muuten on ollut kovin hiljaista Helmet-haasteen kanssa. Olen lueskellut lukupiirien kirjoja ja sitten väliin jonkun semmosen, joka pitää palauttaa kohta kirjastoon tms. Ei vain satu oikein kirjat menemään haastekohtiin enää kun niitä kohtia on enää se parikymmentä. Pitää alkaa tietoisemmin lukemaan ja valikoimaan kirjoja.


message 4: by Noora (last edited Jul 10, 2018 03:33AM) (new)

Noora | 884 comments Minä olen edelleen aikataulusta tämän Helmet haasteen kanssa. Tilanne 33/50. Kirjojen sijoittaminen on selkeästi vaikeutumassa. Pitää siis seurata tilannetta ja kohta pitää alkaa enemmän pohtimaan, millä puuttuvat kohdat täyttäisi.

Kaksi kirjaa vielä sain hieman niin kuin vahingossa haasteeseen. Säästelin pitkään kohtaa 3 kirja aloittaa sarjan. Oikeastaan kahdestakin syystä. Tämä kohta on äärimmäisen helppo täyttää. Toisekseen olen hieman yrittänyt välttää uusien sarjojen aloittamista, kun on niin monta keskeneräistäkin sarjaa tällä hetkellä menossa. Ostin e-kirjaksi itselleni jo kauan sitten J.R. Wardin Viskin ruhtinaat. Yksi ilta ei tullut uni silmään ja valoja ei voinut laittaa niin päätin aloittaa tämän. Luin sen sitten vuorokaudessa lopulta ja jatko-osia tekisi mieleni lukea, mutta en löytänyt mistään tietoa, että jatko-osia olisi käännetty.

Toinen kirja jota en olisi uskonut enää haasteeseen saavani oli tuo tuskaisa kuunteluprojekti Elmo. Siinähän jossain kohtaa Elmo lukee muun muassa Koraania, joten kohta 16 tulee täytetyksi. Tähänhän on jo ollut useita kirjoja tyrkyllä aiemmin, mutta nyt tämäkin kohta on täytetty.


message 5: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jul 10, 2018 04:22AM) (new)

Tytti | 2539 comments Minullakin on peräti 27/50 täytettynä, ja muutamaan muuhun on jo kirja valmiiksi mietittynä, mutta sitten ne pitäisi vielä lukea/kuunnella. Muutama kohta onkin sitten jo vaikeampi, vaikka aika herkästi laitan kirjan niihin kohtiin, jos siinä edes vähän viitataan asiaan. Esimerkiksi eilen aloitin sarjakuvaromaanin Amerikan Vampyyri ja minulle yllättäen sen alussa kuvataan mykkäelokuvaa, joten todennäköisesti laitan kirjan kyseiseen kohtaan. Nyt toivon, että Ellisonin Näkymättömässä miehessä esim. luetaan kirjaa (ja että minä myös huomaan sen)...

Muuten toissapäivänä loppuhaastetta pohtiessani ja uudelleen järjestettyä kirjahyllyäni ihaillessani tuli jo mieleen, että harmi, että uusi haaste (haasteet) julkaistaan vasta joskus viiden kuukauden kuluttua... Nyt tekisi jo mieli vähän ruveta suunnittelemaan, varsinkin kun en ole tarpeeksi nopea lukija, että voisin suorittaa erikseen sekä Helmetin että Popsugarin, joten useimpien kirjojen on sovittava molempiin.


message 6: by Noora (new)

Noora | 884 comments Vihdoinkin 2kk ja 12 päivää kestäneen lukuprojektin jälkeen Monte Criston kreivi on luettu ja sain sen vielä helmet haasteeseen mukaan. Kohta 23. kirjassa on mukana meri, on täytetty. Sain saman kirjan myös Seinäjokihaasteeseen. Kirjoittelen tarkempia ajatuksia kirjasta spoileri ketjuun.


message 7: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Olen nyt tilanteessa 42/50.

