Suomalainen lukupiiri discussion

Maltan haukka
This topic is about Maltan haukka
24 views
Genrehaaste 2018 > Maltan haukka (jännityskirjallisuus)

Comments Showing 1-21 of 21 (21 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1764 comments Kesäkuussa vietettävän dekkariviikon kunniaksi luemme yhteisenä lukupiirikirjana Dashiell Hammettin kovaksikeitetyn klassikon Maltan haukka, jota pidetään oman alagenrensä tyyppiesimerkkinä.

Keskustelu aukeaa 21.5.


message 2: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1764 comments Virallinen lukuaika alkoi tänään, joten tervetuloa keskustelemaan! Juonipaljastukset spoileritägeihin.

Lähikirjaston kappale ei ollut hyllyssä, joten laitoin kirjan varaukseen ja saan sen käsiini ensi viikolla. Toivon mukaan saan samalla palautettua kaikki muut kirjaston kirjat, ettei tämä jää roikkumaan lukujonon päähän.


Peony (peony79) | 730 comments Minä olen tämän jo noutanut kotiin kirjastosta, mutta joutuu vielä odottelemaan hetken, että pääsee luettavaksi. Pitäisi lukaista yksi muhkeampi dekkari ennen tätä, kun se saattaa olla sellainen, jota ei välttämättä saa uusittua. En oikein tykkää lukea kahta dekkaria putkeen, joten rinnalla pitää varmaan vielä lukea jotain kolmatta kirjaa. Ja noita kaikkia ennen pitäisi lukea pari rästikirjaa, jotka on kesken. Huuuh..


message 4: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1764 comments Kyllä sitä saa rentouttavasta harrastuksestakin tehtyä hankalan, kun tarpeeksi yrittää :D Mä oon ihan naurettavan ylpeä siitä, että oon lopultakin saanut taisteltua kirjastopinon näin matalaksi. Mulla on siis tällä hetkellä vain neljä paperikirjaa lainassa, ja niistäkin puolitoista jo luettu. Tavoitteena on ihan oikeasti kirjastokortiton kesäkuu (poikkeuksena aiemmin tehdyt varaukset, joita olen jonottanut pidemmän aikaa – ne saan tarvittaessa noutaa ja lukea – ja ennen nukahtamista luettavat e-kirjat).


Peony (peony79) | 730 comments Se on se ahneus.. :D Pakko osallistua suurempaan määrään lukuhaasteita/piirejä, kuin oikein pystyy pallottelemaan..ja lainata enemmän kirjoja kuin ehtii realistisesti lukemaan. Nytkin on taas tullut lukaistua useampi kirja, joka ei sovi edes haasteisiin.

Onneksi ei ole tullut (muistaakseni) tämän vuoden puolella vielä luettua yhtään dekkaria, joten johan on aikakin saada kesädekkari käteen. Olettaisin tämän haasteen kirjan menevän aika kivuttomasti..tosin tällaisilla odotuksilla tulee aina ne kivuliaimmat yllätykset! :D


Desertorum | 1178 comments Luin tämän tänään loppuun. Muutama päivä siinä meni vaikka aika lyhyt ja nopealukuinen tämä oli.
Annoin tälle kolme tähteä eli saman verran kuin Chandlerin Syvälle unelle (joka oli ehkä hieman saman tyyppinen kuin tämä). Mutta pidin tästä kyllä enemmän. Jos syvä uni oli lähempänä kahta tähteä, oli tämä melkein neljä.
Hauska vanhanajan fiilis tässä oli ja juoni eteni vauhdilla. Pidin myös päähenkilöstä.
Miinuksena tuo juonen nopea eteneminen siinä mielessä, ettei tässä mitään jännitetä kyllä kehittynyt. Eikä tässä oikein päässyt kyllä kenenkään pään sisään, eikä pystynyt välillä päättelemään onko ihmiset "tosissaan". Jos kyseessä olisi uudempi kirja, olisin ehkä tulkinnut asioita sarkasmiksi mutta nyt en ollut enää varma. Lisäksi olin aika pihalla (view spoiler)


message 7: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1764 comments Aloitin tänään työmatkalla, mutta en ehtinyt lukea kuin vasta kaksi ensimmäistä lukua. Tyyli on kyllä niin tälle genrelle tyypillistä että...

Hauskana sattumana Hesarin sarjakuvasivulla oli juuri viime viikolla kovaksikeitettyä dekkarigenreä parodioiva Lassi ja Leevi -strippisarja.


message 8: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1764 comments Joo, ei ole tämä kovaksikeitetty genre minua varten. Tässä tökkivät samat asiat kuin Chandlerin kirjassa: kaikki henkilöt jäivät etäisiksi eikä kukaan heistä ollut kovin mukava. Ylipäätään en tykkää genren kyynisestä maailmankuvasta, jossa kaikki ihmiset lainvalvojia myöten ovat enemmän tai vähemmän (yleensä enemmän) kieroja.

