Goodreads România discussion

Adolescentul
This topic is about Adolescentul
143 views
Cartea lunii > Aprilie 2018: Adolescentul, de Fyodor Dostoyevsky (3,20* din 5 voturi)

Comments Showing 1-34 of 34 (34 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

Victor | 1332 comments

Sumar:

The narrator and protagonist of Dostoevsky’s novel The Adolescent (first published in English as A Raw Youth) is Arkady Dolgoruky, a naive 19-year-old boy bursting with ambition and opinions. The illegitimate son of a dissipated landowner, he is torn between his desire to expose his father’s wrongdoing and the desire to win his love. He travels to St. Petersburg to confront the father he barely knows, inspired by an inchoate dream of communion and armed with a mysterious document that he believes gives him power over others. This new English version by the most acclaimed of Dostoevsky’s translators is a masterpiece of pathos and high comedy.


message 2: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 830 comments are cineva Adolescentul in varianta romana si pe Kindle?


Victor | 1332 comments Ti-am trimis-o eu dar nu am verificat sa vad cat de bine e formatata. Zi-mi daca arata bine.


message 4: by anðre (new)

anðre (aaandrei) trimite-mi si mie te rog


Victor | 1332 comments Da-mi pm cu mailul tau


message 6: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 830 comments La prima vedere arata bine. O sa ma uit mai atent si iti zic


Victor | 1332 comments E-bookul e format bine doar ca nu e indexat dincolo de cartea a doua. Nu ar trebui sa deranjeze totusi.

Imi place pana acum, nu stiu daca e o particularitate a limbii ruse traduse in romana sau e meritul traducatorilor romani din rusa, fiindca am vazut aceeasi abilitate a textului de a curge fluent la mai multe carti scrise de autori rusi, dar textul te absoarbe si felul in care Dostoievski descrie psihicul/personajul unui adolescent e excelent. Ajuta la asta si faptul ca povestea e scrisa din perspectiva personajului si recunosti manifestate in el, simultan, naivitatea, razvratirea si admiratia in fata figurilor autoritare.


message 8: by Polinezia1 (new)

Polinezia1 Cynthia | 2 comments As dori sa o am si eu ebook pls:)


Victor | 1332 comments Polinezia1 wrote: "As dori sa o am si eu ebook pls:)"

Da-mi pm cu mailul tau


message 10: by Claudia (new)

Claudia Hotea (claudiahotea) | 35 comments Aveti cumva varianta epub? Multumesc.


Victor | 1332 comments Nu-i bai, se converteste. Daca-mi dai pm cu mailul tau ti-o trimit.


message 12: by Gabriel (last edited Apr 09, 2018 09:50AM) (new) - rated it 2 stars

Gabriel Nita (gabrielnita) | 1083 comments Victor wrote: "E-bookul e format bine doar ca nu e indexat dincolo de cartea a doua. Nu ar trebui sa deranjeze totusi."

Am stat eu sa corectez un pic cuprinsul. O are Victor in Dropbox sa o trimita....


Victor | 1332 comments Ok, dau eu linkul prin PM cui vrea. Mai sunt si alte bunatati pe acolo, ca tot veni vorba.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1083 comments Am început cartea, dar deocamdată nu sunt sigur în ceea ce privește stilul în care e scrisă. În primele 3 capitole am numărat subiectele a trei mari romane rusești, toate dramatice și cu nenumărate întorsături și episoade, dar din păcate niciodată scrise, ci doar povestite pe scurt, pentru a creiona personajele și a ne aduce la ziua cu care începe de fapt cartea. Povestea tatălui eroului, a prințului la care acesta se angajează ca un fel de secretar partciular, și cea a adolescentului care dă titlul cărții.
După așa un tur de forță cu aer de glonte tras în vânt, curiozitatea cititorului e garantată, nu neapărat și răbdarea...


