Goodreads România discussion

Hanul lui Manuc
This topic is about Hanul lui Manuc
107 views
Cartea lunii > Iulie 2018: Hanul lui Manuc, de Simona Antonescu (4.67 din 3 voturi)

Comments Showing 1-23 of 23 (23 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

Victor | 1335 comments

Pentru că veni vorba într-un thread și fiindcă nici nu e nevoie de un alt motiv decât ocazia anului Centenarului, am propus și voi ați acceptat să alegeți pentru luna iulie o carte scrisă de un autor român contemporan și prin asta am înțeles "scrisă după '89".

Iară aiasta iaste Hanul lui Manuc, de către cărtureasa Simona Antonescu

Sumar:
Romanul Simonei Antonescu ne poartă cu două veacuri în urmă, în Principatele Române. Remitizarea istoriei nu doar însufleţeşte destine individuale, ci dă viaţă şi tensiune unor evenimente cruciale de mult arhivate. Această călătorie de şase ani în perioada războiului ruso-turc, terminat cu pierderea Basarabiei, este o autentică evadare în trecut. Pe moşiile Ţării Româneşti, grînarul marilor imperii, sau în bătălii pe mare şi pe uscat, pe uliţele tîrgului Bucureştilor, traversate de picioare desculţe şi taine de palat, sau la Constantinopole, în serai şi catacombe, printre intrigi şi capete tăiate, istoria îşi urmează cursul. Hanul lui Manuc, la fel ca primele romane ale Simonei Antonescu – Fotograful Curţii Regale şi Darul lui Serafim –, se situează sub aceeaşi inscripţie heraldică: „Dacă nu revezi trecutul, nu vezi prezentul şi nu prevezi viitorul.“


Victor | 1335 comments Cu ocazia asta, cautand cartea prin magazinele online, am fost tentat sa profit de reducerea facuta de elefant.ro si am aflat ca de fapt costul transportului este fix reducerea pentru editia mai scumpa si reducerea e mai mica decat transportul pentru editia mai ieftina.


message 3: by Adriana (new) - added it

Adriana | 162 comments Victor wrote: "Cu ocazia asta, cautand cartea prin magazinele online, am fost tentat sa profit de reducerea facuta de elefant.ro si am aflat ca de fapt costul transportului este fix reducerea pentru editia mai sc..."

Transportul e 7 lei daca ridici din pick-up point, reducerea pentru editia scumpa e 15 lei... eu zic ca iesi in castig :))


message 4: by Ioana (new) - added it

Ioana | 11 comments Exista pe undeva de cumparat varianta e-book? Nu o gasesc nicaieri.


message 5: by Adriana (new) - added it

Adriana | 162 comments Din pacate, nu exista :(


message 6: by Delia (new)

Delia (deliatoma) | 146 comments Acum am vazut ca pe elefant.ro e cu vreo 15 lei mai ieftina decat am dat eu in Carturesti. Dar vine fara placerea de a cumpara din librarie 😂.


message 7: by Ioana (new) - added it

Ioana | 11 comments of :(


message 8: by Victor (last edited Jun 27, 2018 02:24PM) (new) - rated it 4 stars

Victor | 1335 comments Te-nteleg dar merita pana acum.

In alta ordine de idei, ironic e ca desi am ales o carte scrisa de un contemporan, subiectul ei tot istoria o trateaza.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Are cineva drum spre Londra? Dau o bere, sau chiar mai multe... :)


message 10: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments Londra la anul ! Dar iti voi spune din timp !


Victor | 1335 comments Cred ca Gabriel vrea cartea acum. :)


message 12: by Adriana (new) - added it

Adriana | 162 comments Victor wrote: "Te-nteleg dar merita pana acum.

In alta ordine de idei, ironic e ca desi am ales o carte scrisa de un contemporan, subiectul ei tot istoria o trateaza."


Weeell, eu v-am avertizat (oarecum) ca e un subiect plantat in istorie... :)


message 13: by Adriana (new) - added it

Adriana | 162 comments Gabriel wrote: "Are cineva drum spre Londra? Dau o bere, sau chiar mai multe... :)"

Ooooh, I wish I were...


message 14: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments Exista modalitatea sa o cumpar pe elefant.ro si apoi sa o am pe kindle? stie cineva cum se procedeaza?


message 15: by Gabriel (last edited Jul 03, 2018 12:27PM) (new) - rated it 4 stars

Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Alex wrote: "Exista modalitatea sa o cumpar pe elefant.ro si apoi sa o am pe kindle? stie cineva cum se procedeaza?"

În general ebook-urile vândute pe Elefant nu sunt direct compatibile cu Kindle, dar cu un pic de efort pot fi convertite. Din păcate însă romanul Simonei Antonescu nu există în format ebook.

Eu am cumpărat cartea de pe Elefant și sper să o primesc undeva in weekend sau la începutul săptămânii viitoare...


message 16: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments Ok atunci o comand si eu.


message 17: by Victor (last edited Jul 08, 2018 11:40PM) (new) - rated it 4 stars

Victor | 1335 comments Am terminat prima parte si nu stiu inca ce sa zic, pe de o parte imi place scriitura care construieste grijulie scenele si se foloseste foarte bine de limbaj. Rodica Ojog Brasoveanu, in seria Logofatul de Taina, face cam acelasi lucru dar are un ton mai alert asa ca sunt curios ce parere o sa ai tu, Alex, despre ea (ROB parca foloseste mai multe regionalisme si arhaisme).

