Suomalainen lukupiiri discussion

Elmo
This topic is about Elmo
25 views
Genrehaaste 2018 > Elmo (urheilukirjallisuus)

Comments Showing 1-17 of 17 (17 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1764 comments Lukupiirin yhteisenä urheilukirjana luetaan Juhani Peltosen Elmo.

Samalla kun Venäjällä kilpaillaan jalkapallon maailmanmestaruudesta, lukupiirissä tutustutaan Elmoon, joka on ylivertainen kaikissa urheilulajeissa jalkapallo mukaan lukien.

Keskustelu aukeaa 18.6.


message 2: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Jun 18, 2018 07:15AM) (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1764 comments Julistan keskustelun avatuksi! Spoileritagien käyttö kirjan jälkipuoliskon käänteistä puhuttaessa on toivottavaa :)

Itse otin pienen varaslähdön tämän kanssa ja luin kirjan jo viikko sitten. Pakko myöntää, ettei tehnyt vaikutusta. En nyt halua kuitenkaan pelotella muita, vaan toivon että tästäkin saadaan keskustelua aikaiseksi :D


Desertorum | 1178 comments Minäkin luin/kuuntelin tämän jo. Alkuun aloin kuunnella autossa ja lukija oli kyllä hyvä ja tähän sopiva. Kirja oli kuitenkin omasta mielestäni sen verran pitkäveteinen että kuuntelu alkoi tuntua todella tylsältä, joten hain kirjan kirjastosta ja luin itse loppuun, niin meni vähän nopeampaa.
Tiesin jo valmiiksi, että tämä tuskin on ihan minun juttuni. Kestän aika huonosti tietynlaista huumoria ja tämä oli kyllä aikalailla sellaista. En vaan oikein ymmärtänyt koko jutun pointtia. Kaikissa lajeissa ylivoimainen, miksi, miten, häh?
Okei, ehkä otan urheilun sen verran vakavasti ;)
Juoni oli mielestäni aika köykäinen ja sivujuonteet puuduttavia.

Mä jotenkin toivoisin, että joku tykkäisi tästä kuvailisi mitä sai irti. Kun itse ei siihen pystynyt.


message 4: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1764 comments Tuo huumori ei vedonnut minuunkaan, kertaakaan ei edes hymyilyttänyt. Samoin minua alkoi Elmon ylivertaisuus rasittaa, kun sitä ei millään lailla taustoiteta, vaan se vain on. Ei minua epäuskottavat jutut sinällään haittaa, etenkään huumorikirjallisuudessa, mutta edes jonkinlainen perustelu ja syy-seuraussuhde (vaikka köykäinenkin) olisi silti paikallaan.


Noora | 884 comments Minullakin tämä kirja on äänikirjana, koska ajattelin että se menisi siinä sivussa kun siivoaa. Toivottavasti ei ole niin puuduttava, että kuuntelen mieluummin jotain muuta. Viimeaikoina kuuntelu ei ole maistunut, vaan olen mieluummin kuunnellut hiljaisuutta. Ensin pitäisi kuunnella kesken olevan Satavuotias joka karkasi ikkunasta loppuun. Jostain syystä tuon kuuntelu on ollut todella hidasta ja tuskaista. Toivottavasti saan Elmon aloitettua vielä kesäkuun puolella.


message 6: by Terhi, Apukäsi (new)

Terhi Naukkarinen  | 719 comments Minä suunnittelin myös kuuntelevani Elmon äänikirjana, sillä alunperin Elmo kirjoitettiin kuunnelmaksi ja kirja seurasi vasta sen jälkeen. Jännä nähdä, millainen kuuntelukokemus tuo kirja on. Olen lapsena kuullut valtavasti Elmosta, sillä se oli ukkini suosikki. Mielenkiintoista siis nähdä (tai kuulla) onko kirjassa jotain suorituksia, joista en ennestään tiedä.


