Suomalainen lukupiiri discussion

Peter Pan
This topic is about Peter Pan
23 views
Genrehaaste 2018 > Peter Pan (lasten- ja nuortenkirjallisuus)

Comments Showing 1-10 of 10 (10 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Jul 31, 2018 12:08PM) (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments Äänestys päättyi tasatilanteeseen, joten pääsin käyttämään valtaani ja valitsin eniten ääniä saaneista kirjoista J. M. Barrien klassikon Peter Pan. Tarina on varmasti useimmille tuttu Disneyn piirroselokuvasta, mutta kirjaa yhtä moni ei liene lukenut.

Suosittelen hankkimaan tuon linkittämäni painoksen, jos luette suomeksi, sillä tuo Sari Karhulahden käännös on ainoa saatavilla oleva lyhentämätön suomennos.

Keskustelu aukeaa 16.7.


message 2: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments Aika viime tippaan jäi, mutta ehdinpäs avata ketjun oikean vuorokauden puolella!

Vielä en ole ehtinyt aloittaa, mutta kirjastokortittoman kesän hengessä latasin kirjan tabletilleni Project Gutenbergistä. Jos luette suomeksi, suosittelen tosiaan Sari Karhulahden käännöstä – keskustelu varmasti toimii parhaiten, kun kaikilla on lyhentämätön laitos.


Desertorum | 1175 comments Nopeasti tuli luettua tämä. En tiedä miksi ajattelin tämän olevan aika pitkä ja hidaslukuinen.
Siitä on todella kauan kun olen nähnyt tästä Disney-version mutta tuntui, että kirja oli lyhyempi tapahtumien osalta kuin elokuva. Ja joissain asioissa muistelin, että asiat olisi menneet hiukan eri tavalla.
(Tuli muuten mieleen tästä leffa/kirja asiasta, että jossain kirjavlogissa oli lukupiiri missä luettiin kirjoja ja katsottiin niihin perustuva elokuva. Voisi olla ihan hauska konsepti? Esim. ensi vuodelle kokeilla muutaman kirjan kohdalla? Mutta tämä meni ihan ohi varsinaisen aiheen!)

Kirja oli ihan viihdyttävä ja ehkä hiukan eroaa nykyajan lastenkirjoista, olemalla aika raaka? Toisaalta en ole hirveän paljon lastenkirjoja lukenut. Mutta tuntuu, että nykyään ehkä tarkemmin rajataan mistä saa kirjoittaa. Minä taas ajattelen, että lapsena sitä ei ota kaikkea ihan niin tosissaan ja usein on tosiaan myös hiukan sydämetön (kuten kirjassa sanotaan). Mitä itse muistan lapsena, niin kirjat ei pelottaneet eikä kauhistuttaneet koska sen pystyi omassa mielessä kuvitella. Sen sijaan tv-ohjelmat saattoi joskus pelottaa (esim. salaa katsottu Taru sormusten herrasta animaatio).


message 4: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments Mä en varmaan ole nähnyt Disney-leffaa ainakaan kokonaan, mutta olen muistaakseni lukenut siitä pienenä sarjakuvaversion? Oli kai joku Aku Ankan erikoisliite joskus muinoin, meillä oli nimittäin mökillä ja kotonakin iso kasa vanhoja akkareita.

Sain tänään aloitettua ja luin muutaman ensimmäisen luvun. Kerronta on aika jännää ja jotenkin kiehtovaa. Aloin miettiä, mitä olisin tykännyt kirjasta lapsena, tekstissä kun on myös sellaisia elementtejä, joita en varmaan pienenä olisi huomannut/tajunnut ollenkaan. Melkein tekisi mieli lukea kirjaa ääneen jollekin lapselle, että näkisin, miten hän reagoi.

Alun perusteella nimihenkilö vaikuttaa varsin itsekeskeiseltä ja hieman ilkeältäkin. Tai sitten mulla on vaan ennakkoluuloja, kun Once Upon a Time -tv-sarjassa Peter Pan on pahis ja kapteeni Koukku vähän vähemmän pahis :D

(P.S. Mietin vähän tuota kirja+leffa-ideaa, ja mulla on muutamia ajatuksia, miten sellaista voisi toteuttaa. Palataan asiaan, kun Tytti taas loppuvuodesta kyselee ideoita ensi vuodelle :D)


Peony (peony79) | 728 comments Luin tämän kirjan parissa päivässä. Todellakin oman aikansa tuote - sadan vuoden ikä näkyy. Kerronta oli todella hauskaa ja väliin laitettiin kummallisia "faktoja" siitä miten maailma toimii. Hauskan psykedelisiä mielikuvia. Annoin tälle 3 tähteä täällä, vaikka todellinen arvioni olisi ollut ehkä 2,5. Sillä vaikka kerronta oli mielikuvituksekasta, niin tarina oli vähän hajanainen kudos kaikenlaisia sattumuksia. Nippu pienempiä tapahtumia laitettuna ketjuun. Semmosesta tulee usein vähän väkertämällä väkerretyn makua tarinaan.

