Suomalainen lukupiiri discussion

30 views
Genrehaaste 2018 > Hengellinen kirjallisuus (3.–30.12.)

Comments Showing 1-18 of 18 (18 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments HENGELLINEN KIRJALLISUUS
Uskontokunnasta riippumatta fiktio, jossa uskonto tai uskonnollisuus on keskeinen teema.*

Yrjö Hosiaisluoman Kirjallisuuden sanakirja ei sisällä lainkaan hakusanaa hengellinen kirjallisuus. Kohdassa uskonnollinen kirjallisuus se kehottaa katsomaan hakusanoja katekismus, Maria-runous, postilla, rukous, saarna, tuntien kirja ja virsi, jotka eivät ole tämän haasteen kannalta oleellisia.

Suomalaisista kirjastoista löytyvä hengellinen romaanikirjallisuus käsittelee enimmäkseen kristinuskoa, mikä on tietenkin kulttuuriperintömme huomioon ottaen ymmärrettävää. Suomalaisia kristillisiä kirjakustantamoja ovat esimerkiksi Päivä Osakeyhtiö ja Aikamedia.

*YKL


message 2: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Genrehaasteen viimeinen äänestys pidetään hieman tavallista myöhemmin, kun en ole ehtinyt ja muistanut kysellä ehdotuksia aiemmin. Nyt olisi siis noin viikko aikaa ehdottaa yhdessä luettavaa kirjaa.


message 3: by Tytti, The Head Honcho (last edited Nov 03, 2018 11:56AM) (new)

Tytti | 2539 comments Omasta hyllystä löytyy kai vain ainoastaan Hannu Raittilan Ei minulta mitään puutu, joka saattaisi sopia tähän, mutta en tiedä, onko tuokaan nyt sitten hengellistä kirjallisuutta, vähän epäilen. Jotain pari vuotta sitten luin löytämäni Silkkiäispuun alla, mutta sitä tuskin kirjastoista löytyy, vaikka aikansa bestseller-kirjailija kuulemma olikin.


message 4: by Reija (last edited Nov 04, 2018 01:00AM) (new)

Reija | 186 comments Meillä oli kotona kristillistä lastenkirjallisuutta, ihan raamatun kertomusten erimuotojen lisäksi ainakin Kari Vinjeen eri kirjat, erityisesti Kamilla ja Varas oli kovassa kuuntelussa. Mulla oli tää kasettikirjana, kannessa oli kehyksissä nätistä tytöstä joka jotenkin yhdistyi mielessäni Twin peaksiin ja Laura Palmerin päiväkirjaan. Kirja ei ollut sellainen. Joku mainitsi jossain ketjussa lukeneensa sen Lumen aarteet, sekin on tuttu. Jonkun näistä ajattelin ehkä lukea tähän, yritän vältellä lukemasta mitään erityisen uskonnollista.

Taivaslaulu on näistä uudemmista luettu. Se oli muistaakseni hyvin kirjoitettu mutta aiheeseen en välttämättä haluaisi palata. Miten nuo kirjat tuntuu niin ahdistavilta.. onko se sitä kun siitä ehkä kirjoittaa yhteisöstä lähtenyt vai johtuuko se vaan itsestä. Ois ehkä kiva lukea jotain missä uskonto on vaan mukavasti sivuosassa, mutta sitten se ei varmaan enää ole hengellistä.


message 5: by Tiia (new)

Tiia | 250 comments TBR-listalla ja myös lukupiirin TBR:
Unissasaarnaaja


message 6: by Lumissa (new)

Lumissa | 787 comments Minua on kiinnostanut pitkään lukea jotain C S Lewisin uskonnollishenkisempää kirjallisuutta. En kyllä osaa suorilta käsin sanoa, mitkä suomennetuista olisivat tähän haastekohtaan sopivia vaihtoehtoja...


message 7: by Tytti, The Head Honcho (last edited Nov 07, 2018 12:52AM) (new)

Tytti | 2539 comments Metropoliitta Panteleimonin Venäläistä teetä kertoo opiskelusta Leningradin Hengellisessä akatemiassa 1970-luvulla perustuen kai pitkälti hänen omiin kokemuksiinsa. En tiedä, kuinka "hengellinen" kirja varsinaisesti on, mutta eiköhän ainakin taustojensa puolesta sopine genreen. On hänellä kyllä muitakin romaaneja, myös ei-dekkareita, joista jokin voisi sopia.