Peony (peony79) | 730 comments Mulle on tämä saapunut varauksena kirjastoon, mutta en pääse sitä hakemaan, koska olen jo lähtenyt juhannus-reissuun veneellä. Ei ehkä olisi kannattanut tulla tänne lukemaan kommentteja kirjasta, kun kovasti muutenkin jo etukäteen vastustaa sisikunta tähän kirjaan tarttumista.. kun ei muidenkaan lukuelämykset ole olleet ilmeisesti ihan siitä nautinnollisimmasta päästä. Etukäteen jo ajattelin että tämä urheilu tulee näistä genreistä olemaan mulle sellainen kova pala. Pitäisi jaksaa lukea yli 300 sivua kirjaa jonka aihe ei välttämättä kiinnosta. Ja koska olen päättänyt itsekseni lukea joka genreen kaksi kirjaa, niin menee lukusilmät kieroon sen toisen kirjan kanssa jos saan jo tästä tarpeekseni! :D


message 8: by Reija (last edited Jun 22, 2018 12:28PM) (new) - rated it 2 stars

Reija | 188 comments "Ja nyt minä olen kuin sateisen juhannuksen aikoihin niitetty koiranputki" s.249 kuvaa ehkä parhaiten fiiliksiäni tästä kirjasta, ei mullekaan oikein auennut tämän kirjan huumori tai mikään muukaan. Ja mitähän tuokin lause oikein tarkoittaa.. plääh.

Olin kuullut kuunnelmasta ja miten hauska ja hyvä urheilujuttu Elmo on. Oli vähän vaikea ymmärtää hänen hyvyyttään urheilussa, en tajunnut edes miksi hän urheili kun ei tuntunut välittävän mistään. Koska ei saanut naista? Sitten kun sai naisen niin miksi sitten. Eihän se tainnut välittää kuin omenoista. Tavallaan pidin kyllä lopusta, taisi olla ainoa kerta kun vähän hymähdin. Aika pettymys.

Sitä vaan jäin miettimään että monissa kisoissahan oli samat kaverit kisailemassa Elmon kanssa, joten vaikka Elmo voitti niin kai ne muutkin oli jotain supertaitavia.


message 9: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Jun 22, 2018 01:52PM) (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1764 comments Koko Aliisa-kuviossa ei mun mielestä ole mitään järkeä. Poika rakastuu yhden silmäyksen (ei siis edes keskustelun) perusteella niin onnettomasti, että karkaa merille, lähettää kosintakirjeen ja murjottaa sitten, kun tyttö ei kirjoita takaisin. (view spoiler)

Ylipäätään ongelmani kaikkien kirjan täydellisen epärealististen omituisuuksien suhteen oli se, etteivät ne missään kohtaa nauraattaneet. Esim. Linnunradan käsikirja liftareille on myös täynnä kaikenlaista absurdia, mutta se ei haittaa, sillä se on oikeasti hauska kirja (ainakin minusta, ja arvosteluista päätellen myös monen muun mielestä).

Kirjan urheiluselostajat (joiden ymmärrän kyllä olevan parodiaa) ovat myös harvinaisen ärsyttäviä loputtomine "näin on nälkävuosi" -hokemineen. En varmaan olisi kestänyt noita pätkiä äänikirjana :D


message 10: by Aaro (last edited Jun 23, 2018 02:04PM) (new) - rated it 2 stars

Aaro Salosensaari (aqsalose) | 83 comments En lukenut Elmoa uudestaan lukupiiriä varten, mutta teidän muiden tuohon kirjoittamissa kommenteissa on ihan tutulta tuntuvia ajatuksia. Luulen että noiden älyttömien absurdien saavutusten hauskuuden oivaltaminen vaatii elettyä kokemusta kirjoittamisajankohdan urheilukulttuurista.

