Goodreads România discussion

Fahrenheit 451
This topic is about Fahrenheit 451
122 views
Cartea lunii > Iunie 2018: Fahrenheit 451, de Ray Bradbury (4.67 din 6 voturi)

Comments Showing 1-32 of 32 (32 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Victor (last edited May 20, 2018 11:03PM) (new) - rated it 5 stars

Victor | 1335 comments

Sumar:
The terrifyingly prophetic novel of a post-literate future.

Guy Montag is a fireman. His job is to burn books, which are forbidden, being the source of all discord and unhappiness. Even so, Montag is unhappy; there is discord in his marriage. Are books hidden in his house? The Mechanical Hound of the Fire Department, armed with a lethal hypodermic, escorted by helicopters, is ready to track down those dissidents who defy society to preserve and read books.

The classic dystopian novel of a post-literate future, Fahrenheit 451 stands alongside Orwell’s 1984 and Huxley’s Brave New World as a prophetic account of Western civilization’s enslavement by the media, drugs and conformity.

Bradbury’s powerful and poetic prose combines with uncanny insight into the potential of technology to create a novel which, decades on from first publication, still has the power to dazzle and shock.

Cartea a fost ecranizata in 1966 in regia lui Francois Truffaut si luna asta, la Cannes, a fost premiera unui nou film cu acelasi nume (dar care e vazut ca fiind victima corectitudinii politice moderne).


Victor | 1335 comments O recenzie a filmului de anul asta: Fahrenheit 451 Gives Ray Bradbury’s Cautionary Tale a Tech Update for 2018

Intrebarea care se pune e, mai are cartea lui Bradbury aceeasi putere intr-o lume digitala?


Victor | 1335 comments A mai terminat cineva bijuteria asta?


Adriana | 162 comments Eu, dar acum cateva luni :)


Victor | 1335 comments Ti-a placut mai mult decat A Brave New World?


Adriana | 162 comments Victor wrote: "Ti-a placut mai mult decat A Brave New World?"

Well, n-as putea sa spun, pentru ca inca nu am citit Brave New World (stiu, rusinicaaaa).

Dar pot spune ca asta mi-a placut foarte, foarte mult. Sublinierea laturii umane, filozofia (de fapt, filozofiile, ca e una pe fiecare parte a adevarului), ritmul alert al actiunii... Ce mai, pentru mine a fost wow!


Alex (biseptol69) | 831 comments O incep cand ajung vineri acasa. Abia astept. Sta in raft de un an.


message 8: by Victor (last edited Jun 06, 2018 01:31PM) (new) - rated it 5 stars

Victor | 1335 comments Adriana wrote: "Victor wrote: "Ti-a placut mai mult decat A Brave New World?"

Well, n-as putea sa spun, pentru ca inca nu am citit Brave New World (stiu, rusinicaaaa).

Dar pot spune ca asta mi-a placut foarte, f..."


Si mie la fel, e mult mai buna decat mi-o aminteam de cand eram copil si reuseste cumva sa fie actuala, scazand arderea hartiei de pe care oricum nu citeste nimeni :)

Acum doi ani, am citit 1984 si A Brave New World cam in doua saptamani, la ritmul in care cititi voi cred ca toate trei v-ar lua cam jumatate.


Andra Buzatu | 81 comments Ieri am inceput-o si tot ieri am si terminat-o! Stiam ca e faina pentru ca am vazut filmul acum cativa ani si m-a impresionat la vremea respectiva.

E o carte curata si aerisita ca stil de scriitura. O consider cu destul de mult peste “Povestea slujitoarei” de exemplu care m-a cam dezamagit ca executie, dar nu stiu daca e peste 1984 a lui Orwell. Cred ca in topul preferintelor mele ramane inca 1984.

Nu stiu daca pot spune exact ce mi-a placut mai mult la cartea asta: premiza, personajele, deznodamantul...cred ca sunt interdependente unele de altele si deriva unele din altele.

Daca mai aveti recomandari de distopii asa faine, imparatasiti-le si cu mine.


Adriana | 162 comments Victor wrote: "reuseste cumva sa fie actuala, scazand arderea hartiei de pe care oricum nu citeste nimeni :)"

Eh, mai citim si de pe hartie :)

Brave New World e pe lista pentru anul asta. In ultima vreme n-am prea avut spor la citit, dar sper sa imi revin la my usual reading self :)


message 11: by Delia (last edited Jun 13, 2018 12:16AM) (new) - rated it 5 stars

Delia (deliatoma) | 146 comments Am trecut de jumătatea cărții - cred - și evident că singura comparație care îmi vine în minte este cu 1984. Nu pot să nu fac comparație între Winston și Montag, mi se par personaje cu o evoluție similara.

