Verbeelding Bookclub discussion

Het ongrijpbare meisje
This topic is about Het ongrijpbare meisje
100 views
2018: boek van de maand > 2018 - januari boek

Comments Showing 1-25 of 25 (25 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

Laurence | 263 comments Aan iedereen een gelukkig nieuwjaar! Ik heb alvast een topic aangemaakt voor het boek van januari, Het ongrijpbare meisje van Mario Vargas Llosa. Kathleen, kan jij een nieuwe map aanmaken voor 2018 en het topic dan verplaatsen? Merci! (En telt deze omslag als een portret, haha?)

Ik ben alvast in het boek begonnen. Het leest zeker vlot maar voorlopig snap ik niet zo goed waarom de hoofdpersoon verliefd is op dit 'meisje' want ik vind haar behoorlijk onsympathiek. Benieuwd naar jullie reacties!


Annelies H (levelieze) | 14 comments Ik ben ook aan het meelezen, maar tot nu toe nog niet echt fan van het boek.


Gwyllion | 165 comments Ik heb het boek vandaag in de bibliotheek gehaald. Het wordt het volgende boek in de rij!


Annelies H (levelieze) | 14 comments Ik heb het net uit. Kon me toch niet helemaal bekoren. Het meisje is gewoon een trut, dus na een tijd ergerde ik me ook in meneer omdat hij toch hopeloos verliefd blijft. Het laatste hoofdstuk moest er dan precies nog bij om de illusie van een happy end te geven. Geen topper dus.


Laurence | 263 comments Ook hier is het uit!
Ik ga beginnen met de positieve punten:
- De schrijfstijl, soms wel heel overdadig, maar ik lees dat graag
- De historische context, ik hield er wel van hoe verschillende plaatsen in verschillende tijden werden bezocht. Ook de politieke situatie in Peru was interessant, daar weet ik niet zoveel van.

Maar dat "liefdes"verhaal! Zoals Annelies al aanhaalde, het meisje is echt een vreselijk mens, en het is vreselijk hoe ze het hoofdpersonage behandelt. Waarom hij zo verliefd op haar is en blijft, is mij compleet onduidelijk. Ik kon me echt niet vinden in het liefdesverhaal.

Ik vermoed dat dit gewoon niet het beste boek is van Mario Vargas Llosa, omdat het wat banale verhaal wat contrasteert met zijn schrijfstijl en de vele ideeën die hij overduidelijk heeft (maar niet kan uiten in dit soort verhaal).


message 6: by Sara (new)

Sara (degroenekeuken) | 84 comments Het boek sprak me al niet aan en door de reviews die ik al heb zien voorbij komen, ga ik dit keer toch passen denk ik!


Laurence | 263 comments Naar aanleiding van mijn review hier op Goodreads kreeg ik van een kennis een mail met zijn mening over het boek. Hij zal het wel niet erg vinden dat ik hem even citeer:

Ik denk niet dat het de bedoeling was om een erg realistische beschrijving van een liefdesrelatie te geven. De feiten zijn daarvoor toch wel wat te onwaarschijnlijk. Het leek me, zoals de titel aangeeft, over de ongrijpbaarheid, onbereikbaarheid van het meisje aan de ene kant en de absolute overgave van de man aan de andere kant te gaan. Twee eenzame figuren in een ijle leegte blijven over. Dat is in elk geval het gevoel dat bij mij is blijven hangen na het lezen van het boek en omdat dat al zo lang geleden is, moet het toen toch wel enige indruk gemaakt hebben.

Dit, tesamen met het feit dat het boek een gemiddelde score van meer dan 4 sterren heeft, is misschien een reden om het toch te proberen als je twijfelt. Meningen kunnen zwaar verschillen :)


Gwyllion | 165 comments Ik heb het boek net uitgelezen en ik ben een stuk minder negatief. Ik vond het een interessant boek. Ik hou er wel van als een boek specifiek in een tijd is geplaatst en er dus ook verwezen wordt naar gebeurtenissen in het land, internationale politiek etc. Ook vond ik de beschrijvingen van het beroep van de hoofdpersoon leuk (en herkenbaar!). Het verhaal op zich is inderdaad niet zo verrassend en het meisje is vaak onsympathiek maar ik vond het toch ook wel boeiend om juist daarom meer te weten te komen over haar en waarom ze zo doet. Het enige echte nadeel vond ik dat halverwege of op driekwart van het boek het even wat langdradig was, dat stuk had voor mij korter gemogen.


message 9: by Dorien (new)

Dorien | 262 comments Laurence wrote: "Naar aanleiding van mijn review hier op Goodreads kreeg ik van een kennis een mail met zijn mening over het boek. Hij zal het wel niet erg vinden dat ik hem even citeer:

Ik denk niet dat het de be..."