Tiesin, että kirjassa olisi väkivaltaa, mutta määrä ja laatu pääsivät kyllä yllättämään. En ole pöyristyjä-tyyppiä, mutta olin ehkä hiuksen hienosti pöyristynyt..lähinnä kun luin vähän sillä silmällä, että jos lukisi tämän siskon pojalle.. taitaisi mennä pojalla silmät lautaselle. Nykylukijalle tässä on ongelmallinen sukupuolirooleihin ja ihmisryhmiin suhtautuminen. Noita tulee eteen vanhoissa lasten tarinoissa siellä täällä, mutta ne voi aina selittää, että vanhana aikana ihmiset ajatteli näin. Tässä kirjassa löytyisi selittämistä vähän tiuhempaan.


message 6: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments Kolme tähteä annoin. Ehkä tämä(kin) on niitä kirjoja, jotka pitäisi lukea lapsena, jotta ne tekisivät syvällisemmän vaikutuksen? Tykkäsin Barrien kerrontatyylistä ja kirjassa oli paljon hauskoja yksityiskohtia, mutta kokonaisuus jäi kuitenkin jotenkin hieman valjuksi.

Peter Pan on kyllä mielenkiintoinen hahmo, samaan aikaan sekä sankari että vähän pahis. Minkä ikäiseksi muuten kuvittelette Peterin? Tekstissä mainitaan useampaankin otteeseen, että hänellä on vielä maitohampaat suussa, mutta sillä perusteellahan Peter olisi korkeintaan noin 6-vuotiaan tasolla, ja mielestäni hän kyllä vaikuttaa hieman vanhemmalta... (Tietenkin hän on periaatteessa ikivanha, mutta kuten kirjassa sanotaan, hän ei ikinä muutu eikä kasva eikä kehity, vaan elää itsekkäästi päivä kerrallaan, seikkailusta toiseen ja unohtaa kaiken varsin nopeasti.)

Naisille tosiaan on kirjassa tarjolla aika lailla ne kaksi perusroolia: pyyteetön kotiäiti ja femme fatale. Ja kovasti vahvistetaan myös "naiset rakastuvat renttuihin" -stereotypiaa, kun kaikki tuntuvat pitävän niin kovin Peter Panista, joka on melkoinen narsisti :D


Noora | 884 comments Minäkin sain tämän päätökseen. Nopeamminkin sen olisi lukenut, mutta kirja ei oikein jaksanut pitää mielenkiintoani yllä ja aloin lukemaan muitakin kirjoja siinä ohessa. Tarina oli pääpiirteissään valmiiksi jo niin tuttu, että juoni ei tuonut itsessään mitään uutta eikä tarinan pidentäminen tuonut siihen minusta mitään lisää. Paitsi, että tämä on raaempi kuin useimmat muunnelmat. Olisin halunnut lukea tämän ääneen lapsilleni, mutta heitä ei enää kiinnostanut Peter Pan. Pohdin pitkään tähtien määrää, kaksi vai kolme. Päätin lopulta antaa kolme, ehkä se tulee klassikkostatuksen takia. Jos tarina on itselle jo entuudestaan liian tuttu niin ei siitä voi kirjan arvosteluissa rangaistakaan.


Reija | 188 comments Tarina oli kyllä kovin tuttu, en kyllä muista olenko kirjaa aiemmin lukenu vai vain katsonut leffat. Eniten ehkä herätti fiiliksiä kun lukemani kirjan alussa oli vähän Barrien elämänkertaa ja se muistutti aika kovasti Finding Neverland leffan juonta josta pidän todella paljon.

Joo kyllä Peter ainakin leffoissa vaikuttaa vanhemmilta. Eihän se mikään kaikkitietävä ole mutta ei mikään ihan lapsikaan. Toisaalta ehkä Wendy tuntee että se voi olla Peterille äiti jos Peter on jonkun verran häntä nuorempi. Oliko ne hänen veljet jotain 4 ja 6 vai muistanko omiani.. kyllä Peter vaikuti niitä vanhemmilta. Vähän tunsin häntä kohtaa kun ajattelee että tyyppi pysyy ikuisesti lapsena mutta käy saman ikkunan takana kuuntelemassa satuja jossa lapset kasvaa aikuisiksi ja saa omia lapsiaan. Ois tainnu poika kaivata halausta vaikka reipasta esittikin (tai sitten luin tän vähän liian tunteella).


message 9: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Aug 11, 2018 07:21AM) (new) - rated it 3 stars

Annamariah | 1764 comments Peter tosiaan samaan aikaan sekä halveksuu kaikkia äitejä että kaipaa itsekin sellaista... Aika perus pettyneen lapsen reaktio: "äidit on ihan tyhmiä, en ois halunnutkaan", mut silti pitää ryöstää itselleen äidinkorvike :D


Lumissa | 818 comments Piti käydä toteamassa tännekin, että Peter Pan tuli luettua. Ihan jouhevasti kulkeva lastenkirja, josta ilmeisesti pidin enemmän kuin muu täällä. Ehkä siitä on niin pitkä aika, kun olen viimeksi lastenkirjoja lukenut, että klassikonkin laatu pääsi yllättämään iloisesti?

Sukupuoliroolit ja muut olivat tosiaan nykylukijan kannalta vähän ongelmallisia, mutta menköötpä nyt. Kirja kuitenkin sai aika paljon anteeksi alun tarinalla kirjailijasta ja orpopojista. Ja monet jutuista kuitenkin olivat sen verran hauskoja, että niidenkin perusteella voi antaa anteeksi muita ongelmakohtia. Ainakin äitiä kaipaavat merirosvot ja ryyppyreissulta palaavat keijut hymyilyttivät. Itse Peter oli kyllä melkoinen riiviö.

Huomasin muuten, että kirjan alkuperäinen suomentaja oli Tyyni Tuulio, joka ilmeisesti nyt siis oli viime vuonna luetun Säädyllisen murhenäytelmän kulisseja ylläpitävä Elisabet-rouva.


back to top