Suomalainen lukupiiri discussion

22 views
Ulkomaalainen kaunokirjallisuus > The Golden Man Booker Prize

Comments Showing 1-10 of 10 (10 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jun 03, 2018 01:29AM) (new)

Tytti | 2539 comments Booker-palkinto täyttää tänä vuonna 50 vuotta ja sen kunniaksi on valittu viisi palkinnonsaajaa jokaiselta vuosikymmeneltä, ja yksi kirjoista voittaa "Kultaisen Bookerin". Voittaja valitaan yleisöäänestyksellä.

Ehdokkaat ovat:
V. S. Naipaul: In a Free State (suom. Vapaassa maassa)
Penelope Lively: Moon Tiger (suom. Kuutiikeri)
Michael Ondaatje: The English Patient (suom. Englantilainen potilas)
Hilary Mantel: Wolf Hall (suom. Susipalatsi)
George Saunders: Lincoln in the Bardo (suom. Lincoln bardossa)

https://www.kirjasampo.fi/fi/the-gold...

Onko kirjoissa tuttuja? Itselläni itse asiassa sattuu olemaan tuo Naipaulin (Nobel 2001) Vapaassa maassa kirjahyllyssä, olen sen jostain napannut. Voisi ehkä lukea joskus, jos kerran pidetään näin hyvänä kirjana...


message 2: by Noora (new)

Noora | 884 comments Mitään näistäkään en ole lukenut. Englantilaisesta potilaasta kuullut, loput tuntemattomia.


message 3: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Susipalatsi-sarjahan tulee nyt uusintana, toinen osa on vielä keskiyöhön asti Areenassa, pitää seuraavaksi ruveta sitä katsomaan. Jostain syystä ei vain oikein huvita, vaikka toisaalta haluankin katsoa sen...

Nukahdinkohan katsoessani Englantilaista potilasta, vai oliko se joku kaveri, joka on kertonut nukahtaneensa..? Ehkä molemmat, mitään en tainnut/taida sen juonesta tajuta/muistaa.


message 4: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Mitään noista en ole lukenut (paitsi Ondaatjen kirjasta pari ekaa lukua joskus kymmenen vuotta sitten), ja kahdesta ensimmäisestä en ole kuullutkaan... Mantelin kirjan varmaan lukisin mieluiten, jos joku pitäisi valita, historiasta kun tykkään. Just nyt ei kuitenkaan ole mitään hinkua tarttua tuollaiseen tiiliskiveen, kun omassakin hyllyssä on vaikka kuinka paljon luettavaa :D


message 5: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Naipaulhan on syntynyt Trinidadissa, että hänestä voisi saada uuden maan. Tosin ilmeisesti vain osa kirjoista sijoittuu sinne, muutti myöhemmin Britanniaan.


message 6: by Desertorum (new)

Desertorum | 1175 comments Itse olen lukenut Englantilaisen potilaan ja pidin siitä 4 tähden verran (tosin siitä on useampi vuosi aikaa). Muista ainoastaan Lincoln on tuttu koska se tuntuu olevan jokaisessa kirjavlogissa. Mutta itselle se on kuulostanut aika vaikealta lukea englanniksi sen kirjoitustyylin takia. Ja toisaalta mietin mitä siitä häviää käännöksessä kun se on niin erikoinen.


message 7: by Lumissa (last edited Jun 03, 2018 12:57AM) (new)

Lumissa | 818 comments Minä olen lukenut Mantelin Wolf Hallin, ja se on kyllä yksi viime vuosien suosikeistani. Myös jatko-osa Bring Up the Bodies on hyvä, ja Mantelhan voitti silläkin Man Bookerin. Tv-sovituksessa kyllä häviää iso osa kirjan viehätystä, joka on pitkälti asioiden historiallisen kontekstin selittämistä, ihmisten tarkkailua ja - noh - sellaisia asioita, joita ei oikein tv-sarjassa saa tuotua esille.

Muutkin ehdokkaista vaikuttavat hyvinkin tutustumisen arvoisilta!


message 8: by Peony (new)

Peony (peony79) | 728 comments Mä olen lukenut vain Englantilaisen potilaan. Ja siitä on varmaan lähes 20 vuotta aikaa. Sain kirjan joululahjaksi kaveriltani. Jotenkin en niin erityisesti enää muista sitä lukukokemusta (jonka vuoksi en ole tuota kirjaa tänne edes merkinnyt tai arvostellut). Muistaakseni ihan tykkäsin, mutta ei ole ihan hattu lentänyt nuorella minällä päästä, kun ei jäänyt syvään vaipuneita muistoja, jotka erottautuisivat leffasta, jonka myöhemmin sitten katsoin. Kaikki visuaaliset muistikuvat tulee siitä leffasta. Susipalatsi on ollut lukujonossa jo pitkään. Kaikki noi on varmasti lukemisenarvoisia. Naipaulin kirjalla ei näytä olleen ihan hirveästi täällä GR:ssä lukijoita, kun arvosteluja on noin vähän.


message 9: by Lumissa (new)

Lumissa | 818 comments Peony wrote: "Naipaulin kirjalla ei näytä olleen ihan hirveästi täällä GR:ssä lukijoita, kun arvosteluja on noin vähän. "

Luulen, että tässä vaikuttaa myös ihan vain ajan kuluminen. Vanhempien kirjojen kohdalla yleisestikin huomaa, että jos kirja ei ole saavuttanut ihan selvää klassikkoasemaa, niin ei se lukijoitakaan enää nykypäivänä helposti kerrytä. Niin paljon tulee koko ajan uuttakin luettavaa (jota kustantajat haluavat toki saada myös myydyksi). On se silti vähän surullista, miten nopeasti monet hyvätkin kirjat painuvat totaaliseen unohdukseen. Osaltaan siksi lukuhaasteet ovatkin kivoja, kun joutuu vähän rassaamaan aivosoluja ja pengotuttamaan kirjaston varastoja sopivaa lukemista etsiessään.


message 10: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1764 comments Sen kyllä huomaa katsoessaan tuolta lukutilaston "date read / date published" - taulukkoa, että silloin kun luki vain mitä kirjastossa tuli vastaan, lukeminen painottui erittäin vahvasti muutaman edellisen vuoden sisällä julkaistuihin kirjoihin. Nyt kun lukuhaasteiden ja lukupiirin ansiosta lukee paljon monipuolisemmin, käppyräänkin on tullut kiitettävän paljon hajontaa. Omasta hyllystä löytyvien kirjojen lukeminen edistää toki tätä myös, sillä ylivoimaisesti suurin osa omistamistani kirjoista on viime vuosituhannen puolelta. Melkein uskaltaisin väittää, että yli puolet ajalta ennen syntymääni.


back to top