Suomalainen lukupiiri discussion

40 views
Vuosi 2018 > Elokuu: Hullu vuosi 1968

Comments Showing 1-12 of 12 (12 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jun 24, 2018 06:43AM) (new)

Tytti | 2539 comments Elokuuhun on aikaa enää reilu kuukausi, ja sen teemaksi olen ajatellut vuoden 1968 tapahtumia Euroopassa ja ehkä muuallakin maailmassa (elokuussa 1968 Tšekkoslovakia miehitettiin Prahan kevään päätteeksi). Tämä mielessä kävin myös kyselemässä vinkkejä kirjastosta, mutta selkeitä vaihtoehtoja ei kovin löytynyt, ja lukupiirissähän on jo luettu Olemisen sietämätön keveys.

Lukemattomien kirjojen listopiaäänestyksessä toisena olisi kuitenkin Puolikas keltaista aurinkoa, joka kertoo Biafran sodasta, jota käytiin 1967-70 ja nälänhätä nousi otsikoihin juuri 1968. Lisäksi olisi tietenkin myös Tankkien kesä, joka sijoittuu vähän lähemmäksi, eli Kuopioon. Listaan myöhemmin vielä alle myös muut ehdotukset, jotka kirjaston täti minulle lähetti.

Onko kenelläkään mielipiteitä teemasta tai ehdotuksia kirjoista?


message 2: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jul 01, 2018 06:59AM) (new)

Tytti | 2539 comments Kirjastosta saamani ehdotukset jo mainitsemieni lisäksi, näköjään läheskään kaikkia ei löydy Goodreadsista:

Eurooppa
Raimo Kinnunen: Brusinka (2001)
Viivi Luik: Historian kauneus
Aulikki Oksanen: Alumiinipata (1984)
Josef Škvorecký: Ihmismielten insinööri
Alpo Ruuth: Sikopaimen ja prinsessa (1987)

USA
Nathan Hill: Nix
Richard Jessup: Vesimiehen aikaan (A Quiet Voyage Home, 1970)
Toni Morrison: Paratiisi
Sara Stridsberg: Unelmien tiedekunta
Alice Walker: Meridian (Meridian)

Varsinaista suosikkia minulla näistä ei ole, lähimmäksi pääsee ehkä Luikin Historian kauneus, sillä se taitaa liittyä selvimmin vuoden 1968 tapahtumiin. Aika erikoista, että näin mielenkiintoisesta vuodesta kertovia kirjoja on ainakin suomeksi kirjoitettu tai suomennettu niin vähän.


message 3: by Reija (last edited Jun 30, 2018 01:26AM) (new)

Reija | 188 comments Joulukuussa Apollo 8 kiersi kuun ja otti sen kuuluisan Earth rise kuvan joten joku avaruuskirjakin voisi olla kiva. Omalla listalla on ollut tuo 1968: The Year That Rocked the World ja huomasin Suomalaisen sivuilta että käännöskin olisi tulossa mutta ei varmaan ehdi elokuuksi.

1968 taisi olla aika hullu vuosi. From earth to moon tv-sarjassa jossa käydään Nasan lentojen historiaa oli koko jakso omistettu vuodelle, joka tietysti tuon kuun kiertoradalle pääsyn myötä oli hieno saavutus mutta samalla ne kaikki protestit, murhat ja mielenosoitukset tuli koko tarinan läpi. (Ja lopussa avaruusjuttu tietenkin pelasti koko vuoden..sarja oli ehkäpä tehty yhteistyössä) Tuossa pätkä sarjaa.


message 4: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jul 01, 2018 07:12AM) (new)

Tytti | 2539 comments (Päivitin kakkosviestiin saamani ehdotukset.)

Kyllä kai sitä ihan syystä kutsutaan "hulluksi vuodeksi" ("alkuperäinen" Euroopan hullu vuosihan oli 1848), sillä Prahan kevään, Yhdysvaltojen murhien lisäksi ja Vietnamin sodan tapahtumien lisäksi myös Pariisissa oli opiskelijamellakoita, samoin näköjään Meksikossa, ja Suomessa puolestaan vallattiin Vanha ylioppilastalo jne.

Tässä on enkunkielisen Wikipedian artikkeli kyseisestä vuodesta: https://en.wikipedia.org/wiki/Protest...

Ja olen näköjään itse jo joskus lisännyt tuon Reijan mainitseman kirjan suomennoksen, 1968 – vuosi joka vavahdutti maailmaa. Onkohan siitä tulossa uusi painos, sillä näyttäisi ilmestyneen jo 2008? Olisi kyllä ihan mielenkiintoinen, mutta en oikein tiedä, sopiiko tietokirja lukupiirikirjaksi, erityisesti noinkin pitkä ja joka on enemmänkin yleisesitys, eikä kerro jostain tietystä aiheesta...


message 5: by Noora (new)

Noora | 884 comments Historian kauneus vaikuttaa mielenkiintoiselta. Saisin sen myös Helmet haasteeseen vielä mukaan.


message 6: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 718 comments Tuo historian kauneus kyllä houkuttelee.


message 7: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Äänestys elokuun teemakirjaksi on auennut!

Laitoin neljä vaihtoehtoa, mutta omankin saa vielä lisätä, jos jokin sopiva jäi ulkopuolelle. Aikaa on reilu viikko, äänestys sulkeutuu 20.7.

https://www.goodreads.com/poll/show/1...


message 8: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Voisin vielä mainita Kohtalona Rauhaniemi, jos jotakuta kiinnostavat dekkarit. Minun melkein pitäisi lukea tuo, sillä eräs kaverini myös asuu Rauhaniemessä... :D


message 9: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jul 18, 2018 02:41AM) (new)

Tytti | 2539 comments Vielä on pari päivää aikaa äänestää, äänestys löytyy tästä linkistä:
https://www.goodreads.com/poll/show/1...

Tilanne on aika tiukka, yksi kirjoitettukin ehdokas on tullut.

(Poistin sen nyt kotisivulta, jotta toinen äänestys voi näkyä. Muistelin, että sen aika olisi tullut vasta ensi viikolla, mutta meneehän se näinkin.)


message 10: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Ja niinhän siinä sitten kävi, että tuli tasapeli eli Historian kauneus ja Puolikas keltaista aurinkoa saivat molemmat neljä ääntä. Yritin tässä helteessä nyt sitten päättää, että kummanko valitsen, ja päädyin virolaiseen Historian kauneuteen, ehkä siksi koska toisen vaihtoehdon yksi neljästä äänestä oli minun, ja sopiihan se teemaankin paremmin. (Puolikas keltaista aurinkoa on kyllä tulossa luettavaksi, onhan se korkealla Lukemattomat-listopiassa, mutta vielä pitäisi löytää sille sopiva hetki.)

Historian kauneus on saanut vähän ristiriitaisia arvosteluja, joten keskustelua se varmasti herättää.


message 11: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Mä vähän päättelin noiden arvostelujen perusteella, että en varmaan tule pitämään tuosta kirjasta lainkaan. "Suggestiivisesti hengittävä kerronta" ei todellakaan kuulosta sellaiselta, mistä tykkään. Onneksi kirja on lyhyt...


message 12: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments No tuo pituus oli myös yksi syy, Silmänkääntäjä kun on varsin paksu. Tosin voi olla, että se ei tee siitä yhtään sen nopeammin luettavaa...


back to top