Suomalainen lukupiiri discussion

Zoo City: Eläinten valtakunta
This topic is about Zoo City
33 views
Genrehaaste 2018 > Zoo City: Eläinten valtakunta (fantasiakirjallisuus)

Comments Showing 1-28 of 28 (28 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1745 comments Yhteisenä lukupiirikirjana luetaan Lauren Beukesin Zoo City: Eläinten valtakunta, joka on eteläafrikkalaista urbaania fantasiaa.

Keskusteluketju aukeaa 23.4.


message 2: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1745 comments Taas on uuden lukupiirikirjan aika, joten julistan keskustelun avatuksi. Itse laitoin kirjan vasta varaukseen, joten pääsen lukemaan tätä aikaisintaan ensi viikolla. Olen kyllä onneksi saanut vähän kirittyä rästiin jääneiden lukupiirikirjojen suhteen (sain kuin sainkin Shakespearen luettua virallisen lukuajan puitteissa), ja toivon pysyväni vastedes paremmin aikataulussa.

Olen lukenut Beukesilta aiemmin aikamatkustustrillerin The Shining Girls (suom. Säkenöivät tytöt), joka on idealtaan varsin mielenkiintoinen.


Peony (peony79) | 706 comments Täällä myös ollaan aikatauluista kunnolla jäljessä, mutta olen yrittänyt pysyä perässä muissa kirjoissa ja antanut Pohjantähti-trilogian laahata ihan omassa tahdissaan. Sille varmaan löytyy kommentoijia kuitenkin ketjuihin..niin moni sen on lukenut.

Zoo Cityyn olen vasta laittanut varauksen, mutta kirjoja oli onneksi jäljellä hyllyssä, joten enköhän minäkin saa tämän hyppysiini ensi viikolla. Beukes on mulle vielä tuntematon kirjailija. Tämä kirja kiinnostaa etenkin sen vuoksi, että tarina sijoittuu Johannesburgiin, jota ei ole ihan loppuunkulutettu kirjallisuudessa..tai ainakin fantasialle sellainen mielenkiintoinen tapahtumapaikka.


Desertorum | 1123 comments Minä nappasin tämän jo viime viikolla kirjastosta mukaan mutta koska samalla sain vihdoin käsiini Do Androids Dream of Electric Sheep? (olen ollut jonossa viime vuoden puolelta) ja siinä on jo varaus, niin sen lukeminen menee prioriteeteissä ykköseksi. Mutta sen jälkeen sitten tämä!


Noora | 873 comments Mulla olis häivähdys purppuraa seuraavaksi, sitten olis ajatus ottaa tämä tai sitten Monte Criston kreivi lukuun. Olen saanut kiinni taas hieman lukupiirin kirjoissa, mutta uskon että kreivi laittaa rattaisiin hidasteita...


message 6: by Terhi, Apukäsi (new) - added it

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Tämä odottaa Bookbeatissa lukemista. Pitää katsoa, missä välissä ehdin lukemaan.


Ronja (roszanen) | 289 comments Ennakoin (kerrankin!) lukupiirin kirjan lainaamisen suhteen, ja sain oman kappaleeni luettavaksi jo joitain päiviä sitten. Nyt olen lukenut yli puolet kirjasta. Juoni on ainakin erilainen kuin tavallisissa jännäreissä...

Minun on jostain syystä vaikea lukea fantasiaa/scifiä/maagista realismia/inhorealismia, minkä vuoksi tuntuu että osa kirjan juonesta menee minulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Näin on valitettavasti käynyt ennenkin vastaavan kirjallisuuden suhteen. Positiivista tässä on se, että Zoo city sopii Helmet-haasteeseeni kohtaan 21. Kirja ei ole omalla mukavuusalueellasi.


