Books Ever After discussion

81 views
Januari 2018 > Top 17 van 2017

Comments Showing 1-24 of 24 (24 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Priss (new)

Priss (lisz) | 1375 comments Mod
Ook dit jaar hebben we dit topic weer!
Wat zijn de beste boeken die je in het afgelopen jaar 2017 hebt gelezen, en waarom?
Vertel het ons! :D


message 3: by Hannie (last edited Jan 01, 2018 09:19AM) (new)

Hannie (hannieblokzijl) | 1399 comments 1. Witte vleugels zwarte vleugels
2. Hay. De geautoriseerde biografie van de grootste rockster die Nederland ooit heeft gekend
3. Alle Beesten
4. Diepe wonden
5. What I Did On My Holidays
6. De baby's van Mauthausen
7. Twenties Girl
8. The Girls
9. Aupairanoia
10. Iene Miene Mutte
11. Kaas
12. Stand by Me
13. Een andere liefde
14. Klatergoud
15. Zomaar familie : liefde, drugs en volwassen worden in de Bronx
16. Belgravia
17. De mythe van Methusalem

De eerste drie waren makkelijk, want die heb ik vijf sterren gegeven. De rest was lastiger, want ik heb veel meer boeken vier sterren gegeven dan dat ik plek voor had. Daarom heb ik van auteurs waar ik meerdere boeken van heb gelezen er een gekozen.


message 4: by Odette (last edited Jan 01, 2018 11:16AM) (new)

Odette Brethouwer (odettebrethouwer) | 3681 comments 1. Drakendal Het eerste boek dat mij dezelfde gevoelens gaf die ik had toen ik voor het eerst Harry Potter las! En dit was voor mij tot nu toe ongeevenaard.
2. De acht bergen Práchtig omschreven omgeving, ik waande me binnen twee zinnen in de Italiaanse bergen met de rust en de ruimte. En een mooi boek over de waarde van vriendschap van het gewoon samen kunnen ZIJN en niet per se wat je doet of waar je over praat.

Dit zijn echt mijn twee favoriete boeken van het jaar, die er met kop en schouders bovenuit staken. Heb veel 5* boeken gelezen, maarja ook gewoon veel gelezen dit jaar en ben wat selectiever gaan oppakken. Dit zijn andere hoge scoorders:

3. Dagboek van een boekverkoper vanwege stukken herkenbaarheid
4. Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums Quantummechanica in een kinderboek, en supergoed gedaan, wauw. En dan ook nog zo mooi over rouwverwerking. Uniek!
5. A Darker Shade of Magic Gewoon steengoed geschreven qua worldbuilding en verhaallijn.
6. If I Was Your Girl Steengoed boek over transgender zijn
7. Brieven aan de duisternis Dit boek raakte me onverwachts diep in mijn hart, over het laten zien van je ware ik ipv een masker voorhouden.
8. Sandwichvrouw Goudeerlijk en humoristisch over het jongleren en alle ballen de lucht in houden dat het leven kan zijn.
9. Ongehoorzaam Iconisch voor hoe diversiteit naar voren kan komen in een boek. Laat zien dat mensen zich niet definiëren adhv een handicap zoals doofheid of een afkomst, maar dat hun leven ook kan draaien om iets dat gewoon hun ding is, zoals in dit boek graffiti.
10. Een Bijzonder boek waar de vormgeving en proza-schrijfstijl enorm bijdroegen aan de impact van het verhaal
11. On the Other Side All the warm cozy feels, prachtig liefdes- en levensverhaal!
12. De boekenapotheek aan de Seine Mooi verhaal en prachtig geschreven.
13. Sterrenstof Net als Brieven aan de duisternis raakte dit boek mij onverwachts intens omdat het gewoon zo moi is, moeilijk te omschrijven
14. Gemina Enorm gaaf en vet concept, en ook weer een goed verhaal!
15. De Grisha serie: herlezen en nog meer van genoten dan de eerste keer dat ik het las, omdat ik in het Nederlands veel meer van de details meekreeg! (Schim en Schaduw)
16. Wat jij niet ziet Sterk verhaal over een blind meisje
17. Truly Madly Guilty Moriarty is een koningin wat betreft spannende romans met realistische personages. Love!


message 7: by Malou (new)

Malou | 262 comments 1. De ontdekking van de hemel, een van de beste boeken ooit geschreven wat mij betreft (las deze voor de tweede keer)
2. The Red Convertible: Selected and New Stories, 1978-2008, prachtige verhalen
3. In Her I Am, beste poëzie van 2017, rauw, sexy, pijnlijk, grappig, nuchter, liefdevol, eerlijk.
4. The Guest Cat, simpel, teder & filosofisch, een fijne verrassing
5. Te veel geluk, wederom mooie verhalen van een van mijn favo schrijvers, goede verhaalopbouw telkens
6. Brokeback Mountain, liefdevol, eerlijk en realistisch
7. We zullen niet te pletter slaan, verrassend goed
8. Zomerboek, fijn sfeertje
9. The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian, grappig, realistisch, eerlijk, typisch
10. Manifeste Assi, het maakt niet uit hoe vaak (al minstens 10 keer gelezen in de afgelopen 3 jaar) ik deze poëzie lees, het blijft mooi
11. My Heart Is A Stray Bullet, in eerste instantie voor scriptie gelezen en ben ik van gaan houden
12. L'amant du lac, een fijne re-read
13. Without Reservation: Indigenous Erotica, prachtig collectief
14. Bleuets et abricots, omdat Natasha Kanapé Fontaine gewoon weer een goede bundel schreef
15. Little Tales of Misogyny, rauwe randjes, sterke vrouwen en typisch
16. Birds Art Life Death: A Field Guide to the Small and Significant, schattig en semi-autobiografisch
17. Waarom gelukkig zijn als je normaal kunt zijn?, oprecht, feministisch & heel prettig