În ritmul asta simt că până mâine termin de citit (m-am apucat de 2 zile de ea, în condițiile în care nu citesc decât seara după ce vin de la muncă)


Victor | 1335 comments Alex wrote: "Cartea scrisa in 1950, cand "During the 1950s, television was the primary medium for influencing public opinion." (wikipedia), cred ca a avut ca scop ridicarea unui semnal de alarma (oamenii se vor uita mai mult la televizor decat vor citi), semnal de alarma care poate fi repetat si in momentul actual, dar care in acelasi timp poate parea la fel de obsolet. "

Eu am citit-o ca un episod din Black Mirror, mai ales ca am vazut filmul [prost] din 2018 care estetic cauta sa se identifice cu serialul. Pe alocuri cartea sufera de patetism dar Mildred si Beety, in special Beety, care mi-a placut mult fiindca e genul de personaj negativ care are sens, sunt personaje destul de bine construite dat fiind dimensiunea cartii.

Fiecare are propria sa toleranta la patetism, pe mine nu ma deranjeaza cat alte trasaturi literare, insa nu cred ca un eseu-avertisment scris in anii 50' poate sa fie scris fara sa incerce sa induioseze cititorul. Cred ca vine cu vremurile, pe atunci oamenii poate erau mai sensibili la imolari.

Despre carti, nu stiu ce e cu Walden pe acolo - pare sa fie un "meme literar", m-a ingrozit descrierea de pe Goodreads - si nici cu Biblia, dar sa zicem ca intra in aceeasi nota de patetism ca si repetitia obsesiva a unui cuvant. Iarasi nu am o problema cu asta fiindca probabil pe atunci publicul tinta rezona si procedeul era nou, producand efecte. Nu pentru asta le citim acum.

Pentru ce am citit-o a fost mai ales ca sa vad raspunsul la prima intrebare - daca in lumea digitala arderea cartilor mai are un efect - si daca "modelul" inclina spre autoritarianism sau catre o utopie negativa (ma rog, si dintr-o nostalgie in a-mi compara impresiile cu cele avute cand am citit-o prima data) si din beatitudinea lui Mildred si a prietenelor ei mi-am gasit raspunsul. Cred ca de multe ori s-a surprins Bradbury facand browsing pe internet cu mana la gura, de groaza ca ideea despre care a scris e in fata ochilor sai, ca realitate (tocmai am dat search pe google ca sa gasesc ca am dreptate - The Internet? Don’t get him started. “The Internet is a big distraction,” Mr. Bradbury barked from his perch in his house in Los Angeles, which is jammed with enormous stuffed animals, videos, DVDs, wooden toys, photographs and books, with things like the National Medal of Arts sort of tossed on a table.
“Yahoo called me eight weeks ago,” he said, voice rising. “They wanted to put a book of mine on Yahoo! You know what I told them? ‘To hell with you. To hell with you and to hell with the Internet.’
). Nu-s neaparat de acord cu el dar nici nu-mi iese din minte sistemul de punctaj social din China.


message 13: by Alex (new) - rated it 4 stars

Alex (biseptol69) | 831 comments 👍👍👍
Victor trebuie sa citesti Walden sau macar sa incerci. este filozoful nr.1 al americanilor. 😉. Eu nu am reusit sa trec de condescendenta cu care si-a scris cartea.
Vreau sa citesc cronicile martiene ale lui Bradbury, dar in romana sau germana. Poate si asta a fost un motiv pentru care cartea nu m-a atins cu nimic. Mi sa parut greu de citit in engleza (culmea, dupa Dreiser). Tot trebuia sa ma prind de chestii.


Adriana | 162 comments Nici nu stiu de unde sa incep sa vorbesc despre cartea asta... Si, probabil, nici n-as fi deschis gura (ca sa zic asa) daca nu isi spunea Alex parerea :)) asadar, merci, Alex :)

