Suomalainen lukupiiri discussion

Täällä Pohjantähden alla 1
This topic is about Täällä Pohjantähden alla 1
31 views
Kirjakeskustelut > Täällä Pohjantähden alla 1 (spoilereita)

Comments Showing 1-24 of 24 (24 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Tytti, The Head Honcho (new) - rated it 3 stars

Tytti | 2539 comments Tammikuussa, samalla kun tehdään muitakin uudenvuodenpäätöksiä, on hyvä aloittaa tämän trilogian lukeminen. Kirja on varmaan useimmille pääpiirteittäin tuttu, eikä tässä ketjussa tarvitse varoa tämän kirjan spoilereita, mutta älkää paljastako tulevia tapahtumia. (Paitsi ehkä jos on jotain isoja spoilereita kirjan loppupuolella, niin ne voisi laittaa tageihin, niin ei tarvitse niin pelätä tämän ketjun lukemista kirjan ollessa vielä kesken.)


Lumissa | 787 comments Sainpahan tämän ainakin alkuun oikean kuukauden puolella! Neljännes nyt takana, ja ihan hyvin kirja etenee.

Ehkä kirjaa imaisee vielä paremmin mukaansa, kun saa sinunkaupat tehtyä henkilöiden kanssa. Nyt tuntuu vähän historian oppikirjalta vielä, henkilöhahmot ovat aika stereotyyppejä (vaikka varmasti jossain määrin ovat myös vaikuttaeet suomalaisen kirjallisuuden stereotyyppien rakentumiseen). Mutta siis Jussia perheineen käytetään aika koulukirjanomaisena esimerkkinä selventämään sitä, miksi torpparikysymys oli niin ongelmallinen, kun pappilan perhe puolestaan esittelee suomalaisuusaatetta jne.

Välillä olen kyllä naureskellut ääneen Jussin nuukuustempauksille, kun muistuttaa omaa miestä niin läheisesti. Jestas sentään, ihan maitoa pottuihin, kaikkea sitä kuulee...


message 3: by Desertorum (new)

Desertorum | 1123 comments Itse olen aina jotenkin pitänyt Linnan henkilöistä, niiden kautta tarinoihin on tullut hieman keveyttä vaikka aiheet ovatkin olleet aika raskaita.


message 4: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Jan 10, 2018 03:16PM) (new) - rated it 4 stars

Annamariah | 1745 comments Mä sain tän kanssa nyt kirjastosta, mutta aloittamaan en ehkä pääse vielä ihan heti. Intouduin nyt uuden vuoden kunniaksi varailemaan enemmänkin eri lukuhaasteisiin sopivia kirjoja, joten yhtäkkiä mulla onkin taas 13 lainaa samaan aikaan...


Peony (peony79) | 706 comments Vähän sama tilanne täällä. Sain tämän kirjastosta noudettua tänään...tusinan muun kirjan kanssa. Ups. Oli unohtunut laittaa muutama varaus "paussille". Muutaman edes luen ja palautan kirjastoon, ennen tähän tarttumista..ettei ole ihan älytön kirjamäärä. Toki tätä voi lukea kaikkien näiden scifi-kirjojen kyljessä rinnakkain. :D Hyvää vaihtelua.


message 6: by Terhi, Apukäsi (new) - rated it 4 stars

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Mä hain myös tämän eilen kirjastosta. Vähän kutkuttelisi aloittaa, mutta jos nyt ensin muita loppuun.


message 7: by Noora (new)

Noora | 873 comments Tämä on kyllä ihana kirja, meni kovasti tunteisiin. Luin tämän 2016, joten en nyt lähde uusinta lukuun. Ensimmäinen osa ennen kuin kirjan henkilöt tulivat läheiseksi oli hieman hidastempoinen. Kirja oli hidaslukuinen pienen tekstin ja painavan kirjan vuoksi. Minulla kun oli luettavana koko sarja sinä pokkariversiona. Tekisi mieli ostaa hyllyyn tämä ihan kunnollisina kirjoina. Olen antanut viisi tähteä ja on yksi minun lempikirjoista. Koitan muistaa kirjoittaa myöhemmin kirjan pohdinnoista kun minulla on käsillä lukupäiväkirjani merkinnät.


