Goodreads România discussion

Rules of Civility
This topic is about Rules of Civility
72 views
Citește cu mine/Buddy reads > CIteste cu mine: Rules of Civility, de Amor Towles (2* din 3 voturi)

Comments Showing 1-31 of 31 (31 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Victor (last edited May 31, 2018 11:23AM) (new) - rated it 3 stars

Victor | 1335 comments

Incepand de duminica, 3 iunie, Alex, Adriana si Gabriel vor citi Rules of Civility, de Amor Towles

On the last night of 1937, twenty-five-year-old Katey Kontent is in a second-rate Greenwich Village jazz bar with her boardinghouse roommate stretching three dollars as far as it will go when Tinker Grey, a handsome banker with royal blue eyes and a tempered smile, happens to sit at the neighboring table. This chance encounter and its startling consequences propel Katey on a yearlong journey from a Wall Street secretarial pool toward the upper echelons of New York society and the executive suites of Condé Nast--rarefied environs where she will have little to rely upon other than a bracing wit and her own brand of cool nerve.

Wooed in turn by a shy, principled multi-millionaire and an irrepressible Upper East Side ne'er-do-well, befriended by a single-minded widow who is a ahead of her time,and challenged by an imperious mentor, Katey experiences firsthand the poise secured by wealth and station and the failed aspirations that reside just below the surface. Even as she waits for circumstances to bring Tinker back into her life, she begins to realize how our most promising choices inevitably lay the groundwork for our regrets.message 2: by Alex (new) - rated it 1 star

Alex (biseptol69) | 831 comments Uiuiui - Tinker si-a uitat bricheta la Katey 😉


message 3: by Adriana (new) - added it

Adriana | 162 comments Inca n-am ajuns la faza asta (abia am inceput lectura), dar spun de pe acum: ador limbajul! (bine, eu o citesc in engleza)


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Si eu o citesc in engleza: imi place si cum e scrisa, si decorul, si povestea in sine.


message 5: by Alex (new) - rated it 1 star

Alex (biseptol69) | 831 comments Eu o citesc in germana. Dar nu prea m-a convins pana acum. Prea mult bla bla. Dar asa de vacanta merge, sunt inca curios ce urmeaza


message 6: by Victor (last edited Jun 10, 2018 01:37PM) (new) - rated it 3 stars

Victor | 1335 comments Sunt pe la pagina 50 si e foarte fain scrisa cartea. Dialoguri bune, scris inteligent dar fara exagerari (mi-a placut secventa in care ea rememoreaza cum a aflat programul de a doua zi), povestea atractiva si construita cu grija. Seamana cu Marele Gatsby?

Nu am vazut pana acum nimic de umplutura.


message 7: by Alex (new) - rated it 1 star

Alex (biseptol69) | 831 comments E bine ca exista si oameni carora le place cartea asta. Cred ca primelor 50 de pagini le-am dat si eu o sansa.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Eu sunt intr-o scurta vacanta in Sicilia, speram sa ma folosesc de prilej pentru a termina cateva din cartile incepute... Din pacate mi-a fost furat insa Kindle-ul, si odata cu el toate sublinierile din lecturile recente. :(


message 9: by Alex (new) - rated it 1 star

Alex (biseptol69) | 831 comments Nu stiam ca si Kindelurile se fura. L-or fi confundat cu un iphone/ipad. Imi pare rau, Gabi.


Victor | 1335 comments Inchipuie-ti dezamagirea, sa deschizi aparatul si sa gasesti numai...cuvinte.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Alex wrote: "Nu stiam ca si Kindelurile se fura. L-or fi confundat cu un iphone/ipad. Imi pare rau, Gabi."

Explicatia e simpla: Kindle-ul a fost furat cu tot cu geanta foto in care se gasea.

Partea buna, daca exista, e ca zvonurile zic ca un nou Paperwhite ar urma sa fie anuntat in curand. Sa vedem...


Victor | 1335 comments Fuck, imi pare rau. Sper ca nu erau si altele in geanta.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Victor wrote: "Fuck, imi pare rau. Sper ca nu erau si altele in geanta."

Era toata trusa foto de vacanta (Sony mirrorless cu obiective), nu cea de munca (Canon). Destul de scumpa pierderea, oricum, dar se putea si mai rau.