Peony (peony79) | 706 comments Mäkin olen lukenut nyt reilun puolet kirjasta. Ja sama juttu täällä kuin Ronjalla. Mulla oli aika varma käsitys siitä jo ennen kirjaa, että urbaani fantasia/maaginen realismi ei ole mun juttu ollenkaan. Siksi vähän kauhistuin kirjaston noutohyllyllä kun kirja oli kooltaan isompi kuin olin odottanut :D Ajattelin että voi voi sentään..kova suoritus. Mutta eilen pidin isoa lukumaratonipäivää ja sain alas jo tuon 249 sivua. Eli nyt olen jo niin voiton puolella, että kyllä tästä selvitään.

Ensimmäinen puolisko on osoittautunut juuri sellaiseksi kuin oletinkin - en saa minäkään kiinni tästä. Siis ymmärrän lukemani joo..mutta pitäisi olla paljon enemmän tämmösen genren fani, jotta oikein nauttisin lukemastani. Mun mielestä juonikin kehittyy niin kauhean hitaasti..siis yli puolet kirjasta mennyt ja aika vähän on tapahtunut. Päähenkilöstä ei ole muodostunut kovin syvällistä luonnekuvaa itselleni - hyväksyn häneltä ihan mitä tahansa toimia, koska minulla ei ole mitään odotuksia millainen ihminen hän on. Samoin on sivuhenkilötkin sitten etäisiä minulle.

Saapa nähdä mitä viimeiset 150 sivua ehtivät pitävät sisällään..tämä on kuitenkin voittanut oikein scifi-fantasia-palkinnon.


Peony (peony79) | 706 comments Tulenpa jo tänne lätisemään ajatuksiani Zoo Citystä, ettei muistikuvat ala haallistua tästä. Mulla on vähän semmonen fiilis, että näin tulee käymään aika äkkiä, kun ei erityisemmin jäänyt paljon käteen kirjasta.

Tykkäsin siitä, että tarina sijoittui Johannesburgiin ja välillä häilähti pieniä kuvauksia kaupungista ja myös sen (ja muun mantereen) nykyaikaisista ongelmista. Oli vaan asiaa kovin syvästi tuntemattomalle vaikea tietää kuinka paljon jotkut asiat kuvaavat todellista elämää ja kuinka paljon kuvauksessa on urbaanin fantasian kaipaamaa rappioromantiikkaa ja dystopia-meininkiä. Dialogi oli hauskaa..tosin minä pösilö en tajunnut, että niille E-Afrikassa käytetyille sanoille olisi ollut sanasto kirjan lopussa..vaan googlasin niitä. >D Mutta hyvin toimi silti.

Muuten kerronta oli vähän sellaista, että en missään vaiheessa päässyt tarinan sisään kunnolla ja hahmon nahkoihin. En juuri koskaan tiennyt minne Zinzi on menossa, miksi hän on menossa tai mitä hän tavoittelee. Siksi jäin täydelliseksi sivustakatsojaksi, joka vain seuraa ymmärtämättömänä, mitä Zinzi seuraavaksi tekee. Toki ainahan kirjoissa ja tarinoissa tulee kohtia, joissa et tiedä mitä on tapahtumassa ja se on jännittvää tai muuten positiivista. Mutta tässä sitä oli koko ajan niin, että lukija on mielestäni aika katsomossa koko ajan. Tykkään kirjoista, joissa lukija heitetään kaoottiseen tapahtumien pyörteeseen ja tarinasta alkaa pikkuhiljaa kerätä havaintoja ja muodostaa kuvaa, mutta tässä noi fantasiaelementit alkoi kunnolla kirkastua (ja sai tärkeitä tietoja "maailman toimimisesta", aposymbioosista) niin lopussa kirjaa, että mun mielestä se oli vähän liian myöhään. Vai meniköhän mulla joitain asioita pahasti ohi alkupuolella. Urbaani fantasia ei vain taida olla mun laji. Mutta onneksi oli noita kiinnostavia elementtejä kuitenkin ja kirja oli muutenkin nopealukuinen, ettei sitä tarvinnut selntään hampaat irvessä kahlata läpi. Olisin antanut tälle 2,5 tähteä..en jotenkin viitsinyt pyöristää sitä kolmeen, sillä kolmen tähden kirjoista olen kuitenkin pitänyt ja nauttinut oikeasti, joten pyöristin kahteen. Ihan kelpo kirja, mutta ei nyt ihastuttanut.


