Netherlands & Flanders group discussion

note: This topic has been closed to new comments.
118 views
Challenges - Uitdagingen > Zomer 2018 - Non-Fiction boeken

Comments Showing 1-50 of 98 (98 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by BookLovingLady (last edited Jun 21, 2018 10:56PM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments

Voor velen van ons mogelijk een iets lastigere uitdaging dit keer (tot je er goed over na gaat denken...), want het onderwerp van de zomer uitdaging 2018 is: NON-FICTIE boeken.

Alle non-fictie boeken, zoals autobiografieën, biografieën, geschiedkundige boeken, historische werken, essays, studieboeken (de ‘Dummies’ serie bijvoorbeeld), medische werken, politieke werken, topografische werken, reisbeschrijvingen, brieven, dagboeken, kunstboeken, culturele boeken, informatieve boeken, wetenschapsboeken, filosofische werken, memoires, enzovoorts enzovoorts, zijn voor deze uitdaging akkoord. Het maakt niet uit in welke taal het boek wordt gelezen, zolang er maar een Nederlandse vertaling van het boek bestaat. Boekberichten, titels van gelezen boeken, namen van gelezen auteurs, etc., kunnen hier bij dit topic worden achtergelaten. Veel leesplezier gewenst allemaal!

P.S.
Vergeet niet je even via de homepage van de groep aan te melden voor deze uitdaging. Alvast bedankt.


message 2: by BookLovingLady (last edited Jul 18, 2018 10:30AM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments Toen ik over een onderwerp voor deze uitdaging nadacht, dacht ik in eerste instantie dat non-fictie boeken een moeilijk onderwerp zou zijn. Tot ik er goed over na ging denken :-) Want zelfs ík heb veel meer (vertaalde) non-fictie boeken dan ik in eerste instantie dacht.

Ik denk nu aan de volgende boeken bijvoorbeeld: Moresnet: opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje, Janet Frame: The Complete Autobiography, Round Ireland with a Fridge, De kleur van henna, Samuel Pallache : koopman, kaper en diplomaat tussen Marrakesh en Amsterdam, Verre jaren : herinneringen uit het tsaristische Rusland, Avonturen aan de Wilde Kust, en nog véél meer titels. Veel te veel om op te noemen (wat dacht je van de Boekenweek essays bijvoorbeeld), maar ik heb dan ook al even de tijd gehad om hier over na te denken :-)


message 3: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Wederom een leuke uitdaging. Het boek dat ik nu aan het lezen ben, I am Ozzy, past goed in deze challenge. Verder ben ik van plan om deze zomer weer wat boeken te lezen via de Vakantiebieb en daar zitten ook wat titels bij die bij deze challenge passen. Dus ik denk dat het niet zo moeilijk is om deze challenge te halen. Al zijn er twee boeken die een twijfelgeval zijn. Telt een roman gebaseerd op waargebeurde feiten ook? Zo zit in de Vakantiebieb het boek Lieveling van Kim van Kooten. In de beschrijving staat dat deze roman gebaseerd is op de jeugd van Pauline Barendregt.


message 4: by BookLovingLady (last edited Jun 21, 2018 01:00AM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments Hannie wrote: "Al zijn er twee boeken die een twijfelgeval zijn. Telt een roman gebaseerd op waargebeurde feiten ook? ..."

Lieveling is inderdaad een twijfelgeval. Ik moet zeggen dat ik het boek niet ken, het zegt me werkelijk niets. Maar ik zou zeggen van niet, als ik het zo lees op GR. Heb je genoeg andere boeken om het minimale aantal voor deze uitdaging te halen?


message 5: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Ik heb er genoeg om het minimale aantal van de challenge te halen. Ik kijk dan wel als ik het boek gelezen heb of het kan meetellen of niet.


message 6: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3053 comments Hannie wrote: "Ik heb er genoeg om het minimale aantal van de challenge te halen. Ik kijk dan wel als ik het boek gelezen heb of het kan meetellen of niet."

Lijkt me een prima idee :-)


message 7: by lethe (last edited Jun 21, 2018 12:16PM) (new)

lethe | 680 comments Mod
Bij deze challenge heb ik verbazingwekkend genoeg heel wat meer keus dan bij de vorige :-)

Aangezien ik geen non-fiction-plankje heb, moest ik de boeken bijeensprokkelen van mijn egodocumenten-plank (de meeste), en verder koos ik één reisboek (ik neem aan dat In Patagonia van Bruce Chatwin nog wel mag, hoewel later is gebleken dat hij veel gefictionaliseerd heeft), één true-crime-boek en één self-help-boek.