Intre timp am trecut insa pe Kindle-ul sotiei si am inceput A Little Life.


message 14: by Alex (new) - rated it 1 star

Alex (biseptol69) | 831 comments Oh Sunt curios sa iti aflu parerea despre A little life.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Nu pot sa zic ca a inceput foarte promitator, are un stil mai degraba sec, dar astept sa vad cum continua. Multa lume a laudat-o, sper ca nu degeaba.


message 16: by Alex (new) - rated it 1 star

Alex (biseptol69) | 831 comments Exact asta a fost si motivul pentru care am citit-o si eu. Intr-un final a primit 2 sau 3 stele am impresia. Iar Towles saracu‘ a primit 1 stea, dupa ce A Gentleman in Moscow mi-a placut atat de mult.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Cred ca ai fost prea dur cu Towles, sau nu ai citit-o intr-un moment potrivit. E o carte de atmosfera, nu de actiune, si scrisa intr-un stil in acelasi timp retinut si indraznet, ca si personajul principal.


Victor | 1335 comments Pentru mine etalonul in materie de o stea sunt Du-te si pune un strajer, urmate de 120 de zile ale Sodomei si de Old man's war care chiar si-asa au luat cate doua stele desi John Scalzi are serioase lipsuri de vocabular si Sade a scris in inchisoare ca sa aiba la ce sa se masturbeze.

Towles joaca in alta liga.


message 19: by Alex (new) - rated it 1 star

Alex (biseptol69) | 831 comments Chiar am vrut sa imi placa cartea, am inceput-o cu foarte multa bunavointa. Nu cred ca o carte atat de groasa se poate baza doar pe atmosfera. Decat daca te cheama Proust. Towles si-a ales o actiune pe care a incercat sa o integreze intr-o atmosfera a unei epoci in care nu a trait. Iar actiunea si atmosfera sunt relatate din punctul de vedere al unei femei. Premize gresite pentru a scrie un prim roman. Cartea mi s-a parut superficiala si slaba. Asa cum e America contemporana de altfel. Sau poate ca am gresit ca am citit-o dupa dementiala „Laur“
Scriitori americani de la inceput de secol au scris literatura nemaipomenita. Daca vrei atmosfera americana, Theodore Dreiser este perfect.
Culmea e ca treaba cu atmosfera i-a iesit destul de bine in Gentleman in Moscow


message 20: by Victor (last edited Jun 12, 2018 10:47PM) (new) - rated it 3 stars

Victor | 1335 comments Imi dau seama ca nu ti-a placut cartea fiindca ai ramas cu impresia ca e groasa desi ea are 335 de pagini :) In ideea asta, Adolescentul a fost groasa cam cat Biblia, pentru mine.

Despre celelalte consideratii, nu stiu ce sa zic, stiu din citite ca e de evitat sa narezi din perspectiva altui sex decat al tau dar nu vad nimic superficial inca. Mai vorbim dupa ce ma mai apropii de final.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Am terminat și eu cartea, ieri seară. Din păcate, până la urmă m-a dezamăgit - nu pentru că începutul cărții e complet dat peste cap până la final, sau pentru că eroina e eroină și nu erou, dar pentru că întâmplările narate au devenit din improbabile întâi nerealiste, și apoi absurde. Și ca într-un castel de cărți de joc, toată structura ridicată întâi îndrăzneț începe să alunece din ce în ce mai mult la vale.

Și de unde mă așteptam să îi dau trei steluțe, a rămas doar cu două.

E fascinant însă de văzut cum Towles a luat apoi tot ce era bun în cartea asta (și o bună parte din ce era rău) și le-a combinat din nou într-un al doilea roman mult mai reușit. Paralelele sunt nenumărate!


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Am reușit să regăsesc unul din citatele care mi-au plăcut cel mai mult din carte - restul s-au pierdut, și în ultima treime a cărții nici nu prea au mai fost. Dar acesta a fost ușor de găsit, căci e chiar din primele pagini:

"Anyone who has ridden the subway twice a day to earn their bread knows how it goes: When you board, you exhibit the same persona you use with your colleagues and acquaintances. You’ve carried it through the turnstile and past the sliding doors, so that your fellow passengers can tell who you are—cocky or cautious, amorous or indifferent, loaded or on the dole. But you find yourself a seat and the train gets under way; it comes to one station and then another; people get off and others get on. And under the influence of the cradlelike rocking of the train, your carefully crafted persona begins to slip away. The superego dissolves as your mind begins to wander aimlessly over your cares and your dreams; or better yet, it drifts into an ambient hypnosis, where even cares and dreams recede and the peaceful silence of the cosmos pervades.
It happens to all of us. It’s just a question of how many stops it takes. Two for some. Three for others. Sixty-eighth Street. Fifty-ninth. Fifty-first. Grand Central. What a relief it was, those few minutes with our guard let down and our gaze inexact, finding the one true solace that human isolation allows."

Alex?


