Netherlands & Flanders group discussion

note: This topic has been closed to new comments.
85 views
Challenges - Uitdagingen > Lente 2018: Crime/Misdaad boeken

Comments Showing 1-50 of 149 (149 new)    post a comment »
« previous 1 3

message 1: by BookLovingLady (last edited Mar 20, 2018 10:04PM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
Volgens mij was het Hannie die een tijdje geleden zei dat ze graag boeken met een thema zag voor een uitdaging.Voor de lente van 2018 de volgende uitdaging:
Vanaf 21 maart tot en met 20 juni 2018 LEES IK TENMINSTE DRIE CRIME/MISDAAD BOEKEN. Ook dit keer maakt het niet uit in welke taal je het gekozen boek leest, maar aangezien we een Nederlands-Vlaamse groep zijn geldt nog steeds dat er van het boek wel een Nederlandse vertaling dient te bestaan. Het gekozen boek/verhaal mag zowel fictie als non-fictie zijn.

PS
Vergeet niet je even via de homepage van de groep aan te melden voor deze uitdaging. Alvast bedankt.


message 2: by BookLovingLady (last edited Mar 20, 2018 10:44PM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
Een nieuwe uitdaging, en natuurlijk heb ik, zoals gewoonlijk, massa's ideeën voor de boeken die ik wil gaan lezen (en hopelijk kom ik nu beter aan de boeken voor de uitdaging toe dan met de winteruitdaging 2017/2018).

Ik denk bijvoorbeeld aan mijn volgende boek in de Stephanie Plum serie van Janet Evanovich. En aan Van Edgar Allan Poe tot Dashiell Hammett : De beste misdaadverhalen en De elfde vinger : erotische misdaadverhalen van een dadaïst.

Ook heb ik hier nog twee Agatha Christie's die ik niet gelezen heb: (Een olifant vergeet niet gauw en Zwarte koffie). Maar ook zijn er de boeken uit de 'Maand van het Spannende boek' (of zoals het tegenwoordig heet 'De Spannende boekenweken'), zoals bijvoorbeeld Het graf van Henning Mankell. En natuurlijk The Big Sleep van Raymond Chandler, een klassieker in dit genre, dus het wordt hoog tijd dat ik hiernaar kijk :-)

Veel te veel keus, zoals gebruikelijk :-) 't Is allemaal fictie wat mij aangaat, want In koelen bloede van Truman Capote heb ik al gelezen en boeken zoals De ontvoering van Alfred Heineken, bijvoorbeeld, interesseren mij niet, dus die zijn niet aan mij besteed.


message 3: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Het leek mij inderdaad wel leuk om weer eens een thema te hebben. Aangezien ik vrij veel thrillers lees, moet ik deze uitdaging met gemak kunnen halen.


message 4: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Ik heb mijn shelf aangemaakt. Keuze genoeg. Alleen kan het boek van Janet Evanovich dat ik nog heb liggen niet meedoen, omdat het helaas niet vertaald is.


message 5: by Laurence (new)

Laurence | 168 comments Amai, dit wordt voor mij een echte uitdaging, want veel misdaadboeken lees ik niet. Leuk!


message 6: by lethe (new)

lethe | 625 comments Laurence wrote: "Amai, dit wordt voor mij een echte uitdaging, want veel misdaadboeken lees ik niet. Leuk!"

Ik denk dat je het thema ruim kunt opvatten. Een boek als The Secret History van Donna Tartt is in feite ook een misdaadverhaal :)

@Hannie
De boeken van Evanovich zijn populair, dus misschien ligt de vertaling wel voor het einde van de challenge in de winkel :)


message 7: by Laurence (new)

Laurence | 168 comments Klein vraagje: telt Tinker, Tailor, Soldier, Spy voor deze challenge? Is geen echte misdaadroman, maar eerder een spionageroman.


message 8: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) @Iethe, Ik denk het niet. Dit is al een wat ouder tussendeel. Maar het maakt niet uit, ik heb keus genoeg.


message 9: by BookLovingLady (last edited Mar 21, 2018 11:04AM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
Laurence wrote: "Klein vraagje: telt Tinker, Tailor, Soldier, Spy voor deze challenge? Is geen echte misdaadroman, maar eerder een spionageroman."