((De top 9 is echt op die volgorde, de 10 t/m 17 zijn kwa plek inwisselbaar))


ღ Suus ღ (pages.and.games) (suusje) | 913 comments Mod
Echt erg... ik heb maar 15 boeken gelezen dit jaar haha.. Beetje veel andere dingen gedaan ipv lezen hihi. maar daar gaat nu weer verandering in komen gelukkig


message 9: by Malou (new)

Malou | 262 comments @Suus, ik ben wel benieuwd naar je top 15 in dat geval;)


message 10: by Aleida (last edited Jan 01, 2018 01:14PM) (new)

Aleida Oskam | 705 comments 1. Vallen - Mijn eerste kennismaking met Jackie van Laren en direct een prettige. Een heerlijk boek wat mij wist te boeien van begin tot het eind. (view spoiler) Trouwens ook het eerste maandboek dat ik sinds ik lid ben van deze boekenclub eens mee las.
2. At First Sight - Een vervolg op True Believer die ik beter vond dat het eerste deel. Die man weet mij bijna altijd zo mee te zuigen in het verhaal dat ik aan het einde van het boek vaak huilen moet.
3. Alles of niets! - Wederom een eerste kennismaking met een nieuwe auteur. Gillian's schrijfstijl vind ik erg prettig waardoor het vlot weg leest. Gewoon een leuke chicklit.
4. Codenaam Coco - Wat een prachtige YA over de Tweede Wereldoorlog. Carmen Reid wist me volledig in het verhaal mee te nemen en ook aan het einde van dit verhaal moest ik een traantje weg pinken. Wederom weer een kennismaking met een nieuwe auteur.
5. Ik zal verborgen zijn - Deze schrijfster kon ik al en haar eerste boek vond ik fantastisch. Na het lezen van de achterflap was ik een beetje sceptisch over wat te verwachten maar dit verhaal is mij alles meegevallen. (view spoiler)
6. Opstaan - Het vervolg op Vallen. Ik vond deze iets minder leuk dan het eerste deel maar desalniettemin toch ervan genoten.
7. Portret van een vrouw - Deze las ik als een buddyread. In het begin had ik wat moeite om in het verhaal te komen maar toen ik er eenmaal in zat was ik geboeid tot het eind. Een aanrader.
8. 60 dagen - Gewoon weer een fijne chicklit van haar.
9. De bloemenjaren - Weer een boek over WOII verwerkt met een hedendaags verhaal. De dagboekfragmenten over het verleden vond ik wel erg mooi als verwerking voor het verhaal over het verleden.
10. Een week in Parijs - Een novelle in voorbereiding op Portret van een vrouw. Ik vond dit wel een prettig toevoeging om alvast kennis te maken met de personages uit dat boek.
11. Winter in New York en andere verhalen - Een leuke verhalenbundel van Chantal. Ik hou gewoon van deze dame als auteur.
12. Hoe eet je een Cupcake - Nog een kennismaking met een nieuwe schrijfster en weer een fijne. Dit verhaal werd uit twee perspectieven verteld en kwamen uiteindelijk mooi bij elkaar. Ook zaten er soms nog wat onverwachte wendingen in wat mij geboeid hield.
13. True Believer - Gewoon weer een fijn verhaal van Nicholas Sparks, Die man weet mij meestal direct in het verhaal mee te nemen en bij dit verhaal ook zonder enige voorspelbaarheid vast te houden tot het eind.
14. En de minnaar is... - Gewoon weer een fijn boek van Jill
15. Er was eens een prins - Het laatste boek wat ik in 2017 las. Gewoon heerlijk romantisch en een mooie verwerking van het geloof erin.
16. Hadassa: hoe Esther haar volk redde van de ondergang - Dit boek leende ik van mijn collega. Een hele andere kijk op het bijbelverhaal van koninging Esther.
17. Voor altijd - Dit jaar heb ik met veel nieuwe auteurs kennisgemaakt. En dit was er ook één. Het boek trok mij vooral omdat ik de cover mooi vind/vond. Het was een boek wat ik makkelijk oppakte maar uiteindelijk ook weer makkelijk weg legde. Halverwege het boek wilde ik eindelijk eens door blijven lezen en uiteindelijk eindigde het verhaal mooi.


message 11: by Marieke | Marieke's Books (last edited Jan 01, 2018 01:20PM) (new)

Marieke | Marieke's Books | 509 comments Ik had 9 boeken met 5 sterren dit jaar, dus die staan op de eerste 9 plekken. Maar de overige boeken waren ook super :) Ik heb echt een goed leesjaar gehad!