Seuraavaksi aloitan teoksen Exit West, joka sijoittuu kohtaan 7. Kirja tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen maahan tai maailmaan. Teos sijoittuu nimeämättömään, mahdollisesti Aasiassa sijaitsevaan fiktiiviseen valtioon, jossa käydään sisällissotaa,

Haaste on nyt muuttunut hankalammaksi, kun moni haastekohta on jo täytetty. Minulle tuottaa eniten päänvaivaa kohta 48. Haluaisit olla kirjan päähenkilö. Vastaani on aika harvoin tullut kirjoja, joiden päähenkilö tahtoisin olla... Mietin tätä haastekohtaa myös mm. lukiessani Markus Zusakin teosta Kirjavaras. Siinä päähenkilönä olisi ollut itse kuolema. 🙄


message 8: by Tuatara (new)

Tuatara | 216 comments Olen nyt lukenut tähän haasteeseen 25 kirjaa, joten tänä vuonna saatan kenties saavuttaakin asettamani 30 kirjan tavoitteen, ellei mitään ihmeellistä hyytymistä tapahdu.

Tässä kuussa on tullut luettua John Carter - Marsin sotavaltias, kohtaan 40 eli kirjassa on lemmikkieläin. Marsilainen sotakoira Woola oli sarjan tässä osassa näkyvästi esillä, joten minulle kelpasi.

Elmo osui loistavasti kohtaan 21. kirja ei ole omalla mukavuusalueellasi. Urheilukirjallisuus ei genrenä kiinnosta lainkaan, ja lisäksi kirjassa oli myös sellaisen lajin huumoria, joka ei juurikaan minua jaksa huvittaa. 44. Kirja liittyy johonkin peliin olisi myös sopinut kyllä.

Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin: 3. Kuolema osui kohtaan 24. Surullinen kirja. Paljon kuolemia ja menetyksiä, oli hitusen raskasta luettavaa vaikka lohdullisuuttakin pilkahteli.


message 9: by Noora (new)

Noora | 884 comments Menin ehkä sieltä mistä aita on matalin ja sain taas yhden kirjan haasteeseen.;) Kohdan 47. kirja kerrotaan lapsen näkökulmasta, meni ehkä hitusen ympäripyöreästi, kun kyseessä on lapsia ja noh en oikein tiedä...lapsethan siinä seikkailee, mutta kerrotaanko kirja lapsen näkökulmasta, niin se ei nyt ehkä ihan natsaa?! Aivan sama, menee muutkin näistä hitusen omilla tulkinnoillaan, niin minäkin voin aina joskus joustaa. Eli viisikko nro 10 Viisikko retkellä saatu luettua loppuun.


message 10: by Noora (new)

Noora | 884 comments Sain vihdoinkin lukupiirin kirjana olleen Zoo City: Eläinten valtakunta kirjan luettua. Sain sen vielä onneksi helmet haasteeseen mahtumaan, koska minulle helpohko kohta täyttää oli vielä odottamassa fantasia kirjaa, joka ei sovi mihinkään muualle eli 7. kirjan tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen maahan tai maailmaan on täytetty. 36 kohtaa on nyt täynnä, joten hyvällä aikataululla mennään. Seuraavaksi pitäisi oikeasti aloittaa etsimään ajatuksella puuttuvia kohtia. Oikeastaan olen jo moneen puuttuvaan kohtaan keksinyt mitä todennäköisesti luen.


message 11: by Lumissa (new)

Lumissa | 818 comments Olen saanut heinäkuussa täytettyä haastetta tähän mennessä kolmella kirjalla, eli ihan hyvässä tilanteessa mennään.

Jokusen kuukauden odottamaan joutunut Maailman kirkkaalle laidalle meni useammassa formaatissa julkaistuksi kirjaksi (6), vaikka luinkin sen nyt kyllä perinteisenä paperiversiona. Muita sopivia kohtia tälle ei kuitenkaan oikein ollut, joten menköön tuohon.