Nee, helaas. Ik heb het boek gelezen dus kan hier makkelijk over oordelen :-) Zoals je zelf ook al zei, het is een spionageroman en geen misdaadroman. Bijzonder goed boek overigens!


message 10: by BookLovingLady (last edited Mar 21, 2018 11:05AM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
Hannie wrote: "Het leek mij inderdaad wel leuk om weer eens een thema te hebben. Aangezien ik vrij veel thrillers lees, moet ik deze uitdaging met gemak kunnen halen."

Zonde... Maar misschien heeft lethe gelijk en wordt het boek voor het eind van de uitdaging vertaald.


message 11: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
Laurence wrote: "Amai, dit wordt voor mij een echte uitdaging, want veel misdaadboeken lees ik niet. Leuk!"

Als je het mij vroeger gevraagd had, had ik ook gezegd dat ik nauwelijks misdaadromans las. Maar dat is het goede van GR: Ik heb een aparte plank met 'crime' aangemaakt en het verbazingwekkend hoe snel de plank zich vulde... :-)


message 12: by BookLovingLady (last edited Mar 21, 2018 11:07AM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
lethe wrote: "Ik denk dat je het thema ruim kunt opvatten...."

Volgens Wikipedia is 'misdaad' "het breken van de wet, dat kan leiden tot veroordeling door een rechter. In België gebruikt men daarvoor het woord misdrijf. De term kan ruim worden gedefinieerd als een strafbaar feit of delict. Het begrip heeft een verschillende juridische betekenis per land. In Nederland wordt de term sinds 1886 niet meer in juridische zin gebruikt. In België is misdaad wel een strafrechtelijk begrip, dat staat voor de ergste misdrijven, terwijl 'wanbedrijf' en 'overtreding' de twee lichtere categorieën zijn. Misdaad wordt ook gebruikt als synoniem voor criminaliteit. Degene die zich schuldig maakt aan een misdaad wordt een misdadiger of crimineel genoemd."

Zelf denk ik bij misdaadromans aan boeken waarin een moord heeft plaatsgevonden, of plaatsvindt, maar dat is persoonlijk. Volgens de Van Dale, toch wel dé expert als het om beschrijvingen van woorden gaat, is een misdaad een "zwaar vergrijp". Dat deed mijn hart goed, moet ik zeggen ;-), want bij 'een zwaar vergrijp' denk ik meteen aan een moord (en in een misdaadroman wordt in mijn beleving de gepleegde moord opgelost).


message 13: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) @Booklovinglady, Dat vind ik juist zo leuk aan de challenges. Ik had dat met de herfstchallenge. Ik had ook meer boeken die daarin pasten dan gedacht.


message 14: by lethe (last edited Mar 21, 2018 12:27PM) (new)

lethe | 625 comments Booklovinglady wrote: "Zelf denk ik bij misdaadromans aan boeken waarin een moord heeft plaatsgevonden, of plaatsvindt, maar dat is persoonlijk."

In The Secret History wordt ook een moord gepleegd, en we weten ook door wie, maar ik kan me niet herinneren (view spoiler)

Het is geen misdaadverhaal in de zin van een whodunnit met een privé-detective of politieman/vrouw in de hoofdrol die de misdaad oplost.


message 15: by lethe (new)

lethe | 625 comments Gah. Ik heb maar vijf boeken op mijn nog-te-lezen plank die in aanmerking komen (twee titels waren niet vertaald), en twee daarvan zijn in het Engels en heb ik al eens in het Nederlands gelezen.
Maar elk nadeel heb zijn voordeel: ik krijg in ieder geval geen last van keuzestress! ;-)


message 16: by BookLovingLady (last edited Mar 21, 2018 02:41PM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
lethe wrote: "... ik krijg in ieder geval geen last van keuzestress! ;-) ..."