1. Hof van mist en woede
Dit boek is gewoon ge-wel-dig! Dit jaar lees ik dan (hopelijk) eindelijk deel 3.
2. Maybe Someday
Natuurlijk staat Colleen Hoover in dit lijstje :') Ze is echt m'n favoriete schrijfster en ook met dit boek bracht ze me weer aan het huilen. Haar verhalen zitten vol met emoties en ik leef altijd heel erg mee met de personages. Geweldig!
3. Cress
Dit boek zat vol met actie en was geen moment saai! Heerlijke serie.
4. Een
Dit. Boek. Is. Geweldig. Zo'n bijzondere schrijfstijl en het boek leest als een trein. En wat een verhaal!
5. Brieven aan de duisternis
Dit verhaal was zo mooi! En wat ben ik blij dat ik dit boek mee heb gelezen met BEA :D
6. November 9
Colleen Hoover natuurlijk weer^^
7. Cinder
In 2013 had ik dit boek al gelezen en het was dus tijd voor een reread. En nog steeds is dit een van mijn favoriete boeken!
8. Hof van doorns en rozen
Ook het eerste deel van de ACOTAR serie staat op mijn favorieten lijst. Deze serie is gewoon zo goed!
9. Scarlet
Lunar chronicles <3
10. Eenzaam en extreem ver weg
Deze buddyread was ten eerste al ontzettend leuk, maar daarnaast vond ik het boek ook heel goed. Zo'n bijzondere setting!
11. Zij Die Hoort
Mijn laatste boek van het jaar, maar ook deze belandt op mijn favorietenlijst. De worldbuilding vond ik zo knap gedaan. De schrijfster heeft zelfs een nieuwe taal waarvan er een woordenlijst achterin het boek staat. Heel gaaf verhaal. Daarnaast is de hoofdpersoon ook heel erg leuk :D
12. The Hating Game
Dit boek vind ik zo leuk. Enorme aanrader :)
13. Schim en Schaduw
Deze wereld vind ik ook al zo leuk! Dit jaar ga ik het laatste deel lezen van deze serie. Heel benieuwd naar.
14. The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well
Dit boek is zo goed vormgegeven en is gewoon prachtig. Daarnaast vond ik de term Hygge heel erg interessant en ik wilde er graag meer over weten. Dit boek levert een hele mooie kijk op hygge met praktische voorbeelden.
15. De voordelen van onbeantwoorde liefde
Zoveel diversiteit in dit boek en het leest heerlijk weg!
16. Voor Altijd Twintig
Dit boek vond ik zo mooi! Het liet rouwverwerking heel mooi naar voren komen en ik leefde ontzettend mee met de hoofdpersoon. Wauw wat een boek!
Ps: het is gratis te downloaden via de site van de schrijfster
17. By Your Side
Heerlijk fluffy boek :)


message 12: by Kim (new)

Kim | 235 comments #1 We Are Okay - Nina LaCour
Het verhaal is net zo prachtig als de cover. Ik vond 'm zo goed dat ik 'm zelfs twee keer las, in één jaar! Als ik 50 sterren kon geven, had ik dat zeker gedaan.

#2 Vluchteling - Alan Gratz
Iedereen, echt iedereen, zou dit boek moeten lezen. Het zou verplichte literatuur op scholen moeten worden.

#3 De jongen met de lege ogen & #4 De vlammende geest - Jonathan Stroud
Beste serie ooit. Op fantastische wijze weet Stroud spanning, horror en humor met elkaar te combineren. Alleen hij krijgt het voor elkaar dat het ene moment de rillingen over mijn rug kruipen en het moment daarna de tranen over mijn wangen rollen van het lachen.

#5 Stil van jou - Sophie Jackson
Net als het eerste deel ook enorm genoten van deze NA. Een boek met meer dan enkel stomende scenes: goed uitgewerkte personages, geloofwaardige emotie en een verhaal met diepgang.

#6 Sherlock: A Study in Pink - Steven Moffat
I love Sherlock. Deze manga volgt nauwgezet de serie en het was weer opnieuw genieten. Prachtige artwork, op naar deel 2!

#7 Oprecht - Colleen Hoover
Inmiddels heb ik al meerdere boeken van deze schrijfster gelezen, en dit boek behoort wat mij betreft wel tot haar beste werk. Een geweldig goed verhaal weer en de schilderijen tussendoor waren echt awesome.

#8 In a Perfect World - Trish Doller
Ik. Houd. Van. Dit. Boek. Ik met mijn Egyptische roots kon dit boek niet aan me voorbij laten gaan en ik kan jullie vertellen: Doller heeft me zeker niet teleurgesteld! (zie mijn review waarom ik zo ongelofelijk enthousiast ben ;))

#9 Hou me vast - Lori Nelson Spielman
Deze schrijfster stelt nooit teleur, ook deze roman was weer een pareltje. Ik kijk enorm uit naar volgende boeken van haar.