In primul rand, cartea ne plaseaza intr-o societate care pare cu susu-n jos, unde pompierii dau foc in loc sa il stinga si oamenii normali, cei care inca simt si vad corect lucrurile sunt considerati nebuni (draga de Clarisse). Dar nu toate lucrurile sunt inversate. Unele sunt suparator de reale si de actuale:
"― Oamenii nu mai discută despre nimic.
― Oh, dar trebuie să discute!
― Nu, absolut despre nimic. În general, înşiră o sumedenie de maşini, haine sau piscine şi exclamă ce grozave sînt! Dar toţi spun aceleaşi lucruri, nimeni nu spune altceva decît ceilalţi. De cele mai multe ori au acasă tonomatele cu glume, care reiau la infinit aceleaşi bancuri, sau peretele muzical cu luminile lui multicolore, dar acolo e vorba numai de culori şi totul e abstract. Pe urmă, muzeele, ai fost vreodată într-un muzeu? Toate sînt abstracte. Nu mai există nimic altceva. Unchiul meu spune că odinioară era altfel. Cu multă vreme în urmă imaginile vorbeau despre ceva sau chiar înfăţişau persoane."
plus peretii vorbitori ce infatisau programe interactive, cresterea violentei in randul tinerilor, diversele dependente proprii oamenilor moderni (a se citi "nefericiti") si multe altele.

Iar cuvintele lui Beatty (cititor reformat - oare il putem considera un simbol al intelectualitatii dezamagite?) contin adevaruri pe care le stim, dar in general le uitam, prinsi fiind in vietile noastre marunte:
"Dacă vrei ca cineva să nu fie nefericit din punct de vedere politic, nu-i oferi două variante ale aceleiaşi probleme, ca să-l nelinişteşti; oferă-i numai una. Sau, şi mai bine, nu-i oferi nici una. Lasă-l să uite că există război. Dacă statul e ineficient, excesiv de birocratic şi pus pe impozite, mai bine să existe toate aceste neajunsuri decît să-şi facă oamenii probleme pentru ele. Tihnă, Montag. Oferă oamenilor concursuri la care pot cîştiga amintindu-şi cuvintele unor cîntece extrem de cunoscute, nume de capitale sau cantitatea de grîu recoltată în Iowa anul trecut. Îndoapă-i cu date inofensive, umple-i cu "fapte" pînă la refuz, să se simtă sufocaţi şi totodată "sclipitori" din punct de vedere informaţional. Atunci vor avea impresia că gîndesc, vor avea senzaţia de mişcare fără a se clinti din loc. Şi vor fi fericiţi, pentru că faptele de acest gen nu se schimbă. Nu le oferi nimic echivoc ca filozofia sau sociologia, ca să facă legătura între lucruri. De aici li se trage melancolia. Oricine e în stare să scoată un perete-ecran, ca apoi să şi-l monteze la loc ― ceea ce mai toată lumea poate face în zilele noastre ― e mai fericit decît cineva care se străduieşte să măsoare cu rigla, să cîntărească şi să pună în ecuaţie universul, fiindcă acesta, pur şi simplu, nu se lasă măsurat sau pus în ecuaţie fără a-i da omului sentimentul de animalitate şi singurătate. Eu ştiu cum e, am încercat la rîndul meu, ce dracu'! Aşadar, să vină cluburile şi petrecerile, acrobaţii şi magicienii, temerarii, maşinile cu reacţie, elicopterele-motocicletă, sexul şi heroina, cît mai mult din tot ce are legătură cu reflexul necondiţionat. Dacă drama e proastă, dacă filmul nu-ţi spune nimic, dacă piesa e lipsită de conţinut, înţeapă-mi timpanele cu muzică stridentă. Îmi voi imagina că sînt receptiv la piesă, cînd, de fapt, e numai o reacţie tactilă la vibraţie."

Apoi, distrugerea cartilor (unde cartile sunt privite ca recipiente si surse ale cunoasterii, si nu ca mijloc de entertainment)... Cred ca titlurile prezente nu au fost alese intamplator: Biblia (cea mai raspandita carte din lume, cu peste 3.9 miliarde exemplare vandute in ultimii 50 de ani) e detinatoarea cunoasterii religioase (daca Ray Bradbury ar fi fost musulman, cartea aleasa ar fi fost probabil Coranul), Shakespeare e simbolul poeziei, Republica lui Platon e simbolul filozofiei, iar Walden e simbolul intoarcerii la natura. In opinia autorului, aceste ramuri ale cunoasterii sunt esentiale pentru civilizatia umana. Care civilizatie se va autodistruge si va renaste din propria cenusa precum pasarea Phoenix. Si ma tem ca spre asta ne si indreptam acum...