message 8: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 4 stars

Annamariah | 1745 comments Mulla olis lähiaikojen lukulistalla myös Linnan toinen merkkiteos eli Tuntematon sotilas. Olen lukenut sen yläasteella, joten teos ei ole ihan tuoreimmassa muistissa... Sain joululahjaksi kirjan Toinen tuntematon, joten haluan verestää muistoja lukemalla alkuteoksen uudestaan ennen lahjakirjaan tarttumista. Samaan syssyyn voisi sitten lukea myös Matti Röngän viime vuonna ilmestyneen Yyteet.


message 9: by Tytti, The Head Honcho (new) - rated it 3 stars

Tytti | 2539 comments Itselläni on vielä varsin alussa, ja voi olla, että äänikirjana kuunteleminen kestääkin kauemmin. Vähän kyllä tuntuu, että hitaasti alkaa, mutta hahmot ovatkin minulle tuttuja filmatisoinneista ja muistan heitä ensimmäisten versioiden näyttelijöinä, vaikka en ole niitä katsonutkaan kuin ehkä kerran tai pari. Tuli myös mieleen, että Linna on varmaan Tolstoinsa lukenut, jotenkin kerronta nimittäin muistutti Anna Kareninaa, jossa myöskin kerrottiin tarkkaan maaseudun ihmisten elämästä.

Alussa myös kiinnitti huomiota se, että vaikka tätä pidetääänkin vähän kuin epävirallisena historiankirjana, niin se on kuitenkin kovin aluekohtaista. Ei meidän suunnallamme tietääkseni ollut kartanoita, joten ei ollut kartanon torppareitakaan, eikä ehkä torppia niin muutenkaan, ja tuskin kukaan puhui ruotsia, korkeintaan ehkä pappi ym. opiskeluittensa takia. Ja eipä sitten sisällissotakaan niin koskettanut, taistelut olivat muualla. Isoisäkin selvisi etelämmästä kotiseudulleen turvaan, hän oli ollut siellä kai rautatietöissä.


message 10: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 4 stars

Annamariah | 1745 comments Aloitin eilen ja olen nyt lukenut ensimmäisen kokonaisen luvun eli 43 sivua. Ainakin alku on sujunut sen verran mukavasti, että uskallan toivoa koko trilogian olevan positiivinen lukukokemus. En ole ihan hirveästi lukenut suomalaisista torppareista, eli toivon mukaan opinkin samalla jotain sellaista, mihin koulun historiantunneilla ei niin syvällisesti paneuduttu.


message 11: by Tytti, The Head Honcho (last edited Jan 18, 2018 09:37AM) (new) - rated it 3 stars

Tytti | 2539 comments Minä olen kuuntelemassa kolmatta lukua, (view spoiler). Omista historiantunneista on jo niin kauan aikaa, etten niin muista, mitä niillä kerrottiin, ja tietenkin olen aina lukenut historiaa omaksi huvikseni, tosin en juuri torppareista.

Muistelen tosin, että historioitsijat olisivat vähän sitä mieltä, että tämä trilogia olisi ikäänkuin vääristänyt sisällissodan ja vallankumousyrityksen torpparikapinaksi, vaikka se oli enemmän lähtöisin kaupungeistä ja tehtaiden työväestöstä. Torpparit sentään saivat yleensä ruokaa omasta pellostaan, mutta jos ei ollut työtä tai palkka oli kovin pieni, niin sitten oli pulaa ruoastakin. Luin tuossa juuri Juho, 18, jossa Juho liittyi punakaartiin oikeastaan sen vuoksi, ettei voinut olla liittymättäkään. Ei hänellä mitään erityistä syytä siihen ollut ja oli ollut hyvä työpaikkakin, samaten hänen veljilläänkin, joista vanhimmat pysyivätkin kotona.