Ik verheug me erg op De autonauten van de kosmosnelweg van Julio Cortázar en Carol Dunlop, ik denk dat ik daarmee begin.


message 8: by BookLovingLady (last edited Jun 21, 2018 11:21PM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments lethe wrote: "... hoewel later is gebleken dat hij veel gefictionaliseerd heeft..."

Doet me denken aan de memoires van de Canadese John Glassco, Herinneringen aan Montparnasse. Ook hier bleek later dat niet alles 'memoires' waren ;-) In Patagonia klinkt mij trouwens in de oren als De gezongen aarde van Bruce Chatwin. Dit stond destijds ook te boek als non-fictie, maar ik had tijdens het lezen soms mijn twijfels :-) Maar dat heb ik bij het lezen van een autobiografie of een memoire wel vaker. 't Zal wel aan het 'creative process' van de schrijver liggen, denk ik dan maar :-)

Ik heb overigens wel een non-fictie plank, maar heb een aparte planken voor (auto-)biografieën, geschiedenis, kunst, reizen, en dergelijke, dus ik moest even denken, mede omdat lang niet alles vertaald is.

De autonauten van de kosmosnelweg deed mij meteen denken aan het door mij nog ongelezen Campervan Kama Sutra: Outback Australia, with a camper trailer, three kids and a dog.* van John Perrier, maar ik denk alleen niet dat dit vertaald is. Jammer.


message 9: by BookLovingLady (last edited Jun 21, 2018 10:45PM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments Ik zag op televisie een tijdje geleden de film gemaakt naar aanleiding van het boek Tracks (Sporen in de woestijn: met kamelen door Australië) van Robyn Davidson. De film was goed; veel beter dan ik me het boek herinnerde. Dus ik zal het boek mogelijk voor deze uitdaging eens herlezen, want ik ben toch wel benieuwd hoe ik er nu tegenaan kijk...


message 10: by lethe (new)

lethe | 680 comments Mod
Ik zie De kleur van henna van Esther Freud op je plankje staan. Ik heb Hideous Kinky destijds gelezen en ik zou het geen non-fictie noemen. De originele titel staat ook ingevoerd als Hideous Kinky: A Novel.


message 11: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3053 comments @lethe
Ah, dank je wel! Heb 'm nog niet gelezen (natuurlijk) maar zal 'm van mijn plank afhalen (heb toch meer dan genoeg keus). Had 'm op mijn plank gezet omdat het bij vindboek.nl namelijk als non-fictie stond (een soort 'half- half' om precies te zijn).


message 12: by lethe (new)

lethe | 680 comments Mod
Ja, het wordt omschreven als autobiografische roman. Ik weet niet hoeveel ervan echt is gebeurd, maar ik vond het de stijl hebben van een roman. Wel een aardig boek trouwens :-)


message 13: by Sanne (new)

Sanne (sanneennas) | 53 comments Leuke challenge! Ik heb gelijk op mijn plank en de bieb gekeken wat ik nog wilde lezen qua non-fictie. Ik hou zelf erg van historische non-fictie en zag bij de luisterboeken van de bieb meerdere boeken van Annejet van der Zijl staan. Ben vandaag aan Sonny Boy begonnen. Heerlijk boek!


message 14: by Sanne (new)

Sanne (sanneennas) | 53 comments Booklovinglady wrote: "Ik denk nu aan de volgende boeken bijvoorbeeld: Moresnet: opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje..."

Ik ben erg benieuwd naar dat boek. Ik heb eerder dit jaar Zink van David van Reybrouck gelezen, en dat vond ik fascinerend! Ik zou wel meer willen weten over Moresnet. Trouwens is Van Reybrouck's dunnetje ook een echte aanrader: schitterend geschreven.


message 15: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) @Sanne, Sonny boy heb ik ook als luisterboek. Helemaal niet aan gedacht dat die ook kan. Meteen toegevoegd.


message 16: by BookLovingLady (last edited Jun 26, 2018 05:46AM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments Sanne wrote: "Ik heb eerder dit jaar Zink van David van Reybrouck gelezen, en dat vond ik fascinerend! Ik zou wel meer willen weten over Moresnet. ..."

Totdat ik Zink gelezen had, had ik nog nooit van Moresnet gehoord. Zink was inderdaad fascinerend om te lezen en het was voor mij dan ook de aanleiding om Moresnet van Philip Dröge te kopen, want net als jij wilde ik meer weten over dit vergeten, niet langer bestaande, landje.


message 17: by BookLovingLady (last edited Jun 27, 2018 03:08AM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments lethe wrote: "Ja, het wordt omschreven als autobiografische roman. Ik weet niet hoeveel ervan echt is gebeurd, maar ik vond het de stijl hebben van een roman. Wel een aardig boek trouwens :-)"

Autobiografieën komen voor deze uitdaging wel in aanmerking. Een makkelijk leesbare autobiografie leest immers altijd als een roman :-) Denk bijvoorbeeld aan de autobiografie van Tom Lanoye of van Karl Ove Knausgård (maar hoeveel er van waar is blijft natuurlijk altijd de vraag...) Doet mij trouwens denken aan iets anders wat nog niet op mijn plank voor deze uitdaging staat: Honger van Knut Hamsun schijnt ook een autobiografisch verhaal te zijn. Moet hier nodig eens naar kijken....