Desertorum: (view spoiler)


message 9: by Aaro (last edited Jun 01, 2018 10:27AM) (new) - added it

Aaro Salosensaari (aqsalose) | 83 comments Annamariah wrote: "Ylipäätään en tykkää genren kyynisestä maailmankuvasta, jossa kaikki ihmiset lainvalvojia myöten ovat enemmän tai vähemmän (yleensä enemmän) kieroja."

Tähänhän muuten pätee tällainen kirjallisuusteoreettinen väite (en kyllä yhtään muista mistä olen sen lukenut) että Chandlerin (kun Syvä Uni tuossa yllä mainittiin) henkilökohtainen elämänasenne oli melko vanhanaikainen, ja Marlowen henkilöhahmo on yritys kertoa miten muinaisaikaiset ihanteet sopeutuvat kovaksikeitettyyn L.A.:han, eli todella huonosti.

En tiedä päteekö argumentti Hammettiin, ei kaiketi. Sam Spade on suoraviivaisesti kovaksikeitetty P.I., Marlowe on hieman omituisempi ja depressoituneempi hahmo.


Desertorum | 1178 comments Annamariah wrote: "Joo, ei ole tämä kovaksikeitetty genre minua varten. Tässä tökkivät samat asiat kuin Chandlerin kirjassa: kaikki henkilöt jäivät etäisiksi eikä kukaan heistä ollut kovin mukava. Ylipäätään en tykkä..."

Brigit, Bridget, mitä näitä nyt oli :D Eli (view spoiler) Jotenkin mielestäni hiukan hämärä juonikuvio. Ja välillä oli vaikea saada selville mitä Spade oikeasti ajatteli ja uskoi.


Peony (peony79) | 730 comments Aloitin tämän tänään junassa. Olen vasta sivulla 48. Kolmen tunnin junassa olisi kuvitellut lukevansa tätä yli puoleen väliin nyt ainakin, mutta kun vieruskaveriksi tulee tyyppi, joka puhuu aivan koko sen ajan puhelimeen niin meikäläinen ei pysty kertakaikkiaan keskittymään. Tuntui, että piti tankata pari kymmentä ekaa sivua niitä ulkonäkökuvauksia joka ikisestä hahmosta ja silti ei jäänyt kovin tarkkaa visuaalista mielikuvaa millainen hlö on, vaikka oli kaikki kerrottu hipiän, suun, hiusten, silmien ja kulmakarvojen väriä ja asentoa myöden. Ruumiinrakenne tarkasti ja vaatetus. Täytyy sanoa, että muutama valikoitu oikein hyvin kuvaava ulkonäöllinen piirre luo päähäni paremman kuvan hahmosta, kuin laaja ja pitkä luettelo pienistä detaljeista. Hiukan meni monisanaiseksi ja tuntui pirstaleiselta. Mutta ehkä mielikuva tuli vain siitä, että luin hälinäisessä ympäristössä.

En ole vielä ehtinyt muodostaa mielipidettä tekstistä juurikaan. Tosin tuntuu olevan aika äijä-meininkiä. Kirjan ikä näkyy dialogissa. Hätääntyvää hameväkeä ja miehiä, jotka hoitaa "asialliset hommat".


Desertorum | 1178 comments Nyt kun mainitsit tuosta ulkonäön kuvailemisesta, niin se alun kuvaus Spadesta, kuinka kaikki oli kuin v-kirjain olk mielestäni hassu. Näin päässäni koko ajan linnun nokan!


message 13: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1764 comments Desertorum wrote: "Nyt kun mainitsit tuosta ulkonäön kuvailemisesta, niin se alun kuvaus Spadesta, kuinka kaikki oli kuin v-kirjain olk mielestäni hassu. Näin päässäni koko ajan linnun nokan!"

Ehkä tuo kirjan kannessa oleva siluetti onkin koukkunokkainen Spade eikä se patsas :D


Peony (peony79) | 730 comments Juu se oli niistä kuvauksista hyvin mieleenpainuva. Tuli mieleen sellainen hiukan kuivakan vihaisennäköinen ..kulmikkaan tai terävännäköinen hahmo. Sellainen, joita on joskus nähnyt britti-piirroksissa. Mutta tuo tarkka kuvaus esitettiin niin monesta ihmisestä, että alkoi mennä yksityiskohdat meikäläisellä sekaisin.