Kovaa aikaa – erään punakaartilaisen kokemuksia kansalaissodan ajoilta kiinnostaisi myös lukea, historioitsijat pitävät sitä kai erittäinkin hyvänä aikalaisen kirjoittamana kirjana.


message 12: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 4 stars

Annamariah | 1745 comments Koinpas tässä lukiessa yhdenlaisen ahaa-elämyksen, kun tajusin, mistä lapsuuteni (sittemmin tuhopolton uhriksi joutunut) päiväkoti Pohjantähti ja sen naapurissa sijaitseva päiväkoti Pentinkulma ovat saaneet nimensä... Alueella on paljon avaruuteen liittyvää kadunnimistöä, joten ajattelin päiväkotini saaneen nimensä samalla logiikalla. (Tai ehkä avaruusteema inspiroi Pohjantähden, ja Pentinkulman nimesi sitten sen perusteella joku kirjallisuuden ystävä?)


message 13: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 4 stars

Annamariah | 1745 comments Tänään, kun luin Pohjantähteä bussissa matkalla töihin, yksi mies totesi pois jäädessään, että "Toi on hyvä kirja!" :D

Olen lukenut nyt noin kolmanneksen, ja kansan sivistystyö uuden koulun myötä on alkanut. Ruumiillisen kurituksen kuvaus herätti ajatuksia. Eipä siitä kovin kauaa ole, kun lasten pieksämistä pidettiin ihan normaalina ja tarpeellisena kasvatuskeinona.


Lumissa | 787 comments Sain ensimmäisen osan vihdoin kahlattua loppuun, ja oli sen verran luku-urakkaa, että pitää ehkä pitää hetki taukoa ennen toiseen osaan tarttumista. Annoin kolme tähteä lähinnä siksi, että rakastetulle suomalaiselle klassikolle ei liene lupa edes harkita kahta tähteä, vaikka loppua kohden se alkoi tuntua muuten ihan käyvältä vaihtoehdolta.

Kirja sinänsä ei huono mielestäni ollut, edelleen yhteiskunnallisiin oloihin ja niiden muutokseen liittyvät kohdat olivat hyvin, menevästi ja mielenkiintoisesti kerrottuja. Harmi vain, että Akseli ja Elina olivat jokseenkin ärsyttäviä, ja näiden osuus kirjan loppupuolesta oli varsin merkittävä. Vähän toiston makuakin mahtui 460 sivun jälkipuoliskolle, ehkä ne Akselin voittamattomat työmiehenkyvyt olisivat vähän vähemmilläkin tapausesimerkeillä tulleet selviksi.

Pienen historiallisuuden epätarkkuuden lisäksi kevyttä miinusta tulee Linnan naiskuvasta, jonka klassinen huora ja madonna -asetelma ei juuri jätä samastumisen varaa yhteenkään hahmoon. Jotenkin kuvaavaa on, että Linnan historallisena romaanina kirjoittama Täällä Pohjantähden alla jättää tunkkaisemman maun suuhun kuin vuosikymmeniä aiemmin kirjoitettu Laulu tulipunaisesta kukasta, jonka tapahtumat kuitenkin sijoittuvat samalle ajalle.