Victor | 1335 comments fab-dabulous


message 24: by Adriana (new) - added it

Adriana | 162 comments Şi mie mi-a plăcut mult citatul ăsta :) din păcate nu am mai avansat cu lectura, ca să văd cu ochii mei cum se năruie castelul ăla din cărţi de joc :)


message 25: by Alex (new) - rated it 1 star

Alex (biseptol69) | 831 comments Intr-adevar, citatul tau mi-a atras si mie atentia, mai ales pentru ca merg cu mijloacele de transport in comun destul de mult, o ora dimineata, o ora seara. Insa lumea nu prea mai viseaza la cai verzi pe pereti caci 90% din oameni se binocleaza in telefonul mobil. 5% in carti, 5% viseaza. Ultimii de cele mai multe ori merita deseori fotografiati (am renuntat deocamdata la proiectul meu de fotografiat in metrou caci avem prea multi arabi care sunt ingrozitor de sensibili). Si oricum nemtii nu sunt asa interesanti de fotografiat (in comparatie cu rusii din Sankt Petersburg).


Victor | 1335 comments Adriana wrote: "Şi mie mi-a plăcut mult citatul ăsta :) din păcate nu am mai avansat cu lectura, ca să văd cu ochii mei cum se năruie castelul ăla din cărţi de joc :)"

De ce? Eu acum am terminat-o si cred ca s-ar merita sa incerci sa ajungi la final daca reusesti sa invingi mijlocul. Tinker reapare si reuseste sa fie interesant. Prin el cred ca inteleg si ce vrea Walden. O sa scriu mai multe mai tarziu dar e una din rarele carti care are un final bun desi dezamageste.


message 27: by Adriana (new) - added it

Adriana | 162 comments Pai am avut o perioada in care nu am putut citi :( acum incerc taras-grapis sa termin o alta carte inceputa demult (Procesul) si apoi o sa ma intorc la asta. Nu o las balta :) ehe, s-au dus vremurile alea in care puteam citi in paralel doua-trei carti...


Victor | 1335 comments La fel si la mine, bine nu-s nici carti usoare si nici nu le citim in romana. Apropo de asta, m-a iritat cum citea personajul principal cartile sau cum vedea filmele. Felul in care a vazut filmul cu Marlene Dietrich a fost...brutal.

Pana unde ai ajuns?


message 29: by Adriana (new) - added it

Adriana | 162 comments Victor wrote: "La fel si la mine, bine nu-s nici carti usoare si nici nu le citim in romana. Apropo de asta, m-a iritat cum citea personajul principal cartile sau cum vedea filmele. Felul in care a vazut filmul c..."

Oh, sunt atat de incepatoare ca mi-e si rusine :)) abia am parcurs 9% din carte...


message 30: by Victor (last edited Jul 11, 2018 11:32PM) (new) - rated it 3 stars

Victor | 1335 comments Gabriel wrote: "Am terminat și eu cartea, ieri seară. Din păcate, până la urmă m-a dezamăgit - nu pentru că începutul cărții e complet dat peste cap până la final, sau pentru că eroina e eroină și nu erou, dar pentru că întâmplările narate au devenit din improbabile întâi nerealiste, și apoi absurde. Și ca într-un castel de cărți de joc, toată structura ridicată întâi îndrăzneț începe să alunece din ce în ce mai mult la vale."

Eram curios de cand ai postat despre ce ai vrut sa zici. Nu mi s-a parut nimic de domeniul irealului, poate doar cateva coincidente urbane de care viata-i plina si suparari categorice (cum pleaca Tinker in auto-exil). De fapt nici nu am inteles prea bine intriga romanului, nu am inteles decaderea lui Eve in contextul relatiei dintre Eve, Tinker si Anne Grandyn (de fapt Anne mi s-a parut cu adevarat cheia romanului, si trio-ul dintre cei trei adevarata poveste) si nu am inteles supararea lui Katey (iarasi categorica) decat ca poate a fost mintita de o papusa masculina :)

In schimb am doua pet-peeves: exhibarea averilor (50 Shades of Grey, din care am citit prima carte si in care cel mai mult m-a deranjat asta) si istetimea obraznica (serialul Suits se incadreaza perfect si secventa aia din carte cu scaunul cu rotile cand se-ntoarce ea la munca a fost jenanta) care mi se par vulgare cand sunt gratuite. Amor cumva reuseste sa le faca suportabile si pentru ca scrie a naibii de bine.

Pe mine nu m-a atras descrierea cartii A Gentleman in Moscow (poate nu am inteles-o bine: un tip exilat la ultimul nivel a unui hotel din Moscova in perioada stalinista?) dar daca voi ziceti ca merita, o sa-i dau o sansa.


message 31: by Alex (new) - rated it 1 star

Alex (biseptol69) | 831 comments A gentleman... mi-a placut mult mai mult.


back to top