Hmmm, ik ben bang dat ik dat niet kan zeggen... ;-)


message 17: by BookLovingLady (last edited Mar 21, 2018 02:43PM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
lethe wrote: "In The Secret History wordt ook een moord gepleegd, en we weten ook door wie, maar ik kan me niet herinneren [of ze ermee weg komen. Ik dacht het wel...."

Ik ken het boek niet, maar met wat jij vertelt klinkt het alsof het wel in aanmerking komt.


message 18: by BookLovingLady (last edited Mar 24, 2018 02:17AM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
'Misdaad' is niet alleen moord, maar ook ontvoering of iets dergelijks natuurlijk. Ben benieuwd wat ik tegenkom.

Ik ben op het moment Van Edgar Allan Poe tot Dashiell Hammett : De beste misdaadverhalen aan het lezen, en daarin werd bij het verhaal van Anton Chekhov bijvoorbeeld zijn enige (detective) roman genoemd; Drama op de jacht. Weer eentje om aan mijn lijstje toe te voegen dus ;-)


message 19: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Ik heb mijn eerste boek uit voor deze challenge. Hartje zomer van Camilla Way. Het is geen standaard crime boek waarbij er een misdaad is gepleegd die opgelost moet worden. Als je aan het boek begint, weet je alleen dat er iets ergs gebeurd is. Pas aan het einde wordt duidelijk wat er precies gebeurd is en dat is dan ook erg verrrassend. In het boek gaat het ook veel meer over waarom de dader de misdaad heeft gepleegd. Het boek is wel voor een iets jonger publiek geschreven. Toch vond ik het nog steeds leuk om te lezen. Overigens las ik dit boek heel wat jaren geleden al eens, maar omdat ik er weinig van kon herinneren (zelfs het einde was ik vergeten), heb ik het herlezen.


message 21: by BookLovingLady (last edited Mar 30, 2018 12:23AM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
Ik ben nu ongeveer op de helft van Van Edgar Allan Poe tot Dashiell Hammett : De beste misdaadverhalen. Ik heb het boek gekregen (geërfd) maar het blijkt niet helemaal mijn soort boek te zijn. Een aantal auteurs van de korte verhalen ken ik, óf omdat ik eerder iets van ze gelezen heb, óf omdat ik ze van naam ken, en een deel van de auteurs is mij volledig onbekend. Het boek heeft voor mij (hele) leuke, maar tevens (zeer) teleurstellende verhalen. De leuke verhalen waren tot nu toe van Wilkie Collins, pp 36-59, en Clifford Ashdown (pseudoniem van R. Austin Freeman en J.J. Pitcairn), pp 128-140. Wilkie Collins kende ik ('natuurlijk', zou ik er haast aan toe voegen) maar Clifford Ashdown was een voor mij onbekende auteur. Op naar de tweede helft... ;-)


message 22: by Laurence (new)

Laurence | 168 comments Mijn eerste boek is uit: Get Shorty (vertaald als Geldschieter) van Elmore Leonard.
Het is geen misdaadroman in de zin dat er een moord gebeurd is en dat dit moet opgelost worden, maar het gaat wel over het misdaadmilieu dat zich vermengt in het filmmilieu. Erg plezant om te lezen, en vlot geschreven. Het deed me qua sfeer erg denken aan de Quentin Tarantino-films, en dat is niet verwonderlijk want blijkbaar is Jackie Brown dan ook gebaseerd op een boek van Elmore Leonard.


message 23: by BookLovingLady (last edited Mar 31, 2018 03:17AM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
Mijn eerste boek voor deze uitdaging, Van Edgar Allan Poe tot Dashiell Hammett : De beste misdaadverhalen, was geen succes. In ieder geval niet voor mij :-( Het zijn verhalen die mij, vrijwel zonder uitzondering, niet konden boeien en een paar keer ben ik zelfs gestopt met lezen van een verhaal (met De handen van de heer Ottermole en met Het Gouden Hoefijzer) omdat het echt helemaal niets voor mij was.