En ole päässyt lukemaan tätä nyt pariin iltaan, kun on ollut sen verran hektistä seuraelämää lukutoukallakin. Palaan ruotuun nyt viikolla. :D


Peony (peony79) | 730 comments Reilu kaksi viikkoa siihen meni...mutta nyt se on luettu. Huh..jesss! Jostain syystä tämä kirja yritti pukata pahanlaatuista lukujumia mulle, joten oli pakko lukaista tässä samassa ajassa pari muutakin kirjaa. Ei meinannut sytyttää millään nyt tämä dekkari. Yritin päästä tuon ajan tunnelmaan..mutta unohdin jatkuvasti olevani San Franciscossa ja näkymiksi tuli ihan muuntyyppisiä kaupunkeja (tai sellaisia, miksi kuvittelen vaikkapa Lontoon tai New Yorkin..kun en ole noista missään käynyt). Ja olihan tuo tosiaan sitä "hätääntynyttä hameväkeä ja miehet hoitaa asialliset hommat" aikalailla 100%:sti, joka on kuitenkin seikka, johon osaan tarvittaessa virittäytyä ja jopa hykerrellä sellaisille "frankly my dear"-äijämeiningeille. Mutta nyt en ollut sillä tuulella oikein ja homma pääsi välillä rasittamaan. Onneksi sentään yhdestä "sankarittaresta" paljastui vähän särmikkäämpi puoli tarinan loppupuolella. Itse kirjan johtomotiivi kuivahti mielestäni ikävästi kokoon. Ratkaisu oli aika antikliimaksinen, pitkäksi venytetty kovanaamojen dialogi. Kovaa tohinaa ja säntäilyä..mutta ei siitä nyt oikein syntynyt mitään mieleen painuvaa tälle lukijalle. Mutta kiva jos 30-luvulla saivat jännitystä tästä iltoihinsa. :)


Peony (peony79) | 730 comments Btw...menikö tämä teillä mihinkään Helmet2018 haasteen kohtaan? Mä tarvitsisin siihen haasteeseen jo hieman suorituksia lisää. :D On ollut hiljaista mun kirjalistalla tuossa haasteessa jo varmaan kuukauden. Ehkä siihen "kirjan nimessä on paikka"...hmm.


Ronja (roszanen) | 289 comments En saanut Maltan haukkaa sopimaan mihinkään Helmet-haasteen kohtaan omalla listallani. Eipä silti, Malta on paikka ja sinällään varmaan sopii ko. kohtaan haasteessa.

Luin teoksen jo jokin aika sitten. Odotukseni olivat korkealla, mutta loppujen lopuksi en kuitenkaan suuremmin välittänyt kirjasta. Not my cup of tea. Liikaa väkivaltaa ja kliseitä.


Noora | 884 comments No niin vihdoinkin sain pitkästä aikaa jonkun kirjan valmiiksi asti. Pidän kyllä dekkareista ja tästäkin hieman. Valitettavasti tästä kirjasta kuitenkin puuttui jännitteet, jotka olisivat houkuttaneet ahmimaan kirjaa, jotta lopputulos tulisi selväksi. Paljon etäiseksi jääneitä hahmoja. Valitettavasti en taida saada tätä enää edes mihinkään kirjahaasteeseen mukaan. On ollut turhan hiljaista minullakin tuossa Helmet haasteen etenemisessä viimeaikoina. Mutta kohtalaisen nopsasti tämän luki ja ei ainakaan pahentanut lukujumiani.


Lumissa | 818 comments Tästä kirjasta ei kyllä oikein voi sanoa muuta kuin että tulipa nyt luettua. Vertailua Syvän unen kanssa on kyllä vaikea välttää, kun kirjat tuli luettua niin lyhyen ajan sisään, ja minulla kyllä Marlowe peittoaa Spaden. Juoni oli onneksi vähän helpompi seurata kuin Syvässä unessa.

Kirja oli ihan kolmen tähden settiä aika pitkälle, mutta lopussa tuli liikaa pitkitystä, muutama epäloogisuus (view spoiler) ja yleinen lässähdys. Lisäksi päähenkilön syliin lappasi emäntää siihen tahtiin, että alkoi jo vähän naurattaa.

Ihan luettava kirja kuitenkin,


Desertorum | 1178 comments Satuin tässä katsomaan Phil Collinsin musiikkivideon I wish it would rain down ja bongasin Maltan haukka kohtauksen! En olisi kyllä aiemmin tajunnut sellaista mutta koska tämäkin on luettuna, osaa yhdistää mikä juttu kyseessä.


message 21: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1764 comments Humphrey Bogartin tähdittämä Maltan haukka -elokuva vuodelta 1941 tulee tänään Yle Teemalta klo 21.05


back to top