Desertorum | 1123 comments Minä pidin tästä yllättävän paljon, koska itselle kirja oli välistä turhan synkkä ja väkivaltainen. Kirjan aloitettuani luin samalta istumalta 250 sivua, sen verran koukkuun jäin.
Pidin siitä, että kirja sijoittui Afrikkaan, se kun on aika harvinaista genressä. Samoin maailma oli mielenkiintoinen ja täynnä uusia ideoita. Ja tuo eläinyhteys oli mielenkiintoinen.
Negatiivista oli lähinnä loppu. Olisin toivonut kirjan olevan enemmän juuri "salapoliisityötä" ja sitten siinä tapahtuvia ikäviä asioita mutta, jotenkin tuntui että lopun väkivaltaisuudet ja ratkaisut oli hieman torta på torta.
Päädyin silti 4 tähteen koska lähes koko kirja oli itselle sillä tasolla.


message 11: by Peony (last edited May 13, 2018 12:18PM) (new) - rated it 2 stars

Peony (peony79) | 706 comments Samat elementit kuin Desertorumilla, joista tykkäsin kirjassa, paitsi toi eläinyhteys jäi mun mielestä hiukan puolivillaiseksi..siis itselleni. En päässyt siihen sisälle ollenkaan. Samoin luin kerralla aikalailla tuon saman sivumäärän, koska halusin lukea niin kauan että tuntisin olevani kunnolla sisällä tarinassa..ja kauan se kesti, että tuntisin olevani edes jotenkin mukana. :D Ehkä jos olisi jotenkin sisäistänyt genren paremmin niin olisi päässyt paremmin sisään tarinaan.

Minäkään en oikein perustanut lopusta..ja siksi jäi vähän tuosta tarinasta semmonen fiilis, että odotin koko ajan, että no kohta lähtee lentoon..mutta ei ihan lähtenyt, ainakaan meikäläisen varpaat ilmaan. Mielenkiintoisia aineksia oli kyllä. Ja kirjoittaja osasi kirjoittaa hyvää dialogia. Tosin muussa tekstissä esiintyi muutama aika "cringe worthy" analogia..iiih..


Desertorum | 1123 comments Hauska että tykättiin samoista jutuista mutta sitten kuitenkin elämys jäi niin erilaiseksi.
Täytyy myöntää että juoni ei ehkä ollut niin hiottu kuin olisi voinut mutta sitten jotenkin kirjan rosoisuus vaan kolahti itselle.
Ehkä tämä innostus johtuu liiasta jenkki-fantasian lukemisesta, joten tykästyin kun oli erilaisia vivahteita sellaiseen perinteisempään tyyliin verrattuna.
Vähän jäi sellainen fiilis, että lisää voisi olla tulossa? Ja ehkä joitain aukkoja (liittyen juuri maailmaan ja eläinyhteyteen) olisi voitu tilkitä hieman paremmin.


message 13: by Aaro (last edited May 01, 2018 09:41AM) (new) - rated it 2 stars

Aaro Salosensaari (aqsalose) | 83 comments Ajattelin tässä mainita / muistuttaa itselleni että olen aikeissa lukea tämän, keskusteluaikataulusta tosin vähän viiveellä (...tässä on sellaisia haasteita kuten vaihdoin hiljattain paikkakuntaa eikä mulla ole esim. vielä uuteen lähikirjastoon kirjastokorttia, onneksi varaustilanne näyttää melko hyvältä eli kappaleita on saatavilla.)


message 14: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1745 comments Kun mä muutin kahdeksi vuodeksi toiselle paikkakunnalle opiskelemaan, kävin hakemassa kirjastokortin heti ekana kokonaisena päivänä. First things first ja asiat tärkeysjärjestykseen :D Helmet-kortista en kyllä luopunut koko sinä aikana, minkä asuin Kouvolassa.