Ik denk persoonlijk dat veel (zo niet alle) schrijvers bij het schrijven van hun autobiografie wel een zekere 'dichterlijke vrijheid' of 'artistieke vrijheid' in acht nemen. Anders verkoopt het boek volgens mij niet... (De dbnl geeft, mijns inziens, een goede definitie van dichterlijke vrijheid: "Een eerste type vrijheid heeft betrekking op de relatie tekst - realiteit: literaire teksten mogen ‘liegen’ (fictionaliteit) door te verhalen over zaken die niet gebeurd zijn, of door waar gebeurde feiten te behandelen op een wijze die niet strookt met de historische realiteit.")


message 18: by lethe (new)

lethe | 680 comments Mod
Een autobiografie en een autobiografische roman vind ik zelf twee hele verschillende dingen, maar dat is misschien persoonlijk.

Hideous Kinky wordt bijvoorbeeld consequent vanuit het gezichtspunt van het kleinste meisje verteld, er is geen reflectie achteraf van de schrijver. Het is aan de lezer om vanuit zijn/haar volwassen standpunt de dingen te interpreteren die het meisje waarneemt of juist niet doorziet.


message 19: by BookLovingLady (last edited Jun 26, 2018 02:49AM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments lethe wrote: "Een autobiografie en een autobiografische roman vind ik zelf twee hele verschillende dingen ..."

Zijn er dan 'echte' autobiografieën? Dat wist ik niet. Dacht dat ze alleen in romanvorm verschenen. (Een dagboek, zoals bijvoorbeeld Oorlogsdagboeken: 1914-1918 of Het Achterhuis, is iets anders natuurlijk.) Biografieën kan ik me overigens van voorstellen dat ze alleen 'echte' feiten bevatten.


message 20: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Het boek dat ik nu lees, I am Ozzy, is een echte autobiografie. Het is niet geschreven als een roman, maar echt hoe zijn leven is verlopen. Al geeft hij wel aan dat het is hoe hij zich dat herinnert. Omdat hij veel drank en drugs (heeft) gebruikt kunnen zijn herinneringen wellicht niet altijd kloppen met hoe anderen bepaalde dingen hebben ervaren. Maar op zich is dat niet storend. Hij beschrijft het vanuit zijn oogpunt. Dus er zit wel degelijk een verschil in een autobiografie en een autobiografische roman. Een autobiografische roman zou ik niet mee laten tellen bij deze challenge. Overigens heeft Ozzy wel hulp gekregen bij het schrijven van zijn autobiografie. Maar dat komt vaker voor.


message 21: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Net I am Ozzy uitgelezen. Mijn eerste boek voor deze challenge. Een interessant boek. Hoewel een paar dingen inmiddels wel veranderd zijn. Zo was Ozzy dit jaar en vorig jaar weer op tv met een eigen serie, terwijl hij toen schreef dat hij dat nooit meer zal doen. Ook denk ik niet dat hij nu nog helemaal clean is, terwijl hij dat op het einde van het boek wel was. Desondanks een interessante inkijk in zijn persoonlijke leven.


message 22: by Laurence (last edited Jun 25, 2018 11:14PM) (new)

Laurence | 168 comments Man man, alweer geen eenvoudige challenge voor mij, aangezien ik bitter weinig non-fictie lees. En lethe/Hannie, als jullie het mij toelaten: ik reken autobiografische romans ook als non-fictie, anders haal ik het nooit ;)


message 23: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) @Laurence, Ik heb er op zich geen problemen mee. Al vind ik dat een boek als Lieveling van Kim van Kooten (https://www.goodreads.com/book/show/2...) dan ook mee moet kunnen tellen. Want of iemand zelf over zijn leven een roman schrijft of dat door een ander laat doen, maakt in mijn ogen niet zo veel verschil. Niet iedereen is in staat om een boek te schrijven. Autobiografieën worden ook niet altijd zelf geschreven. Het komt vaak voor dat dat door een ghostwriter wordt gedaan.

