Fanatieke Nederlandse Lezers discussion

189 views
Archief 2020 > Muziek tijdens het lezen?

Comments Showing 1-30 of 30 (30 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Jelle (new)

Jelle | 237 comments Meestal lees ik in stilte, maar soms vind ik het toch fijn een muziekje aan te hebben om al het andere geluid toch uit te bannen.

Ik lig nu in bed Brandon Sanderson 's oathbringer te lezen terwijl ik naar opeth luister. Fijne muziek, het is vooral instrumentaal.

Dat is voor mij wel een voorwaarde voor leesmuziek, vocals leiden al snel af.

Luisteren jullie muziek tijdens het lezen? Waarom wel / niet? Zo ja; wat luister je dan?


message 2: by Allard (new)

Allard | 60 comments Ik luister eigenlijk altijd muziek tijdens het lezen, ik heb een playlist aangemaakt op spotify met klassieke muziek, movie soundtracks en instrumenteel muziek. Zoals je al zei, vocals leiden best wel af.


message 3: by Barbara (new)

Barbara (barbaral1995) Ik luister eigenlijk nooit naar muziek tijdens het lezen, omdat ik anders echt trager lees. Enige uitzondering is als ik met het OV reis want dan zorgt muziek ervoor dat ik me goed kan afzonderen van de gesprekken. Het maakt dan niet uit of het instrumentaal is of met vocals, zolang de vocals niet in de taal zijn waarin ik lees.


message 4: by Michiel (new)

Michiel | 0 comments Ik heb bijna altijd wel muziek aan tijdens het lezen, maar dan meer als achtergrondmuziek. Klassieke muziek werkt bij mij wel goed, en radiozenders waarop veel gepraat wordt tussen de liedjes door leiden mij te veel af.
Nu heb ik de Top 2000 aan, en dan gaat het leestempo inderdaad omlaag :)


message 5: by Elke (new)

Elke (elkeeea) | 1262 comments Ik heb van de week gelezen met de top 2000. Dat ging niet best. Soms zet ik ook wel een Focus-playlist van spotify er op. Dat leest wel fijn.


message 6: by Kim (new)

Kim Ik zet regelmatig instrumentale muziek op. Piano of zo, heerlijk! Liedjes met tekst lukt me niet te luisteren tijdens het lezen. Raak dan afgeleid ;)


message 7: by Verhoefovitz (new)

Verhoefovitz Ik lees soms met een zelf samengestelde, instrumentale spotify lijst. Maar het liefst lees ik in stilte.


message 8: by Cyn (new)

Cyn Leest Ik lees altijd in stilte, wil echt volledig in het boek "zitten".


message 9: by Bregje (new)

Bregje  (b-a-reader) | 880 comments Als ik echt in boek wil zitten moet het ook wel redelijk stil zijn (beetje zachte instrumentale kan nog wel), maar om in een leesstemming te komen helpt muziek soms juist weer wel. Vooral door filmmuziek krijg ik met name zin om fantasy te lezen. Muziek met tekst luister ik eigenlijk niet tijdens het lezen, dat leid te veel af. Maar wat Barbara zegt, over muziek in een andere taal zou misschien wel kunnen. Ik heb namelijk in de stiltecoupé ook altijd veel minder last van mensen die Spaans praten ofzo dan mensen die Engels of Nederlands praten want dan volg ik automatisch toch delen van hun gesprekken.


message 10: by Bregje (last edited Dec 30, 2017 05:49AM) (new)

Bregje  (b-a-reader) | 880 comments @Jelle: Opeth zei me niet zo veel dus ik heb het even opgezocht, maar dat klinkt voor mij echt veel te intens. Daar zou ik nooit doorheen kunnen lezen denk ik :') Ik luister dan toch liever naar akoestische gitaren of piano ofzo.


message 11: by Jelle (new)

Jelle | 237 comments @Bregje Haha, het is vast niet voor iedereen.

Maar wat luisteren jullie dan precies aan akoestische piano muziek etc, zou het leuk vinden hier wat lijstjes of albums te proberen tijdens het lezen.


message 12: by Kristel (last edited Dec 30, 2017 08:02AM) (new)

Kristel (kristelb) | 124 comments Ik luister niet altijd tijdens het lezen muziek, maar wel vaak, eigenlijk. Vaak klassiek (vooral veel Beethoven), maar ook filmmuziek. Op het moment heb ik de Top 2000 aanstaan. Ik merk wel dat ik het prima vind om muziek in dezelfde taal als het boek op te hebben staan, maar zodra die gemixt worden, kan ik m'n gedachten niet meer bij het boek houden.