Adriana | 162 comments Pentru mine, ca o cititoare infocata ce sunt, cartea asta mai contine un mesaj (spuneti-i sentimental, romantic sau idealist, cum vreti): cartile nu vor putea fi distruse niciodata; cata vreme cineva le-a citit, ele continua sa existe in acea persoana. Sigur, cu timpul vor disparea detaliile (cum am patit si eu cu cartea de fata, pe care am citit-o acum doi ani) dar ramane esenta si, de ce nu, emotiile generate de citirea ei. Toate acestea ne imbogatesc ca oameni (chiar si lectura unei carti proaste ne poate imbogati si ne poate dezvalui lucruri noi despre noi).

That's all, folks :)


Victor | 1335 comments Hei, cred ca am subliniat aceleasi citate, primul despre dialogul superficial si al doilea despre rostul distractiei nici macar nu sunt dintr-o "distopie" ci parca dintr-un documentar Rise Project despre cluburile din Mamaia.

Bine punctat rostul operelor.


Adriana | 162 comments Victor wrote: "Hei, cred ca am subliniat aceleasi citate, primul despre dialogul superficial si al doilea despre rostul distractiei nici macar nu sunt dintr-o "distopie" ci parca dintr-un documentar Rise Project ..."

Exact asta m-a infiorat. Ori ca oamenii de atunci erau ca cei de acum, ceea ce inseamna ca in 60 de ani n-am invatat nimic, ori ca Bradbury si-a imaginat societatea viitorului intr-un mod fantastic de corect, oricare varianta imi da fiori :))


message 18: by Victor (last edited Jun 18, 2018 03:55AM) (new) - rated it 5 stars

Victor | 1335 comments Stiu ca inspiratia cartii se trage din Nazism, deci povestea/eseul e mai mult o reinterpretare a unor fapte care se intamplasera deja si am nimerit chiar ieri peste niste citate despre acea perioada:

Jennie Rothenberg Gritz, "Early Warnings: How American Journalists Reported the Rise of Hitler," The Atlantic, March 13, 2012
(view spoiler)

Milton Mayer, "They Thought They Were Free: The Germans, 1933-45," University of Chicago Press, 1955
(view spoiler)

William Shirer, The Rise and Fall of the Third Reich: A History of Nazi Germany
(view spoiler)

Ultima fraza boldita e destul de similara cu citatul asta din carte, care se petrece dupa ce Montag citeste o poezie:

Mrs. Phelps was crying.
The others in the middle of the desert watched her crying grow very loud as her face squeezed itself out of shape. They sat, not touching her, bewildered by her display. She sobbed uncontrollably. Montag himself was stunned and shaken.
"Sh, sh," said Mildred. "You're all right, Clara, now, Clara, snap out of it! Clara, what's wrong?"
"I-I,", sobbed Mrs. Phelps, "don't know, don't know, I just don't know, oh oh..."
Mrs. Bowles stood up and glared at Montag. "You see? I knew it, that's what I wanted to prove! I knew it would happen! I've always said, poetry and tears, poetry and suicide and crying and awful feelings, poetry and sickness; all that mush! Now I've had it proved to me. You're nasty, Mr. Montag, you're nasty! "
[...]
"Silly words, silly words, silly awful hurting words," said Mrs. Bowles. "Why do people want to hurt people? Not enough hurt in the world, you've got to tease people with stuff like that ! "
"Clara, now, Clara," begged Mildred, pulling her arm. "Come on, let's be cheery, you turn the `family' on, now. Go ahead. Let's laugh and be happy, now, stop crying, we'll have a party!"message 19: by Alex (new) - rated it 4 stars

Alex (biseptol69) | 831 comments E clar, trebuie sa citesc cartea in limba romana. citatele date de Adriana imi plac. O are cineva in varianta Kindle? Victor, Adriana?


Adriana | 162 comments Alex wrote: "E clar, trebuie sa citesc cartea in limba romana. citatele date de Adriana imi plac. O are cineva in varianta Kindle? Victor, Adriana?"

You've got mail :) ma bucur ca vrei sa o recitesti :)


message 21: by Alex (new) - rated it 4 stars

Alex (biseptol69) | 831 comments Danke !


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Am început și eu azi cartea. Încerc să nu citesc comentariile voastre până când nu o termin...


Delia (deliatoma) | 146 comments Adriana ai surprins de departe cel mai tare citat din carte :

"― Oamenii nu mai discută despre nimic.
― Oh, dar trebuie să discute!
― Nu, absolut despre nimic. În general, înşiră o sumedenie de maşini, haine sau piscine şi exclamă ce grozave sînt! Dar toţi spun aceleaşi lucruri, nimeni nu spune altceva decît ceilalţi. De cele mai multe ori au acasă tonomatele cu glume, care reiau la infinit aceleaşi bancuri, sau peretele muzical cu luminile lui multicolore, dar acolo e vorba numai de culori şi totul e abstract. Pe urmă, muzeele, ai fost vreodată într-un muzeu? Toate sînt abstracte. Nu mai există nimic altceva. Unchiul meu spune că odinioară era altfel. Cu multă vreme în urmă imaginile vorbeau despre ceva sau chiar înfăţişau persoane."