Overigens zitten er in de Vakantiebieb dit jaar verschillende non-fictie. Bijvoorbeeld het boek van Sonja Barend over haar leven en het boek van Hugo Borst over zijn demente moeder. Dus als je nog boeken zoekt voor de challenge zijn dat wellicht ook nog opties. En zo zitten er nog wel een paar boeken bij die in de categorie non-fictie passen.


message 24: by BookLovingLady (last edited Jun 26, 2018 02:55AM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments @Hannie
Zoals gezegd is Lieveling een twijfelgeval (hoewel ik zelf zou zeggen dat het niet telt). Je kunt het natuurlijk altijd lezen en het niet mee laten tellen voor deze uitdaging als je achteraf besluit dat het geen (of niet voldoende) non-fictie is. Heb ik bij een vorige uitdaging ook wel gedaan als na het lezen toch bleek dat een boek niet voldeed aan de normen van een uitdaging.
Een 'ghostwriter' is overigens iemand die niet genoemd wordt bij het publiceren van een boek, vandaar ook de naam 'ghost' ;-) Zie bijvoorbeeld Wikipedia hierover. Bij Kim van Kooten ligt dit toch anders.

@Laurence
Autobiografische romans zijn wat mij betreft non-fictie. Neem Dromen van water van Wiljo Oosterom bijvoorbeeld, of de autobiografische romans van eerder genoemde Karl Ove Knausgård of Tom Lanoye. Maar toegegeven, het blijft een beetje een grijs gebied.
Een vrijwel soortgelijke discussie (in het Engels) loopt overigens ook bij een Listopia :-)


message 25: by lethe (new)

lethe | 680 comments Mod
Als je autobiografische romans als non-fictie beschouwt, is Lieveling ook non-fictie, want een biografische roman 😉


message 26: by BookLovingLady (last edited Jun 26, 2018 06:02AM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments lethe wrote: "Als je autobiografische romans als non-fictie beschouwt, is Lieveling ook non-fictie, want een biografische roman 😉"

Hmmm ;-) Ben het hier niet helemaal mee eens, maar ook dit is een grijs gebied. Zoals gezegd, Hannie kan na het lezen besluiten of ze het boek al dan niet mee laat tellen.

Waar ligt de grens? Niet dat ik van plan ben dit te beantwoorden, ik kijk wel uit :-) Als iets een 'autobiografische roman' wordt genoemd, houdt dit dan automatisch in dat een schrijver een sterk vertekend beeld van zijn leven geeft om het boek 'interessanter' en/of 'leesbaarder' te maken? Of is het een uitgever die besluit iets een autobiografische roman te noemen, dat zou ook nog kunnen natuurlijk. Heel erg lastig. Wat is waar en wat niet, dat is, mijn inziens tenminste, alleen bekend aan de schrijver bij publicatie van een autobiografie/autobiografische roman (en deels zal het ook met perceptie te maken hebben). Dit geldt overigens niet alleen voor autobiografieën, maar ook voor memoires (zie mijn eerdere opmerking over John Glassco bijvoorbeeld), reisverhalen, enzovoorts... Want wat te denken van de als een roman weglezende (reis)verhalen van Lieve Joris (of Bruce Chatwin, of Bill Bryson) bijvoorbeeld? Of, om het in het extreme te trekken, In koelen bloede? Nogmaals, héél lastig...


message 27: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Ik denk dat de scheiding soms lastig is, vooral bij autobiografische en biografische romans. Het is voor een lezer niet altijd duidelijk wat nu echt gebeurd is en wat verzonnen is. Sommige schrijvers zijn daar heel open over, maar andere weer niet.

De boeken Paaz en Up van Myrthe van der Meer zijn bijvoorbeeld ook autobiografisch. Over het eerste boek schrijft ze in het dankwoord dat het bijna een-op-een verslag is van haar opname op de paaz. Bij het tweede boek geeft ze aan dat ze haar ervaringen in de psychiatrie als het ware heeft samengevat. Dus hoewel het wel waargebeurd is, heeft ze wel wat dingen aangepast om er een lopend verhaal van te maken. Toch zou ik haar tweede boek wel onder non-fictie scharen.

Van Willem Elsschot is bekend dat hij zijn boeken baseerde op dingen die hij zelf meemaakte. Toch zou ik zijn boeken niet als non-fictie classificeren. Er zijn heel veel schrijvers die dingen uit hun eigen leven gebruiken. Zo las ik een tijdje terug Het meisje uit de trein van Irma Joubert. Zij kreeg het idee voor dit boek door een ontmoeting met iemand. En ondanks dat er wat dingen uit de Tweede Wereldoorlog in verwerkt zijn, is het verhaal zelf verzonnen.


message 28: by lethe (new)

lethe | 680 comments Mod
Booklovinglady wrote: "Of, om het in het extreme te trekken, In koelen bloede?"