Pe de alta parte mi se pare putin cam...naiva/cheesy? Sau poate ma inseala protagonista, Ruxandra.


message 18: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments Bine ca ai scris pentru ca atunci s-ar putea sa nu o citesc deloc. Mi-a ajuns cat m-am chinuit cu cititul Logofatului. O sa o rasfoiesc candva cand sunt in tara si o sa decid spontan daca o cumpar sau nu


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Victor wrote: "Am terminat prima parte si nu stiu inca ce sa zic, pe de o parte imi place scriitura care construieste grijulie scenele si se foloseste foarte bine de limbaj."

Am trecut și eu de prima parte, și prima impresie e asemănătoare cu a ta. Eu nu am citit nimic de Rodica Ojog Brașoveanu, așa că limbajul și detaliile de epocă mă duc mai degrabă cu gândul la o combinație de Legendă valahă cu Mihai Sadoveanu, dar după zece-douăzeci de pagini te obișnuiești și cartea se citește cu ușurință și cu plăcere. Nu cred că Alex are motive să fie îngrijorat din cauza asta...

Ce e greu de lămurit este încotro o să se îndrepte povestea - e clar din titlul cărții că asistăm la o pagină documentară și de istorie, dar iată că lumina reflectorului se mută repede de pe Manuc pe Ruxandra, fiica cea mai mică a unui boier român, care la numai 12 ani nu doar că face prima ei cucerire amoroasă, dar simultan (și independent) începe să își pună și primele întrebări despre neclarele mecanisme și resorturi erotice... Povestea de dragoste, ușor cheesy, cum zici tu, se îmbină aici cu un element mai puțin așteptat, ținând mai degrabă de o mentalitate modernă.

S-ar putea să mă înșel, dar ceva îmi zice că tâlcul cărții e deslușit în acest citat:

"Nu era dintre cei care-și râdeau de semne și minuni. Nu era nici dintre cei care nu porneau la drum decât după împlinirea unui complicat ritual care cuprindea vreo față bisericească, o căldărușă cu apă și nesfârșite cântări psalmodiate tărăgănat. Se mulțumea numai să privească cu încredere în el și să ia aminte la cele câteva încredințări cu care venise pe lume. Una dintre ele era aceea că toate lucrurile au pe dedesubt o urzeală și că - dacă vrei să-ți conduci viata pe loc trainic - atunci trebuie să iei aminte cam pe unde ar fi urzeala și să împletești tot pe ea, și nu pe alături. Orice clădise vreodată fără a lua seama pe unde se află țesută urzeala, se năruise și se destrămase ca și cum ar fi fost înălțat pe nisip." Caz în care ar fi bine să luăm mare aminte la lecțiile trecutului și la ce ne spun ele despre noi cei de acum.

Un bun și savuros exemplu e cel al lucrărilor de pavare și întreținere a ulițelor mai răsărite ale cetății Bucureștilor, încredințate tot la câțiva ani de zile de domnitori unui lung șir de meșteri neputincioși în fața realităților locurilor...


message 20: by Victor (last edited Jul 18, 2018 09:58PM) (new) - rated it 4 stars

Victor | 1335 comments Un bun și savuros exemplu e cel al lucrărilor de pavare și întreținere a ulițelor mai răsărite ale cetății Bucureștilor, încredințate tot la câțiva ani de zile de domnitori unui lung șir de meșteri neputincioși în fața realităților locurilor...

Simpla si eficienta descrierea. Ca in filmele bune in care, in timp ce personajul principal coboara din bloc, camera profita de miscare ca sa ne prezinte toti locatarii blocului facand actiuni care-i caracterizeaza pe fiecare.

Cartea devine din ce in ce mai buna in partea a doua unde se desluseste si povestea Ruxandrei si razboiul ruso-turc are parte de o secventa excelenta din perspectiva a doi soldati din tabere opuse.

Am remarcat si eu citatul tau, tu ai scanat cartea?


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Victor wrote: "tu ai scanat cartea?"

Nu, doar citatul respectiv...


Andra Buzatu | 81 comments Sunt la jumatatea cartii. Imi place! E un soi de Neamul Soimarestilor amestecat putin fu Ciocoii vechi si noi, dar usor mai romantate. Sa zicem ca e un soi de Arthur si cavalerii mesei rotunde varianta mioritica. Se simte documentarea vasta din spatele cartii, dar si mana creatoarea care aduce din condei evenimentele istorice pentru a creea o poveste frumoasa.


Victor | 1335 comments Chiar ca vasta documentarea. Scrisoare prin care Napoleon il avertizeaza pe Selim ca Voda Ipsilanti si domnitorul Moldovei ar fi agenti ai rusilor, exista in realitate si a fost scrisa intre incoronarea lui Napoleon ca imparat si batalia de la Austerlitz cand Napoleon incerca sa contrabalanseze influenta Angliei care-si cheltuia 10% din buget pe cumpararea armatelor aliate (rusii primeau cam 1 milion de lire sterline pentru 100.000 de oameni).

Imi place ca autoarea nu se teme sa faca moarte de om si asta face ca si capitolele dedicate Istanbulului sa para extrase din Game of Thrones, cu o mentiune speciala pentru "Cele o suta cincizeci de pasari".


back to top

unread topics | mark unread


Books mentioned in this topic

Hanul lui Manuc (other topics)

Authors mentioned in this topic

Simona Antonescu (other topics)