Fanatieke Nederlandse Lezers discussion

Sapiens: een kleine geschiedenis van de mensheid
This topic is about Sapiens
note: This topic has been closed to new comments.
73 views
Archief 2019 en ouder > Maandboek april: Sapiens

Comments Showing 1-12 of 12 (12 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Bregje (new)

Bregje  (b-a-reader) | 891 comments Hoi allemaal,

Het thema voor april is non fictie en uit de stemming is het boek Sapiens: een kleine geschiedenis van de mensheid gekomen!

Honderdduizend jaar geleden leefde de Homo sapiens nog een tamelijk onbekommerd bestaan in een uithoek van het Afrikaanse continent en deelde hij de planeet met ten minste vijf andere menssoorten. Maar op een zeker moment onderging het brein van deze mens een ingrijpende verandering: nu kon hij zich plots verbeelden dat het gras elders wel eens groener zou kunnen zijn, en dus maakte hij zich op om de wereld te veroveren. In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we zo geworden als we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met het meest dominante wezen op aarde: de mens.

Bij het discussiëren graag gebruik maken van spoiler tags (zie 'some html is ok' boven het vak om een bericht op te stellen) en geef even aan hoe ver je ongeveer bent zodat niemand per ongeluk iets belangrijks leest voordat hij/zij zelf zo ver is in het verhaal :)

Wie leest er allemaal mee?


Boudewijn (boudalok) | 46 comments Wat leuk dat dit boek gekozen is! Ik heb het vorig jaar gelezen en was er erg van onder de indruk. Geweldig boek!


message 3: by Elke (new) - added it

Elke (elkeeea) | 1304 comments Aangezien dit boek ook hetmaandboek is van een andere groep ga ik zeker meelezen. Moet dben puzzelen wanneer, maar dat komt goed.


Sharan (shango) | 209 comments Oke dit moet ik mee gaan lezen! Zal het naast fictie blijven lezen om af te wisselen, maar gauw naar de bieb :)


Jelle | 237 comments Zal hem even opzoeken.. :D


message 6: by Julia (new) - added it

Julia (julesheartbooks) | 161 comments Ik ga proberen hem deze maand te lezen! 😁 In ieder geval een begin maken!


message 7: by Margaret (new)

Margaret Ik hoop dat ik het deze maand mee kan lezen, maar het is wachten of het ook op tijd klaar staat in de bibliotheek!


Jelle | 237 comments Ik ben gisteren net begonnen. Het leest toch een stuk makkelijker dan verwacht. Reuze interessant.

Het type boek waarvan je de inhoud gaat doorvertellen.


message 9: by Evi, Quiz Master (new) - added it

Evi | 839 comments Mod
Ik vind het een ontzettend interessant en ook nog eens leuk geschreven boek! Maar omdat er zoveel informatie op je wordt afgevuurd kan ik maar kleine stukjes per keer lezen. Dus bij lange na nog niet klaar met lezen.. Ben nu bij de pyramides aangekomen, dus nog een lange weg te gaan.


Jelle | 237 comments Ja inderdaad, afentoe een tiental pagina's om het leuk te houden en allemaal een beetje te verwerken, zo doe ik het ook


message 11: by Julia (new) - added it

Julia (julesheartbooks) | 161 comments Het is mij nog niet gelukt om het te lezen. Maar zodra ik ergens de tijd vind Al ik alsnog hier wat laten horen :p


message 12: by Michiel (new) - added it

Michiel | 0 comments Leuk detail: op de kaft van mijn boek staat een aanbeveling van Mark Zuckerberg. Ik vraag me af of dat bij de toekomstige drukken ook nog het geval is...
Ik ben een tijdje geleden in dit boek begonnen, en de eerste +/- 100 pagina's vlogen echt voorbij. Alleen al daardoor vind ik dit boek meer dan de moeite waard. Ik ben inmiddels ongeveer op de helft, en opeens was ik bij een punt beland dat de inhoud totaal niet meer tot me doordrong. Misschien was ik een beetje leesmoe, maar ik ben tussendoor maar even overgestapt op andere boeken (fictie), zodat ik deze later weer kan oppakken.
Het boek leest erg prettig, en met veel humor weet de auteur enorm veel informatie op de pagina's te krijgen, en hij schuwt niet om tegen heilige huisjes te schoppen. Het boek helpt je om lekker te relativeren, want ach, wat stellen we nou eenmaal voor met z'n allen. Een paar omhooggevallen primaten die toevallig wat beter in grotere aantallen kunnen samenwerken en fikkie kunnen stoken ;)
Waar ik tot nu toe ben afgehaakt was bij het hoofdstuk over geloof. Misschien is het toeval, maar daar liggen mijn interesses niet. Alle informatie hiervoor over de ontwikkeling van taal, schrift, handel, de overstap van jager-verzamelaar naar boer, daar hou ik van. Hopelijk liggen de komende hoofdstukken mij ook wel weer, en anders moet het inderdaad maar via de methode van 10 pagina's per keer :)


back to top
This topic has been frozen by the moderator. No new comments can be posted.