Goodreads România discussion

25 views
General > A scrie e divin, a edita e dumnezeiește...

Comments Showing 1-9 of 9 (9 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Uirebit (new)

Uirebit Uirebit Cea mai mare palmă peste față pentru un scriitor debutant este să dea „piept în piept” cu gramatica limbii române.
În cazul meu, e vorba de manuscrisul corectat de un specialist.
Nu credeam că pot face atât de multe greșeli de exprimare.
Te simți mic în astfel de situații (3-4 greșeli de ortografie și punctuație pe fiecare pagină din cele 500).

Voi scrieți corect gramatical în viața de zi cu zi?


message 2: by Adriana (new)

Adriana | 162 comments Cam da :) consider asta o formă de respect. În primul rând faţă de mine, şi apoi faţă de cititorul mesajului. Bine, m-a ajutat mult faptul că mi-a plăcut gramatica şi am pus nişte baze solide în şcoala generală. Iar cu ortografia... poate mai am scăpări, dar încerc să mă ţin la curent şi să scriu corect. Din toate punctele de vedere :)


message 3: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments In scoala mi-a placut la nebunie gramatica, imi placea sa analizez texte literare complicate. Matusa mea, fosta profa de romana, avea o carte cu astfel de texte (Iorga, apoi „Dan, capitan de plai). Dan...il stiam pe dinafara din cauza ca il analizasem gramatical si pe fata si pe dos.
Apoi a urmat medicina, de 9 ani Germania. Motivul pentru care mi-am propus sa imi scriu de acum inainte comentariile la cartile citite in principal in limba romana este ca sa exersez. Nu vreau sa uit sau sa incep sa imi stalcesc limba.
Apropos, dupa „Motivul“ se pune virgula sau nu?
Cred ca daca as gasi greseli gramaticale intr-o carte, mi-ar disparea complet dorinta de a o citi. Cartile tiparite inainte de revolutie au mai putine greseli decat cartile actuale.


message 4: by Adriana (new)

Adriana | 162 comments Alex wrote: "In scoala mi-a placut la nebunie gramatica, imi placea sa analizez texte literare complicate. Matusa mea, fosta profa de romana, avea o carte cu astfel de texte (Iorga, apoi „Dan, capitan de plai)...."

Nu trebuie virgulă după "motivul" :) ar fi virgulă între subiect şi predicat ;)

Da, şi pe mine mă enervează groaznic greşelile gramaticale, de traducere şi de scriere pe care le întâlnesc în apariţiile recente. Încep să cred că editurile nu mai folosesc corectori ca să facă economie... Adică, sigur, ideal ar fi ca autorul (vorbesc acum despre autorii români) să fie extrem de atent atunci când scrie şi să predea editurii un text impecabil. Dar, cum autorii sunt şi ei oameni, ar trebui să verifice cineva scriitura lor. Şi nu doar din punct de vedere gramatical şi ortografic.


message 5: by Uirebit (new)

Uirebit Uirebit Adriana wrote: "... ideal ar fi ca autorul să fie extrem de atent atunci când scrie..."
Crede-mă, Adriana, când îți spun că, după 3-4 recitiri de manuscris, intervine un fel de „orbire” și ajungi să nu-ți mai dai seama de unele scăpări de virgule, spații puse aiurea sau probleme de sintaxă.
Dar, dacă ai minte, angajezi pe cineva de specialitate.
Chiar și după asta, nu e rău să ai și 2-3 cititori „beta”.


message 6: by Adriana (new)

Adriana | 162 comments Știu ce spui, Tiberiu :) cunosc doi scriitori în devenire și i-am sfătuit să își recitească/revizuiască scriitura după fiecare sesiune, să nu lase până la final, când volumul de text e mult mai mare. Dar, categoric, textul trebuie apoi verificat și de alți ochi.


message 7: by Gabriel (new)

Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Uirebit wrote: "Cea mai mare palmă peste față pentru un scriitor debutant este să dea „piept în piept” cu gramatica limbii române.
În cazul meu, e vorba de manuscrisul corectat de un specialist."


Nu sunt sigur ce versiune a cărții am citit eu, dar nu-mi aduc aminte să fi observat erori gramaticale, ci doar unele de tehnoredactare.


message 8: by Uirebit (new)

Uirebit Uirebit Gabriel wrote: "...nu-mi aduc aminte să fi observat erori gramaticale..."
Doar câte 2-3 pe fiecare pagină (spre rușinea mea).


message 9: by Gabriel (new)

Gabriel Nita (gabrielnita) | 1149 comments Atunci si spre rusinea mea :(


back to top