Tiedän, että moni rakastaa Linnan trilogiaa yli kaiken, joten odottelen mielenkiinnolla josko joku jaksaisi tänne perusteluita kirjata tuomaan minullekin vähän toisenlaista näkökulmaa :)


message 15: by Reija (new)

Reija | 186 comments Kahlaan yhteisnidepokkaria ja eka osa saatiin survottua 318 sivuun. Aikamoinen paketti, vaikka ihan positiivinen. Alussa vähän mietin mihinköhän asti tässä keretään kun parin ekan luvun jälkeen saatiin lapset jo kouluikään. Noh, politikointi osuus oli vähän tylsähkö ja ainoa asia suon, kuokan ja Jussin lisäksi jonka aiheesta tiesin oli Akselin ja Elinan häävalssi jota sitten oottelin seuraavat luvut ja päästiinhän sinne lopuksi. Kieltämättä ei kovin kiinostavia hahmoja kukaan ja just tuo naishahmojen ominaisuudet.. enpä tajunnut tuon Tulipunaisen kukan samanaikaisuutta. Toisaalta Linna sentään kirjoitti jotain seksistä ja sellaisista fiiliksistä. Olen visssin lukenut nuorempana ehkä Polvan aikuisten kirjoja ja ne oli niin siveitä etten osannut odottaa oikein mitään.

Mulle tuli enemmänkin mieleen Punainen viiva tuosta sosialismista, ainakin wikipedian mukaaan ne ois ollu samat vaalit. Muuten todella erilainen maailma niiden kirjojen välillä, tämä oli tutumpi leffoista, Punaisen viivan maailma oli niin ankea. Pitäis varmaan kysyä vanhemmilta enemmän noista ajoista ja mitenköhän oma suku noihin aikoihin pärjäili. Kamalaa, musta alkaa tulla vanha kun historia kiinnostaa!


message 16: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 4 stars

Annamariah | 1745 comments Mä kyllä tykkäsin tuosta kirjasta, lähinnä juuri ajankuvauksen vuoksi. Samalla tuli taas googlattua lisätietoa torpparijärjestelmästä ynnä muusta. Pidän myös Linnan tavasta kuvata erilaisia ihmiskohtaloita ja siitä, miten mukana on vähän huumoriakin.

Akselista tosin vähän meni maku (view spoiler)

Omaan sukuuni liittyen en ole oikeastaan kuullut tarinoita sisällissodasta, eli se ei tainnut ihan hirveästi koskettaa. Sen tiedän, että yksi isoisoisäni oli suojeluskuntalaisia (ja myöhemmin asekätkijä) ja toinen oli sisällissodan aikaan internoituna Englannissa (hän oli merimies, jonka laivaa ei päästetty lähtemään satamasta. Muuten miehistö sai ilmeisesti olla aika vapaasti.) Kahdesta muusta isoisoisästäni en tiedä, mitä he puuhailivat sisällissodan aikaan. Ammatiltaan he olivat rakennusmestari ja pankinjohtaja, minkä perusteella voisi ehkä kuvitella heidän olleen enemmin valkoisia kuin punaisia, jos ylipäätään osallistuivat sotaan. Kaikki neljä kuolivat kauan ennen syntymääni – kumpikaan vanhemmistani ei koskaan ehtinyt tuntea isoisiään.


message 17: by Tytti, The Head Honcho (last edited Feb 03, 2018 05:39AM) (new) - rated it 3 stars

Tytti | 2539 comments Reija wrote: "Kamalaa, musta alkaa tulla vanha kun historia kiinnostaa!"

Minusta on sitten tullut vanha alle 10-vuotiaana... :-p

Itselläni on vielä eka osa pahasti kesken, kolmanneksen olen nyt kuunnellut, enkä osaa aivan sanoa, mitä olen mieltä. Minä puolestäni olen laskenut vuosia, ja siitä yrittänyt päätellä, missä ollaan menossa Suomen historiassa. Ja vuoden 1907 vaaleistahan on täytynyt olla kyse. Suomalaisethan olivat myös Yhdysvalloissa varsin sosialistisia, eivätkä kovin pidettyjä työntekijöitä sen takia. Minulla on ollut vielä tarkoitus lukea Tuurin "Jussi Ketola" -trilogia, joka alkaa Taivaanraapijat-kirjalla, jossa ollaan New Yorkissa.

