Verbeelding Bookclub discussion

63 views
2018: boek van de maand > 2018 - Mei boek

Comments Showing 1-19 of 19 (19 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Haaike (last edited Apr 27, 2018 07:31AM) (new)

Haaike | 441 comments Mod
Aangezien er al een paar dagen niet meer gestemd is, heeft vermoedelijk iedereen die dat wilde, kunnen stemmen en dus heb ik de poll afgesloten. Met één stem verschil is het boek van de maand mei Candide geworden! Niet het boek dat ik verwacht had, maar wel eentje waar ik heel blij mee ben :-)
Veel leesplezier allemaal!


message 2: by Laurence (new)

Laurence | 280 comments Haha zalig, dat vind ik zo leuk aan deze groep, dat je nooit kan voorspellen wat voor soort boek het wordt. Ik lees in elk geval graag mee!


message 3: by Becky (new)

Becky | 359 comments Ik zag net dat het op de valreep een ex aequo geworden is tussen Candide en Honderd jaar eenzaamheid. Betekent dit dat we kunnen kiezen tussen beide boeken of blijft Candide het enige boek van de maand mei?


message 4: by Haaike (new)

Haaike | 441 comments Mod
Becky wrote: "Ik zag net dat het op de valreep een ex aequo geworden is tussen Candide en Honderd jaar eenzaamheid. Betekent dit dat we kunnen kiezen tussen beide boeken of blijft Candide het enige boek van de m..."

Ah, dat had ik niet meer gezien; dacht dat ik de poll had afgesloten, maar er is inderdaad op het nippertje nog een extra stem bijgekomen. En ja, waarom inderdaad geen twee boeken?! :-)

Bij deze lezen we deze maand dus een van beide maandboeken: Candide of Honderd jaar eenzaamheid! Al kunnen de grote lezers ze natuurlijk ook gewoon allebei lezen en over beiden mee discussiëren ;-)

Ik start in alle geval eerst met Candide en dat ten laatste tegen het begin van volgende week.


message 5: by Becky (new)

Becky | 359 comments Dank je voor je reactie, Haaike!
Misschien ga ik ze inderdaad wel allebei lezen ;-)
Candide hebben ze helaas niet in mijn bibliotheek, dus ik ga starten met Honderd jaar eenzaamheid en daarna zie ik wel of ik voor Candide een IBL-etje kan regelen.


message 6: by Laurence (last edited Apr 30, 2018 04:12AM) (new)

Laurence | 280 comments Misschien was het iemand die nog zijn stem veranderd heeft? In elk geval: nog beter dan één boek, is twee boeken hé ;)

Ik ga me beperken tot Candide, want Honderd jaar eenzaamheid heb ik al gelezen. Ik vond dat alvast een schitterend boek, het beste boek (dat ik tot nu toe gelezen heb) van Gabriel Garcia Marquez. Het is overigens ook opvallend dat in zijn autobiografie (Leven om het te vertellen) er wel nog behoorlijk wat elementen terugkomen die ook in Honderd jaar eenzaamheid voorkomen. Zijn echte leven was dus ook wat magisch realistisch.


message 7: by Dorien (last edited Apr 30, 2018 09:58AM) (new)

Dorien | 295 comments De bib van Leuven heeft heel wat exemplaren van Candide. Ik heb er alvast eentje ontleend :-)


message 8: by Gwyllion (new)

Gwyllion | 165 comments Ik ga proberen Honderd Jaar Eenzaamheid mee te lezen, maar ik ben nu nog bezig in het boek van de maand maart (en ik heb nog 2 boeken van de bibliotheek liggen), dus het zal waarschijnlijk nog even duren... ;)


message 9: by Elisse (new)

Elisse | 110 comments Ik ben nog een ander boek aan het lezen (The Secret History, dat een behoorlijke "kloefer" is, maar 100 Jaar Eenzaamheid staat al zo lang in mijn boekenkast dat ik hoop dat mei een topleesmaand wordt. Ik lees graag mee dan :-)


message 10: by Laurence (new)

Laurence | 280 comments Candide deze ochtend uitgelezen (het Frans leest overigens vrij vlot, je merkt totaal niet dat dit al een "oud" boek is) en hoewel het een leuk boek was: geef mij toch maar Honderd jaar eenzaamheid ;)
Er worden heel veel locaties aangedaan in Candide (met El Dorado als favoriet, haha) en aan een razendsnel tempo. Voor mij mag een boek ietske meer uitweiden, nu was het wat te veel van hetzelfde.
Vond het dus wel ok, maar niet fantastisch. Al is het wel zalig hoe optimistisch Candide blijft, en het einde is super.


message 11: by Haaike (new)

Haaike | 441 comments Mod
Oh, je maakt mij keibenieuwd nu, Laurence! :-)


message 12: by Dorien (last edited May 10, 2018 12:28AM) (new)

Dorien | 295 comments Laurence wrote: "Candide deze ochtend uitgelezen (het Frans leest overigens vrij vlot, je merkt totaal niet dat dit al een "oud" boek is) en hoewel het een leuk boek was: geef mij toch maar Honderd jaar eenzaamheid..."