Victor | 1332 comments Greu cu rabdarea, ma apropii de prima treime a cartii si tonul atotstiutor al Adolescentul ma cam calca pe nervi. Intuiesc un fel de opus al unei comedii de moravuri, plin de "erori de comunicare" si neintelegeri dar in care, la final, invinuitii se dovedesc de fapt virtuosi.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1083 comments Eu am ajuns undeva spre sfârșitul cărții, și cu excepția povestitorului încă nu m-am dumirit prea bine în legătură cu restul personajelor principale: care-s ticăloși, care naivi și care inocenți? Unul din motive e că povestitorul însuși face clar parte din categoria de mijloc, așa că e greu să iei de bună orice afirmație sau judecată a lui... Ce bun ar fi fost în cazul de față un autor atoateștiutor și pe care să poți pune bază!

Voi ce părere aveți? Aveți simpatii sau vreun personaj favorit până acum în carte?


Elena Druță (enlilwind) | 72 comments Eu am citit abia câteva capitole, deși îmi place mult narațiunea și felul în care se exprimă personajul principal și descrie oamenii din jur, mi se pare greu de urmărit firul narativ mai mult de câteva zeci de pagini pe zi - o fi și de la faptul că-l citesc în rusă și unele cuvinte trebuie să le caut în dex. Așa că pentru mine, Adolescentul va fi o lectură de lungă durată :)


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1083 comments Să știi că și în română simt uneori nevoia unui DEX la cartea asta...


Victor | 1332 comments Nu stiu care pe unde sunteti in cartea asta dar la cei 65% ai mei ma simt un veteran. Imi scapa scopul aventurilor mondene ale tanarului dar interpretarea lor exclusiv prin ochii personajului principal mi se pare isterica, in cel mai literal sens al cuvantului si faptul ca nu ai un reper cat de cat obiectiv, un adult sau o notita scrisa de unul catre cititor, face ca nuvela sa fie obositoare.

Probabil tocmai asta crede Dostoievski ca a scris, o replica a lumii vazute de un adolescent.


message 20: by Debora (new) - added it

Debora M | 9 comments Sunt in asentimentul vostru, e o lectura de lunga durata, dar cu o alta carte citita alternativ, parca merge mai usor lectura.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1083 comments Victor wrote: "Nu stiu care pe unde sunteti in cartea asta dar la cei 65% ai mei ma simt un veteran. Imi scapa scopul aventurilor mondene ale tanarului dar interpretarea lor exclusiv prin ochii personajului princ..."

Curaj, ultimele 2 pagini practic explica ce a vrut autorul sa spuna, semn destul de clar ca si el si-a dat seama ca a ratat.


Andra Buzatu | 81 comments Ieri am inceput-o si eu, nu pot spune mare lucru momentan dupa 100 de pagini, dar merge mai repede lectura decat ma asteptam. Cartea este o provocare pentru mine care nu a dus pana la capat nimic din literatura rusa in afara se Ilf si Petrov “Douasprezece scaune”.

Mi se pare ca se cam invarte in jurul cozii si se pierde in detalii inutile pe alocuri, dar inteleg ca asta e si intentia: sa redea firul gandirii si logicii unui adolescent, nu neaparat nu stiu ce mare desfasurare de evenimente.


Sa vedem in continuare...


Andra Buzatu | 81 comments Hai ca merge mai bine decat ma asteptam, ori sunt eu intr-o pasa foarte deschisa si rabdatoare.

Am ajuns la parte a treia. (Sunt la 62%, inca nu te-am ajuns Victor :)))

Doar mie mi se pare ca Arkadi aduce pe alocuri cu Holden a lui J D Salinger? Am avut impresia asta inca de la inceput si pe parcurs parca a devenit ceva mai evidenta asemanarea.

Voi pe unde ati ajuns cu lectura?


Victor | 1332 comments Ai citit mult, eu inca nu stiu de ce nu renunt fiindca nu m-am urnit de unde am ramas ultima data si nici nu citesc altceva. N-am citit De veghe in lanul de secara asa ca nu am grad de comparatie dar ideea ca Adolescentul e varianta ruseasca a bibliei YA are sens.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1083 comments Andra wrote: "Doar mie mi se pare ca Arkadi aduce pe alocuri cu Holden a lui J D Salinger? Am avut impresia asta inca de la inceput si pe parcurs parca a devenit ceva mai evidenta asemanarea."