#10 Een hart vol hommel(e)s - Petra Hülsmann
Geen bijzonder verhaal met veel diepgang of zo, maar gewoon een superheerlijk en enorm grappig verhaal waar ik gigantisch van genoten heb!

#11 The Dead House - Dawn Kurtagich
Dit boek heeft me echt de rillingen bezorgd. Ongelofelijk goed dit. Het verhaal wordt verteld door middel van briefjes, rapporten, foto's etc. Mocht je daar van houden en van een goed bizar horrorverhaal, dan is dit hét boek voor jou.

#12 Adulthood Is a Myth & #13 Big Mushy Happy Lump - Sarah Andersen
Grappig en herkenbaar, love this!

#14 Belevenissen van een Buitenbeentje - Andrea Portes
Erg goed verhaal met een hilarisch hoofdpersonage. Ik had van tevoren niet gedacht dat ik dit zo goed zou vinden, maar Portes heeft me positief verrast.

#15 Anya's Ghost - Vera Brosgol
Deze graphic novel heb ik twee keer gelezen dit jaar, absoluut een aanrader!

#16 Een hele onderneming - Kat French
Heeeerlijke roman was dit. Lekker vlot en grappig geschreven, ik heb er echt enorm van genoten. De personages zijn ook enorm leuk en na de laatste bladzijde te hebben omgeslagen wist ik het zeker: Gabe is mijn nieuwe bookboyfriend.

#17 Voor geen goud - Karen Witemeyer
Alle boeken van Karen Witemeyer vind ik altijd heerlijk om te lezen. Ook dit boek vol kickass powervrouwen vond ik weer awesome.


message 13: by Bryndís (new)

Bryndís | 649 comments ~ Odette wrote: "1. Drakendal Het eerste boek dat mij dezelfde gevoelens gaf die ik had toen ik voor het eerst Harry Potter las! En dit was voor mij tot nu toe ongeevenaard.
2. [book:De acht bergen|..."


Mooi lijstje, Odette! Veel onbekende boeken, leuk! Dit is zo niet goed voor mijn TBR xD


message 14: by Bryndís (new)

Bryndís | 649 comments Kim wrote: "#1 We Are Okay - Nina LaCour
Het verhaal is net zo prachtig als de cover. Ik vond 'm zo goed dat ik 'm zelfs twee keer las, in één jaar! Als ik 50 sterren kon geven, had ik dat zeke..."


Ook een mooi lijstje! We are okay ga ik maar meteen dit jaar lezend denk ik. Ik hoor er zo veel goede dingen over!


message 15: by Bryndís (last edited Jan 01, 2018 09:05PM) (new)

Bryndís | 649 comments mijn lijstje:

1. Een handvol tijd re-read
Mijn favoriete boek sinds groep 6. Ik heb hem denk ik wel 20 keer gelezen, maar hij is nog steeds leuk! Eigenlijk een kinderboek, maar ook als volwassene nog een fijn verhaal. Herkenbaar, een beetje fantasy elementen, jezelf, je familie en je moeder beter leren kennen, gepraat over lopen op blote voeten en zakhorloges (hou ik van ;-) )<3
2. De verborgen geschiedenis re-read
Geweldig gecompliceerde personages, taal, filosofie, gekte, universiteits setting, een verhaal als geen ander
3. Tijdmeters
Mijn beste nieuw gelezen boek. Volgens mij gaat David Mitchell een van mijn favoriete schrijvers worden. Dit boek wordt namelijk plotseling heel anders (en plotselinge fantasy elementen) dan je eerst denkt! En te horen aan verhalen over zijn andere boeken doet hij dat vaker! Verder is het hoofdpersonage erg interessant en je komt haar tegen in meerdere tijden, maar het is niet altijd haar stem die het verhaal verteld. Erg goed!
4. Juliette
Het laatste boek dat we ooit zullen krijgen van Thé Lau, zó zonde! De teksten van Thé zijn prachtig! Juliette is een fantastisch personage, niet de meest sympathieke persoon, maar dan komt er weer een stukje waar Thé haar zo beschrijft dat je bijna zelf verliefd op dr wordt, dus dan snap je weer helemaal waarom het hoofdpersonage zo weg van haar is. Het was Thé Lau's afscheid, het gaat ook over afscheid. Geweldig!
5. Schuberts Winterreise: Een meesterwerk ontleed
ten eerste is het al een prachtig boekje, leuk formaat, heerlijk. Ik hou ontzettend van schubert's muziek, dus het was erg leuk om meer over zijn leven te lezen! Erg goed neergezet ook. Winterreise is gemaakt v Schuberts prachtige muziek en prachtige gedichten van een Duitse dichter. Het bestaat uit meerdere liederen en per lied word de tekst (Duits en Nederlands) en meer informatie beschreven én gelinkt aan andere kunst. Erg erg erg leuk!
Winterreise is voor mij een grappig concept, de muziek en tekst zijn erg mooi, maar het wordt in een opera vorm gezongen en dat is dan weer niet zo mijn ding, dus ik luister het niet vaak, maar dit boek is prachtig!
6. Een klein leven
hartverscheurend! Wat een ellende in dit boek. Het enige boek waarbij ik ooit heb gehuild. En ik ben nog nooit zo kwaad geweest op wie dan ook als op een personage in dit boek. Ik heb letterlijk naar het boek gescholden en geschreeuwd xD Prachtig gedaan!
(en ook: Ik weet dat heel veel mensen de cover lelijk vinden, maar ik vind hem geweldig!)
------------------------------tot hier alle vijf ster boeken★★★★★
7. Dark Matter
Geweldige SCI-FI! Geen expert, maar volgens mij klopt de science zoals hij uitgelegd word. Mooi verhaal. Veel momenten die je niet aan ziet komen, maar die wel erg goed passsen ("ah, dat had ik moeten weten!" momenten). Kreeg er een Fringe gevoel bij en dat is mijn favoriete TV-serie, dus altijd goed!
8. Laat de ware binnenkomen re-read
Een van de origineelste takes on vampires die ik ken. Ontroerend verhaal, prachtige winterse setting, niet te lief, maar toch ook weer heel erg, prachtig contrast!
9. Burial Rites geschreven door een Australische auteur en speelt zich af in IJsland, de twee landen die ik het interessanst vind! Dat was al top! Verder een prachtig verhaal, prachtige tekst, haunting, eerie , goede voorleesstem op het audioboek.
10. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban re-read
Mijn favoriete deel. Mooi hoe eerdere personages ineens heel iemand anders blijken te zijn. De marauders vind ik het leukste verhaal uit heel HP. en ook: Sirius <3
------------------------------tot hier alle 4,5 ster boeken ★★★★ +1/2
11. Millennium: 3. De vrouw die met vuur speelde: deel een
Ik hou van de millennium serie!! <3 Dus als iemand hem gebruikt ben ik streng! Deze hele graphic novel serie verschilt heel erg in zijn rating. Het derde deel was de beste. Ik vond het artwork mooier dan de eerste tekenaar en het verhaal klopt nog goed.
12. Millennium: 1. Mannen die vrouwen haten: deel een
Het dichtste bij het echte verhaal. Artwork dus ietsje minder, maar nog steeds goed
13. De naam van de wind
Een boek waarbij het helemaal niet erg is dat het zo dik is. Plus, het speelt zich af in een Herberg <3
14. Kwelgeest
Interessant verhaal, mooie koppels. Frats, I love you <3 (maar je naam dan weer niet)
15. Carmilla
gewoon een goed verhaal over een vampier en daar hou ik van =)
16. Preacher, Volume 3: Proud Americans
nog een graphic novel. Heerlijk gruwelijk, bloederig, horror. Smullen!
17. Someday, Someday, Maybe
van Lauren Graham en die is me toch grappig! <3 Deze als een razende uitgelezen. Het verhaal was gewoon wel leuk, vreemd eind.
------------------------------★★★★

Een handvol tijd by Kit Pearson De verborgen geschiedenis by Donna Tartt Tijdmeters by David Mitchell Juliette by Thé Lau Schuberts Winterreise Een meesterwerk ontleed by Ian Bostridge Een klein leven by Hanya Yanagihara Dark Matter by Blake Crouch Laat de ware binnenkomen by John Ajvide Lindqvist Burial Rites by Hannah Kent Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Harry Potter, #3) by J.K. Rowling Millennium 3. De vrouw die met vuur speelde deel een by Sylvain Runberg Millennium 1. Mannen die vrouwen haten deel een by Sylvain Runberg De naam van de wind by Patrick Rothfuss Kwelgeest by Corine Kisling Carmilla by J. Sheridan Le Fanu Preacher, Volume 3 Proud Americans by Garth Ennis Someday, Someday, Maybe by Lauren Graham


message 16: by Odette (new)

Odette Brethouwer (odettebrethouwer) | 3681 comments Thanks Bryndis! Op jouw lijstje staan ook wat mooe boeken die al op mn tbr stonden en die nu omhoog schuiven!


message 17: by Yv (new)

Yv (yv87) | 577 comments Tof Bryndis, Burial Rites staat er hier op voor 2018 en als jij al zo'n score geeft, moet-ie wel goed zijn, hahahah!

Ik vind het lastig, heb zo ontzettend veel goeds gelezen.

Deze staan echt allemaal hoog bovenaan:
- Harry Potter re-read (deel 4 en 7 favoriet)
- Lovesick van TL Smith
- Circe van Madeline Miller
- Wonder van RJ Palacio
- Dragon's Green van Scarlett Thomas
- Grote Kleine Leugens van Liane Moriarty
- A Man Called Ove van Fredrik Backman

Maar onderstaande waren ook allemaal erg tof
- 22-11-63 van Stephen King
- Dood de Vader van Sandrone Dazieri
- Talon Saga (maar vooral deel 1 en 4) van Julie Kagawa
- How the Grinch stole Christmas van Dr. Seuss
- Deel 1 en 2 over David Hunter van Simon Beckett
- Deel 1 en 2 over Smoky Barrett van Cody McFadyen

Volgens mij heb ik er zo 17.


message 18: by Bryndís (new)