In Cold Blood zou ik zeker non-fictie noemen.


message 29: by BookLovingLady (last edited Jun 26, 2018 11:02AM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments lethe wrote: "In Cold Blood zou ik zeker non-fictie noemen."

Ik ook :-) maar wie zegt met zekerheid dat het gehele boek waarheidsgetrouw is? Met andere woorden, dat er geen woord door Truman Capote aan is toegevoegd om het geheel meer leesbaar te maken? Ik weet het niet... Toch is het voor mij duidelijk non-fictie, hoewel het bij vindboek.nl diverse keren als 'half-half' (fictie en non-fictie) staat.... Het blijft een gevoelsmatig iets in veel gevallen, wat mij betreft.

Hannie wrote: "Van Willem Elsschot is bekend dat hij zijn boeken baseerde op dingen die hij zelf meemaakte. Toch zou ik zijn boeken niet als non-fictie classificeren"

Massa's schrijvers van fictie baseren hun boeken in meer of mindere mate op dingen die zij zelf meegemaakt hebben/zijn tegengekomen. En Elsschot is zeker geen non-fictie :-)


message 30: by BookLovingLady (last edited Jun 29, 2018 01:52PM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments Vandaag ben ik begonnen aan mijn eerste boek voor deze uitdaging: Moresnet: opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje van Philip Dröge en ik heb de eerste twee hoofdstukken gelezen; de 'aanloop' tot het ontstaan van Moresnet, zeg maar.

In zijn inleiding ('Over Moresnet') zegt Philip Dröge (p. 11):
"Niets in dit boek is verzonnen. Alle beschrijvingen van gebeurtenissen en personen zijn gebaseerd op brieven, ooggetuigenverslagen, (auto)biografieën, archiefstukken, kranten en andere bronnen."
En dan vervolgt hij, en dit vond ik opvallend,
"Hier en daar is voor de leesbaarheid sprake van een lichte dramatisering."
Laat deze laatste zin nou toch prima aansluiten bij de hier gevoerde discussie over het verschil tussen een autobiografie en een autobiografische roman... :-)


message 31: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) @Booklovinglady, Dat past er inderdaad goed bij.

Ik heb vandaag mijn tweede boek uitgelezen. Al was ik het me eerst niet bewust. Ik heb laatst het boek Expat mama in Finland gewonnen. Het is een boek met columns van Gaby Buining - de Vrieze over haar leven met man in kinderen in Finland. Waar zij drie jaar woonden. Interessant en grappig om te lezen. Ik denk dat zij bij het schrijven van de columns ze wellicht hier en daar ook wel wat aangedikt heeft, dan wel haar belevenissen zo beschreven heeft dat het grappig is. Toch vind ik dat het boek wel past bij de challenge.


message 32: by BookLovingLady (last edited Jun 29, 2018 01:55PM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments @Hannie
Expat mama in Finland klinkt als een leuk boek om te winnen! Én je zit nu al op twee boeken... Wauw!


message 33: by Renske (new)

Renske | 111 comments Ik vind het een leuk verzonnen thema.
Mijn doel wordt voorlopig 1 boek, namelijk In Europa van Geert Mak. Ik was er begin van het jaar in begonnen, met het voornemen om iedere maand het deel van die maand te lezen. Maar ik werd toch afgeleid door andere boeken, dus ik loop nu erg achter. Dus dit is een uitgelezen kans om ieder geval weer bij te lezen.

Er staat nog wel meer non-fictie om mijn plank, maar even niks waarvoor ik me erg geïnspireerd voel om het op dit moment te lezen.


message 34: by BookLovingLady (last edited Jun 29, 2018 11:51PM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments @Renske
In heb uit nieuwsgierigheid eens gekeken hoeveel pagina's In Europa telt. Ik kan me voorstellen dat je je doel (voorlopig) beperkt tot één boek :-)


message 35: by Sanne (new)

Sanne (sanneennas) | 53 comments Ik heb Sonny Boy uit. Heerlijk boek over de persoonlijke geschiedenis van twee gewone mensen die voor hun tijd ongebruikelijke keuzes maakten, en er in slaagden om tegen de stroom in samen een leven op te bouwen. Ik vond het ook erg verfrissend om een zeer bekende geschiedenis - die van verzet en onderduikers in de tweede wereldoorlog - van een onbekend perspectief belicht te zien.

Ik heb me ondertussen ook gewaagd aan een ander type non-fictie boek waar ik mij eigenlijk nooit aan waag: populaire wetenschap. Ik koos Het idee M/V van Asha ten Broeke uit en heb het gelijk in 1 dag afgeluisterd. Moet het allemaal nog even laten bezinken, maar vond het interessant om te lezen welke wetenschappelijk onderbouwing er (niet) is voor populaire stereotypen over mannen en vrouwen.