Zoo City odottaa mulla parhaillaan noutoa, mutta koska kirjasto meni eilen vapun takia tavallista aiemmin kiinni, en ehtinyt noutaa varauksiani töiden jälkeen. Uusi yritys viimeistään maanantaina (silloin onkin jo vika noutopäivä)... Siihen mennessä saan toivon mukaan suurimman osan nyt lainassa olevista kirjoistakin luettua, että saisin palautettua useamman kirjan kuin lainaan.


message 15: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1745 comments Olen lukenut kuutisen lukua. Kirjan maailma vaikuttaa mielenkiintoiselta (eläimistä ja taikuudesta on kerrottu sen verran, että minulla on jonkinlainen hatara käsitys systeemistä, mutta myös paljon avoimia kysymyksiä), mutta en ole ihan päässyt sisään tarinaan, eikä Zinzi hahmona ole ainakaan vielä tehnyt vaikutusta. Tällä hetkellä muut kirjat houkuttelevat enemmän, joten tämä jäänee nyt ainakin hetkeksi sellaiseksi kirjaksi, jota luen aina iltaisin jonkin verran eteenpäin. Tilanne voi toki muuttua, jos tarina pääsee jossain kohtaa kunnolla vauhtiin.


message 16: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1745 comments Melkein puolivälissä. Maailma kiinnostaa, itse tarina vain ei ole vieläkään imaissut mukaansa. (Olen lukenut seitsemän muuta kirjaa tämän aloittamisen jälkeen...) Olenkin tykännyt eniten luvuista 8 ja 10, joissa kerrotaan enemmän muista "eläimellisistä" (tai miksi ikinä niitä suomennoksessa kutsutaankaan).


message 17: by Reija (last edited May 16, 2018 07:12AM) (new) - rated it 2 stars

Reija | 186 comments Ahkerasti olet kuitenkin jaksanut palata kirjan pariin. Itellä meni loppu kiirehtimiseksi ja jotkut selityksiä kaipaavat asiat saattoi jäädä vaille selviämistä kuten (view spoiler) mutta eipä paljon kiinnostanut, halusin päästä vain loppuun. Maailman outous ei haitannut niinkään, en vain päässyt sisälle kirjoitustyyliin. Loistavat tytöt oli kyllä muistaakseni, ainakin suomennettu, ihan sujuvasti.

Ja miten ne eläimet oli joutunut tähän soppaan mukaan, mitä ihmettä ne oli tehny että niiden piti hengailla rikollisten kanssa. Varmaan kaikkien eläinten unelmahommaa roikkua ihmisten seurassa. (olin vähän aikaa sitten lukenu eläinkirjaa jossa oli ihan kiva luku laiskiaisista eikä tämän kirjan laiskiaisen elämä vastannut sitä)

Mutta bonusta ideasta joka ei muistuttanut mitään muuta. Luin Morriganin koetukset ja tuntui että kirja oli tilkkutäkki viime vuosien fantasia- ja dystopiakirjojen parhaita paloja.


message 18: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1745 comments Sain kirjan luettua yli viikko sitten, mutta enpä ole ehtinyt ja muistanut kirjoittaa tänne tarkempia kommentteja...

Lopulliseksi tuomioksi jäi kaksi tähteä, sillä vaikka maailma on edelleen kiinnostava, tarina ei yksinkertaisesti puhutellut enkä kiintynyt edes päähenkilöön. Jotenkin Zinzi tuntuu koko kirjassa tietyllä tapaa sivuhenkilöltä – hänelle pikemminkin tapahtuu asioita sen sijaan, että hän olisi itse aktiivinen toimija, joka vie juonta eteenpäin. (view spoiler) Kun maailma oli kirjassa ehdottomasti parasta, minua harmitti se, että monet kysymykset eläinjutun mekanismeihin liittyen jäivät vaille vastausta.