Vol goede moed op naar het volgende boek dus, want slechter dan dit kan het niet echt worden ;-)

Van Edgar Allan Poe tot Dashiell Hammett De beste misdaadverhalen by Erik Lankester


message 24: by lethe (new)

lethe | 625 comments That's the spirit! ;-)


message 25: by BookLovingLady (last edited Mar 31, 2018 10:15AM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
Heb net mijn tweede boek uitgelezen, een dunnetje dat ik destijds cadeau kreeg tijdens de Maand van het Spannende boek: Het graf van Henning Mankell. Het boek is net zo goed als de Wallander series op de televisie. En een héle verbetering ten opzichte van mijn eerste boek voor deze uitdaging ;-) 't Was overigens de eerste keer dat ik iets van Henning Mankell las.

Het graf by Henning Mankell


message 26: by BookLovingLady (last edited Apr 01, 2018 09:36AM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
Ook mijn derde boek voor deze uitdaging is uit. Het helpt dat misdaad/crime boeken, voor mij althans, van een lichter genre zijn en daardoor makkelijk weg lezen, want ik heb nog steeds te veel aan mijn hoofd om mijn aandacht voor de volle 100% bij een boek te kunnen houden (en dat is nu eenmaal voor mij een vereiste voor de zwaardere literatuur).

Ik ben altijd al gek geweest op 'Agatha Christies' en toen ik nog lid was van de bieb verslond ik haar boeken zo'n dertig jaar geleden dan ook. Ik denk dat ik ze allemaal gelezen heb, wat er vertaald is dan, want onze plaatselijk bieb deed niet tot nauwelijks aan Engelstalige boeken :-) Mijn absolute favoriet onder de Agatha Christie detective romans waren (en zijn nog steeds) de Miss Marple verhalen. Met, in willekeurige volgorde, Hercule Poirot en Tommy en Tuppence als tweede.

Het was heel lang geleden dat ik een Hercule Poirot verhaal las, maar ik moet zeggen dat het lezen ervan mij deed beseffen dat David Suchet op televisie een fantastische Poirot neerzet (net zo goed als Joan Hickson de rol van Miss Marple weet te vervullen). In Zwarte koffie, het door mij voor deze uitdaging gelezen boek en van oorsprong een Agatha Christie toneelstuk dat later tot roman werd bewerkt door Charles Osborne, speelt Hercule Poirot de hoofdrol. Door de rol van David Suchet kwam Poirot voor mij gewoon op de pagina’s tot leven... Echt fantastisch. En het is natuurlijk een echte Agatha Christie roman, waarin je tot op het laatst aan het gissen bent wie het nu eigenlijk gedaan heeft :-)

Zwarte koffie by Agatha Christie


message 27: by lethe (new)

lethe | 625 comments Je gaat als een speer!

Vanavond trouwens het eerste deel van een 3-delige Christie-bewerking, Ordeal by Innocence op BBC 1 om 22:00 uur. Weliswaar niet met Suchet, maar wel met o.a. Bill Nighy :-)


message 28: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
lethe wrote: "Je gaat als een speer! . ..."

What can I say? I'm on a roll... ;-)


message 29: by BookLovingLady (last edited Apr 02, 2018 02:08AM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
lethe wrote: "Vanavond trouwens het eerste deel van een 3-delige Christie-bewerking, Ordeal by Innocence op BBC 1 om 22:00 uur ..."