Ik heb momenteel redelijk wat boeken op mijn "te lezen" stapeltje liggen. De besprekingen hier hebben mij toegelaten om te beslissen om dit boek terug in te dienen in de bib, omdat ik nu gewoon zin heb in andere types boeken.


message 10: by Nathalie (new) - added it

Nathalie Vercammen | 14 comments Ik ben vorige week ook begonnen in het boek. Het is nogal druk om lezen. Maar als je niet echt let op de vele personages dan vind ik het vooral een een tijdschets over politiek en cultuur. Het boek doet me wat denken aan de "Stad der wonderen" over het reilen en zeilen in Barcelona tussen de 2 wereldtentoonstellingen.


message 11: by Nele (new) - rated it 3 stars

Nele Drijkoningen | 90 comments Ik ben er gisteren ook nog in begonnen. Ik kreeg ineens zin om nog eens een nieuwe Zuid-Amerikaanse schrijver te ontdekken. Het eerste hoofdstuk vond ik alvast veelbelovend, en ik had al spijt dat ik het kleurrijke Lima moest achterlaten.


message 12: by Nele (new) - rated it 3 stars

Nele Drijkoningen | 90 comments Ik zit halverwege het boek. Het leest heel vlot, vind ik, en ik ben wel benieuwd hoe het boek gaat aflopen. De hele historische achtergrond, en de schets van de verschillende steden waar het boek zich afspeelt, kan me wel bekoren.

Voor mij is dit wel niet echt een liefdesverhaal. Meer een verhaal over hoe mensen kunnen vastzitten in ideeën en dromen uit hun jeugd. Ondanks het feit dat de personages ontzettend veel reizen en denken dat dit het idee van vrijheid is, zijn ze ontzettend verstard in hun denkbeelden. Ik mis dus wel wat psychologische ontwikkeling. En verder waren er niet echt veel ideeën of mooie zinnen waar ik ben bij blijven stilstaan.

Heeft iemand hier in de club al eens een ander boek van Llosa gelezen? En hoe beviel dit?

En tot slot, kunnen we dit boek gebruiken voor een puntje van de bookchallenge?


message 13: by Mikita (new)

Mikita Romero | 44 comments Mijn man is vol lof over "la ciudad y los perros" (the city and the dogs) ..... maar zekf las ik hem nog niet.


message 14: by Buitenmus (new)

Buitenmus | 15 comments Ik las "De oorlog van het einde van de wereld" een paar jaar geleden en vond het erg goed. Het is wel een turf (703 p.)


message 15: by Nathalie (new) - added it

Nathalie Vercammen | 14 comments Het boek is nu bijna uit, en het wordt beter naarmate het vordert. Ik kom meer in de hoofdpersonage. Net genoeg om te kunnen meeleven en mee bang afwachten tot wanneer het fout zal lopen. Ik las nog niet eerder iets van Llosa, maar als ik nog eens een boek van hem tegenkom op mijn snuister tochten ga ik het zeker meenemen.


Haaike | 398 comments Mod
Ik word meer en meer benieuwd na alle tegenstrijdige reacties hier :-) Volgende week zie ik mijn ouders en zij brengen het boek mee voor mij uit de Belgische bib; ik kan er dus bijna in beginnen!


Laurence | 263 comments @Haaike: Och ja, tegenstrijdig - ik heb het nog 3 sterren gegeven. :) Ik vond het zeker geen slecht boek, de historische context is echt wel interessant.

@Nele: er zijn zeker puntjes van de challenge die kunnen ingevuld worden:
- puntje 11, afhankelijk van jouw talenkennis
- puntje 12 - die man heeft al massa's boeken geschreven!
- puntje 13 - het boek heeft heel veel edities/vertalingen
(en bijgevolg ook puntje 30 - combinatie van 3 puntjes)


Gwyllion | 165 comments Ik heb lang geleden la tía Julia y el escribidor gelezen van Vargas Llosa en dat vond ik toen een mooi boek.


message 19: by Claire (new) - added it

Claire  | 5 comments Ik heb lang geleden Het feest van de bok van hem gelezen en vond dat erg goed, zij het niet direct een tussendoor boek:-) Het ongrijpbare meisje vond ik ok, maar wel minder dan ‘het feest van de bok’.


message 20: by Shira (last edited Feb 09, 2018 01:10PM) (new) - added it

Shira | 22 comments Ik heb het boek ook uitgelezen. Ik was toch ook wel benieuwd geworden na de verhalen hier. Al langer wilde ik iets van Mario Vargas Llosa lezen en dit was een goede reden toch maar één van zijn boeken op te pakken.

Ik sluit me bij veel van wat hierboven is geschreven aan. Voor mij was denk ik het beroep van Ricardo een van de hoogtepunten. Heel leuk om daar een inzicht in te krijgen.
De tijd waartegen dit boek zich afspeelt vond ik opzich interessant maar voor mijn gevoel had dat juist iets uitgebreider gemogen. Het leek me soms heel vluchtig beschreven waardoor ik niet echt het gevoel heb meer inzicht in die periode (voor Peru) gekregen te hebben. Een mini beetje misschien. Maar zeker niet iets wat ik nu zo sterk vond dus.