Eu nu am văzut ecranizarea din 2018 (am auzit ca e slabă), în schimb am văzut-o pe cea din 1966 care e mai bună, acum ani în urmă împreună cu mama mea şi mi-a rămas cumva în amintire ideea pompierilor care ardeau cărţi.

Nu cred ca actul in sine de a arde cărţile este problema - argumentul "acum avem cărţi electronice şi audiobook " este mai mult decât valid în contextul cărţilor fizice arse. Însă în spatele focurilor sta de fapt o cu totul altă ideea, aceea de a suprima orice gând liber, orice sentiment. Din punctul acesta de vedere mi-a adus cumva aminte de Equilibrium, pentru că şi aici ca şi acolo nu se ard doar cărţi ci se arde casa cu totul.


message 24: by Alex (new) - rated it 4 stars

Alex (biseptol69) | 831 comments Da da da da aveti dreptate, Citind cartea in limba romana, impresiile sunt complet diferite, diametral opuse. Pe marginea cartii se poate discuta de fapt o gramada. Am ajuns la 27% dar o voi termina astazi.


message 25: by Gabriel (last edited Jun 19, 2018 11:26AM) (new) - rated it 4 stars

Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Prima dată am citit cartea asta cu mulți ani în urmă. Acum, recitind-o, am fost surprins să o găsesc mai profundă și mai profetică decât o ținusem minte. Ca de exemplu:

- SUA implicată în două războaie în anii 90;
- reclame care te urmăresc oriunde te-ai duce;
- știri și entertainment personalizate;
- ziarele dispărute în lipsa cititorilor;
- din ce în ce mai multe atentate în care adolescenți omoară alți adolescenți;
- creșterea cazurilor de depresie și a numărului de sinucideri;
- un președinte ales la Casa Albă care foarte probabil nu a citit nici o carte în viața lui;
- ecranele în care ne pierdem o mare parte din viață...

Vă sună cunoscut?


message 26: by Alex (new) - rated it 4 stars

Alex (biseptol69) | 831 comments Este intr-adevar fascinant cate lucruri se potrivesc cu ce se intampla cu societatea actuala.
Este mai mult un roman de idei, decat de actiune (ceea ce am crezut eu sambata cand am incercat sa o citesc in engleza).

Mie mi-a placut f mult ca Mildred devenise experta la cititul pe buze petrecand atat de mult timp cu castile in urechi.

O idee care mi-a venit ieri ar fi ca panourile publicitare sa isi schimbe locatia si anume sa se puna pe asfalt, Avand in vedere ca 90% din oameni merg cu capul in jos din cauza telefonului mobil.

Imi place ca Bradbury alias Prof.Faber vorbeste despre „mirosul cartilor“.


Totusi, stateam aseara si ma gandeam ca cele mai frumoase distopii le are Jose Saramago.


Victor | 1335 comments Saramago are si alte distopii inafara de Eseu despre orbire?


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Mai degraba alegorii decat distopii in cazul lui Saramago.


message 29: by Adriana (last edited Jun 20, 2018 01:31AM) (new) - rated it 5 stars

Adriana | 162 comments Victor wrote: "Saramago are si alte distopii inafara de Eseu despre orbire?"

Pai ar mai fi si perechea lui, Eseu despre luciditate, desi, vorba lui Gabi, mai degraba alegorie :)

Si Intermitențele morții cred ca se incadreaza. Am inteles ca mai are si altele in acelasi gen (Pluta de piatra, Pestera), dar pe alea nu le-am citit.


Victor | 1335 comments Alegoriile astea sunt "his thing"? Ca mi-a placut ce am citit pana acum.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Cam sunt, da :)


message 32: by Alex (new) - rated it 4 stars

Alex (biseptol69) | 831 comments https://www.goodreads.com/review/show...

Victor iti recomand Jose Saramago. Intr-adevar Pluta de piatră si Peştera sunt tot asa alegorico-distopice. Pe prima nu am citit-o inca. Nici Intermitențele morții inca nu am citit-o dar sunt pe lista. Toate numele iarasi este buna. Un scriitor prolific intr-adevar.


back to top