Punaiseen viivaan verrattunahan elämä Hämeessä on ollut todella paljon "rikkaampaa", vaikka Jussi ja muut isännät siitä kovasti valittavat. (Se "herraviha" alkaa välillä rasittaa...) Kainuussahan (Punainen viiva sijoittunee jonnekin Suomussalmelle, missä Kianto asui) pettuleipään jouduttiin ilmeisesti usein turvautumaan hyvinäkin satovuosina, sillä sadot olivat pienempiä ja epävarmempia, ja seutu varmaan Suomen köyhimpiä. Kainuun maakuntalaulukinhan on "Nälkämaan laulu". Sieltä ei kuitenkaan kai erityisesti lähdetty sisällissotaan.

Naiskuvasta tuli mieleen vähän se tosiasia, että se on ehkä vähän ollut todellisuutta (tosin pitää nyt kuunnella sinne asti, että miten se kuvaillaan), kun sen suhteen tulokset ovat usein jääneet naisten kannettavaksi, ja naiset itsekin ovat ehkä pitäneet tiettyä jakoa kunniallisten aviovaimojen ja ei-ehkä-niin-kunniallisten välillä. Vaikka monestihan morsian on kuulemma ollut raskaana naimisiinmennessään, mutta silloin on ikään kuin ollut jo sulhanen tiedossa, naimisiin vain ei ollut "keritty".


message 18: by Terhi, Apukäsi (new) - rated it 4 stars

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Minulla tämä on edennyt hävettävän hitaasti. Äänikirjanakaan ei oikein ole maistunut ja siirryin kuuntelemaan Harry Potteria... Isoisovanhemmilta ei tarinoita sisällissodasta ole jäänyt. Nyt jo edesmennyt äidinisäni oli kuitenkin lapsi tuohon aikaan (syntynyt 1910). Hän oli isätön lapsi ja isää ei koskaan saatu selville. Minäkin sitä yritin kirkonkirjoista selvitellä, mutta vedin vesiperän. Huhu kuitenkin kertoi, että isä olisi ollut kylän kirkkoherra. Todennäköisesti joku vähän rikkaampi mies kyseessä oli, sillä ukkini tapasi kertoa, että heillä ei sisällissodan aikaankaan tarvinnut pettuleipää syödä, kun kaapissa oli aina jauhopussi, joka ilmaantui portinpieleen säännöllisesti. Kerran oli äiti kuulmema tehny pettuleipää, että lapset saivat maistaa. Jollain tavalla osallisia varmaan sisällissotaan olivat, sillä kun ukin lapsuuskoti myytiin kuolinpesän toimesta, jännitettiin löytyykö jostain piilosta aseita. Mummoni kertoi joskus vähän sisällissodan ajoista, vaikka ei silloin vielä ollut syntynytkään. Muistan ainoastaan, että joku sen puolen sukulainen oli alkujaan punainen, mutta kun huomasin, että punaiset pärjäävät kehnonlaisesti, vaihtoi puolta valkoisiin. Seinäjoelta on se sukuhaara kotoisin.


Lumissa | 787 comments Reija wrote: "Kahlaan yhteisnidepokkaria ja eka osa saatiin survottua 318 sivuun. Aikamoinen paketti, vaikka ihan positiivinen."

Huhhuh, en ehkä muistele kaiholla tuota muuton yhteydessä avaamattomana pois antamaani kokoomapokkaria, melko tiiviiltä tekstiltä se muistaakseni näyttikin... :D Luen siis tosiaan itse ekirjana, sivumäärä oli vain suhteuttamista varten ja katsastettu tuosta lukupiiriin linkattuna olevasta laitoksesta.

Tytti wrote: "Naiskuvasta tuli mieleen vähän se tosiasia, että se on ehkä vähän ollut todellisuutta (tosin pitää nyt kuunnella sinne asti, että miten se kuvaillaan), kun sen suhteen tulokset ovat usein jääneet naisten kannettavaksi, ja naiset itsekin ovat ehkä pitäneet tiettyä jakoa kunniallisten aviovaimojen ja ei-ehkä-niin-kunniallisten välillä."