Het boek is bij mij ook uit. Je merkt inderdaad niet dat het boek al zo oud is (eerste publicatie 1759). Ik heb lang getwijfeld of ik het boek in het Nederlands of het Frans zou lezen. Uiteindelijk heb ik twee exemplaren meegenomen. Het verhaal zelf heb ik volledig in het Nederlands gelezen, begeleidende teksten zowel in het Nederlands als het Frans, alsook een paar hoofdstukken in het Frans. De Nederlandse vertaling (door Hans Van Pinxteren, uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2011) is trouwens uitmuntend.

Ik heb erg genoten van het boek. Het heeft een strak ritme, de meeste hoofdstukken zijn vrij kort, de ironie en satire ligt er nu eens vingerdik op en wordt dan weer subtiel verwoord. En passant word je ondergedompeld in de historische en filosofische context van die tijd.

De slotzin van het verhaal (inderdaad een heel sterk einde van het boek) heb ik vandaag op het werk trouwens geparafraseerd om een oeverloze discussie te besluiten ;-).

Een mooie ontdekking dus dit boek, bedankt Haaike voor de selectie!


message 13: by Haaike (new)

Haaike | 441 comments Mod
Jah, ik ben er dus in geslaagd mijn boek te laten liggen bij een vriend en ik kan er pas volgende week weer achter, dus Voltaire uitlezen zal voor begin juni zijn. Slim... :-)


message 14: by Becky (last edited May 27, 2018 03:51AM) (new)

Becky | 359 comments Voor mij werd het mei-boek "Honderd jaar eenzaamheid".
Pfoe, zelden zo lang gedaan over een boek: twee volle weken! (voor mij is dat lang, ja). In mijn beleving is het een boek dat echt vraagt om traagte, dat je afremt, dat zich enkel prijsgeeft als je de tijd neemt om je onder te dompelen in de lotgevallen van de Buendia's.
Ik moet toegeven dat ik halverwege het boek echt geworsteld heb om verder te lezen (ik werd die Buendia's en al hun herhalingen zo beu!) en mijn toevlucht zocht tot andere boeken om toch maar niet in een leesdip te geraken. De onmogelijkheid om "Honderd jaar eenzaamheid" op de trein te lezen (vraag me niet waarom, het lukte mij gewoon niet, dit boek duldde niet de minste afleiding) zorgde nog eens voor een extra vertraging van mijn leestempo.

Van tevoren had ik mij er mentaal op voorbereid dat er nogal veel Aureliano's zouden voorkomen in de familie, en hoera, het is me gelukt om ze allemaal uit elkaar te houden. Ook had ik me voorbereid op magisch realisme, overdrijvingen en absurditeiten en is het me gelukt om dat allemaal te verteren (hoewel het nog steeds niet mijn ding is). Alles bij elkaar genomen kan ik zeggen dat ik dit boek kan waarderen en dat ik blij ben dat ik het (eindelijk!) heb uitgelezen, maar dat voor mij het ware leesgenoegen ontbrak om het meer dan drie sterren te geven.


message 15: by Laurence (new)

Laurence | 280 comments Becky wrote: "Voor mij werd het mei-boek "Honderd jaar eenzaamheid".
Pfoe, zelden zo lang gedaan over een boek: twee volle weken! (voor mij is dat lang, ja). In mijn beleving is het een boek dat echt vraagt om t..."


Jammer Becky dat het voor jou zo lastig was om dit boek te lezen. (Twee weken, schande! Haha) Het klopt inderdaad wel dat het helpt om fan te zijn van magisch realisme (ikzelf ben dat helemaal).


message 16: by Haaike (new)

Haaike | 441 comments Mod
Het heeft nog iets langer dan verwacht geduurd voor ik weer kon verder lezen, maar ik heb Candide eindelijk uitgelezen.
Ik sluit mij absoluut aan bij jullie, Laurence en Dorien, dat het heel vlot leest en helemaal niet zo oud aanvoelt als het eigenlijk is. Het was bij momenten wel grappig, al was ik blij met de voetnoten die de broodnodige historische context gaven om bepaalde dingen überhaupt grappig te kunnen vinden :-) Geen boek dat ik per se nog opnieuw ga lezen, maar ik ben wel blij dat ik het eindelijk gelezen heb. En nu ga ik wat in mijn moestuin werken ;-)


message 17: by Mikita (new)

Mikita Romero | 45 comments Ik heb te veel in mijn tuin gewerkt, dus ik las nu pas het mei-boek uit. Het leest heel vlot en het raast vooruit. Het boek deed mij denken aan dat van de "100jarige man die uit het raam stapt en verdwijnt" of dat van de "fakir in de ikeakast", het is alleen van 1759! Heel graag gelezen!


message 18: by Mikita (new)

Mikita Romero | 45 comments Ik heb te veel in mijn tuin gewerkt, dus ik las nu pas het mei boek uit. Heel blij dat ik het toch deed. Het boek raast vooruit! Het deed mij vaak denken aan de "100jarige man die uit het raam stapt en verdwijnt" en de "onvergetelijke reis van de fakir in de ikeakast". En dat geschreven in 1759! Een aanrader.


message 19: by Haaike (new)

Haaike | 441 comments Mod
Leuk dat je het toch nog gelezen hebt, Mikita! (en in de tuin werken kan je nooit te veel doen, heb ik al gemerkt ;-) ).
Ik had de associatie met die twee boeken nog niet gemaakt, maar eigenlijk heb je gelijk: 't heeft inderdaad diezelfde snelheid en absurditeit.


back to top