message 8: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Venäläistä teetä on nähdäkseni hengellinen kirja. Myös muut MP Panteleimonin hengelliset romaanit voisivat mielestäni sopia tähän haasteeseen.


message 9: by Ronja (new)

Ronja (roszanen) | 289 comments Nuortenkirjoista suosittelen Hellevi Salmisen romaania Niin mieletön ikävä. Se kertoo luostarikutsumuksesta, mutta ei saarnaa tai moralisoi.


message 10: by Peony (new)

Peony (peony79) | 705 comments Venäläistä teetä ja Niin mieletön ikävä kuulostavat ihan kiinnostavilta. Itsellä ei ole oikein mitään ehdottaa tähän kun en tunne tätä genreä oikein. Lapsena mulla on kyllä ollut kirjoja, jotka oli uskonnollisten/hengellisten kertomusten kokoelmia. Lewisiltä en muista lukeneeni uskonnollista matskua..Muistiinpanoja surun ajalta ehkä sisälsi jotain hengellistä.

Unissasaarnaaja tai Taivaslaulu eivät liene hengellistä kirjallisuutta vaan ihan muuta tavallista kaunokirjallisuutta, joka sijoittuu uskonnolliseen ympäristöön ja ovat uskontokriittisiä.


message 11: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Tuosta hengellisen kirjallisuuden määritelmästä keskusteltiinkin jo aiemmin tänä vuonna Peonyn omassa ketjussa.

Kopioin tähän vielä oman viestini kyseisestä keskustelusta:

"Jos minulta kysytään, pelkkä uskonasioiden käsittely ei tee kirjasta hengellistä. Jotta kirjan voisi määritellä kristilliseksi kaunokirjallisuudeksi, romaanin maailmankuvan on oltava kristillinen. (Muiden uskontojen hengellisen kaunokirjallisuuden kohdalla tietenkin vastaavasti kyseisen uskonnon oppien mukainen.) Lähtökohtaisesti siis Jumala on olemassa ja kristinuskon opit pitävät paikkansa. Jumalan olemassaolon ei tarvitse ilmentyä konkreettisesti esimerkiksi ihmetekoina, mutta sitä ei myöskään kyseenalaisteta (toki joku/jotkut henkilöistä voivat epäillä, mutta kertoja ei näitä epäilyksiä vahvista).

Alagenrejä hengellisessä kirjallisuudessa on sitten ihan laidasta laitaan, romantiikasta trillereihin. Arkisemmassa kuvauksessa uskonelämä näkyy lähinnä päähenkilöiden arvoissa ja esimerkiksi rukoiluna, mutta joissain kirjoissa taistellaan ihan konkreettisesti henkivaltoja vastaan ja niissä on ihmisten lisäksi myös enkeleitä ja demoneja."

Yhteistä lukupiirikirjaa valittaessa suurimmaksi ongelmaksi muodostuu saatavuus. Hengellinen kirjallisuus on sen verran marginaalista, että yhdestä kirjasta hankitaan kirjastoverkkoon yleensä vain muutama nide, ja vanhemmista löytyy usein vain jokin varastokappale. Muiden uskontojen kuin kristinuskon hengelliset romaanit ovat kiven alla.


message 12: by Tiia (new)

Tiia | 250 comments Mun täytyy kyllä sanoa, että jos hengellinen kirja määrittyy tuon kautta että uskonnollisuutta ei kirjassa lainkaan kyseenalaisteta ja se on sillä tapaa hurmoksellinen, niin se on sitten liian ahdistava lukukokemus minulle.


message 13: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (last edited Nov 10, 2018 03:19AM) (new)

Annamariah | 1745 comments Itse kullakin on varmaan vähän eri määritelmä kyseiselle sanalle, mutta itse en kutsuisi kaikkea hengellistä kirjallisuutta mitenkään hurmokselliseksi. Osa vetoaa myös ns. valtavirtaan. Esimerkiksi Ted Dekkerillä on paljon myös ei-uskovaisia faneja.

Samoin vaikkapa Bodie & Brock Thoenen Eurooppa-kronikka (eka kirja Vienna Prelude, suom. Wienin alkusoitto) on mielestäni ihan helposti lähestyttävää historiallista fiktiota, vaikka onkin hengellistä kirjallisuutta. (Osa sarjan henkilöistä on kristittyjä, osa juutalaisia, ja kaikki eivät ole minkään sortin uskovaisia.)