Die luisterboeken maken dat ik er door vlieg, terwijl ik normaal altijd moeite heb om non-fictie boeken uit te lezen...


message 36: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Ik ga beginnen in mijn derde boek voor deze challenge: Mij zie je nooit meer terug van Sonja Barend. Ik lees deze via de Vakantiebieb, die vandaag is geopend. Het lijkt me een interssant verhaal.


message 37: by BookLovingLady (last edited Jul 01, 2018 07:03AM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments @Sanne
Ik zag net dat jij al drie boeken gelezen hebt, want behalve Sonny Boy van Annejet van der Zijl staan ook In de ban van de krekel, in de ban van de mier: Over oude verhalen in een nieuw Europa van Geert Mak en Het idee M/V van Asha ten Broeke als je gelezen boeken voor deze uitdaging... Zoals ik ook al tegen Hannie zei: Wauw!


message 38: by Sanne (new)

Sanne (sanneennas) | 53 comments @Booklovinglady

Ja, ik verbaas me zelf ook over mijn snelheid. Alhoewel ik het "boek" van Geert Mak niet echt meetel: het is een essay van slechts 30 pagina's. Ik heb respect voor Renske die In Europa gaat lezen. Wil ik ook altijd nog eens doen, maar de dikte schrikt me telkens weer af...


message 39: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) @Booklovinglady, Normaal lees ik niet zoveel non-fictie. Dus deze challenge komt voor mij net op het juiste moment.


message 40: by BookLovingLady (last edited Jul 02, 2018 11:43PM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments @Hannie
Ik heb veel meer boeken die binnen deze uitdaging passen dan ik oorspronkelijk dacht. Net als jij ben ik niet echt een non-fictie lezer, dus deze uitdaging biedt mij een mooie gelegenheid eens een (behoorlijke?) bres te slaan in mijn aantal ongelezen non-fictie boeken :-)

@Sanne
Een essay van 30 pagina's telt ook hoor :-) En wat je snelheid betreft; soms heb je gewoon meer tijd om te lezen en soms heb je nauwelijks tijd (ik weet dat dit in ieder geval voor mijzelf geldt).


message 41: by BookLovingLady (last edited Jul 03, 2018 08:25AM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments Mijn eerste boek voor deze uitdaging heb ik vandaag uitgelezen: Moresnet: opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje van Philip Dröge. Totdat ik het boekenweekessay Zink (2016) van David Van Reybrouck las, had ik nog nooit van Moresnet gehoord. Zelfs al heb ik in het verleden meerdere keren het drielandenpunt bij Vaals bezocht, ik had werkelijk geen idee dat dit ruim honderd jaar lang een vierlandenpunt geweest is, omdat Neutraal Moresnet met de noordelijkste punt aan Nederland grensde. Het lezen van Zink een paar jaar geleden was voor mij dan ook meer dan voldoende aanleiding om op zoek te gaan naar literatuur over dit vergeten landje.

Moresnet bestond van 1816 tot januari 1920, iets meer dan 100 jaar dus. Het was fascinerend om te lezen hoe het landje is ontstaan, doordat Pruisen en Nederland (tot 1830 inclusief België) het niet eens konden worden over aan wie de zinkmijn in Kelmis (Calamine) toegewezen zou worden bij een herverdeling van de grenzen tijdens de conferentie van Wenen. Om dit 'besluit' enigszins uit te stellen werd besloten tot een neutraal gebied met een Nederlandse en Pruisische commissaris (na 1830 werd dit een Belgische en Pruisische commissaris). Het is onvoorstelbaar als je leest hoe een 'tijdelijke' situatie zo lang duurde, en niet alleen dat, hoe het ook voor de nodige problemen zorgde. Echt onvoorstelbaar gewoon.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ook Moresnet, net als België, onder de voet gelopen door de Duitsers. Maar in tegenstelling tot België werd het tot een 'gewone' Duitse provincie verklaard; het landje werd geannexeerd. Na de Eerste Wereldoorlog was het België degene die het landje annexeerde. De mening van de bewoners van Neutraal Moresnet werd in de ruim 100 jaar dat het landje bestaan heeft overigens nooit gevraagd. Fascinerend leeswerk!