Ik heb gisteren gekeken. Dank je wel voor de tip, want anders had ik het gemist :-)

Kon overigens niet opmaken wanneer de volgende twee delen worden uitgezonden. Neem aan dat volgende week zondag, op hetzelfde tijdstip, deel twee volgt.


message 30: by Laurence (new)

Laurence | 168 comments Ja, Booklovinglady, goed bezig!
Hier is ook nummer twee uit: De therapie van Sebastian Fitzek, dat gaat over de verdwijning (en moord?) van een 12-jarig meisje. Bij-zon-der spannend, en ik heb het dan ook erg snel uitgelezen!


message 31: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) De therapie is erg goed. Ik heb nog steeds maar een boek voor deze challenge gelezen. We zijn op vakantie, waardoor ik weinig tijd heb gehad om te lezen. Maar ik heb nog tijd genoeg, dus drie boeken gaat me wel lukken.


message 32: by BookLovingLady (last edited Apr 06, 2018 09:15AM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
Ik heb nu ongeveer een derde van De elfde vinger gelezen en het boek past prima in deze uitdaging door de criminaliteit die er in voorkomt. Maar het zijn bizarre verhalen. Zéér bizar, kan ik wel zeggen. En toch hebben de verhalen iets ongekends fascinerends en blijf ik door lezen...

't Helpt overigens wel dat dit boek van 284 pagina's bestaat uit zeer veel korte verhalen, want als het één lang verhaal zou zijn... ;-) Nu lees ik af en toe één of een aantal verhalen, en dan leg ik het boek weg, want het bizarre aspect wordt mij dan te veel. Het boek is wel, in mijn ogen in ieder geval, een typisch voorbeeld van het Dadaïsme: Het is, met opzet, irrationeel en absurd (en soms is er bijna geen touw aan vast te knopen). En, zoals Wikipedia zegt, ondergraaft het 'de algemeen geaccepteerde standaarden', hetgeen de verhalen hun bizarre, maar tevens fascinerende, karakter geeft...


message 33: by lethe (last edited Apr 18, 2018 11:06AM) (new)

lethe | 625 comments Vandaag heb ik mijn eerste boek voor de uitdaging uitgelezen: De gewapende feeks van Daniel Pennac, deel twee uit de "Malaussène-sage". Dit is een serie van "noir" misdaadverhalen rond Benjamin Malaussène en zijn uitgebreide familie die zich afspeelt in de Parijse wijk Belleville. Een paar jaar geleden had ik het eerste deel, Zondebok als beroep, al gelezen.

Hoewel ik me met het eerste deel zeker niet verveeld had, vond ik deel twee een stuk beter. Dat kwam o.a. doordat de plot, hoewel complex, toch veel minder onnavolgbaar was, en ook de beloofde humor meer op de voorgrond trad (het eerste hoofdstuk bijvoorbeeld is hilarisch).

Ondanks dat de boeken in de jaren 80 zijn geschreven, deed vooral het eerste deel heel actueel aan. Deel twee wat minder, maar dat komt misschien omdat Zondebok als beroep over bomaanslagen en terrorisme ging en in De gewapende feeks ouderwets messen en pistolen worden gebruikt om mensen om te leggen.

Ik dacht eerst hierna de novelle Heartstones (Hartestenen) van Ruth Rendell te gaan lezen, maar ik denk dat ik gelijk maar doorstoom naar Malaussène deel 3, De woordenverkoopster :-)


message 35: by BookLovingLady (last edited Apr 23, 2018 07:51PM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
@Hannie
Ik zag dat jij twee boeken op je lijst had van auteurs waarvan ik de verfilmingen van de series graag op televisie kijk :-)


message 36: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) @Booklovinglady, Leuk! Zeker die van Tess Gerritsen en Camilla Lackberg?


message 37: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
Hannie wrote: "@Booklovinglady, Leuk! Zeker die van Tess Gerritsen en Camilla Lackberg?"

