Books Ever After discussion

Sapiens: A Brief History of Humankind
This topic is about Sapiens
63 views
April 2018 > Maandboek April 2018: Sapiens - Yuval Noah Harari

Comments Showing 1-30 of 30 (30 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Priss (new)

Priss (lisz) | 1365 comments Mod
Deze maand lezen we onder andere Sapiens: A Brief History of Humankind.

Honderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, en dat zijn wij. Homo sapiens. Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? Hoe kwamen onze voorvaderen op het idee om steden en zelfs koninkrijken te stichten? Waarom gingen we in goden geloven, maar ook in natiestaten, en in bedrijven. Waarom vertrouwen we op geld, boeken en wetten? En hoe zal onze wereld er in de toekomst uitzien?
In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn?


Lees je mee?


message 2: by Evie (new)

Evie Ik lees mee!


message 3: by Elke (new) - added it

Elke (elkeeea) | 1072 comments Leuk! Ik ga m bestellen en dan lees ik m mee!


Anne (ladieda) | 813 comments Ik heb deze in februari al gelezen maar klets graag mee :)


Bryndís | 635 comments Jazeker! Hij is me aangeraden door iemand in Oz en ik ben erg benieuwd!😊


message 6: by Lisa (new)

Lisa | 694 comments Ik zag dat mijn vader deze toevallig in de kast heeft staan, dus wie weet ga ik hem meelezen. Ik heb een aantal boeken die ik echt eerst nog wil lezen en april is een super drukke maand voor mij op school


message 7: by Angelique (new) - added it

Angelique - Lettergrafique (lettergrafique) Klinkt interessant, maar mijn TBR is vol voor april. Dus ik sla over...


Mary | 754 comments Ik ga echt proberen mee te doen, hoor er diverse reacties op dus ben erg benieuwd!


message 9: by Odette (new)

Odette Brethouwer (odettebrethouwer) | 3671 comments Idem hier Angelique :)


Naomi (naomiv_reads) | 40 comments Ook mijn vader had 'm al in de kast staan, dus als ik tijd heb ga ik er ook aan beginnen:)


Linda | 613 comments Heb hem gereserveerd bij de bieb. Hopelijk komt ‘ie op tijd binnen :-)


message 12: by Tamara (new) - added it

Tamara (tamaraaaaa) Ik lees hem momenteel als ebook in de trein, dus ik ben al begonnen maar ik moet zeggen dat het boek niet heel snel leest. Volgens mijn ereader heb ik 1,1 uur gelezen en ik ben pas op pagina 47 haha.


Malou | 262 comments Ik heb hem ook op mn e-reader gezet, zodat ik hem kan lezen wanneer ik in Canada ben. <3 voor die tijd lees ik nog een paar papieren boeken uit^^


message 14: by Elke (new) - added it

Elke (elkeeea) | 1072 comments Vandaag gekocht in de boekhandel. Ga proberen dit weekend mijn huidige boek uit lezen.
Gigantische leesdip, dus hoop dat ik er uberhaupt aan toe kom.


message 15: by Mary (new) - rated it 3 stars

Mary | 754 comments Ben er net aan begonnen. Wel interessant, maar merk dat ik eigenlijk meer in de fantasy/chicklit stemming ben.

Maar goed we hebben nog 23 dagen......


message 16: by Mary (new) - rated it 3 stars

Mary | 754 comments Het leest wel makkelijk maar inderdaad voortgang is niet gigantisch. Zit nu pas op 9% terwijl ik al best een tijd gelezen heb voor mijn gevoel.


Malou | 262 comments Ik ben gisteren begonnen met Sapiens. Best een aardig stuk kunnen lezen in het vliegtuig naar Canada. Ik ben nu bij deel 2, de agrarische revolutie aangeland. Vond deel 1 in ieder geval erg interessant. En ook best veel food for thought vind ik. Zijn er nog meer mensen die dat hebben?


message 18: by Tamara (new) - added it

Tamara (tamaraaaaa) Malou wrote: "Ik ben gisteren begonnen met Sapiens. Best een aardig stuk kunnen lezen in het vliegtuig naar Canada. Ik ben nu bij deel 2, de agrarische revolutie aangeland. Vond deel 1 in ieder geval erg interes..."
Ik vond vooral het stuk waarin hij religies vergelijkt met de grenzen van landen en besloten vennootschappen enzo heel interessant. Had er zelf nog nooit op die manier over nagedacht.


message 19: by Jeroen (last edited Apr 14, 2018 09:53AM) (new) - rated it 2 stars

Jeroen (jeroenvansweeveldt) | 117 comments Malou wrote: "Ik ben gisteren begonnen met Sapiens. Best een aardig stuk kunnen lezen in het vliegtuig naar Canada. Ik ben nu bij deel 2, de agrarische revolutie aangeland. Vond deel 1 in ieder geval erg interes..."

Jazeker. Voor mij was het eerder een antwoord op een voor mij heel belangrijk vraagstuk dat bij mij enorm veel twijfel teweeg heeft gebracht. Met vele ideeën in het boek was ik al wel eerder in een bepaalde vorm in aanraking gekomen dankzij mijn universitaire studie enerzijds en boeken die ik daarbuiten heb gelezen (wel op aanraden van een prof) anderzijds. Dat vraagstuk heb ik zelfs nooit met iemand durven delen uit angst dat men mij als volkomen gek zou bestempelen.