Bryndís | 649 comments Yv wrote: "Tof Bryndis, Burial Rites staat er hier op voor 2018 en als jij al zo'n score geeft, moet-ie wel goed zijn, hahahah!"

haha, misschien, laten we het hopen (maar ik heb ook vaak een rare smaak xD)


message 19: by Jeroen (last edited Jan 02, 2018 04:12PM) (new)

Jeroen (jeroenvansweeveldt) | 117 comments Met mijn twintig boeken heb ik erg weinig gelezen dit jaar (ik geef hiervoor nog steeds de schuld aan HEX, wat mij eraan herinnert dat ik mijn review ervan op The Dutch Reading Society naar het Engels moet vertalen zodat ik hem hier op GR kan pleuren). Maar goed, toch doe ik even mee. Het is hoe dan ook erg interessant om jullie top 17s te lezen. Ik moet me inhouden om mijn TBR lijst niet verder aan te spekken.

Dit zijn dus niet noodzakelijk mijn "beste" boeken van 2017, maar boeken die ik dit jaar gelezen heb, gerangschikt van indrukwekkend naar "meh".

1. A Bridge Too Far: Niet het meest vlot leesbare boek, maar niettemin het meest fascinerende boek dat ik dit jaar gelezen heb. Gaat over de poging van de Geallieerden om Arnhem te bevrijden gedurende de Tweede Wereldoorlog. Wat het zo boeiend maakt, is dat Cornelius Ryan het boek aan de hand van honderden getuigenissen heeft geschreven. We zien de slag door de ogen van de bevelhebbers, de gewone soldaten, en de burgers die erin betrokken werden. Het is een geschiedenisboek, maar Ryan probeert het, voor zover het genre dit toelaat, in romanvorm te schrijven. Door dit boek ben ik meer over WOII beginnen opzoeken. Dat zegt veel over de verdienstelijkheid van Een Brug te Ver. Blijkbaar schijnt de uitdrukking die de titel vormt tevens ontstaan te zijn door de gebeurtenissen die het boek beschrijft.

2. It: Ik denk niet dat dit King's engste werk is, maar het is wel één van zijn boeken die het langst in mijn geheugen is blijven plakken. Jammer van de te lange introductie en de verhaallijnen van de volwassen hoofdpersonages. Mochten die even sterk zijn als de verhalen uit hun kindertijd, dan was dit wellicht mijn meest favoriete Stephen Kingboek geworden.

3. Kafka op het strand: Recent heb ik vrij veel Murakami gelezen. Ik vind hem een bijzonder auteur, al vind ik wel dat zijn stijl een aantal onhebbelijkheden bevat. Het stoort me enigszins dat hij zowat elke actie - hoe minuscuul en onbetekenend ook - van zijn hoofdpersonage omschrijft, en de stoïcijnse schrijfstijl laat je zelden toe een emotionele binding met zijn personages aangaan. Kafka op het strand vormde hierin een uitzondering. Nakata, een man met een verstandelijke beperking en die met katten kan praten, vind ik één van de meest gedenkwaardige personages die ik in de literatuur ben tegengekomen. (view spoiler) Daarom vind ik Kafka op het strand zijn beste boek.

4. Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen: ik heb steeds het gevoel gehad dat ik poëzie niet zo erg snap, maar Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen heeft me overtuigd van de kracht ervan. Leonard Nolens is kennelijk een kanshebber voor de nobelprijs voor de literatuur, wat mij als mede-Antwerpenaar alleen maar des te trotser maakt.

5. The Longest Day: van dezelfde auteur als A Bridge too Far. Hetzelfde wat ik daarover zei kan hierover gezegd worden. Dit boek gaat over de landing in Normandië. Wat ik mij, na het lezen van dit boek, vooral afvraag, is waarom men nooit films heeft gemaakt over wat de parachutisten in de nacht voor de landing hadden meegemaakt: ik vind hun verhalen verbazingwekkender dan de eigenlijke landing.

6. Nooit meer slapen: Tot voor 2017 had ik me beperkt tot Vlaamse klassiekers. Met Willem Frederik Hermans heb ik, op aanraden van iemand, voor het eerst kennis gemaakt met de Nederlandse klassiekers. Wat me opviel: deze boeken zijn een stuk toegankelijker dan Vlaamse klassiekers, die erg experimenteel zijn. (Nou ja, proza van Hugo Claus heb ik nog niet gelezen, en zolang ik dat niet heb gedaan, besef ik dat ik nog een beetje voorzichtig moet blijven met mijn uitspraken).

7. Sapiens: A Brief History of Humankind: razend interessant boek over de geschiedenis en, misschien nog interessanter, de aard van de mensheid. Doordat ik meer diepgaande boeken heb gelezen over bepaalde thema's die Harari aanraakt, heb ik hem kunnen betrappen op oververeenvoudiging van sommige onderwerpen. Dat heeft mij ervan weerhouden het vijf sterren te geven. Niettemin een boek waarvan ik hoop dat zoveel mogelijk mensen het lezen, maar let op: het beeld dat hij over ons mensen ophangt is geenszins flatterend, dus je kan aan dit boek een flinke existentiële kater overhouden als je niet op zulke dingen bent voorbereid.