Olisin kaivannut kirjan loppuun jonkinlaista sanastoa, joka olisi helpottanut eteläafrikkalaisen useisiin eri kieliin pohjautuvan puhekielen ymmärtämistä. En jaksanut lähteä kesken lukemisen googlaamaan kaikkia vieraita sanoja, joten jouduin päättelemään niiden merkityksen kontekstista.


Peony (peony79) | 706 comments Siinä painoksessa, jonka minä luin oli sanasto. Anna taisi lukea kirjan englanniksi? Mäkin olisin tykännyt tietää siitä eläinsymbioosista enemmän ja jotenkin kattavammin; tapahtumaketjun mikä siihen on johtanut, kuinka se tarkalleen ottaen toimii.. Jäi mulle liian pintapuoliseksi. Tuo lisättynä siihen, etten pystynyt oikein seuraamaan Zinzin motivaatioita ja hänestä ei omaan päähäni rakentunut oikein minkäänlaista henkilökuvaa, sai lukukokemukseen semmosta ulkopuolisuuden tunnetta. Että katsoin sarjan hiukan satunnaisia tapahtumia, mitä jonkun henkilön tielle sattui.


message 20: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1745 comments Jeps, luin englanniksi. Kyseisen painoksen lopussa oli jokunen hämärä novelli, jotka sijoittuivat Beukesin jonkun toisen romaanin maailmaan (taisi olla Moxyland), mutta ei mitään sanastoa tai selitysliitettä :b

Reija: Eläinraukat tosiaan, mä säälin etenkin sitä pingviiniparkaa, joka joutui elämään jossain Lähi-idässä luotiliivit yllään... Mua olis kanssa kiinnostanut, mistä ne eläimet tuossa todellisuudessa oikein tulla tupsahtavat ihmisensä luo, ja mikä taika niitä pitää hengissä? Kun selkeästi ne tarvitsevat ruokaa ynnä muuta eivätkä suinkaan ole kuolemattomia, mutta kuitenkin sen yhden taustaluvussa mainitun miehen eläin oli perhonen, eivätkä ne käsittääkseni tavallisesti elä kovin kauaa... Miten yleensä pidät jonkun lemmikkiperhosen hengissä ja terveenä vankilaolosuhteissa? Etkä ikinä vahingossa murskaa sitä?


Peony (peony79) | 706 comments Toi Moxyland oli esillä Youtubessa monella booktubettajalla jokunen vuosi sitten. Oli kiinnostava huomata kun tämä valikoitui lukupiiriin, että tämä on samalta kirjoittajalta. Ajattelin, että jos oikein ihastun, niin luen tuon Moxylandin. Mutta saa nyt nähdä tuleeko luettua parin seuraavan vuoden aikana. Suomennosta tuosta kirjasta ei myöskään ole, joten se olisi luettava sitten englanniksi.


message 22: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 2 stars

Annamariah | 1745 comments Ainakin ne novellit (jotka olivat ilmeisesti jonkun kirjoituskilpailun satoa, eli eivät Beukesin itsensä kirjoittamia) olivat kyllä Moxylandia lukemattoman näkökulmasta varsin sekavia. Toisaalta siinä kohtaa mulla ei oikein tahtonut muutenkaan riittää mielenkiinto, joten en keskittynyt novelleihin erityisen hyvin. (Pakko ne oli kuitenkin lukaista, kun ne siinä kirjan liitteenä olivat...)


message 23: by Aaro (last edited Jun 28, 2018 08:08AM) (new) - rated it 2 stars

Aaro Salosensaari (aqsalose) | 83 comments Jaha, on tämmäkin lopulta luettu. Kaksi tähteä.