Serios, ti se par asemanatori? Ok, exista o anumita doza de rebeliune adolescentina in amandoi... dar altfel, deosebirile mi se par mai mari decat asemanarile.


Andra Buzatu | 81 comments Am terminat-o!

A fost o lectura buna, nu stralucita, dar m-a tinut in priza si m-am lasat dusa cu valul.

Da, in prima parte si putin si in partea a doua Arkadi mi-a reamintit de Holden a lui Salinger, nu mult, dar acolo m-a dus cu gandul. Dar deja din partea a doua a mai captat si alte dimensiuni, nu doar cea de adolescent razvratit.

Pe tot parcursul romanului m-am simtit ca intr-o piesa de teatru. M-a trimis cu gandul in unele portiuni la Caragiale si personajele sale.

Nu pot spune ca a produs un impact foarte puternic asupra mea, nu cred ca e o carte care sa te faca sa iti pui intrebari fundamentale, ci mai degraba e o carte despre o anumita epoca, zona geografica si tipologiile de oameni care o populeaza...exact cum concluzioneaza si primul cititor al manuscrisului in scrisoarea adresata lui Arkadi de la sfarsit.

E o carte tablou a unei generatii.


message 27: by George (last edited May 12, 2018 03:42AM) (new) - rated it 4 stars

George Combii (george1618) | 11 comments Interesanta interpretare. Eu sunt pe la pagina 400. Pana acum mi se pare foarte buna din 2 motive. M-a impersionat cat de bine se contureaza personajul principal doar din naratiunea la persoana 1. Iar in partea a doua, eu, cititorul am inceput sa imi dau seama de unele lucruri, lucrui de care Arkadi nu avea habar. Unul din ele, si cel mai important, e ca Liza il vizita pe print nu pe cine credea Arkadi. Nu stiu daca a fost intuitie, dar incepusem usor usor sa imi dau seama cu cata naivitate interpreteaza el situatiile in care e pus.

Imi place si ca dupa prima parte, romanul a inceput sa se miste destul de rapid, se intampla mereu cate ceva si lipsesc descrierile lungi ale lui Dostoievski.


Andra Buzatu | 81 comments Da, la faza cu printul si Liza m-am prins din primul moment :))) a fost chiar amuzant ca a crezut atat de mult timp ca ea merge la cutare si cutare, dar nu la print si ca nu i-a venit sa creada ca intre ei era ceva, dar pentru mine ca cititor a fost clar ca lumina zilei.

Si da, dupa partea a doua se misca lucrurile ceva mai alert, poate de aceea nu am abandonat-o si a mers bine lectura pana la final.


message 29: by Victor (last edited May 15, 2018 12:11AM) (new) - rated it 3 stars

Victor | 1332 comments George wrote: " Iar in partea a doua, eu, cititorul am inceput sa imi dau seama de unele lucruri, lucruri de care Arkadi nu avea habar. "

Cred ca cel mai frustrant lucru din carte, pe langa constanta tonului cand negativ, cand exaltat, e felul in care se arunca cu capul inainte in situatii care il depasesc, de exemplu intalnirea de la...[nu retin numele rusesti] tinerii intelectuali, unde se poarta discutia despre caracterul inferior al rusilor si in care Arkadi se trezeste efectiv vorbind, mi-a transmis o senzatie de jena ca si modul in care a condus-o pe tanara profesoara care s-a sinucis, la tatal sau. Mie tema cartii mi-a transmis o stare generala de disconfort, nu pentru ca nu-mi plac personajele slabe sau cele orgolioase, dar combinatia dintre cele doua e neplacuta de citit, mai ales la persoana I.

Dupa starea de convalescenta a lui Arkadi, care ii serveste si ca o maturizare pe repede inainte, prin pildele tatalui sau (patronim, nu natural), povestea chiar devine interesanta si Lambert cu prietenii sai parca sunt gasca lui Woland din Maestrul si Margareta, motanul si Korovliev.

Pana acolo insa, totul e confuz, personajele se invart haotic in jurul lui Arkadi si mi se pare ca mereu stiu mai multe decat el, ceea ce iarasi e frustrant.