Hankalista kohdista sain täytettyä yhden tai kahden hahmon kirjan (13), siihen meni äidin ja tämän teini-ikäisen tyttären jääkaapinoviviesteistä koostuva Terveisin äiti. Muuten oikein kätevä täyte tähän - nopealukuinen ja tosiaan kahden henkilön viesteistä koostuva - mutta tasoltaan täyttä yhtä tähteä. Niin epäuskottavaa kyynelheruttelua, että piti oikein asiasta tehden tarkastaa Wikipediasta, oliko kirjoittaja kenties itse kirjoittajan lahjoiltaan keskivertoa heikompi yläasteikäinen vai onko kirja vain oikeasti niin huono (kyllä, se on oikeasti vain niin huono).

Luin myös novellikokoelman Viimeinen toivomus, se on odottanut Kindlellä lukemista jo pari vuotta. Ajattelin aluksi laittaa sen kohtaan 44 (kirja liittyy johonkin peliin), kun olen itsekin pelaillu kirjoihin perustuvia Witcher-pelejä. Siihen kohtaan oli kuitenkin muitakin hyviä ideoita, joten laitoin sen kuitenkin kuvitteelliseen maailmaan sijoittuvaksi kirjaksi (7).


message 12: by Peony (new)

Peony (peony79) | 730 comments Sain about viikko sitten Monte Criston kreivin päätökseen myös ja merkkasin sen selviytymistarinaksi (33.). :D Toki enemmän se kyllä on tarina kostosta, kuin itse kiipelistä selviämisestä.. Mutta tuohon sen nyt pykäsin. Mä alan olla jäljessä tässä(kin) haasteessa! 28 kirjaa luettu.


message 13: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Jatketaan tähän samaan ketjuun elokuunkin viikkokertaukset.

(Pitäisi ehkä itsekin vähän aktivoitua, mutta ei vain jostain syystä jaksa ajatella tai kirjoittaa oikein mitään...)


message 14: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Jul 30, 2018 04:14AM) (new)

Annamariah | 1764 comments Heinäkuussa Helmet-haasteeni näemmä edistyi huikeat kaksi kirjaa... Kokonaistilanne on nyt 36/50, joten aikataulussa ollaan toki ihan reippaasti. Helpot kohdat vain alkavat olla täynnä, ja listalla on monta sellaista haastekohtaa, joihin ei löydy sopivaa (vielä lukematonta) teosta omasta hyllystäni. Sitten kun kirjastokortiton kesä loppuu, pitänee alkaa lainata tehokkaasti haastekirjoja.

Kohtaan 36 (Runo on kirjassa tärkeässä roolissa) sijoitin vähän yllättäen Jean M. Untinen-Auelin paleofiktioromaanin Luolien suojatit. Valtavan pitkää Emon laulua toistetaan tai siihen viitataan sen verran monessa kohdassa, että päätin kirjan täyttävän tämän haastekohdan kriteerit.

Kohtaan 20 (taiteilijaelämäkerta) sijoitin Carol Shieldsin Jane Austen -elämäkerran, jonka löysin kirjankierrätyksestä. Taitelija se kirjailijakin on.


message 15: by Lumissa (last edited Sep 02, 2018 01:14PM) (new)

Lumissa | 818 comments Olen saanut tämän projektin etenemään elokuun aikana tähän mennessä kolmella kirjalla, ja kolmeen taitaa jäädäkin. Ennustetusti hyvä luku-flow tyssäsi töiden alkuun.

Lukupiirikirjanakin ollut Häivähdys purppuraa meni kohtaan 27 (sateenkaariperhe tai samaa sukupuolta oleva pariskunta). Aluksi olin ajatellut sijoittaa sen Popsugar-lukuhaasteeseen, mutta koska olen pitänyt jonkinlaista Helmetiä suosivaa linjausta, jotta saan edes toisen näistä valmiiksi, niin ihan hyvin tämä meni näinkin päin.

Pussikaljaromaani sattui mukaan herätelainana kirjastosta. Lähikirjastosta löytyi p**kahylly, joka oli niin hyvä idea ja lukijoiden kirjoihin jättämät saatelappuset niin mainioita, että ei sieltä ilman jotain luettavaa voinut kävellä pois. Joo, aika kehno tämä oli kyllä. Rimminen sai tehdä seuraa "näitä älä lue" -listalle jo päässeille Nousiaiselle, Lipastille ja Itkoselle. Mutta yksisanaisen nimen kohta (39) täyttyi tällä ainakin ihan puhtaasti.

