Knjigom u glavu discussion

Čudo
This topic is about Čudo
110 views
2018 Januar/Siječanj > Knjiga mjeseca: Čudo

Comments Showing 1-8 of 8 (8 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Salty13, Moderatorica (new) - rated it 3 stars

Salty13 | 1023 comments Mod
Godinu počinjemo knjigom Čudo (R.J.Palacio), "pričom o dječaku neobičnog lica". Da li ste već čitali ovu knjigu ili gledali film? Pridružite nam se u čitanju i(li) podijelite utiske (samo sakrijte spoilere da drugima ne pokvarite čitanje - uputstvo kako u "some html is ok").


Edina Memić (edinam) | 27 comments Knjigu sam procitala prosle godine i toliko me oduševila da sam danima samo o njoj pričala. Mislim da se iz nje ima dosta toga da nauči, kako mladji tako i mi stariji. Moramo priznati da se svi mi bojimo nepoznatog i drugačijeg i da smo i sami ponekada skrenuli pogled od nekoga sa poteškoćama u razvoju a ova knjiga nam itekako daje do znanja da su oni ustvari isti kao i mi, možda čak i bolji samo im ne dajemo šansu da to pokažu


Biljana Pročitala prošli mjesec. Knjiga je zbilja dobra, nosi snažne poruke. Jedna od onih knjiga koje nas uče da budemo zahvalni, skromni, ponizni, dobri. Veselim se nastavku.


message 4: by Salty13, Moderatorica (last edited Jan 13, 2018 09:35AM) (new) - rated it 3 stars

Salty13 | 1023 comments Mod
I ja sam je danas pročitala i dajem joj 3.5 zvjezdice - nisam dugo čitala YA žanr i ovo je jedan od pametnijih primjera na koje sam naišla, ne podilazi puno publici i likovi su uglavnom ok oblikovani i zabavni, a može se iz nje ponešto i naučiti. Smeta mi samo to didaktično usmjerenje karakteristično za sick lit i neobuzdano optimistična atmosfera priče, ali pretpostavljam da ja svakako nisam ciljna skupina izdavača tako da ok, nije loše štivo za gripozni vikend.

BeingBruno wrote: "Danas sam pročitao ovu knjigu i definitivno imam pohvale ali i primjedbu o kojoj nemogu ništa reći zbog spoilera. Ako neko hoće razgovarati o knjizi, slobodno mi pošaljete poruku :)"

Moram da znam šta! :D Spoilere možeš sakriti dodavanjem oznake spoiler ispred i iza komentara (tačan html imaš gore u "some html is ok").


Tena | 8 comments Volim pročitati YA žanr i ova knjiga mi se jako svidjela: nasmijala me i rasplakala. Pročitala sam i "nastavak", iako ga sama autorica tako ne naziva jer se radnja događa paralelno s radnjom u "Čudu". Nisam pogledala film, ali svakako planiram.

Također me zanima primjedba pa se nadam da će ju BeingBruno i napisati :)


message 6: by Sugar (last edited Jan 23, 2018 05:45PM) (new) - rated it 5 stars

Sugar Pill (sugarpill33) | 16 comments Tena wrote: "Volim pročitati YA žanr i ova knjiga mi se jako svidjela: nasmijala me i rasplakala. Pročitala sam i "nastavak", iako ga sama autorica tako ne naziva jer se radnja događa paralelno s radnjom u "Čud..."

Koja knjiga je „nastavak”? :)
Ja se takođe nadam da će Bruno napisati šta mu je primedba, iskreno me zanima.

Što se mojih utisaka tiče, prvo što sam izgovorila nakon što sam pročitala poslednju rečenicu ove knjige je: „Ova knjiga je predivna.” I zaista jeste. Sjajno je to što sadrži više tački gledišta i što pokazuje i kako se ljudi iz Avgustovog okruženja nose sa ovom situacijom, a ne samo on. Ona pokazuje kako se oni nekada uopšte međusobno ne razumeju, ali i dalje uspevaju da pronađu taj put to razumevanja. Ovo jeste dečija knjiga i divno je što postoji ovako neko delo za taj uzrast od 10 do 12 godina jer ima šta da se nauči iz nje, ali mislim i da odrasli mogu mnogo da nauče iz onog što piše među stranicama ove knjige.

Takođe, ova knjiga je više middlegrade, nego YA. :)


Amra Isović | 5 comments Pročitala sam knjigu, i definitivno je jedna od onih koje vas natjeraju na razmišljanje. Ipak moram priznati da nije ono što sam očekivala, i definitivno bih je svrstala u dječije knjige, a nikako u YA.Film namjeravam gledati sa djecom i čuti njihova promišljanja i kako će se osjećati nakon njega...LP.


Tena | 8 comments Sugar wrote: "Tena wrote: "Volim pročitati YA žanr i ova knjiga mi se jako svidjela: nasmijala me i rasplakala. Pročitala sam i "nastavak", iako ga sama autorica tako ne naziva jer se radnja događa paralelno s r..."

https://www.goodreads.com/book/show/2...


back to top