8. De opwindvogelkronieken: Als Kafka op het strand mijn favoriete Murakami-boek is, dan komt deze op de tweede plaats.

9. De donkere kamer van Damokles: Heel goed boek. Nooit meer slapen vond ik net een tikje beter. Denk ik.

10. The Joke and Its Relation to the Unconscious: deze had iemand me meegegeven, nadat ze onder de indruk was van mijn (blijkbaar immens) geanimeerde uiteenzetting over een behoorlijk dubieus bedrijf waarbij ik afgelopen jaar kwam solliciteren. Zoals dat meestal gaat met dit soort boeken, las het niet bepaald vlot, maar het was wel razend interessant. Geen van de pipi-kaka en moederliefdecomplexen waarvoor Freud berucht is was in dit boek te bespeuren.

11. Neverwhere: Af en toe ergerde ik me wel aan het hoofdpersonage, maar Neverwhere heeft met de heren Vandemar en Croup een paar van de meest memorabele slechteriken in fictie en een einde dat absoluut prachtig is voor eenieder die zich af en toe weleens verloren voelt in deze wereld.

12. The Hunger Games: net zoals met de Harry Potterreeks was The Hunger games een boek waarin je net zolang kon doorgaan tot je scheel zag van het lezen. Dit boek zou helemaal perfect zijn geweest als George R.R. Martin het derde deel voor zijn rekening hebben genomen.

13. Coraline: Ik weet niet goed welk boek van Gaiman ik beter vind - Neverwhere of Coraline? Hoe dan ook wou ik dat ik ze beiden gelezen had toen ik nog jonger was. Ik denk dat ik Coraline als kind héél eng zou hebben gevonden.

14. Tabé Java, Tabé Indië: Moedig boek van Ronald Nijboer over de plaats van zijn grootvader in het koloniale verleden dat Nederland anno 2017 kennelijk nog steeds probeert te negeren of te verstoppen (ik vermoed niet dat België hierin anders is). Als ik tot op het grove af eerlijk mag zijn, ben ik er echter wel zeker van dat er veteranen zijn geweest die boeiendere oorlogsverhalen te vertellen hadden.

15. Spiegels en rook: Kortverhalen van Neil Gaiman. Er zaten er heel goede tussen, maar het leeuwendeel ben ik ondertussen al vergeten, vrees ik.

16: Hard-boiled Wonderland En Het Einde Van De Wereld: Interessant, want hiermee komt Murakami heel erg dicht bij het fantasy-genre. Jammer dat de onhebbelijkheden die ik hier eerder vermeld had te sterk naar voor komen om het echt goed te vinden.

17: The Great Gatsby: De verfilming is beter.


message 20: by Bryndís (new)

Bryndís | 649 comments @Jeroen, nu ben ik ook benieuwd welke drie het dan noet gehaald hebben in je lijstje...😉

en wat grappig dat als je -voor mijn doen- weinig leest, dat je dsn toch veel dezelfde auteurs leest ^^


message 21: by Jeroen (new)

Jeroen (jeroenvansweeveldt) | 117 comments @Bryndís: Haha, nou goed, hier komt -ie. Bedankt trouwens om te vermelden. Daardoor heb ik gemerkt dat ik een boek vergeten ben te vermelden, die ik om redenen die ik me ondertussen niet meer herinner niet met mijn challenge heb laten meetellen. In plaats van The Great Gatsby mag er De wereld van Sofie gezet worden. Best ok, maar zeker niet fantastisch. Tot Kant worden de filosofen uitstekend besproken. Vanaf dan zal eenieder die een beter overzicht van de filosofische geschiedenis gelezen heeft de wenkbrauwen fronsen bij zwaar beperkte besprekingen van de moderne filosofen, om maar te zwijgen van het feit dat een hele hoop belangrijke figuren nog niet eens vermeld worden. Verder voelen de conversaties tussen de (ongeloofwaardige) personages bijzonder ongemakkelijk aan. Wel een pluim voor de hoge mate waarin Gaarder de filosofie toegankelijk maakt.

Maar goed, zoals beloofd komt hier de - wat mij betreft - bodem 3 van 2017. *bliksemflits en donderslag*

Wreed geluk: Dichtbundel van Hugo Claus, de chouchou van de Vlaamse letteren. Ik was niet onder de indruk.

Het stenen bruidsbed: Proza van Harry Mulisch, de chouchou van de Nederlandse letteren. Omdat ik in De ontdekking van de hemel bezig ben, en dat tot nu toe een goed boek vind, voel ik me niet te beroerd om te zeggen dat ik Het stenen bruidsbed een ontiegelijk vervelend snertboek vond. Het enige positieve dat ik erover kan bedenken, is dat het idee achter het verhaal wel goed was.

Hex: Ik heb geen zin om hier voorlopig nog woorden aan vuil te maken. Als je uitgebreid mijn gedachten hierover wil weten, dan kan je hier mijn review lezen.