Minua ei niinkään häirinnyt se, että Linna olisi kuvannut tapahtumat epärealistisesti, vaikka tietenkin myös todellisuus vs. kirjailijan kuvaama todellisuus saattavat nekin olla vähän erit. Enemmän häiritsevyys tulee esille kirjailijan äänestä: Linnan omista henkilöiden kuvauksista, rivien välistä luettavasta arvottamisesta ja henkilöiden motiivien arvioinnista.


message 20: by Tytti, The Head Honcho (new) - rated it 3 stars

Tytti | 2539 comments Lumissa wrote: Enemmän häiritsevyys tulee esille kirjailijan äänestä: Linnan omista henkilöiden kuvauksista, rivien välistä luettavasta arvottamisesta ja henkilöiden motiivien arvioinnista."

Joo, voi hyvinkin olla. Naiskuva on varmaan myös yksi niitä asioita, jotka häiritsisivät minua Tuntemattomassa ja ehkä jopa ehkä syy sille, etten ole sitä vielä lukenut. (Harmi, että lotat tuotiin vähän negatiivisesti esiin uusimmassakin leffaversiossa, erityisesti miesten kommenteissa, se oli minusta tarpeetonta. Paljon olisi pelastettu jo sillä, että heitä olisi näytetty työssään, vaikka vain ihan taustalla.)


Lumissa | 787 comments Tunnustettakoon, että en ole itsekään Tuntematonta lukenut. Ja voi kyllä mennä tämän trilogian jälkeen jonkin aikaa, että jaksaa Linnaan uudestaan tarttua, jos kirjoitustyyli jatkuu seuraavatkin kirjat samanlaisena.


message 22: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 4 stars

Annamariah | 1745 comments Tuntemattomasta mulle jäi ekalta lukukerralta mieleen murteilla kikkailu (mikä on siis sinällään hienoa, että korostuu, miten eri puolilta Suomea sotilat olivat, mutta mitä en teininä osannut arvostaa) ja Vanhasen (?) khihihi-kikattelu, joka ärsytti. Uskoisin, että nyt 15 vuotta myöhemmin saan kirjasta enemmän irti, kun tartun siihen uudestaan. Luen nyt kuitenkin tämän trilogian ensin loppuun.


message 23: by Terhi, Apukäsi (new) - rated it 4 stars

Terhi Naukkarinen  | 681 comments Minä sain lopulta kuunneltua tämän loppuun ja kohta siirryn sitten kakkososaan. Pidin tästä osasta yllättävänkin paljon. Jotenkin tarina tuli minulla iholle, sillä vähän väliä olisi tehnyt mieli huutaa, että älkää olko hölmöjä, tuosta seuraa vain hankaluuksia. :) Kirja samalla herätteli henkiin ajatuksia siitä, millaista on elämä omilla sukulaisilla mahtanut tuolloin olla.

Olin aika yllättynyt, miten suorasukaisesti Linna kuvaa seksiä. En osannut naiskuvasta hirveästi ärsyyntyä, sillä mielikuvani on, että suhtautuminen naisiin yleiseti tuolloin oli Linnan kuvaaman kaltainen. Miksipä Linna olisi kuvannut naisia nykystandardien mukaisesti, kun aika oli toisenlainen.

Hieman pelottaa toiseen osaan tarttuminen, kun tietää, miten kylmää kyytiä siinä on tulossa. Tässäkin tuli eläydyttyä sen verran tunteella tarinaan, että todennäköisesti toisesta osasta tulee todella rankkaa luettavaa minulle.


message 24: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new) - rated it 4 stars

Annamariah | 1745 comments Mä ainakin itkin kakkososaa lukiessa ihan kamalasti... Mut kannattaa se ehdottomasti lukea :D Sen jälkeen oli tosin pakko pitää pieni tauko ennen kolmatta osaa.


back to top