Ronja wrote: "Juoni on ainakin erilainen kuin tavallisissa jännäreissä. "

Mielenkiintoinen huomio, minusta taas tuntui koko ajan lukiessani että luen taas jälleen tavanomaista rikostrilleriä. Joo, juonenkäänteet yksitellen ovat ihan omanlaisiaan eikä plagioituja jostain toisesta kirjasta, mutta kokonaisuutena silti trillerijuoni tuntui ... ihan samanlaiselta kuin kaikki muutkin trillerijuonet. (Näin esimerkinomaisesti melko samanlainen jälkitila jäi scifi-trilleristä Leviathan Wakes joka muuten on lähes täysin eri genreä.)

Rappioromantiikan kanssa lienee muuten hieman samanlainen ongelma kuin sotakirjallisuuden kanssa: vaikka päähenkilö itse sanoo kertojan äänellä kuinka on romahtanut täysin pohjalle, se miten sitten romahduksesta kerrotaan ei voi välttyä ajattelematta että teksti kuitenkin glorifioi sitä. Tämä oli hieman väsyttävää.

Yllä monet sanoivat että henkilöt tuntuivat vaikeilta tarttua. Mulla on hieman samanlainen olo. Ikään kuin kaikilla hahmoilla tuntui olevan sellainen yksinkertainen rooli täytettäväksi eikä paljon muuta: Benoit on täydellinen jännäihastus jolta paljastuu oh, synkkä menneisyys, Gio sellainen geneerinen inhottava ex, pääpahikset täydellisen pahoja joilla ei ole muuta psykologiaa kuin pahuus -- etenkin joo sen lopetusjakson valossa, se oli suorastaan täydellinen pettymys -- päähenkilö itse on myös sellainen rankkis joka on päähenkilö joka tekee asioita koska kirjaan tarvitaan päähenkilö joka tekee asioita.

Fantasiakonseptista olisin voinut tykätä enemmänkin jos tarina olisi ollut toisenlainen. Alkuasetelma (maaginen kyky löytää kadonneita esineitä) oli suorastaan viehättävä.

Tekstin seassa vilahti viittaus Pullmannin His Dark Materials-sarjaan jossa on myös samantapaisia eläinfamiliaariotuksia ja ehkä siksi koska Pullman kirjoitti tietoisesti nuortenkirjaa, Pullman vertautuu edukseen: konsepti tuntui paljon maagisemmalta (tai aika saa lukumuistot vaikuttamaan paremmilta kuin olivatkaan).


message 24: by Aaro (last edited Jul 04, 2018 12:27PM) (new) - rated it 2 stars

Aaro Salosensaari (aqsalose) | 83 comments Ja ajattelin mainita täällä kun äsken sattumalta huomasin että Lauren Beukes on vieraana 14.-15.7.2018 Finnconissa (jos vaikkapa jotakuta kiinnostaa käydä selittämässä kasvokkain miksi antoi vain kaksi tähteä tälle kirjalle!)


Noora | 873 comments Vihdoinkin olen saanut tämän myös luettua. Pallottelin kahden ja kolmen tähden välillä ja päädyin kolmeen tähteen. Aika samanlaisia fiiliksiä kuin muillakin.

Kirjan maailma oli erilainen, kuin aiemmissa tämän genren kirjoissa, siitä plussaa. Samoin pidin ideasta, että ihmisillä oli oma eläin. En vain myöskään tajua miksi eläin piti antaa niille jotka ovat tehneet rikoksen, sen takia että muut ihmiset osaisivat varoa? Vai sen takia, että eläimestä huolehtiminen (oman elämänsä ylläpitämiseksi) muuttaisi murhamiehet mukavemmiksi? Vai sen takia, että pysyisivät poissa pahanteosta, että eläin pysyy hengissä ja näin ollen oma henkikulta? Se ei kyllä auttanut, tuntui että eläimelliset olivat edelleen enemmän tai vähemmän sekaisin. Vaikka niin oli nekin joilla ei eläintä vielä ollut.