Ja, inderdaad :-)


message 38: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Die van Tess Gerritsen heb ik nooit gezien. Volgens mensen die zowel de verfilmingen als de boeken kennen, zijn de boeken wel anders. Ik lees deze serie momenteel met een andere Goodreads-groep. Van Camilla Lackberg heb ik wel een paar verfilmingen gezien en die vond ik erg leuk.


message 39: by BookLovingLady (last edited Apr 24, 2018 12:20PM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
@Hannie
Rizzoli & Isles is een serie die heel lang op TV is geweest, en ook nog herhaald is. Van de Fjällbacka moorden zijn er aanzienlijk minder afleveringen geweest (en het is bij mijn weten ook nooit herhaald). Ik kijk weinig televisie, maar voor een goede politieserie / detectiveserie wil ik nog wel eens gaan zitten :-)


message 40: by BookLovingLady (last edited Apr 24, 2018 11:50AM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
Ik heb nog zo'n 90 pagina's te gaan van De elfde vinger, maar zoals eerder gezegd leg ik het boek af en toe weg. Eén van de boeken die ik er tussendoor gelezen heb kwam in aanmerking voor deze uitdaging: De tondeldoos van Minette Walters. Ik heb jaren geleden op TV een BBC verfilming van The Ice House (Het IJshuis) gezien en vond dit zodanig goed dat ik destijds met veel plezier De tondeldoos in ontvangst nam als geschenkboek tijdens De Maand van het Spannende Boek.

De tondeldoos heeft een onverwacht, maar door de gegeven verklaringen toch wel geloofwaardig, einde. Het laat tevens zien hoe vooroordelen mensen kunnen beïnvoeden.

De tondeldoos by Minette Walters


message 41: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) @Booklovinglady, Ik heb destijds wel gezien dat de serie van Tess Gerritsen op tv was, maar het trok me toen niet dusdanig dat ik het ben gaan kijken. De boeken vind ik wel leuk. Maar ja, verfilmingen zijn vaak niet helemaal hetzelfde.


message 42: by BookLovingLady (last edited Apr 24, 2018 12:17PM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
Hannie wrote: "@Booklovinglady, Ik heb destijds wel gezien dat de serie van Tess Gerritsen op tv was, maar het trok me toen niet dusdanig dat ik het ben gaan kijken. De boeken vind ik wel leuk. Maar ja, verfilmingen zijn vaak niet helemaal hetzelfde..."

Dat is waarom ik ze zo graag kijk, want lezen doe ik ze zelden :-) Om te lezen vind ik de verhalen vaak te langdradig, waardoor het me niet kan boeien (en ik moet eerlijk zeggen dat ik dan het geduld er niet voor kan opbrengen).


message 43: by Hannie (last edited Apr 25, 2018 12:11AM) (new)

Hannie (hannieblokzijl) Ik heb inmiddels mijn vijfde boek uit voor deze challenge. Ondanks dat ik veel thrillers lees, had ik niet in de gaten dat ik al zover was. Daarom even een update van mijn gelezen boeken.

- Hartje zomer **** Dit boek las ik jaren geleden al eens. Ik vond het toen erg goed. Omdat ik weinig van het verhaal kon herinneren, heb ik het herlezen. Hoewel het een YA is, vond ik het nog steeds een leuk boek. Vooral het einde is erg verrassend. Dan kom je er achter dat alles anders is dan je dacht.

- Vuurtorenwachter **** Deze serie lees ik met een andere Goodreads-groep. De meeste boeken heb ik al eens eerder gelezen, maar dat is erg lang geleden. In deze boeken komt het gewone leven van de hoofdpersonen wat meer aan bod dan bij veel andere thrillers, maar dat vind ik juist leuk.

- Zustermoord **** Ook deze serie lees ik met een andere groep. Deze boeken zijn wel nieuw voor mij. Dit deel vond ik tot nu toe het beste van allemaal. Bij de eerdere delen had ik steeds het gevoel dat de schrijfster niet wist hoe ze moest eindigen. Dan kwam de ontknoping steeds plotseling, waardoor het niet altijd even geloofwaardig was. Nu werd er al langer naar toe gewerkt.

- De doodsvogel *** Deel 2 van een serie. Hoewel het een leuk verhaal is, vond ik het niet zo goed als deel 1. Ik ergerde mij met name aan een hoofdpersoon.