Onneksi satuin lukemaan tuohon Pussikaljaromaanin perään Joel Haahtelan Perhoskerääjän, enkä nyt sitten vielä menettänyt toivoani tuon ikäpolven suomalaisiin mieskirjailijoihin. Pieni kirja oli tiivistunnelmainen ja tuli luetua päivässä. Koska se sattui kirjastosta mukaan muistettuani sen olleen lukuvalmentajan suosituslistalla, niin siinä oli sitten kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja (50).


message 16: by Noora (new)

Noora | 884 comments Viimeisimmän päivityksen jälkeen olen saanut kolme kirjaa Helmet haasteeseen. Kahdesta aikaisemmasta luulin jo tänne kirjoittaneeni, mutta en sitten vissiin ollutkaan.

Yhden lapsen kansa: Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret kirjan kuuntelin äänikirjana. Kirja ei sykähdyttänyt tai tuonut minulle mitään uutta näkökulmaa, minusta "tieteellinen" ote oli myös hiukan yksipuolinen. Samoin kirjassa oli todella paljon toistoa. Ihan mielelläni sen kuitenkin kuuntelin, en siltikään ymmärrä kirjan saamaa suurta hypetystä. Sijoitin kirjan kohtaan 45. Palkittu tietokirja. Aika moni muu on laittanut saman kirjan samaan kohtaan.

Pasasen perheen tarinat Hammaskeiju oli ihana piristys muiden kirjojen väliin. Tykkäsin kovasti. Kirja löytyi myös omakirjahylly haasteesta, jonka lisäsin haasteeseen vain sen takia, että saisin kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Kaksi haastetta eteenpäin helpolla kirjalla. Täytin kirjan kohdalla kirja kertoo vanhemmuudesta (19.).

Viimeisin haasteeseen saatu kirja on Historian kauneus. Minulla oli tälle kirjalle vielä tässä vaiheessa kaksikin sijoituspaikkaa 8. Balttialaisen kirjailijan kirjoittama kirja tai 35. entisen itäblogin maasta kertova kirja. Valitsin 35 kohdan, koska 8 kohtaan on pari helpohkoa kirjaa ajatuksissa jo valmiiksi.

Tilanne on tällä hetkellä 39/50. Loput kohdat ovatkin sellaisia, joihin ei varmastikaan tule enää vahingossa täyttöä lukupiirin kirjoista tai muista lukemistani kirjoista. Jonkinasteista suunnitelmaa on kehitteillä jo moneen kohtaan, joihin voi jotain etukäteissuunnitelmaa tehdä. Täysin avoinna ja ilman suunnitelma on enää kohta 30. kirja liittyy ensimmäiseen maailmansodan aikaan. Mulla on sellainen muistikuva, että joku lukupiirin kirja saattaa jopa osua aiheeseen vielä, joten annan sen nyt odottaa suunnitelmia ja keskityn noihin mihin jo tiedän mitä haluan.

Mulla on myös kirjastohenkilökunnan, ystävän/perheenjäsenen valitsema sekä sattumanvarainen kirja jäljellä. Niihin ei paljon suunnitella mitään etukäteen....


message 17: by Desertorum (new)

Desertorum | 1176 comments Minä olen ottanut uuden tavan hiukan vähentää TBR—listaa, eli pyrin lukemaan yhden random kirjan hyllystä (mies arpoo numeron). Pääasiassa nyt muutenki luen oman TBR-listan kirjoja mutta on jotenkin kutkuttavaa kun ei tied yhtään mikä sieltä valikoituu.