Daarom ook dat ik vind dat iedereen het gelezen moet hebben.


message 20: by Tamara (new) - added it

Tamara (tamaraaaaa) Ben nu wel heel benieuwd welk vraagstuk je bedoelt en of ik al tot daar gelezen heb haha


Bryndís | 635 comments jaaa bwnieuwd!
sapiens paste niet meer in mijn tas dus hij ligt nog in Nijmegen en ben nu nog twee weken rond Leiden dus het zal wel volgende maand worden voor mij. Maar jullie maken me wel nieuwsgierig


message 22: by Mary (new) - rated it 3 stars

Mary | 754 comments Ben nu ongeveer halverwege maar merk dat mijn aandacht wat verslapt.


message 23: by Angelique (new) - added it

Angelique - Lettergrafique (lettergrafique) Blijkt mijn man dit boek gewoon in zijn boekenkast te hebben staan... Ik ga eerst De Ijzeren Engel nog lezen en als ik er aan toe kom of zin heb, begin ik hier eens aan. Hoewel ik niet weet of het me lang kan boeien...


Bryndís | 635 comments nog maar 50 blz ofzo gelezen, maar ik vind hem al erg interessant! I lees met een potlood in mijn hand om alles te onderstrepen ;-)
Vooral het stukje over taal en hoe belangrijk dat is vond ik tot nu toe verassend. Mooi hoe naar voren komt dat verbeelding en samenwerken zo belangrijk zijn.
Daar zouden we in deze tijd wat meer naar moeten luisteren =)


Malou | 262 comments Ik ben momenteel halverwege ongeveer. Vond het begin erg interessant en veelbelovend:) maar het stuk waar ik nu ben vind ik saai, langdradig, herhalend en open deur. Hopelijk wordt het einde weer beter.


Bryndís | 635 comments man, o, man, wat hebben we toch een hoop destructie aangericht!
(en we doen het nog steeds😒)


message 27: by Mary (new) - rated it 3 stars

Mary | 754 comments Ik moet hem nog steeds uitlezen, maar kan de motivatie niet echt vinden.


message 28: by Jeroen (last edited Apr 29, 2018 12:04PM) (new) - rated it 2 stars

Jeroen (jeroenvansweeveldt) | 117 comments Bryndís wrote: "man, o, man, wat hebben we toch een hoop destructie aangericht!
(en we doen het nog steeds😒)"


Hahaha, hou je al maar vast aan de takken van de bomen voor het stukje over de hedendaagse vleesindustrie >8)

@Bryndís en Tamara: ik had me niet zo goed uitgedrukt in die post daar, denk ik (het oorspronkelijk bericht was dan ook 5x zo lang en uiteindelijk heb ik besloten quasi de hele inhoud eruit te kieperen). Dat vraagstuk was niet iets dat in dat boek zat, maar iets dat ik zelf afvroeg, en Sapiens had voor mij daar een antwoord op gegeven.

Kort samengevat gaat het over de vraag of onze huidige samenlevingsvorm/heersende ideologie eigenlijk nog iets te maken heeft met ons "mens-zijn" (als ik over het hoofdstuk van de agrarische evolutie afga is dat "nee") en of dat eventueel de reden zou kunnen zijn waarom we met open ogen in een burn-out en depressiemaatschappij aan het hollen zijn (daar kan mogelijk geen antwoord op gegeven worden omdat we niet (kunnen) weten hoe het op psychologisch vlak gesteld was met onze voorouders).


message 29: by Mary (new) - rated it 3 stars

Mary | 754 comments Ik heb het boek net uitglezen. Het is op zich een goed boek maar je moet er eigenlijk voor in de steming zijn omdat het je wel confronteert met de geschiedenis van de mens in een niet zo warm licht (zoals we meestal doen). Het stemt voor mijn gevoel erg tot nadenken niet alleen terugkijkend maar ook naad de toekomst toe. Ik werd daar niet heel blij van.
Maar heel eerlijk ik was in april meer in de stemming voor een ander soort genre, dus kijk ik wellicht zelf ook te gekleurd naar dit boek.


Bryndís | 635 comments hij gaat een beetje omhoog en omlaag voor mij. Nu is een non-fictie boek ook eigenlijk moeilijkte beoordelen, omdat jet toch sterk afhankelijk is van wat je interesseert. Natuurlijk kan je wel iets zeggen over hoe boeiend het verteld is en de schrijfstijl enzo, maar toch.
Hier zijn er ook een heel aantal hoofdstukken doe me interesseren, maar dan komt er ook weer een stuk dat me echt niwt boeit. Maad nu kan econemie me ook echt helemaal niks schelen in het algemeen.
De meeste punten die hij maakt vind ik wel boeiend.

Ik zag trouwens vandaag ook dat de schrijver het boek zelf vertaald heeft! (ik lees de engelse versie) cool! (wel met hulp trouwens)

Dit vond ik schokkend: "Each year the US population spends more money on diets than the amount needed to feed all the hungry people in the rest of the world" (p. 390) The world is fucked up!


back to top