Annamariah wrote: "En varmaan olisi kestänyt noita pätkiä äänikirjana :D"

Paitsi eikös päin vastoin erään sortin elävä komiikka (radiossa tai televisiossa tai live-komiikka kenties myös) perustu muuten tuolle ilmiölle: yleisö ei kestä enää mahdottoman raivostuttavaa tilannetta, joten jäljellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin joko paeta tai nauraa. :D


message 11: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1764 comments Aaro wrote: "Paitsi eikös päin vastoin erään sortin elävä komiikka (radiossa tai televisiossa tai live-komiikka kenties myös) perustu muuten tuolle ilmiölle: yleisö ei kestä enää mahdottoman raivostuttavaa tilannetta, joten jäljellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin joko paeta tai nauraa. :D"

Enpä ole tullut ajatelleeksi asiaa tuolta kantilta, mutta ainakin äänikirjaa on niin helppo paeta stoppia painamalla, että pakoreaktio olisi varmaan tässä tapauksessa voittanut :D


message 12: by Reija (last edited Jun 24, 2018 12:20AM) (new) - rated it 2 stars

Reija | 188 comments Areenasta löytyy parikin Elmo kuunnelmaa

Ylen pienen Elmo artikkelin mukaan

Viihdyttävyydestään huolimatta Peltonen halusi ennen kaikkea ravistella lukijoita. Absurdin huumorin rinnalla Peltosen tuotannossa on myös surumielinen vire.


message 13: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1764 comments Hauska yhteensattuma: otin hyllystä välipalaluettavaksi Jukka Parkkisen kirjan Suvi Kinos ja isoisän salattu elämä. Suvi törmää yliopistolla unkarilaiseen Endre Kissiin, joka on "tutkimassa jotain suomalais-ugrilaista tuohivirsua SKS:n arkistossa". Kahdella aiemmalla lukukerralla vuosia sitten en tietenkään kiinnittänyt nimeen sen kummemmin huomiota. Näissä Parkkisen lasten-/nuortenkirjoissa on muutenkin paljon alluusioita, joita aikuisen on kiva bongailla.


message 14: by Noora (new) - rated it 1 star

Noora | 884 comments No niin ikuisuudelta tuntunut kuunteluprojekti on nyt taputeltu valmiiksi. Olisin halunnut tästä tykätä, mutta ei. Pohdin hetken kahden tähden antamista, mutta koska kuuntelu ei missään kohtaa viihdyttänyt, niin voiko silloin antaa yhtä tähteä enempää. Minua ärsytti kirjassa eniten hokemiset ja muiden kisaajien luetteloinnit, jos olisin lukenut kirjan enkä kuunnellut olisi luettelot voinut pikalukea, mutta kuunnellessa ne olivat puisevia listoja. Onneksi löysin vielä Helmet haasteesta kohdan jonne tämän sain upotettua, niin ei ihan haaskuulle menny aika. Huumori ei iskenyt, se tosin ei ole yllätys minun kohdalla. Leikkiurheiluhahmon epätodelliset urheilusuoritukset ja epäterveellisilläkin elintavoilla pärjääminen oli tälle tosikolle liikaa.


message 15: by Tuatara (last edited Jul 10, 2018 09:56PM) (new) - rated it 2 stars

Tuatara | 216 comments Minäkin erehdyin tämän nappaamaan äänikirjana kuunteluun, kun äänikirjoilla on tasainen menekki, ja äsken pääsin loppuun. Ei oikein sytyttänyt, mitä en kyllä missään vaiheessa kuvitellutkaan. Olisin yllättynyt rankasti, jos olisin tykännyt tästä, ihan vain koska genre.

Kuitenkin kisaselostukset olivat mielestäni kirjan parasta antia ja syy siihen, miksi annoin peräti kaksi tähteä enkä vähemmän. Lienen sen verran urheiluakin seurannut, että niissä kohdin parodia ajoittain vähän iskikin kaikessa ärsyttävyydessään.