Hengellisessä kirjallisuudessa usko on päähenkilöiden elämässä positiivinen voimavara, ei mikään ahdistava ja rajoittava tekijä. Tiettyjä epäterveitä uskonnonharjoittamisen muotoja kirjoissa voidaan kyseenalaistaa, mutta ei itse uskonnon perussanomaa. Sopivan (ei liian julistavan) kirjan löytäminen voisi olla monelle ihan avartava lukukokemus, ja ainakin tässä olisi tilaisuus lukea jotain oman mukavuusalueen ulkopuolelta, jos kyseinen kohta on Helmet-haasteessa vielä täyttämättä... Mutta mitään osallistumispakkoahan näissä ei tietenkään ole, joten hyvin voi jättää väliinkin, jos siltä tuntuu :D


message 14: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Laitan äänestyksen pystyyn huomenna töistä tultuani. Osan kirjoista olen valinnut jo, pari on vielä auki. Monta hyvää kandidaattia jää pois huonon saatavuuden vuoksi :(


message 15: by Tytti, The Head Honcho (new)

Tytti | 2539 comments Kävi jo aiemmin mielessä, mutta en sitten jaksanut/muistanut mainita Puolan juutalaisen Singerin Isäni seurakuntaa, joka voisi sopia tähän, ja kirjastossa näin myös Grossmanin Leijonahunaja, joka kertoisi Simsonin myytistä.


message 16: by Annamariah, Lukupiirinpyörittäjä (new)

Annamariah | 1745 comments Noniin, sainpahan tämän haasteen viimeisen äänestyksen tehtyä. Äänestys alkaa seitsemältä täkäläistä aikaa ja päättyy viikon kuluttua.

Yritin valita äänestykseen mahdollisimman erilaisia hengellisiä kirjoja. Kaikki ovat kristillisestä näkökulmasta, koska muiden uskontojen hengellistä kirjallisuutta on niin nihkeästi saatavilla, mutta yritin saada edes genreihin hajontaa. Tässä taas ehdokkaat tekijän mukaan aakkostettuna:

Randy Alcorn: Deadline
Jännitysromaani, jossa päästään tutustumaan myös kirjailijan käsitykseen tuonpuoleisesta.

John Bunyan: Kristityn vaellus
Tämä vuonna 1678 kirjoitettu vahvasti allegorinen kertomus kristityn elämästä on eräs maailman luetuimmista ja käännetyimmistä klassikoista, johon viitataan monessa yhteydessä. Kirjasta löytyy useita suomennoksia, joista viimeisin (linkitetty painos) on tämän vuoden alusta.

C. S. Lewis: Paholaisen kirjeopisto
Narnia-sarjasta parhaiten tunnetun Lewisin läpimurtoteos vetoaa myös ei-uskovaiseen yleisöön. Kirjasta on kaksi suomennosta, joista tuoreempi linkitettynä.

Piispa Panteleimon: Venäläistä teetä
Oulun entisen metropoliitan omaelämäkerrallinen romaani 1970-luvun Neuvosto-Venäjältä.

Golden Keyes Parsons: Aurinkokuninkaan varjossa
1600-luvun Ranskaan sijoittuva historiallinen romaani, joka kertoo hugenottien vainoista.


message 17: by Tytti, The Head Honcho (last edited Nov 14, 2018 11:55AM) (new)

Tytti | 2539 comments Lisää mielestäni genreen sopivia, eli Marko Annalan Paasto.

Ja lisäksi vuosittain jaetaan myös Vuoden kristillinen kirja, joiden joukossa näyttäisi olevan niin tieto- kuin kaunokirjallisuuttakin.

https://www.goodreads.com/award/show/...


message 18: by Peony (new)

Peony (peony79) | 705 comments Löytyipä mielenkiintoisia vaihtoehtoja..pitää hieman tutkia noita ennen äänestämistä. Yllättäen tuossa on useita jotka kiinnostavat.

Vuoden kristillinen kirja-palkinto menee myös välillä ihan tavalliselle kaunokirjallisuudelle, jossa on kristinuskoon liittyvät puitteet/teema (mm. Taivaslaulu) ja tietokirjalle, joka kritisoi kirkkoa tai kristinuskoa. Eli nuo palkintovoittajat eivät ole täyttä käännytyskirjallisuutta, no fear. :) Tosin eivät ole monet kyllä sitten hengellisiäkään.


back to top