Dan de relatie tussen Ricardo en 'La Chica Mala'. Ik vond het eigenlijk best interessant om te zien hoe hun relatie zich al dan niet ontwikkelde. De verwondering waarom Ricardo zo bevlogen is van het meisje hield me eigenlijk de hele tijd bezig. Niet zozeer omdat ik haar nu zo onsympthiek vond (al was ze dat misschien wel, toch vroeg ik me steeds af waarom ze zo geworden was), maar waarom zo een liefde iemand zo in zijn greep kan houden ondanks alles. En misschien kon ik me dat juist wel voorstellen. Ik moet bekennen Ricardo vaak ook niet al te sympathiek te hebben gevonden. Hij lijkt soms weinig respect voor haar te hebben (en ook een soort spelletje met haar te spelen - alsof ze dat verdient, maar verdient iemand dat?) en uit dit ook op momenten. De relatie als geheel voelt heel destructief en dat vond ik best een bijzondere manier om een liefdesverhaal te schrijven.

Ik ga zeker meer van hem lezen, ooit ;) Over het algemeen ben ik blij dit boek gelezen te hebben. Soms was het langdradig en in het algemeen best eenzijdig, toch had het ook iets nieuws, iets anders. Toen ik het gevoel kreeg dat het te voorspelbaar werd en het me niks deed werd ik toch nog meegesleept en juist het einde vond ik erg sterk.


message 21: by Shira (new) - added it

Shira | 22 comments Oei, toch iets te veel geschreven misschien.


message 22: by Nathalie (new) - added it

Nathalie Vercammen | 14 comments Shira wrote: "Oei, toch iets te veel geschreven misschien."

Neen hoor je deed het goed. Blij dat je toch nog verrast werd.


message 23: by Haaike (last edited Feb 12, 2018 06:17AM) (new) - rated it 2 stars

Haaike | 398 comments Mod
Ik hou er een beetje een dubbel gevoel aan over: zoals velen hier vond ik de geschiedkundige achtergrond wél interessant (al had dat gerust nog wat uitgebreider mogen zijn). Waar Gwyllion zijn ervaringen als vertaler/tolk herkenbaar vindt, had ik hetzelfde met zijn opmerkingen over het leven als buitenlander (nooit meer echt thuis in je moederland, nooit echt thuis in je nieuwe land) :-)

Het liefdesverhaal zelf, dat vind ik moeilijk: als beschrijving van het eeuwige verlangen naar een onmogelijke liefde is het op zich niet slecht gedaan, maar desondanks niet overtuigend genoeg. Dé reden waarom hij zo verliefd op haar is, haar maar niet kan loslaten, dat bleef voor mij onduidelijk. Dat het boek bovendien als erotisch omschreven wordt... tja, 't zal misschien aan mij liggen dat een vrouw bevredigen terwijl ze zelf doodstil in bed ligt en niets doet, niet mijn idee van erotiek is... ;-)

Puur op basis van dit boek kan ik dus niet begrijpen dat Vargas Llosa een Nobelprijswinnaar is, maar dat neemt niet weg dat ik ooit waarschijnlijk wel een van zijn andere boeken een kans geef.


message 24: by Cindy (new) - added it

Cindy | 157 comments Bijna twee jaar later werd dit boek ook gekozen door de bib leesclub en dacht ik, eindelijk, nog eentje van mijn to read lijst. Maar jammer genoeg viel het bij mij tegen. Ik ergerde me aan stroeve lange zinnen en de personages. Ik kwam er maar niet in en heb op een bepaald moment niet meer doorgezet en ben gestopt...
De bespreking op de leesclub was dan weer wel heel gezellig en interessant (helft uitgelezen en helft niet, bedenkingen over Zuidamerikaanse literatuur, feminisme, macht van man en vrouw, erotiek,...).
En ik las met veel plezier jullie reacties hierboven. Het zal bij mij dus een kwestie van weer foute boek op foute moment geweest zijn :-)


Haaike | 398 comments Mod
Cindy wrote: "Bijna twee jaar later werd dit boek ook gekozen door de bib leesclub en dacht ik, eindelijk, nog eentje van mijn to read lijst. Maar jammer genoeg viel het bij mij tegen. Ik ergerde me aan stroeve ..."

Tof dat je het toch nog geprobeerd hebt. En vooral dat het echt discussie gaf in jullie leesclub (ben o.a. omwille van zo'n "live discussies" aan het overwegen om er hier eentje te proberen opstarten :-) ).
Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij vandaag amper nog iets van het boek herinner (nu ja, ik gaf het ook maar twee sterren, dus dat was ook wel te verwachten...).


back to top