In stilte lezen vind ik ook nog steeds heerlijk, maar er lopen hier vaak tot laat kinderen buiten en in huis is het vaak ook niet stil, dus dan zet ik liever muziek op om de andere geluiden te blokkeren.


message 13: by Allard (new)

Allard | 60 comments Jelle wrote: "@Bregje Haha, het is vast niet voor iedereen.

Maar wat luisteren jullie dan precies aan akoestische piano muziek etc, zou het leuk vinden hier wat lijstjes of albums te proberen tijdens het lezen."


Beethoven is qua piano muziek heel fijn om naar te luisteren, qua soundtrack van films raad ik echt Hans Zimmer aan.


message 14: by Jelle (new)

Jelle | 237 comments Ahh hans Zimmer, dat zet de dramatische toon wel tijdens het lezen.. Word alles opeens spannender van.

Dat doet me eigenlijk denken, er was dacht ik ook een website met sfeer tracks voor DnD games, misschien is dat ook wel leuk voor tijdens het lezen. Dat je de muziek kiest die op dit moment goed bij het boek past.. Ik heb zoiets ook al gezien bij enkele web comics.

Wie weet krijgen we ooit wel ebooks met geïntegreerde audio.


message 15: by Margaret (new)

Margaret Ik lees in de regel zonder muziek, tenzij ik me ergens bevind met ander omgevingslawaai, dus bijv. in de trein, of als mijn vriend in dezelfde kamer wil gamen/tv kijken oid.


Anne (ReadEatGameRepeat) | 104 comments Voor mij is het een beetje een mix, meestal vind ik het wel lekker om naar iets te luisteren tijdens het lezen, soms laat ik de TV aan staan (dat is meestal als ik weet dat er later iets op komt wat ik wel will zien, en omdat ik tijdens het lezen de tijd een beetje vergeet laat ik de TV aan en ga ik lezen tot het programma wat ik will kijken er op is) - 'k weet het, 't is een beetje raar :P

Anders luister ik naar muziek, als het kan luister ik naar de soundtrack van de verfilming- zelfs als de film heel anders is. Anders luister ik meestal naar instrumental OST van films zoals Joe Hisashi, Hans Zimmer, John Williams, John Powell, etc, etc.

Ik was er ook achter gekomen dat Penguin Teen voor het Boek Turtles all the way Down van John Green een playlist op Spotify had gemaakt voor het boek - ik moet wel zeggen dat dat wel lekker lezen was, de playlist paste perfect bij het boek (dus egt een aanrader als iemand hier dat boek binnenkort gaat lezen).


message 17: by Lisanne (new)

Lisanne D. | 131 comments @anne, dat doe ik ook met de tv 😉 dus jij bent niet gek òf ik ook 😋
Thuis en 's avonds lees ik vaak zonder muziek. In het OV of openbaar in het algemeen luister ik graag naar muziek die niet te overheersend is of die ik niet ken. Bijvoorbeeld de playlist Koffietijd van Spotify. Heel soms komt er dan een nummer voorbij dat ik wil luisteren, dan kom ik heel even met mijn neus uit mijn boek.
Zolang de muziek in een andere taal is dan het boek gaat dat prima.


message 18: by Tamar (new)

Tamar (soolepoh) Ik luister graag muziek tijdens het lezen het liefste wel met stemmen maar dan rustige jazzy muziek op spotify zijn veel lazy music lijsten die ik wel eens aan zet en dan ga lezen. Als het maar niet te spannend is want meestal is het boek al spannend genoeg! Maar soms ben ik zo gefocused aan het lezen dat ik geen behoefte heb aan muziek omdat veel muziek mij emotioneel maakt. Terwijl ik bij lezen me soms juist even wil afsluiten van het normale leven


message 19: by Jeske (new)

Jeske (jeskohh) Ik heb altijd muziek aan staan. Als ik geen muziek om me heen hoor word ik he-le-maal gek, ook tijdens het lezen.