Moresnet opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje by Philip Dröge

@Sanne
Ik heb het destijds goedkoop bij 'de Boekenkraam' gekocht en ik vond het boek werkelijk fascinerend om te lezen.


message 42: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Ik heb mijn derde boek uit. Mij zie je nooit meer terug van Sonja Barend. Het boek leest vlot en begint interessant. Echter op het laatst verzandt ze in allerlei vragen over haar ouders, waardoor het wat saai wordt. Omdat haar vader is vermoord in Auschwitz weet ze weinig over hem. Van haar moeder wordt ze ook niet veel wijzer. Daardoor blijft ze met allerlei vragen zitten op wie niemand antwoord kan geven. Al komt ze wel wat kleine beetjes informatie te weten door bijvoorbeeld zoeken in archieven. Toch levert dat juist ook weer nieuwe vragen op. Verder miste ik juist informatie over haar eerste man en haar leven in Israël. Daardoor vind ik het boek toch wat teleurstellen. Al zijn de stukken over haar jeugd en haar loopbaan wel interessant. Vandaar dat ik het drie sterren geef.

Ik ga nu beginnen in Lieveling van Kim van Kooten. Dit lijkt me een erg interessant boek. Ik ben ook benieuwd of het in deze challenge past. Verder ga ik Ga lekker zélf in je kracht staan van Japke-D Bouma. Een boek met columns over het kantoorleven. Ik ga er vanuit dat het in deze challenge past. Ik ga deze naast een ander boek lezen, omdat ik op basis van een aantal reviews verwacht dat dit geen boek is om in een keer uit te lezen.


message 43: by BookLovingLady (last edited Jul 03, 2018 02:07PM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments @Hannie
Ik kreeg ook een mailtje over de vakantiebieb en zag dat ook niet-leden de boeken kunnen downloaden. Niet dat ik dat van plan ben, want ik heb hier nog genoeg ongelezen boeken staan :-), maar misschien is het een idee voor iemand anders.


message 44: by BookLovingLady (last edited Jul 03, 2018 01:31PM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments Ik ben vandaag begonnen in Round Ireland with a Fridge (Door Ierland met een koelkast) van Tony Hawks. Ik heb pas een klein stukje gelezen maar het zit vol met van die kleine grappige dingetjes. Zo is er bijvoorbeeld de ontmoeting met de Engelse prins Charles die op mijn lachspieren werkte, het bekijken van het Guiness Book of Records, of het noemen van het 'G.T.D.S.B.S. syndrom' (oftewel, zoals een voetnoot aangeeft, het 'Going To Do Something a Bit Silly syndrom') :-)
Ook de opmerking van Kevin met betrekking tot de weddenschap en Tony's reactie hierop in het boek (p. 11) deed mij gniffelen:
" 'Size isn't important', he quipped.
I have never adhered to this view. As far as I'm concerned, people who say size isn't important, aren't big enough to admit that they're wrong."

Voor de duidelijkheid, ze hebben het gewoon over het formaat koelkast dat Tony mee gaat nemen :-)

Wat voorin het boek staat is de 'author's note' ("All the events described in this book actually took place, ...") en de 'prologue', en dit laatste wil ik jullie niet onthouden:
"I'm not, by nature, a betting man. However, the pages that follow in this book do not bear testimony to that. In fact they exist wholly as the result of a bet.
I'm not, by nature, a drinking man. However, the making of the bet which led to this book does not bear testimony to that. Because I made it when I was pissed.
Everything you read from this moment forth is a tribute to what can be achieved as a result of a shabby night of booze."

:-)

Maar zonder gekheid, het was interessant om te lezen wat nu de eigenlijke aanleiding was tot het maken van die malle weddenschap.


message 45: by Sanne (new)

Sanne (sanneennas) | 53 comments Ook ik heb mijn volgende boek uit: Vertel me het einde van Valeria Luiselli. Een indringend essay over kinderen die onbegeleid de Mexicaans-Amerikaanse grens oversteken om asiel aan te vragen. De auteur is zelf Mexicaanse en woont in de VS, waar ze een hele tijd als tolk heeft gewerkt voor immigratie-advocaten die deze kinderen moeten behoeden voor het terugsturen naar hun vaak zeer onveilige landen van herkomst. In haar essay schetst ze wat die kinderen is overkomen op hun reis naar de VS, en hoe slecht het Amerikaanse systeem is ingericht om deze kinderen een fatsoenlijke kans te geven op asiel. Zo moeten de kinderen zelf een advocaat vinden én betalen, en daar hebben ze dan slechts 3 weken de tijd voor. Laat staan dat het systeem rekening houdt met het feit dat sommige kinderen te jong zijn om onder woorden te kunnen brengen waarom ze gevlucht zijn, en waarom ze niet terug kunnen.