Un personaj care mi-a placut, e tanarul print. Combinatia dintre ticalosie si remuscare cred ca ar trebui sa fie marca inregistrata Dostoievsky.


message 30: by George (last edited May 17, 2018 09:30AM) (new) - rated it 4 stars

George Combii (george1618) | 11 comments Faptul ca noi, cititorii, stim mai mult decat Arkadi denota naivitatea lui de adolescent.

In fine, am terminat-o si eu. Desi initial renuntasem la ea dupa 30 de pagini, pot spune ca a fost o lectura placuta. Cartea are momente bune si mai putin bune. La final mi se pare ca a lungit-o cam mult. Naratorul nu a reusit sa ma convinga (desi ar fi trebuit, zice de cateva ori ca e schimbat in momentul cand scrie) de faptul ca insemnariile se vor termina intradevar o catastrofa, desi recunosc ca a fost foarte aproape sa se termine cu una. De fiecare data cand citeam cuvantul "catastrofa" imi venea sa rad (si cand zicea de ideea lui la fel :)); bine, inainte sa explice ce e).

E cea mai "amuzanta", sau mai bine zis cea mai ne-tragica carte a lui Dostoievski.


Victor | 1332 comments George wrote: "Faptul ca noi, cititorii, stim mai mult decat Arkadi denota naivitatea lui de adolescent.."

Da, mi-am dat seama dar sa nu stii exact si ce anume stii mai mult nu ajuta cu nimic.

Pana acum m-a impresionat viziunea din citatul asta:

Au să se mai bată încă multă vreme între ei, fiindcă nemţii sunt încă prea nemţi, francezii prea francezi şi încă nu şi-au dus rolul până la capăt. Până atunci pe mine mă doare inima de tot ce se distruge. Un rus ţine tot atât de mult la Europa ca şi la Rusia, fiecare piatră de acolo îi este dragă şi o preţuieşte. Europa a fost dintotdeauna patria noastră, la fel ca şi Rusia, ba chiar mai mult! Nimeni nu poate iubi Rusia mai mult decât o iubesc eu, totuşi niciodată nu m-a mustrat conştiinţa pentru că Veneţia, Roma, Parisul, comorile ştiinţei şi artei lor şi toată istoria lor îmi sunt mai dragi decât Rusia. O, ruşilor le sunt nespus de scumpe aceste vechi monumente străine, aceste minuni ale unor vremi apuse, aceste rămăşiţe ale unor miracole divine, da, nouă ele ne sunt chiar mai scumpe decât lor! Pe ei îi frământa acum alte gânduri şi alte sentimente, aşa că au încetat să mai pună preţ pe aceste pietre vechi... Acolo, conservatorii nu se luptă decât pentru existenţa lor iar răzvrătiţii nu se zbat decât pentru o bucată de pâine. Singură Rusia nu trăieşte pentru sine, ci pentru o idee, şi trebuie să recunoşti, dragul meu, cât de semnificativ e faptul că de aproape o sută de ani Rusia pune interesele Europei mai presus de ale ei! În Europa oamenii vor mai trebui să treacă însă prin chinuri îngrozitoare înainte de a realiza împărăţia Domnului pe pământ.


Victor | 1332 comments Am terminat-o, a fost greu de urmarit si cred ca ce stia toata lumea si nu stia Arkadi e marea iubire dintre Katerina Nikolaevna si Versilov. Cred ca ar fi si mai interesanta cartea la o recitire fiindca atunci ai sti exact si ai intelege mai bine reactiile personajelor.


Gabriel Nita (gabrielnita) | 1083 comments Victor wrote: "Cred ca ar fi si mai interesanta cartea la o recitire fiindca atunci ai sti exact si ai intelege mai bine reactiile personajelor."

Ti s-a parut interesant subiectul cartii?


message 34: by Victor (last edited May 25, 2018 07:20AM) (new) - rated it 3 stars

Victor | 1332 comments Nu atat de interesant incat sa-l recitesc...prea curand dar cred ca mi-au scapat lucruri. Subiectul e ok (un personaj naiv dar destul de indaratnic incat sa tina un document la care ravnesc cei din jurul sau) dar putea fi exploatat mai bine, cel putin la standardele literare de acum.


back to top