De reden waarom ik soms bij dezelfde auteurs blijf hangen, is omdat ik zelf schrijf; als ik een boek tegenkom waarin ik een thematisch raakpunt vind, dan heb ik de neiging om eventjes bij die auteur te blijven hangen. Ik weet niet goed hoe ik het moet uitleggen, maar als ik schrijf, dan lijkt het alsof mijn verstand constant gedraineerd wordt, waardoor ik de nood heb om het terug op te vullen met lectuur wat ik op dat moment beschouw als relevant voor mijn eigen werk (ook al hoeft dat totaal niet hetzelfde genre te zijn). Het is eigenlijk vergelijkbaar met een mentaal equivalent van honger krijgen en te moeten eten om niet uitgeput te raken. ;)


message 22: by Samantha (new)

Samantha (samanthadelaat) | 1523 comments Mod
Poeh, ik vind dit altijd zo'n moeilijk topic!

1. The hate u give
Dit is het mooiste boek dat ik in 2017 las. Uniek en het sleurt je mee in een wereld die echt ver van je af staat. Prachtig emotioneel en rauw.
2. Royals ~ Verleiding en Verraad
Oke, ik begrijp dat dit natuurlijk kwalitatief geen goede boeken zijn, maar oh wat kan ik genieten van deze foute serie!
3. Warcross
Mijn eerste boek van Marie Lu. Verslavend goed!
4. Brieven aan de duisternis
Puur, enigszins cliché, maar heel emotioneel verhaal.
5. Kraai en koninkrijk
Heerlijk spannend en onvoorspelbaar!
6.. Duizelingwekkende hoogte
Gelezen in een buddyread met Odette en Suus wat het boek nog leuker maakte! Net een soap in boekvorm.
7. Did I mention I miss you?
Ook een ultiem fout boek, maar heerlijke guilty pleasure!
8. Daan & Nadia
Prachtig! Gelezen terwijl ik ook net iemand verloor, waardoor nog dieper binnen kwam.
9. De labyrintrenner ~ deel 1, 2 en 3
Op aanraden van mijn vriend gelezen. Super leuke serie, spannend en origineel.
10. De kroon
Laatste deel van de selectie. Heerlijk boek!
11. De kronieken van de onderwereld ~ deel 2 t/m 6
Gelezen in een buddyread met Joyce! Hele goede boeken, super spannend, wel erg lange hoofdstukken.
12. De boekendief
Mooi boek, maar wel erg langdradig soms.
13. Slaves
Een nog onontdekt pareltje. Heerlijke dystopian van Nederlandse bodem.
14. Grote kleine leugens
Spanning voelbaar tot in mijn tenen. Een mysterie met een tintje desperate housewives.
15. Ragdoll
Hele toffe thriller!
16. De voordelen van onbeantwoorde liefde
Mooi boek, heel realistisch en herkenbaar voor velen denk ik!
17. Helen Grace ~ deel 1 t/m 6
Ik ben begin 2017 begonnen in deze serie en nu al 6 boeken verder. Toffe thriller, niet geheel onvoorspelbaar, maar wel spannend!

Uiteindelijk een heel fijn lijstje met veel verschillende soorten boeken!


message 23: by Odette (new)

Odette Brethouwer (odettebrethouwer) | 3681 comments Ik ben vrijdagavond naar een interview met Paolo Cognetti geweest en oh wat was het geweldig! Omdat ik hier al verteld had hoe geweldig mooi ik het boek vond, wil ik hier ook even delen wat ik zo geweldig vond aan het interview.

Wat het is een boek waar je heel veel lagen betekenis uit kunt halen. Maar Paolo vind het gewoon mooi als mensen dat er in lezen, hij heeft gewoon het verhaal geschreven dat hij wilde vertellen.

En bijvoorbeeld ook de vriendschap in dit boek, de interviewer was heel erg bezig van zit er misschien meer achter de gevoelens van de jongens, nee, zei Paolo, dit is het soort bijzondere, sterke band die je met elkaar krijgt als je de bergen samen beleeft.

Ik vind dit prachtig. Ik was een beetje huiverig voor de avond, wat wat nou als ik een van mn favoriete boeken 'verkeerd' gelezen zou hebben ofzo. maar dat is dus niet. Paolo wilt het verhaal van het leven van bergmensen vertellen, en als je daar als lezer iets van hun filosifie over opsteekt, dan vind hij dat alleen maar mooi.

Wilde ik even delen :)


message 24: by Irene (new)

Irene | 245 comments ~ Odette wrote: "Ik ben vrijdagavond naar een interview met Paolo Cognetti geweest en oh wat was het geweldig! Omdat ik hier al verteld had hoe geweldig mooi ik het boek vond, wil ik hier ook even delen wat ik zo g..."

Mooi om te horen. Zoiets begreep ik ook van iemand anders, dat de interviewer bezig was te zoeken naar een achterliggende gedachte, maar dat niet zo bleek te zijn.

Mijn moeder is ook helemaal weg van dit boek, maar naar ons idee was dit bericht, dat hij zou komen, niet echt verspreid via social media. We zagen het pas een dag van tevoren helaas.
Maar fijn dat het leuk was en dat je het met ons deelt :)


back to top