- De vlinder en de storm **** Net uitgelezen. Het debuut van de Nederlandse schrijver Walter Lucius. Ik had nog niet eerder van hem gehoord. Een goede thriller. Met dit boek won hij ook de Schaduwprijs. Terecht, want vergeleken met veel Nederlandse thrillers is het een stuk beter. Het boek is onderdeel van een trilogie. Daardoor zijn nog niet alle verhaallijnen afgerond. Ik ben dan ook erg benieuwd naar deel 2.


message 44: by BookLovingLady (last edited Apr 25, 2018 07:08AM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
Hannie wrote: "... Met dit boek won hij ook de Schaduwprijs ..."

Toen jij de Schaduwprijs noemde moest ik onmiddellijk denken aan een andere winnaar, Blinde muren van Roué Hupsel. Het is, denk ik, het enige boek dat ik ooit gelezen heb dat de Schaduwprijs heeft gewonnen én waarvan ik me kan herinneren dát het die prijs gewonnen heeft :-) Ik weet nog dat ik het destijds uit de bieb geleend heb.


message 45: by lethe (new)

lethe | 625 comments Voor degenen die alle winnaars en genomineerden willen bekijken (bij wijze van leesinspiratie, bijvoorbeeld), hier is de lijst: https://www.goodreads.com/award/show/...


message 46: by BookLovingLady (last edited Apr 25, 2018 11:04AM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
lethe wrote: "Voor degenen die alle winnaars en genomineerden willen bekijken (bij wijze van leesinspiratie, bijvoorbeeld), hier is de lijst: https://www.goodreads.com/award/show/..."

Er staan ook diverse winnaars op de boekenplank van de groep.


message 47: by lethe (last edited Apr 25, 2018 11:07AM) (new)

lethe | 625 comments Booklovinglady wrote: "Er staan ook diverse winnaars op de boekenplank van de groep (maar op de plank gaat het natuurlijk alleen om van oorsprong Nederlandstalige winnaars)."

Het ziet ernaar uit dat de prijs alleen aan Nederlandstalige auteurs wordt toegekend?


message 48: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
Nog zo'n boekje dat ik cadeau kreeg tijdens de Maand van het Spannende Boek: Schuld & boete : een inspecteur Rebus bundel van Ian Rankin. Ook de afleveringen op televisie van inspector Rebus heb ik gezien (natuurlijk, zou ik haast zeggen) en dit gratis boekje was leuk om te lezen :-)

Schuld & boete een inspecteur Rebus bundel by Ian Rankin


message 49: by BookLovingLady (last edited Apr 25, 2018 11:31AM) (new)

BookLovingLady | 2988 comments Mod
lethe wrote: "Het ziet ernaar uit dat de prijs alleen aan Nederlandstalige auteurs wordt toegekend?..."

Ik vermoed van wel, hoewel.... Het boekenweekgeschenk was ook typisch iets van Nederlandstalige auteurs, tot een aantal jaren geleden opeens Woede van Salman Rushdie verscheen. Hetzelfde geldt voor 'Nederland Leest'. Het Boekenweekgeschenk en Nederland Leest weliswaar geen prijzen, maar toch...


message 50: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Op Wikipedia kwam ik dit tegen:

“De Schaduwprijs is een literaire aanmoedigingsprijs, ingesteld in 1997 door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, die jaarlijks in juni, aan het begin van de Maand van het Spannende Boek, wordt uitgereikt aan de auteur van het spannendste Nederlandstalige debuut. Uitsluitend fictiewerk wordt bekroond; verhalenbundels worden niet meegeteld.”

Gezien deze beschrijving zou ik denken dat een Vlaming ook in aanmerking zou kunnen komen, aangezien er staat Nederlandstalig. Maar of dat ook zo is, weet ik niet.


« previous 1 3
back to top
This topic has been frozen by the moderator. No new comments can be posted.