Joka tapauksessa tässä kuussa valinta osui Anne McCaffreyn Pernin lohikäärmeritarit sarjan ensimmäiseen osaan; Lohikäärmeen lento. Ja tämähän sopi oikein hyvin koska sain haasteen lohikäärme-kohdan täytettyä.
Kirja oli jäänyt mielestäni ajasta jälkeen (kirjoitetty 60-luvulla), tosin silloin varmasti ollut uraa uurtava. Enkä kyllä aio jatkaa sarjaa. Mietin jo, että onneksi en ole Annamariah kun muuten edessä olisi vielä 14 kirjaa läpi kahlattavaksi 😉

Haasteesta puuttuu 6 kirjaa joista kahteen olisi jonkinlainen idea mutta muuten pitäisi oikeasti hieman suunnitella.


message 18: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Noora wrote: "Mulla on sellainen muistikuva, että joku lukupiirin kirja saattaa jopa osua aiheeseen vielä"

Sotakirjallisuudessa on varmaan vahvoilla Länsirintamalta ei mitään uutta ja vähän olen miettinyt, valitsisinko diktaattorina vuoden viimeiseksi tiiliskiviklassikoksi Sotamies Svejkin. Ymmärtääkseni se on kuitenkin pituudestaan huolimatta varsin nopea luettava.


message 19: by Peony (new)

Peony (peony79) | 730 comments Mä olen yhden kirjan jäljessä tässä haasteessa nyt elokuun viimeisenä päivänä. On mennyt pari viikkoa semmosessa hösselissä, että en ole tullut lukeneeksi oikeastaan ollenkaan. Mulle iski kesän loppupuolella jotenkin lukujumi. En edes tiedä miksi. Esimerkiksi kirja jota tällä hetkellä (edelleenkin) luen, eli Tuulen viemää, on tosi hyvä. Joka kerta kun vain ryhdyn sitä lukemaan, niin se on oikein hyvä. Mutta jokin ihme saa mut kuluttamaan kaiken aikani kaikenlaiseen muuhun toimintaan kuin lukemiseen. Ei meinaa fiktio vetää oikein puoleensa. Kovasti himottaisi mennä selaamaan kirjastoon kaikenlaisia mielenkiintoisia tietokirjoja.

Joskus mulle tulee tämmönen kummallinen olotila, jossa fiktio tuntuu melkein merkityksettömältä ja on työlästä virittäytyä niihin maailmoihin. Toivottavasti lukuinto tästä yltyy syksyn mittaan. Tuntuu, että lämmin sää jotenkin vieroitti lukemisesta. Kuulostaa varmaan naurettavalta, mutta lukuinto katosi hikisissä helteissä ja vieläkin meidän talo on jotenkin aika kuuma ja se saa kropan ja mielen toimimaan jotenkin veltommin.


message 20: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Minä olen yhden kirjan jäljessä ja mulla on yhdeksän kirjaa kesken, äänikirjojakin useampia... Että toisaalta on ihan hyvä tilanne, mutta toisaalta enää ei voi oikein aloittaa yhtään kirjaa ennen kuin saa muutaman luettua.


message 21: by Maarit (last edited Sep 02, 2018 11:55AM) (new)

Maarit | 84 comments Aikataulussa ollaan, tosin lukutahti on nyt taas hidastunut kun loma loppui ja työt alkoivat. Töitä varten kun olisi taas vinopino muuta luettavaa, joita en tähän haasteeseen sijoita (lasten- ja nuortenkirjallisuutta). Kesken on kyllä vaikka ja mitä kirjaa, eiköhän niistä suurin osa tai ainakin pari haasteeseen tiensä löydä.

Nyt heinä-elokuulla olen lukenut viisi kirjaa, jotka olen tähän haasteeseen sijoittanut sekä muutamia sellaisia, joita en jostain syystä ole vain halunnut tähän laittaa, vaikka ne olisivat periaatteessa johonkin vapaaseen kohtaan menneet. Ehkä käytän niitä, jos epätoivo iskee, mutta en usko näin käyvän. Viimeiseksi kohdaksi jää mitä ilmeisemmin tuo kirjaan tarttuminen pelottaa, koska tuo 1Q84 tuolla hyllyssä kummittelee enkä vain jaksa siihen tarttua...


back to top