Heel actueel met het nieuws in het achterhoofd over die gezinnen die nu door de Amerikaanse border patrol worden gescheiden, en het roept ook vragen op over hoe dingen eigenlijk in Europa en Nederland zijn geregeld. Hoe wordt er hier eigenlijk omgegaan met de soms zeer jonge kinderen die zonder ouders een asielaanvraag doen? Kortom: een aanrader en ik ga nu op zoek naar een goede non-fictie over immigratie in Europa. Als iemand tips heeft, hoor ik het graag!


message 46: by Sanne (new)

Sanne (sanneennas) | 53 comments Booklovinglady wrote: "@Sanne
Ik heb het destijds goedkoop bij 'de Boekenkraam' gekocht en ik vond het boek werkelijk fascinerend om te lezen."


Oh super! Ik ga ook op zoek naar een exemplaar. Bedankt voor de aanrader!


message 47: by BookLovingLady (last edited Jul 03, 2018 01:58PM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments Sanne wrote: "Oh super! Ik ga ook op zoek naar een exemplaar. Bedankt voor de aanrader! ..."

De vertelstijl van Moresnet is het best te omschrijven als 'populair', waardoor het heel makkelijk wegleest. 't Had van mij wel een tikje 'wetenschappelijker' gemogen, als ik eerlijk ben, maar Philip Dröge heeft wel uitgebreide research verricht over het onderwerp, dus wat dat aangaat zijn de gegevens correct. Neem ik aan tenminste :-) En zoals gezegd, het was fascinerend om meer over Moresnet te lezen.


message 48: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Ik heb mijn vierde boek uit voor deze challenge: Ga lekker zélf in je kracht staan. Ik was van plan om steeds kleine stukjes te lezen, omdat ik in een review las dat dit niet een boek is om in een keer uit te lezen. Echter, ik vloog door het boek. Het grootste gedeelte had ik al in een avond gelezen. Dit boek is echt hilarisch. Ook is het erg herkenbaar. Ik heb op verschillende kantoren gewerkt en ik werk nu ook op eentje. Gelukkig vliegen de managementtermen me daar niet om de oren. Vast een reden waarom ik het zo naar mijn zin heb bij deze werkgever. Ik vind dit boek echt een aanrader en voor sommige mensen is het ook vast een eyeopener.


message 49: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Ik heb Lieveling van Kim van Kooten uit. Ik laat het boek niet meetellen voor de challenge, omdat niet duidelijk wordt wat fictie en wat non-fictie is. Verder is het wel een goed boek. Al eindigt het wat rommelig. Ook vind ik dat Kim van Kooten het onderwerp - kindermisbruik - op een respectvolle manier beschreven heeft. Ook heeft ze zich goed kunnen inleven hoe dat voor een kind moet zijn. Zo gebruikt ze geen termen die een kind van vijf niet kent. Toch is het voor de lezer al snel duidelijk wat er aan de hand is.


message 50: by BookLovingLady (last edited Jul 08, 2018 08:17AM) (new)

BookLovingLady | 3053 comments Mijn tweede boek voor deze uitdaging, Round Ireland with a Fridge (Door Ierland met een koelkast) van Tony Hawks, heb ik vandaag uitgelezen. Het boek werd zo'n twintig jaar geleden voor het eerst uitgegeven en het is héél leuk om te lezen. Ik ken Ierland en de Ieren vrij goed, en voor mij was het dan ook net zoiets als Tegenvoeters, een reis door Australië van Bill Bryson lezen. Ik heb ontzettend zitten grinniken tijdens het lezen, en de epiloog van het boek deed mij zelfs hardop lachen :-)

Tijdens zijn eerste bezoek aan Ierland ziet Tony Hawks iemand liften met een koelkast. Tony kan zijn ogen niet geloven; een man die lift met een koelkast (een volledige formaat koelkast, met bovenaan een vriezer). Degene die de auto bestuurt ligt echter niet wakker van de lifter met koelkast, als Tony ongelovig vraagt of hij het wel goed gezien heeft :-)

Een aantal jaren later is het voorval door Tony min of meer vergeten, tot hij in een dronken bui een weddenschap afsluit voor 100 Britse ponden (met iemand die even dronken is als hijzelf), dat hij in een maand tijd heel Ierland door kan trekken, liftend en mét een koelkast, wel te verstaan... :-) Aangezien beide partijen dronken waren toen de weddenschap werd afgesloten, is er niemand van de twee die het de volgende dag serieus neemt. Hoe meer Tony er echter over nadenkt, hoe meer hij op de weddenschap in wil gaan, en uiteindelijk doet hij dat dan ook :-) Het aanschaffen van een koelkastje in Ierland (voor toendertijd 130 Ierse ponden) kost hem al meer dan de hele weddenschap zal opleveren als hij hem wint :-)

De Britse Tony Hawks is naast auteur ook komiek en dit blijkt duidelijk uit de droge humor in het boek :-)

Round Ireland with a Fridge by Tony Hawks


« previous 1
back to top
This topic has been frozen by the moderator. No new comments can be posted.