Suurempi ongelma mulle oli kirjassa sitten se kaikki muu. Sitä oli niin paljon ja se oli niin tylsää. Sinänsä ihan osuva kuvaus siitä miten absurdia touhua huippu-urheilu voi olla ja miten urheilijoita ehkä kohdellaan ja niin edelleen. Traagista touhua joiltain osin. En vain tykännyt osuvuudesta huolimatta, mutta ehkä kirjailija on onnistunut siinä mihin pyrkikin.


Peony (peony79) | 730 comments Just huomasin, etten ole tänne kirjoittanut ollenkaan Elmosta. Sain tämän luettua loppuun vasta kuun vaihteessa (siis heinä-elo), joten mikään pikaluku tämä ei mulle ollut. Osasin ihan pienissä hetkissä (etenkin kirjan aivan alkumetreillä) nauttiakin tekstistä..ehkä lähinnä se, että satun hieman tykkäämään ikääntyneestä tekstistä ja aikaisempien vuosikymmenten maaseudun kuvauksesta jne. Mutta ne hetket olivat kyllä tosi lyhytkestoisia. Muuten en minäkään saanut tästä irti paljoa.

Minulle fiktiivisten urheilusuoritusten selostukset on aivan puuduttavan tylsiä. Esimerkiksi Harry Potterissakin olin ihan "eääääh..eiii" aina kun huomasin heidän suuntaavan huispauskentälle. :D Vieläkin saatan innostua ihkaoikeasta urheilulähetysestä ja jännittää mukana..tosin paljon harvemmin kuin nuorempana. Mutta fiktiiviset urheilut tuntuvat niin irrelevanteilta. Kun tarinan kannalta siinä on oikeastaan vaan merkitystä kuinka siinä hommassa kävi, mua ei jaksa viehättää se fyysisen suorituksen kuvaus...ja pidän urheiluselostajien huumoria jo lähtökohtaisesti sen verran väkisin väännettynä, etten tarvitse siitä tehtyä proosaa - vaikka se proosa nimenomaan osoittaa sitä letkeän selostajan hullunkurista höpötystä. Tämän kirjan urheiluselostuksissa toki oli se plussa, että niistä kävi ilmi sen ajan sanonnat ja ilmaisut..ja se miten urheilua seurattiin. Mediakanava hieman erilainen.

Välillä teksti onnistui olemaan ihan huvittavan hullunkurinen, mutta se ja ajankuvan pienet väläykset eivät vain riittäneet mulle. Etenkin se, että aika monet tapahtumat eivät johtaneet itsessään oikein mihinkään - sekalaisia sattumuksia vain tuli yksi toisensa perään. Niitä varmasti Elmon fanit arvostavat, mutta minä en vain osaa. Vaikka sattumukset olisi kirjoitettu ihan hauskasti, niin ne eivät vain uponneet.

Toivottavasti Hämäläisen Yksin on vähän innostavampi lukukokemus.


Lumissa | 818 comments Nonni, sain minäkin tämän viimein jälkijunassa luettua.

Luulen, että tästä olisi varmaan saanut ihan hyvin hupia, jos eläisi tuota 70- ja 80-luvun vaihdetta ja seuraisi urheilua. Ja periaatteessahan tämä oli kyllä hienoa ajankuvaa. Siksi onkin vähän sääli, että eihän tämä tietenkään urheilua seuraamattomalle 2010-luvun lukijalle antanut kovin paljon muuta kuin puuduttavia tunteja kirjan parissa.

Ajoittain oli oikein hauskojakin kohtauksia. Elmon ulkomaannähtävyyksien ihailu ja kisaselostukset olivat ihan osuvia. Sitten taas Petkelströmin loputtomat Karjala Aat, Kainalniemen velikullat ja onneton romanssi Aliisan kanssa edustivat sellaista huumoria, johon kyllästyin jo peruskouluiässä.


back to top