Tijdens het lezen ga ik vaak wel voor overwegend instrumentale muziek of met 'subtiele' vocals, vaak in het genre van pagan/folk. Jazz is tijdens het lezen ook erg welkom en er zijn een aantal metalbands die ik heerlijk vind om tijdens het lezen op te hebben staan.


message 20: by Arjen (new)

Arjen (grawl) Ik kan prima lezen met muziek aan, als het maar Engelstalige muziek is (zowel bij Nederlandse als Engelse boeken). Als het Nederlands is dan probeer ik me op allebei te concentreren en lukt het geen van beide.


message 21: by Sharan (new)

Sharan (shango) | 209 comments Jaa ik moet dit echt weer meer gaan doen.. vooral klassieke muziek, Jazz of ambient lijken me goeie opties. Metal vind ik ook heerlijk maar misschien weer té en dan ga ik me op de muziek focussen.

Het lijkt me sowieso heerlijk om gewend te raken aan bepaalde muziek om bij te lezen of leren, dan kom je echt in een bepaalde focus/stemming denk ik!


message 22: by Leila (new)

Leila Thuis lees ik altijd zonder muziek, tenzij mijn vriend muziek aan het luisteren is en ik dus onbewust mee luister. In de trein heb ik meestal wel muziek aan tijdens het lezen, omdat ik me anders teveel focus op de gesprekken om me heen. Ik ben groot fan van Ludovico Einaudi, maar andere pianomuziek vind ik ook heel fijn. Heb een playlist op Spotify en die zet ik altijd aan, ook tijdens het studeren trouwens!


message 23: by A Robin Reads (new)

A Robin Reads (arobinreads) | 1553 comments Ik lees meestal zonder muziek, maar als er drukte is zet ik nog wel eens een muziekje op. Ik ben een groot fan van John Williams, vooral (natuurlijk) de Harry Potter nummers. Ik zet ook wel de Harry Potter soundtracks of Lord of the rings soundstracks op. Gewoon chill.


message 24: by Jelle (new)

Jelle | 237 comments Soms zet ik nu ook gewoon m'n koptelefoon op zonder muziek te spelen. Ze sluiten goed af + noise cancelling. Als de tv bijvoorbeeld op normaal volume staat hoor ik er echt nauwelijks wat van, moet ik echt goed luisteren


message 25: by Emma (new)

Emma | 55 comments Ik lees het liefst zonder muziek. Muziek met tekst (in elke taal) vind ik te erg afleiden, en ook met muziek zonder zang heb ik het gevoel dat ik toch iets minder in de wereld van het verhaal zit :p


message 26: by Puck (new)

Puck | 35 comments Ik heb een broertje en zusje in huis die nog erg jong zijn dus geluid is gegarandeerd. Hierdoor kan ik prima met geluiden lezen. Ik zet alleen muziek op (lo-fi beats van spotify) als het mij te stil is....


message 27: by Luisa (new)

Luisa (monaluisa) | 113 comments Als ik onderweg in de trein of de bus lees luister ik naar muziek. Dan helpt het mij juist om beter op het verhaal te focussen. Maar als ik thuis lees heb ik ook liever geen muziek.


message 28: by Marjolein (new)

Marjolein (markalkman) | 280 comments Ik vind beiden prima. Als ik last heb van omgevingslawaai zet ik expres muziek aan. Het licht er wel een beetje aan welk boek ik aan het lezen ben en hoe ingewikkeld het is. Tijdens het reizen, in de trein/bus/tram/vliegtuig/etc heb ik ook altijd muziek aan, eigenlijk. Dat helpt me wel om te focussen.

Sowieso is onbekende muziek dan het beste, anders ga ik mee playbacken en dan is m'n focus weer totaal verdwenen, haha!

Een paar jaar terug, toen ik de gehele A Song of Ice and Fire serie aan het lezen was, luisterde ik vrijwel standaard naar de GoT soundtrack tijdens het lezen. Zorgde er wel voor dat ik nóg meer in het verhaal zat :)


Michella (BoekenMiesje) | 138 comments Ik heb geen muziek aan tijdens het lezen, want dan ga ik meezingen en dat leest zo lastig ;)

Omgevingsgeluiden zijn geen probleem, zolang het maar geen aanhoudend geluid is. Ik zou tijdens een verjaardag dus ook prima in een hoekje kunnen zitten lezen.


message 30: by Megan (new)

Megan Lougheed (meganlougheed) Bij mij verschilt het heel erg wat voor boek ik lees. Over het algemeen lees ik in stilte of heb ik instrumentale muziek aan staan (Opeth is daar inderdaad fijn voor), verder heb ik graag soundtracks van films of games op staan, die ik over het algemeen via mijn platenspeler afspeel.


back to top