Kirjassa minusta ihan onnistuneesti sivuttiin myös Afrikan ns. ongelmia rikollisuutta, huumeita, aidsia, kansanmurhia, pakolaisuutta jne.

Minun lempihahmoni oli laiskiainen, muihin ei tunnesidettä tullut ja se oli todella iso miinus. Kirjan juonikaan ei vetänyt kuin vasta 200 sivun jälkeen. Ihan ok lukukokemus ja nopealukuinen.


message 26: by Reija (last edited Jul 28, 2018 12:53AM) (new) - rated it 2 stars

Reija | 186 comments Hesarin haastattelussa mainitsi tuosta jotain:

Toinen Beukesin tuotannosta suomennettu teos on Zoo city: eläinten valtakunta (Aula & co 2016, suom. Tytti Viinikainen). Sen päähenkilö on tehnyt murhan ja joutuu kantamaan sen seurauksena merkkiä tekemästään rikoksesta. Tässä tapauksessa elävää laiskiaista. Jos laiskiaiselle käy huonosti, myös sen kantajalle käy huonosti.

Ajatus murhaajan merkitsemisestä nousi apartheidin lopettamisen jälkeisestä Totuus- ja sovintokomissiosta, joka armahti apartheidin toteuttajia.

”En ole oikein koskaan hyväksynyt, että apartheidin toteuttajille annettiin anteeksi. En kuitenkaan halunnut kirjoittaa suoraan uusapartheidista ja erottelusta, jotka ovat nousussa tällä hetkellä”, Beukes kertoo.


Se kai tuli esille jotenkin kirjassa, ainakin sen krokotiilin kohdalla mutta oikeesti en kyllä tuota saanut itse kirjasta irti.


Lumissa | 787 comments Onpas kirjaparka saanut täällä tylytystä osakseen. Minusta tämä oli ihan vallan viihdyttävä teos. Juoneltaan kaavamainen, joo. Stereotyyppiset henkilöhahmot, joo. Nämä tuossa aiemmin todettiinkin. Näiden perusteella kirja saisi kelvot kaksi tähteä. Maailma oli kuitenkin mielenkiintoinen, Johannesburg tapahtumapaikkana jännittävä. Asetelmakin oli ihan jännittävä, eläimet syntien merkkinä ja yliluonnolliset kyvyt siihen päälle. Näistä ainakin yksi, ehkä hyvänä hetkenä jopa puolitoista tähteä lisää.

Shavit olivat vähän päälleliimatun oloisia, ainakin kirjailija itse tuntui unohtavan puoleksi kirjaksi päähenkilönsä maagiset kyvyt ja painolastit kokonaan. Eikö Zinzin pitänyt olla vaikea esimerkiksi kulkea väkijoukoissa, koska kadonneet esineet nykivät mieltä niin paljon puoleensa? Ei ainakaan siltä vaikuttanut naisen pyöriessä turuilla, toreilla ja yökerhoissa. Ei se iso miinus kuitenkaan ollut.

Minä tosiaan mielsin eläimet puhtaasti tehtyjen pahojen tekojen painolastina kantajilleen. Ei mitään sen kummempaa opetuksellista aspektia, pelkkää kostoa. Siinä mielessä - ja jollain tavalla yhteiskuntafilosofisestakin näkökulmasta - ihan mielenkiintoista tuo vertautuvuus apartheidiin.


Desertorum | 1123 comments Minä taisin olla ainoa joka piti tästä ja annoin jopa 4 tähteä. Kolme voisi olla ehkä osuvampi näin jälkikäteen ajatellen, mutta sen verran innostunut olin hieman erilaisesta fantasia- asetelmasta kuin yleensä, ja tietynlaisesta omaleimaisuudesta.


back to top