Modern Greek literature - Σύγχρονη Ελληνική λογοτεχνία discussion

103 views
ελληνική παιδική λογοτεχνία > πληροφορίες για ελληνική παιδική λογοτεχνία

Comments Showing 1-10 of 10 (10 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by okyrhoe (new)

okyrhoe | 28 comments Mod
Ψηφιακός κατάλογος -->

http://www.cc.uoa.gr/ptde/epet/Book/l...
message 2: by Katelis (new)

Katelis Viglas (proclus) | 3 comments Μπράβο για το ωραίο group. Μεγάλη ήταν η έκπληξή μου όταν είδα στο ράφι του γκρούπ ένα παιδικό και εφηβικό βιβλίο που είχα ξεχάσει ότι το διάβασα. Πρόκειται για τον Γεροστάθη του Λέοντα Μελά. Πόσες αναμνήσεις.message 3: by okyrhoe (new)

okyrhoe | 28 comments Mod
Βοηθήστε μας να βάλουμε κι'άλλα βιβλία στο γκρούπ! Ειδικά εάν τα έχετε στο δικό σας ράφι και δεν εμφανίζονται εδώ στο γκρουπ.


message 4: by Nikos (new)

Nikos  (glavkos) | 2 comments Καλώς σας βρήκα ...Λίγη κατανόηση μέχρι να προσαρμοστώ ...
Καλές αναγνώσεις σε όλους , Γλαύκος


message 5: by Angeliki (last edited Sep 27, 2009 03:48AM) (new)

Angeliki (jelojelo) | 5 comments Katelis wrote: "...Μεγάλη ήταν η έκπληξή μου όταν είδα στο ράφι του γκρούπ ένα παιδικό και εφηβικό βιβλίο που είχα ξεχάσει ότι το διάβασα. Πρόκειται για τον Γεροστάθη του Λέοντα Μελά. Πόσες..."

Ο Γεροστάθης by Λέων Μελάς Ο Γεροστάθης είναι ένα βιβλίο που βρήκα πριν μερικά χρόνια στη παιδική βιβλιοθήκη του πατέρα μου...message 6: by Katelis (last edited Sep 27, 2009 09:03AM) (new)

Katelis Viglas (proclus) | 3 comments Αυτό το βιβλίο δεν είναι καινούργιο, το δείχνουν άλλωστε η γλώσσα του πρωτοτύπου (στις εκδόσεις Σπυρ. Δαρεμά, έχει γίνει μεταγραφή του στα νεοελληνικά) και τα διάφορα άλλα ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Γράφτηκε στα μέσα του 19ου αι. Θυμάμαι ότι μου έκανε εντύπωση η μορφή του ήρωα. Ιδιαίτερα τα πολυάριθμα τσιτάτα από αρχαίους ηθικολόγους, όπως ο Πλούταρχος. Βέβαια, τώρα, εκ των υστέρων καταλαβαίνω τι μορφή επιρροής ασκούσε και ασκεί ιδιαίτερα στα παιδιά. Το είδος αυτό, προσφιλές από την αρχαιότητα, θα το λέγαμε ηθικοδιδακτικό, αν και σωστός είναι και ο όρος καζουιστική. Δηλαδή όχι μόνο διδάσκει αλλά προτρέπει, παρακινεί, προστάζει συχνά. Προσπαθεί να κατευθύνει τον αναγνώστη προς μία πρακτική του βίου.
Δεν είναι κακό, αλλά σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία εισάγει σε τρόπους σκέψης που έχουν επίπτωση στην διαμόρφωση του χαρακτήρα. Φυσικά ακόμη και ο νέος, ο έφηβος που το διαβάζει, αμέσως καταλαβαίνει τις προθέσεις του συγγραφέα, ιδιαίτερα σήμερα. Αλλά φαντάσου αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο διαπλάθονταν και προσπαθούσαν να διαπλάσουν, να πειθαρχήσουν τους νέους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Δεν είναι μόνο μία ηθική, αλλά και μία μορφή λεπτών χειρισμών της συνείδησης και του ασυνειδήτου. Βέβαια, αυτός ο πρακτικός λόγος έχει και την θετική του όψη, εφόσον μαθαίνεις να ασκείς μία σειρά από καλές συνήθειες.

Εδώ είναι ένα απόσπασμα


Βιβλιομανής | 7 comments Οπωσδήποτε ο Τρελαντώνης και ο Μάγκας. Καλοί μου παιδικοί φίλοι είναι επίσης ο Πέτρος (από το Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου), η Λέτρω από τη Μωβ Ομπρέλα και η Σάσενκα από το Κοντά στις Ραγες. Α, παραλίγο να ξεχάσω και τη Μέλια από το Καπλάνι της βιτρίνας. Επίσης λατρεία είναι ο Ρεμύ από το Χωρίς Οικογένεια και ο Τομ Σόγερ.


message 8: by Vivi (new)

Vivi | 2 comments Το λινκ στο αρχικό μήνυμα δεν ανοίγει. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα?


message 9: by okyrhoe (new)

okyrhoe | 28 comments Mod
Vivi wrote: "Το λινκ στο αρχικό μήνυμα δεν ανοίγει. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα?"

Έχεις δίκιο, η σελίδα δεν βγαίνει τώρα. Φαίνεται ότι την έχουν "κατεβάσει" γιατί από την κεντρική σελίδα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν βρίσκω καμία αναφορά στον κατάλογο παιδικών βιβλίων.

Μπορείς εάν σε ενδιαφέρει να δεις μία παλιά εκδοχή της σελίδας (από το 2009), όπως εμφανίζεται στο Wayback Machine του Archive.org


message 10: by Vivi (new)

Vivi | 2 comments okyrhoe σ' ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια


back to top

22901

Modern Greek literature - Σύγχρονη Ελληνική...

unread topics | mark unread


Books mentioned in this topic

Ο Γεροστάθης (other topics)